pontosnews.gr
Τρίτη, 25/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Χωρίς «ειδήσεις» το κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Εξωτερικών του σχήματος 3+1

Κάνει λόγο για «κοινή δέσμευση για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Αν. Μεσόγειο»

9/05/2022 - 8:55μμ
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συμμετέχει μέσω τηλεδιάσκεψης με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη, του Ισραήλ Γαΐρ Λαπίντ (Yair Lapid) και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής 'Αντονι Μπλίνκεν (Antony Blinken), στο πλαίσιο του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ + ΗΠΑ), Δευτέρα 9 Μαΐου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΕΞ/STR

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συμμετέχει μέσω τηλεδιάσκεψης με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη, του Ισραήλ Γαΐρ Λαπίντ (Yair Lapid) και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής 'Αντονι Μπλίνκεν (Antony Blinken), στο πλαίσιο του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ + ΗΠΑ), Δευτέρα 9 Μαΐου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΕΞ/STR

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Με στόχο να επαναβεβαιώσουν την κοινή τους δέσμευση για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο, οι υπουργοί Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Κράτους του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη σήμερα, τονίζεται σε κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Εξωτερικών του σχήματος 3+1.

Υπογραμμίζεται, επίσης, πως σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον κόσμο, οι υπουργοί επιβεβαίωσαν την δέσμευσή τους στο σχήμα 3+1 και αποφάσισαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας, των δράσεων για το κλίμα, της ετοιμότητας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, συμβάλλοντας στην ανθεκτικότητα, την ενεργειακή ασφάλεια και τη διασυνδεσιμότητα στην περιοχή.

Επίσης, σημειώνεται πως οι υπουργοί του σχήματος 3+1 υποστηρίζουν πρόσθετες πρωτοβουλίες, όπως η Υπουργική Συνάντηση στην έρημο Νεγκέβ, οι οποίες προάγουν τη συνεργασία στην περιοχή.

Παράλληλα, οι υπουργοί καταδίκασαν τις πρόσφατες αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις κατά ισραηλινών, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατικής επίθεσης της 5ης Μαΐου στην πόλη Ελάντ.

Καταληκτικά στο ανακοινωθέν αναφέρεται πως οι υπουργοί αποφάσισαν να καταρτίσουν έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένους στόχους για το επόμενο έτος και να προετοιμάσουν το έδαφος για μια επόμενη συνάντηση πριν από το τέλος του 2022.

Νίκος Δένδιας: Ανησυχούμε για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ενίσχυση της συνεργασίας στο πλαίσιο και του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ + ΗΠΑ) είναι απολύτως απαραίτητη, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης που είχε με τους ομολόγους του της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη, του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Άντονι Μπλίνκεν.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στους τομείς συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι ύστερα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, γίνεται ακόμα πιο επιτακτικές. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στην κατασκευή του πλωτού σταθμού αεριοποίησης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, που εγκαινίασε ο πρωθυπουργός πριν από λίγες ημέρες, τον υπάρχοντα σταθμό στη Ρεβυθούσα και τον διασυνδετήριο αγωγό IGB, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία σε λίγους μήνες.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο καλώδιο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο θα συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα (Euro-Asia Interconnector), καθώς και τον αγωγό East Med.

Επίσης, γνωστοποιείται ότι αναφέρθηκε στον υπό κατασκευή σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας από τη ρωσική εταιρία Rosatom, στο Άκουγιου, μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας την ανησυχία της Ελλάδας, ανησυχία την οποία ήδη μετέφερε στον γενικό διευθυντή του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

Περαιτέρω, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η πολυμερής συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την εμπέδωση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή. Επανέλαβε ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι ότι τα πολυμερή σχήματα συνεργασίας, όπως το East Med Gas Forum είναι ανοικτά και σε άλλες χώρες της περιοχής, υπό τον θεμελιώδη όρο ότι τα συμμετέχοντα κράτη θα σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο, όπως το Δίκαιο της Θάλασσας, και βεβαίως τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που απαγορεύει ρητά την απειλή ή τη χρήση βίας.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζεται πως η απειλή χρήση βίας, ο αναθεωρητισμός, οι συνεχείς παραβιάσεις της κυριαρχίας άλλων κρατών, δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για την περιφερειακή συνεργασία.

Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε, επίσης, αναφορά στους άλλους τομείς συνεργασίας στο πλαίσιο 3+1, όπως η πολιτική προστασία, η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, η κυβερνο-ασφάλεια, όπου υφίσταται ήδη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, καθώς και η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, επεξεργάζεται συγκεκριμένη πρωτοβουλία στον τομέα της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας των θαλασσών.

Τέλος, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης του διαλόγου 3+1 μέσω μιας διαδικασίας «από πάνω προς τα κάτω». Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε την ενίσχυση του διακοινοβουλευτικού διαλόγου, υπογραμμίζοντας ότι η σχετική ελληνική κοινοβουλευτική ομάδα έχει ήδη συσταθεί και περιλαμβάνει τρεις πρώην υπουργούς Εξωτερικών.

Επίσης, γίνεται γνωστό πως πρότεινε όπως πριν από την επερχόμενη υπουργική συνάντηση του Σχήματος 3+1, η οποία αναμένεται να λάβει χώρα, με φυσική παρουσία, το φθινόπωρο, προηγηθεί συνάντηση των γενικών γραμματέων των τεσσάρων υπουργείων Εξωτερικών.

Σημειώνεται εν προκειμένω ότι αύριο, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης θα υποδεχθεί στην Αθήνα τους ομολόγους του της Κύπρου Κορνήλιο Κορνηλίου και Ισραήλ Alon Ushpiz.

Να σημειωθεί ότι σε άρθρο του στο pontosnews.gr ο Σάββας Καλεντερίδης ανέφερε ότι  από τη σημερινή συνάντηση «θα εξαρτηθεί σε κάποιο βαθμό και αν θα είναι πετυχημένο το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, Δευτέρα 24 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημόσιο χρέος, Ταμείο Ανάκαμψης και Τουρκία στην ατζέντα Μητσοτάκη πριν από τη ΔΕΘ

24/08/2026 - 2:15μμ
(Φωτ.: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/Eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλγα Γεροβασίλη: Αποχώρησε από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και τη θέση της αντιπροέδρου της Βουλής

24/08/2026 - 12:15μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο – Τι θα συζητηθεί

23/08/2026 - 5:25μμ
Αιολικό πάρκο στα Δίδυμα Ερμιονίδας (Φωτ.: Eurokinissi/Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο χωροταξικό πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

22/08/2026 - 12:29μμ
Εικόνα από την εξόδιο ακολουθία του πρώην υπουργού Στέφανου Μάνου (φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στέφανος Μάνος: Το τελευταίο «αντίο» στον πρώην υπουργό στην Κηφισιά

20/08/2026 - 2:53μμ
Η Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά: Παρέμβαση ευρωβουλευτών στην Κομισιόν ενόψει της κρίσιμης δίκης

19/08/2026 - 7:22μμ
Ματ Χάγκενγκρουμπερ, ο νέος γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: Γεν. Προξ. ΗΠΑ, Θεσσαλονίκη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέος γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη ο Ματ Χάγκενγκρουμπερ

19/08/2026 - 5:57μμ
Εξωτερική άποψη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (πηγή: google.com/maps)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναγερμός στην Αθήνα μετά τις απειλές του Ιράν για χτυπήματα στην Ευρώπη

19/08/2026 - 4:53μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ρένα Δούρου διέγραψε τη Νίνα Κασιμάτη από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

18/08/2026 - 6:23μμ
(Φωτ.: MotionTeam / Φανή Τρυψάνη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφυγε από τη ζωή ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Τσουκαλάς

18/08/2026 - 3:47μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Πανευβοϊκός Σύλλογος Καππαδοκών «Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος»/Facebook)

Από την Καππαδοκία στην Κόνιτσα: Ένα ταξίδι μνήμης με χορούς, πίστη και παράδοση

23 λεπτά πριν
Ιρανοί περνούν μπροστά από αντιαμερικανική πινακίδα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στην Τεχεράνη, στις 24 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Ιράν: Η «οικονομική D-Day» του Τραμπ μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ στη Δύση

47 λεπτά πριν
Eρειπωμένα σπίτια στο χωριό Σχοινούδι της Ίμβρου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας)

Ίμβρος και Τένεδος: «Διώξαμε τους Έλληνες και τώρα παίζουμε τα τραγούδια τους»

1 ώρα πριν
Το καταστροφικό πέρασμα της πυρκαγιάς από το Πόρτο Γερμενό (φωτ.: EUROKINISSI / Θεόδωρος Νικολάου)

Πόρτο Γερμενό: Έως και 14°C θερμότερη η καμένη γη μετά τη μεγάλη φωτιά

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Χρήστος Μαρκίδης/Facebook)

Χρήστος Μαρκίδης: Έφυγε από τη ζωή ο ζωγράφος και ποιητής – Η διαδρομή του στην τέχνη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Σωματείο «Παναγία Σουμελά δήμου Θέρμης»/Facebook)

«Σταυρέτ’κα 2026»: Η Θέρμη τιμά την παράδοση και τον Πόντο με ένα ξεχωριστό τετραήμερο εκδηλώσεων

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV