pontosnews.gr
Δευτέρα, 1/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΠΟΥ: 15 εκατομμύρια ο πραγματικός αριθμός των θανάτων από Covid

Η νέα εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αφορά την περίοδο από την αρχή της πανδημίας μέχρι το τέλος του 2021

5/05/2022 - 6:50μμ
(Φωτ.: EPA / Zoltan Balogh)

(Φωτ.: EPA / Zoltan Balogh)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η πανδημία της Covid-19 ευθυνόταν για τον θάνατο 13 έως 17 εκατομμυρίων ανθρώπων στο κόσμο μέχρι το τέλος του 2021, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τους επισήμως καταγεγραμμένους θανάτους, σύμφωνα με νέα εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δημοσιεύεται σήμερα.

Οι αριθμοί αυτοί δίνουν μία ρεαλιστικότερη εικόνα των καταστροφικών – άμεσων και έμμεσων -συνεπειών της χειρότερης πανδημίας εδώ και έναν αιώνα, η οποία συνεχίζει να προκαλεί χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως κάθε εβδομάδα.

«Οι νέες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν ότι ο συνολικός απολογισμός των θανάτων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την πανδημία της Covid-19 ανάμεσα στην 1η Ιανουαρίου 2020 και τις 31 Δεκεμβρίου 2021 είναι περίπου 14,9 εκατομμύρια νεκροί (13,3 έως 16,6 εκατομμύρια)», αναφέρεται σε ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού.

Από την έναρξη της πανδημίας, τα στοιχεία των χωρών μελών που συγκεντρώθηκαν από τον ΠΟΥ ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών παγκοσμίως σε 5,4 εκατομμύρια κατά την ίδια περίοδο, αλλά ο οργανισμός προειδοποιούσε από καιρό ότι οι αριθμοί αυτοί υποτιμούσαν την πραγματικότητα.

«Τα στοιχεία αυτά, που δίνουν τροφή για σκέψη, επισημαίνουν όχι μόνο τις συνέπειες της πανδημίας, αλλά επίσης την ανάγκη για όλες τις χώρες να επενδύσουν σε πιο ανθεκτικά συστήματα υγείας που θα μπορούν να υποστηρίξουν τις υπηρεσίες υγείας, ζωτικής σημασίας κατά την διάρκεια των κρίσεων. Και μαζί με αυτά, πιο σταθερά συστήματα ενημέρωσης», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Υπολογισμοί

Η υπερβάλλουσα θνητότητα είναι η διαφορά ανάμεσα στον αριθμό των πραγματικών θανάτων και τον αριθμό των θανάτων που εκτιμάται ότι θα είχαν επέλθει εάν απουσίαζε η πανδημία, με βάση τα υπάρχοντα στατιστικά στοιχεία.

Η υπερβάλλουσα θνητότητα περιλαμβάνει επίσης τους θανάτους που προκλήθηκαν άμεσα από την νόσο και εκείνους που συνδέονται εμμέσως με την Covid και οφείλονται στις επιπτώσεις της πανδημίας επί των συστημάτων υγείας και τις γενικές κοινωνικές συνθήκες.

Οι έμμεσες αιτίες θανάτου που συνδέονται με την Covid μπορεί να οφείλονται στην υπερφόρτωση των δομών υγείας (όταν για παράδειγμα προκαλούνται καθυστερήσεις σε εγχειρήσεις ή σε συνεδρίες χημειοθεραπείας για τους καρκινοπαθείς).

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των υπερβαλλόντων θανάτων (το 84%) είναι συγκεντρωμένο στην νοτιοανατολική Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική.

Περί τις 10 χώρες αντιπροσωπεύουν το 68% της συνολικής υπερβάλλουσας θνητότητας.

Οι χώρες υψηλού εισοδήματος αντιπροσωπεύουν το 15% της υπερβάλλουσας θνητότητας, έναντι 28% για τις χώρες υψηλού/μεσαίου εισοδήματος και 53% για τις χώρες μεσαίου/χαμηλού εισοδήματος. Οι χώρες χαμηλού εισοδήματος αντιπροσωπεύουν το 4%.

Ο αριθμός των νεκρών παγκοσμίως είναι υψηλότερος στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες -57% άνδρες και 43% γυναίκες- και υψηλότερος στην ομάδα των ηλικιωμένων.

«Η μέτρηση της υπερβάλλουσας θνητότητας αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την κατανόηση των συνεπειών της πανδημίας», εξήγησε η Σαμίρα Ασμά, επιφορτισμένη με το θέμα στον ΠΟΥ.

Η ύπαρξη πιο αξιόπιστων στοιχείων θα επιτρέψει στα κέντρα λήψης αποφάσεων να προετοιμάσουν το έδαφος για να περιορίσουν τις συνέπειες μελλοντικών κρίσεων.

«Οι νέες εκτιμήσεις βασίζονται σε καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία που προέκυψαν με την βοήθεια μίας στέρεης μεθοδολογίας και μίας απολύτως διαφανούς προσέγγισης», εξήγησε.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Το Ιράν διακόπτει τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ – Στα ύψη η τιμή του πετρελαίου

1/06/2026 - 6:08μμ
Μέλη της Χεζμπολάχ επιθεωρούν περιοχή που υπέστη ζημιές από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Σουεϊφάτ, νότια της Βηρυτού, στις 28 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Wael Hamzeh)
ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Οι διαπραγματεύσεις βαλτώνουν, το Ισραήλ προελαύνει στον Λίβανο και οι ΗΠΑ χτυπούν το Ιράν

1/06/2026 - 3:03μμ
(Φωτ.: pexels.com)
ΚΟΣΜΟΣ

«Voice cloning»: Απάτες με τεχνητές φωνές AI «ξεγελούν» θύματα και αδειάζουν τραπεζικούς λογαριασμούς

1/06/2026 - 12:16μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ και Ιράν σε νέα φάση έντασης στις διαπραγματεύσεις: Η Τεχεράνη ζητά εγγυήσεις, ο Τραμπ αυστηροποιεί τους όρους της συμφωνίας

31/05/2026 - 8:44μμ
Στιγμιότυπο από το επίμαχο βίντεο (πηγή: x.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Αλβανία: Ένας Έλληνας τραυματίας σε βίαια επεισόδια – Η αντίδραση του ΥΠΕΞ, η ανάρτηση του Ράμα

31/05/2026 - 5:53μμ
Τα ερείπια του κάστρου Μποφόρ (φωτ. αρχείου: Elysian Ezryn / commons.wikimedia.org)
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Το Ισραήλ κατέλαβε το εμβληματικό κάστρο Μποφόρ – Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας ζητά η Γαλλία

31/05/2026 - 4:56μμ
(Φωτ.: EPA / Valentina Camu)
ΚΟΣΜΟΣ

Παρίσι: Χάος μετά την κατάκτηση του Champions League – Ένας νεκρός, ένας σε κρίσιμη κατάσταση, 219 τραυματίες

31/05/2026 - 4:26μμ
Χάρτες από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) δείχνουν πού εισήλθε ο μετεωρίτης στη γήινη ατμόσφαιρα (πηγή: NOAA)
ΚΟΣΜΟΣ

Διάστημα: Ισχυρή έκρηξη μετεωρίτη πάνω από τις ΗΠΑ με εκκωφαντικούς θορύβους

31/05/2026 - 8:35πμ
Κάτοικοι επιθεωρούν τις ζημιές που προκάλεσε ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα στην παραλιακή πόλη της Τύρου, στον νότιο Λίβανο (φωτ.: EPA / STRINGER)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πόλεμος απειλεί την αρχαία Τύρο: Στο στόχαστρο μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς του Λιβάνου

30/05/2026 - 10:12μμ
Πινακίδα που ενημερώνει την απαγόρευση πτήσεων drones στο χώρο του αεροδρομίου του Μονάχου (φωτ.: EPA / Anna Szilagyi)
ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στο αεροδρόμιο του Μονάχου για ύποπτο drone – Διακόπηκαν για 1 ώρα οι πτήσεις

30/05/2026 - 9:24μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθεροι με όρους οι πρώτοι 10 κατηγορούμενοι για παράνομες επιδοτήσεις στη Β. Ελλάδα

11 λεπτά πριν
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Το 15ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών πέρασε στην ιστορία με τους καλύτερους οιωνούς για συνέχεια και ενότητα

38 λεπτά πριν
Ποντιακές λύρες και τραγούδι στο κοιμητήριο του Μπαμπαλιού Αιτωλοακαρνανίας, Δευτέρα Αγίου Πνεύματος 1 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Γιώργος Παπαναστασίου - Δήμαρχος Αγρινίου)

Χώμα από τον Πόντο σε 120 μνήματα: Συγκίνηση στο Μπαμπαλιό με το ταφικό έθιμο

1 ώρα πριν

Ένωση Ποντίων Μελισσίων: Όλα έτοιμα για τον μεγάλο ετήσιο καλοκαιρινό χορό

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook / AEK Basketball Club)

ΑΕΚ: Τα Άνω Λιόσια γίνονται «σπίτι» της ΚΑΕ για τα επόμενα 49 χρόνια

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Μέση Ανατολή: Το Ιράν διακόπτει τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ – Στα ύψη η τιμή του πετρελαίου

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign