pontosnews.gr
Τρίτη, 18/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΠΟΥ: 15 εκατομμύρια ο πραγματικός αριθμός των θανάτων από Covid

Η νέα εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αφορά την περίοδο από την αρχή της πανδημίας μέχρι το τέλος του 2021

5/05/2022 - 6:50μμ
(Φωτ.: EPA / Zoltan Balogh)

(Φωτ.: EPA / Zoltan Balogh)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η πανδημία της Covid-19 ευθυνόταν για τον θάνατο 13 έως 17 εκατομμυρίων ανθρώπων στο κόσμο μέχρι το τέλος του 2021, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τους επισήμως καταγεγραμμένους θανάτους, σύμφωνα με νέα εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δημοσιεύεται σήμερα.

Οι αριθμοί αυτοί δίνουν μία ρεαλιστικότερη εικόνα των καταστροφικών – άμεσων και έμμεσων -συνεπειών της χειρότερης πανδημίας εδώ και έναν αιώνα, η οποία συνεχίζει να προκαλεί χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως κάθε εβδομάδα.

«Οι νέες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν ότι ο συνολικός απολογισμός των θανάτων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την πανδημία της Covid-19 ανάμεσα στην 1η Ιανουαρίου 2020 και τις 31 Δεκεμβρίου 2021 είναι περίπου 14,9 εκατομμύρια νεκροί (13,3 έως 16,6 εκατομμύρια)», αναφέρεται σε ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού.

Από την έναρξη της πανδημίας, τα στοιχεία των χωρών μελών που συγκεντρώθηκαν από τον ΠΟΥ ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών παγκοσμίως σε 5,4 εκατομμύρια κατά την ίδια περίοδο, αλλά ο οργανισμός προειδοποιούσε από καιρό ότι οι αριθμοί αυτοί υποτιμούσαν την πραγματικότητα.

«Τα στοιχεία αυτά, που δίνουν τροφή για σκέψη, επισημαίνουν όχι μόνο τις συνέπειες της πανδημίας, αλλά επίσης την ανάγκη για όλες τις χώρες να επενδύσουν σε πιο ανθεκτικά συστήματα υγείας που θα μπορούν να υποστηρίξουν τις υπηρεσίες υγείας, ζωτικής σημασίας κατά την διάρκεια των κρίσεων. Και μαζί με αυτά, πιο σταθερά συστήματα ενημέρωσης», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Υπολογισμοί

Η υπερβάλλουσα θνητότητα είναι η διαφορά ανάμεσα στον αριθμό των πραγματικών θανάτων και τον αριθμό των θανάτων που εκτιμάται ότι θα είχαν επέλθει εάν απουσίαζε η πανδημία, με βάση τα υπάρχοντα στατιστικά στοιχεία.

Η υπερβάλλουσα θνητότητα περιλαμβάνει επίσης τους θανάτους που προκλήθηκαν άμεσα από την νόσο και εκείνους που συνδέονται εμμέσως με την Covid και οφείλονται στις επιπτώσεις της πανδημίας επί των συστημάτων υγείας και τις γενικές κοινωνικές συνθήκες.

Οι έμμεσες αιτίες θανάτου που συνδέονται με την Covid μπορεί να οφείλονται στην υπερφόρτωση των δομών υγείας (όταν για παράδειγμα προκαλούνται καθυστερήσεις σε εγχειρήσεις ή σε συνεδρίες χημειοθεραπείας για τους καρκινοπαθείς).

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των υπερβαλλόντων θανάτων (το 84%) είναι συγκεντρωμένο στην νοτιοανατολική Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική.

Περί τις 10 χώρες αντιπροσωπεύουν το 68% της συνολικής υπερβάλλουσας θνητότητας.

Οι χώρες υψηλού εισοδήματος αντιπροσωπεύουν το 15% της υπερβάλλουσας θνητότητας, έναντι 28% για τις χώρες υψηλού/μεσαίου εισοδήματος και 53% για τις χώρες μεσαίου/χαμηλού εισοδήματος. Οι χώρες χαμηλού εισοδήματος αντιπροσωπεύουν το 4%.

Ο αριθμός των νεκρών παγκοσμίως είναι υψηλότερος στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες -57% άνδρες και 43% γυναίκες- και υψηλότερος στην ομάδα των ηλικιωμένων.

«Η μέτρηση της υπερβάλλουσας θνητότητας αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την κατανόηση των συνεπειών της πανδημίας», εξήγησε η Σαμίρα Ασμά, επιφορτισμένη με το θέμα στον ΠΟΥ.

Η ύπαρξη πιο αξιόπιστων στοιχείων θα επιτρέψει στα κέντρα λήψης αποφάσεων να προετοιμάσουν το έδαφος για να περιορίσουν τις συνέπειες μελλοντικών κρίσεων.

«Οι νέες εκτιμήσεις βασίζονται σε καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία που προέκυψαν με την βοήθεια μίας στέρεης μεθοδολογίας και μίας απολύτως διαφανούς προσέγγισης», εξήγησε.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: YouTube/Irish Mirror)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιρλανδία: Θανατηφόρο «παιχνίδι» για λίγα likes στους αυτοκινητοδρόμους

17/08/2026 - 6:51μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Allison Robbert)
ΚΟΣΜΟΣ

Στενά του Ορμούζ: Ο Τραμπ απειλεί να βομβαρδίσει το Ομάν αν σταθεί εμπόδιο σε συμφωνία με το Ιράν

17/08/2026 - 6:23μμ
(Πηγή: YouTube/
AlJazeera Arabic)
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: «Δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα» η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

17/08/2026 - 2:39μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Δηλώνει «πολύ ευτυχής» για την αμυντική συμφωνία Σαουδικής Αραβίας, Τουρκίας και Πακιστάν

17/08/2026 - 11:58πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Alberto Diaz)
ΚΟΣΜΟΣ

Βέλγιο: Μεγάλη δασική πυρκαγιά κατέκαυσε έκταση 30.000 στρεμμάτων – Κατευθύνεται προς τη Γερμανία

16/08/2026 - 4:27μμ
Άνθρωποι παρακολουθούν τον καπνό που υψώνεται πάνω από εγκατάσταση της Wildberries μετά από αναφερόμενη ουκρανική επίθεση με drone στο Βιομηχανικό Πάρκο Κολοντίνο κοντά στο Ποντόλσκ, στην περιφέρεια Μόσχας της Ρωσίας (φωτ.: EPA/STRINGER)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επιθέσεις με drones σε Μόσχα και Ροστόφ με νεκρούς

16/08/2026 - 2:18μμ
Σπίτι που υπέστη ζημιές από τσουνάμι μετά από τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ, διακρίνεται στο Μπάι του Ναγκεκέο, στην επαρχία Ανατολική Νούσα Τενγκάρα της Ινδονησίας (φωτ.: EPA/IGNASIUS KUNDA)
ΚΟΣΜΟΣ

Ινδονησία: Μάχη με τον χρόνο στα ερείπια – Χιλιάδες οι άστεγοι μετά τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ

16/08/2026 - 11:58πμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην Αστυνομική Ακαδημία της Κομητείας Νάσο, στο Γκάρντεν Σίτι του Λονγκ Άιλαντ (φωτ.:  EPA/Olga Fedorova)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: «Θα ανακηρύξω τα Στενά του Ορμούζ ως έδαφος των ΗΠΑ», είπε χαμογελώντας

15/08/2026 - 9:19μμ
(Φωτ.: EPA / Pepe Torres)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Ζημιές σε κτήρια και αυτοκίνητα στη Γρανάδα από σεισμό 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

15/08/2026 - 1:03μμ
(Φωτ.: EPA / BASARNAS)
ΚΟΣΜΟΣ

Ινδονησία: Νεκρούς, τραυματίες και αστέγους άφησε πίσω του σεισμός 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

15/08/2026 - 12:12μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Χαλκιαδάκης)

Γαστούνη Ηλείας: Επίθεση Ρομά σε αστυνομικούς με δύο τραυματίες – Απελευθέρωσαν 18χρονο συλληφθέντα

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUEOKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Κύπελλο Ελλάδας: Ηρακλής, Άρης και ΑΕΛ τα πρώτα εισιτήρια της League Phase

8 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από βίντεο (πηγή: x.com)

Σίφνος: Ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ θα διερευνήσει τα αιτία της πτώσης του ελικοπτέρου

8 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Χαλκιδική: Άγνωστοι προκάλεσαν φθορές στο SEATRAC στα Νέα Φλογητά

8 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου ΠΣ / EUROKINISSI)

Τροιζήνα: Συνελήφθη 40χρονος για πυρκαγιά από πρόθεση – Εξετάζεται η εμπλοκή του σε 9 ακόμη εμπρησμούς

9 ώρες πριν
(Φωτ.: Περιοδικόν «Φωτεινή Γραμμή»)

50 χρόνια αρχιερατείας για τον πρώην μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο – Η τιμητική Θεία Λειτουργία στο Αίγιο

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV