pontosnews.gr
Σάββατο, 5/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Γόρδιος Δεσμός και η… λύση του

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

17/04/2022 - 6:46μμ
(Φωτ.: EPA / Stephanie Lecocq)

(Φωτ.: EPA / Stephanie Lecocq)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στο προηγούμενο άρθρο μας με τίτλο Ο Γόρδιος Δεσμός της εξωτερικής μας πολιτικής, προσπαθήσαμε στο πλαίσιο του χώρου που διατίθεται, να εξηγήσουμε γιατί η ταυτόχρονη συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας στο NATO, εξελίχθηκε σε μια πληγή για την Ελλάδα.

Και επειδή ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ένας, που ένωσε τον ελληνισμό και πραγματοποίησε ένα θαύμα, το οποίο καθορίζει σε ένα βαθμό μέχρι και σήμερα πολιτισμικά ένα μεγάλο μέρος των εδαφών που κατέκτησε, δεν λέμε ότι ο Γόρδιος Δεσμός πρέπει να κοπεί, αλλά να λυθεί.

Η Ελλάδα σωστά επέλεξε να γίνει μέλος του NATO, άλλωστε είναι αμφίβολο αν είχε άλλη επιλογή η πολιτική ηγεσία το 1952, και σωστά παραμένουμε μέλος της Συμμαχίας. Άλλωστε, την τελευταία φορά που αμφισβητήσαμε εμπράκτως τη συμμετοχή μας, με την έξοδο από το στρατιωτικό σκέλος, το 1974, δημιουργήσαμε μια τέτοια κατάσταση στο Αιγαίο, που την πληρώνουμε μέχρι και σήμερα.

Μέχρι το 1974 ο επιχειρησιακός έλεγχος του εναέριου και θαλάσσιου χώρου του Αιγαίου ήταν υπό την ευθύνη των Ελλήνων αρχηγών Αεροπορίας και Ναυτικού, μετά την έξοδό μας αυτό το προνόμιο χάθηκε, με πολύ αρνητικές συνέπειες για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Επίσης, αν η Ελλάδα επιχειρήσει να βγει από το NATO, σε περίπτωση συμπλοκής με την Τουρκία, που είναι προφανές ότι θα περιλαμβάνει και αεροπορικές επιθέσεις στο τουρκικό έδαφος, τότε θα κληθεί να αντιμετωπίσει το σύνολο των χωρών κρατών του NATO, αφού θα ενεργοποιηθεί το περίφημο Άρθρο 5, που αναφέραμε στο προηγούμενο άρθρο μας.

Άρα, πώς όμως μπορεί να λυθεί ο Γόρδιος Δεσμός. Το έχουμε αναφέρει ξανά, αλλά η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως.

Η Ελλάδα πρέπει να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία και τα ντοκουμέντα που αποδεικνύουν τον μακρόπνοο επεκτατικό σχεδιασμό των τουρκικών κυβερνήσεων, που μεταφράζεται σε αντίστοιχα επιχειρησιακά σχέδια εναντίον τμημάτων της ελληνικής επικράτειας.

Επίσης, να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία που πιστοποιούν την τουρκική επιθετικότητα, όπως παραβιάσεις εναέριου χώρου, υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, έκδοση παράνομων NAVTEX, εργαλειοποίηση της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, επιθετική εργαλειοποίηση αλλοδαπών για εισβολή στην Ελλάδα και πόσα άλλα.

Αφού προηγηθεί μια πολύ λεπτομερής και μεθοδική πολιτική και διπλωματική προετοιμασία, όλα αυτά να τεθούν με τον πιο επίσημο τρόπο, σε συνάντηση Κορυφής του NATO, από τον Έλληνα πρωθυπουργό και να ζητήσουμε την αλλαγή του Καταστατικού του NATO, ούτως ώστε να προβλέπεται το πάγωμα της συμμετοχής στη Συμμαχία όποιου κράτους μέλους απειλεί ένα άλλο κράτος μέλος του NATO.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει άλλο να λυθεί μόνο του το πρόβλημα, το οποίο όλοι γνωρίζουμε ότι είναι πολύ μεγάλο.

Ούτε είναι δυνατόν να ανεχθούμε μπροστά στα μάτια των χωρών του NATO να διεξάγεται άσκηση με την ονομασία Γαλάζια Πατρίδα, όταν γνωρίζουμε ότι αυτή αποτελεί υλοποίηση πολιτικής οδηγίας και επιχειρησιακών σχεδίων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, που έχουν ως στόχο, σε πρώτη φάση, να εγκλωβίσουν τα ελληνικά νησιά μέσα στην αυθαίρετα ορισθείσα τουρκική υφαλοκρηπίδα και σε δεύτερη φάση να χωρίσουν το Αιγαίο στη μέση, προσαρτώντας τα νησιά που βρίσκονται ανατολικά του 25ου μεσημβρινού.

Η ελληνική κυβέρνηση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το πολιτικό σύστημα εν συνόλω, η λεγόμενη πνευματική και οικονομική ελίτ και οι Έλληνες πολίτες, πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων και δυστυχώς υπέρ των επεκτατικών σχεδίων της Τουρκίας.

Μπορούμε να λύσουμε τον Γόρδιο Δεσμό. Αρκεί να εξετάσουμε σωστά τη φύση του και μετά όλα τα άλλα είναι εύκολα.

Όσο για το σύνθημα που ταιριάζει στην περίπτωση, είναι το σύνθημα που υπάρχει στο έμβλημα των Πεζοναυτών μας:  «Θαρσείν χρή ταχ’ αύριον έσετ΄ άμεινον».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

90ή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης με τιμώμενη χώρα την Ιαπωνία (φωτ.: EUROKINISSI / Θωμαή Αντωνιάδου)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί δεν κάνουν τη Θεσσαλονίκη δεύτερο εθνικό πόλο;

5/09/2026 - 9:50πμ
Πεζοναύτες πραγματοποιούν αμφίβια απόβαση κατά την άσκηση «Efes-2026», στις 3 Μαΐου 2026 (φωτ.:  Χ / @tcsavunma)
ΓΝΩΜΕΣ

Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης

4/09/2026 - 3:56μμ
(Φωτ.: kalhh / Pixabay)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Γ’)

1/09/2026 - 9:31πμ
Όπλα του PKK για την πυρά, στη συμβολική εκδήλωση που έγινε στο Βόρειο Ιράκ (φωτ.: Χ / Heme Sûr - KANAL8)
ΓΝΩΜΕΣ

Το  «κουρδικό στοίχημα» Ερντογάν-Μπαχστελί

30/08/2026 - 3:49μμ
Ο σταθμός «Νομαρχία» του μετρό Θεσσαλονίκης, ένας από τους πέντε νέους στην επέκταση της γραμμής προς την Καλαμαριά (φωτ.:  Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Ήρθε ο βασιλιάς στο χωριό

29/08/2026 - 9:49πμ
Ελληνικές συστοιχίες Patriot (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Κινήσεις στη σφαίρα του παραλόγου

28/08/2026 - 4:35μμ
(Φωτ.: pxhere.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Β’)

25/08/2026 - 9:58πμ
(Φωτ.: EPA)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί η Τουρκία «καταπίνει» την επίθεση του Ισραήλ

23/08/2026 - 4:00μμ
(Φωτ.:EPA/ABIR SULTAN)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Τουρκία αλλάζει την περιοχή και το Ισραήλ ομφαλοσκοπεί

22/08/2026 - 9:56πμ
(Φωτ.: Pixabay / www_slon_pics)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Τουρκία έβαλε την «ουρά στα σκέλια»

21/08/2026 - 5:13μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Αναστασία Τελιανίδου)

Ιάπωνες χορεύουν ποντιακά στη ΔΕΘ με επικεφαλής τον φιλοπόντιο πανεπιστημιακό Κόσουκε Φουκούντα

32 λεπτά πριν
Άποψη του κτηρίου της Κρατικής Δούμας, της Κάτω Βουλής του Ρωσικού Κοινοβουλίου, στη Μόσχα της Ρωσίας (φωτ.: EPA/MAXIM SHIPENKOV)

Μόσχα: Συνάντηση Ντμίτριεφ με τους Αμερικανούς απεσταλμένους Γουίτκοφ και Κούσνερ

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Στο περίπτερο του Απόλλωνα Καλαμαριάς ο πρωθυπουργός – Θέλουμε την ευχή σας για να ξαναβγούμε στη Super League

2 ώρες πριν

Ναυτεμπορική: Την Κυριακή το 2ο N-ΔΕΘ Forum στην 90ή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

2 ώρες πριν
Η Νήσος Χαργκ από ψηλά (φωτ.: @MarioNawfal/X)

Ιράν: Εκρήξεις κοντά στο νησί Χαργκ – Πληροφορίες για επίθεση σε ιρανικό δεξαμενόπλοιο

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Olga Fedorova)

US Open: Στους «16» για πρώτη φορά ο Τσιτσιπάς

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV