pontosnews.gr
Δευτέρα, 19/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Άγιο Μύρο θα ευωδιάσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο – Μετά από 10 χρόνια αρχίζει, σήμερα, η διαδικασία έψησης

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική τελετή για την Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία

18/04/2022 - 11:00πμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τους μυρεψούς που θα φτιάξουν Άγιο Μύρο, μετά από 10 χρόνια (φωτ.: Νίκος Παπαχρήστου facebook.com/ecumenicalpatriarchate)

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τους μυρεψούς που θα φτιάξουν Άγιο Μύρο, μετά από 10 χρόνια (φωτ.: Νίκος Παπαχρήστου facebook.com/ecumenicalpatriarchate)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Μια εξαιρετικά σημαντική τελετή για την Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία που πραγματοποιείται μια φορά στα 10 χρόνια αρχίζει, σήμερα Μεγάλη Δευτέρα, στο Φανάρι, στο Κουβούκλιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η διαδικασία της έψησης (παρασκευής) του Αγίου Μύρου ολοκληρώνεται τη Μεγάλη Τετάρτη, ενώ τη Μεγάλη Πέμπτη γίνεται ο καθαγιασμός του, η λιτάνευση και η τοποθέτησή του στο Μυροφυλάκιο του Πατριαρχείου.

Συνολικά 57 δυσεύρετα και πολύτιμα αρωματικά υλικά, τα οποία προέρχονται από τα πέρατα της γης και συμβολίζουν την ποικιλία των χαρισμάτων του Αγίου Πνεύματος χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του Αγίου Μύρου, αυτού του καθαγιασμένου αρωματικού ελαίου, το οποίο στην Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία χρησιμοποιείται κατά την τελετή του Μυστηρίου του Χρίσματος των βαπτιζομένων.

Ο Πατριάρχης, χθες, ανέγνωσε την ειδική ευχή της επίσημης ανάθεσης της εντολής παρασκευής και εψήσεως του Αγίου Μύρου, προς τον Άρχοντα Μυρεψό Γεώργιο Σάββιτς (φωτ.: Nίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο)

Σύμφωνα με την παράδοση, χθες Κυριακή των Βαΐων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης απένειμε τους επίχρυσους σταυρούς διακονίας στους μυρεψούς που θα παρασκευάσουν το Άγιο Μύρο, ενώ σήμερα Μεγάλη Δευτέρα θα ανάψει τη φωτιά κάτω από τους χάλκινους λέβητες, στους οποίους θα γίνει η έψηση. Φέτος, δέκα μυρεψοί θα αναδεύουν τα αρωματικά συστατικά, φυτικής και ζωικής προέλευσης, μέσα στους χάλκινους λέβητες, τους οποίους δώρισαν στο Πατριαρχείο το 1807 οι σαράφηδες (αργυραμοιβοί) της Πόλης.

Για τη διαδικασία της παρασκευής του Αγίου Μύρου μίλησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο φαρμακοποιός δρ. Γεώργιος Σάββιτς, στον οποίο, το Νοέμβριο του 2021, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απένειμε το Οφφίκιο του Άρχοντος Μυρεψού της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, προκειμένου να έχει την ευθύνη για την προετοιμασία, την παρασκευή και την έψηση του Αγίου Μύρου.

Οι νέοι μυρεψοί (φωτ.: Νίκος Παπαχρήστου facebook.com/ecumenicalpatriarchate)

Το αξίωμα του μυρεψού το κατείχαν στο Βυζάντιο ιατροί και φαρμακοποιοί. Οι ιατροί ασκούσαν «το θεραπευτικό τους έργον στα νοσοκομεία των μονών ή στα ιδιωτικά των ιατρεία», ενώ οι μυρεψοί φαρμακοποιοί παρασκεύαζαν και διέθεταν διάφορα φάρμακα, αρωματικές ουσίες και άλλα παρόμοια στα μυρεψεία ή μυροπωλεία. Σήμερα, μυρεψοί είναι φαρμακοποιοί και χημικοί.

Τα 57 συστατικά και η προετοιμασία για την έψηση του Αγίου Μύρου

Η σύνθεση του Αγίου Μύρου υπάρχει στον επίσημο και οριστικό Πατριαρχικό Κατάλογο, ο οποίος συντάχθηκε το 1890 και ισχύει μέχρι σήμερα. Περιλαμβάνει 57 υλικά τα οποία είναι τα εξής:

  • έλαιον καθαρόν, οίνος στίφων μέλας, ανθόνερον αρίστης ποιότητας, ροδόσταμον αρίστης ποιότητας,
  • μαστίχη καθαρή, μετζουβί ή κόμμι ευώδες, άμωμον, ξυλαλόη μαβέρτη, πέπερι μακρό, κάρυα αρωματικά,
  • φύλλος ινδικός, ξυλοκασία ήτοι αγγέλικα Βοεμίας, στύραξ υγρά, σμύρνα καθαρά, πέπερις, εχινάνθη,
  • ξυλοβάλσαμον, άκορος ή κάλαμος ευώδης, ίρις φλωρεντινή, βάκχαρις ή αντ’ αυτής εμπερατόρια (σαφράν),
  • αριστολοχία βέρα, καρποβάλσαμον ή κουβέβι, κύπερις, μυρισινόκοκκα, νάρδος κελτική, κασσία μέλαινα ή αντ’ αυτής κασκαρίλια όπερ εστί φλοιός αμπάρεως, βάλανος μυρεψική, καρδάμωμον μικρόν, καρυόφυλλα,

  • κιννάμωμον, άσσαρον βέρον, μάκερος Ολλάνδας, τερέβινθος βενετική, ρετσίνη λευκή καθαρά, μυροβάλανον καθαρόν, σάμψυχος ή μαντζουράνα, λάδανος καθαρά, στάχυς νάρδου ινδικού, λίβανος λευκός,
  • ζιγγίβερις λευκή, ζαρνάβας, τύλλις, ελένιον. Μετά την έψηση προστίθενται έλαιον κινναμώμου σειλάνικον,
  • έλαιον καρυοφύλλων, μοσχοκαρυδέλαιον Ολλάνδας πηκτόν, βάλσαμον Μέκκας ήτοι βαλσαμέλαιον, ροδέλαιον ή έλαιον τριανταφύλλου,
  • έλαιον μάκερις, έλαιον κίτρου, έλαιον καρποβαλσάμου, έλαιον σαμψύχου, έλαιον δάφνης, έλαιον δενδρολιβάνου, έλαιον νάρδου ή λεβάντας, μόσχος ινδικός και άμπαρι.

Τα σπανιότερα συστατικά του Αγίου Μύρου

Σύμφωνα με τον δρ. Γεώργιο Σάββιτς υπάρχουν συστατικά τα οποία κάποιες φορές δεν είναι δυνατόν να βρεθούν οπότε χρησιμοποιούνται αποθέματα.

Οι μύρεψοι βάζουν ένα ειδικό αρωματικό σε ξηρή μορφή στους βραστήρες για την παρασκευή του Άγιου Μύρου. Εικόνα από το 2012, την τελευταία έψηση στο Πατριαρχείο (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Στέλιος Γιανσακίδης)

Σε αυτή την κατηγορία ανήκει το αμπέρι και για το λόγο αυτό φέτος θα χρησιμοποιηθεί απόθεμα της προηγούμενης έψησης του 2012. Πρόκειται για προϊόν που αποβάλλει από το στομάχι της η φάλαινα φυσητήρας. Αυτό το υλικό, όταν αποβληθεί από το στομάχι της φάλαινας, επιπλέει στην επιφάνεια της θάλασσας και με το αλάτι και τη θερμοκρασία του ήλιου γίνεται κάποια εσωτερική χημική διεργασία, η οποία του δίνει κάποιο άρωμα.

Ο βασικός του ρόλος είναι ότι είναι προσηλωτικό του αρώματος επάνω στην επιδερμίδα του ανθρώπου, δηλαδή κρατάει το άρωμα αρκετές ώρες και γίνεται αισθητό από αυτόν που το φέρει επάνω του.

Ένα άλλο σπάνιο υλικό, το οποίο επίσης δεν βρέθηκε φέτος και θα χρησιμοποιηθεί κάποιο φυτικό υποκατάστατο, είναι ο μόσχος που προέρχεται από τον αδένα ενός είδους δορκάδας (ζαρκαδιού) που ζει στο Θιβέτ και φαίνεται ότι είναι είδος υπό εξαφάνιση.

H διαδικασία της έψησης του Αγίου Μύρου

Μία ημέρα πριν αρχίσει η διαδικασία της έψησης του Αγίου Μύρου, την Κυριακή των Βαΐων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευλογεί τους μυρεψούς, απονέμοντας σε αυτούς τους σταυρούς διακονίας.

Η προπαρασκευή, «έψησις», του Αγίου Μύρου στο Φανάρι, το 2012 (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Στέλιος Γιανσακίδης)

Ο αριθμός των μυρεψών ποικίλλει κάθε φορά. Φέτος βάσει της Συνοδικής Απόφασης του Πατριαρχείου που εκδόθηκε τον Μάιο του 2021 θα είναι δέκα, οι οποίοι συμπεριλαμβανόμενου και του προϊσταμένου Άρχοντος Μυρεψού, συνιστούν το Σώμα των Κοσμητόρων.

Τη Μεγάλη Δευτέρα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μετά τη λειτουργία της Προηγιασμένης, όπως ορίζει το τυπικό, ραντίζει με αγιασμό τα υλικά και τα σκεύη, και ανάβει τη φωτιά στους λέβητες.

Όπως αναφέρει ο δρ Σάββιτς για το άναμμα της φωτιάς χρησιμοποιούνται παλαιά εκκλησιαστικά έγγραφα άνευ αξίας καθώς επίσης κατεστραμμένα βιβλία και εικόνες που δεν έχουν καμία ιστορική ή καλλιτεχνική αξία, ενώ η διαλογή τους γίνεται από ιερωμένους, οι οποίοι είναι εξειδικευμένοι στην ιστορία εκκλησιαστικής τέχνης.

Οι βραστήρες έτοιμοι για την παρασκευή του Άγιου Μύρου (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Στέλιος Γιανσακίδης)

Σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας της παρασκευής του Αγίου Μύρου, δηλαδή από τη Μεγάλη Δευτέρα έως τη Μεγάλη Τετάρτη, ο Πατριάρχης, μητροπολίτες και κληρικοί εναλλάσσονται στην ανάγνωση κεφαλαίων του Ευαγγελίου και περικοπών της Καινής Διαθήκης.

Συνήθως παρασκευάζεται ποσότητα 400-500 λίτρων, αλλά φέτος θα παρασκευαστούν περίπου 350 λίτρα Αγίου Μύρου, διότι υπάρχει απόθεμα από την προηγούμενη έψηση στο Μυροφυλάκιο. Το Άγιο Μύρο αποστέλλεται κατόπιν αιτήματος στις Ορθόδοξες Μητροπόλεις προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στις βαπτίσεις και στο καθαγιασμό της Αγίας Τράπεζας στα θυρανοίξια ναών. Επίσης χρησιμοποιείται και κατά το Μυστήριο του Χρίσματος σε χριστιανούς άλλων δογμάτων που ασπάζονται την Ορθοδοξία. Στο παρελθόν, όταν υπήρχαν Ορθόδοξοι βασιλείς και αυτοκράτορες, χρησιμοποιούταν κατά τις τελετές στέψης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος με τους μάρτυρες Ακύλα, Ουαλεριανό και Κάνδιδο. Μικρογραφία από το Μηνολόγιο του Βασιλείου Β΄, 10ος αιώνας (φωτ.: Wikimedia Commons, Public Domain)
ΠΙΣΤΗ

Νέα Τραπεζούντα Πιερίας: Εγκαινιάζεται παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο Ευγένιο τον Τραπεζούντιο

16/10/2026 - 9:52πμ
(Φωτ.: Νίκος Παπαχρήστου)
ΠΙΣΤΗ

Επετειακή εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη για τα 35 χρόνια Πατριαρχίας του Βαρθολομαίου

12/10/2026 - 11:11πμ
Το σκήνωμα του Αγ. Γεωργίου του Νεαπολίτη (φωτ.: nif.gr)
ΠΙΣΤΗ

Άγιος Γεώργιος Νεοπολίτης: Το σκήνωμα του Μικρασιάτη νεομάρτυρα θα μεταφερθεί στη μόνιμη κατοικία του, στο «Ιωνικό Κέντρο»

11/10/2026 - 4:17μμ
(Φωτ.: EPA / Fabio Frustaci)
ΠΙΣΤΗ

Βατικανό: Με οζίδιο στον πνεύμονα διαγνώστηκε ο Πάπας Λέων ΙΔ’ – Θα υποβληθεί σε επέμβαση

11/10/2026 - 3:19μμ
(Φωτ,: Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης)
ΠΙΣΤΗ

Η Παναγία Χοζοβιώτισσα στη Θεσσαλονίκη: Στον Άγιο Δημήτριο η υποδοχή της Ιερής Εικόνας

8/10/2026 - 4:13μμ
(Φωτ.: nif.gr)
ΠΙΣΤΗ

Νέα Φιλαδέλφεια: Η Παναγία Βουρλιώτισσα, η εικόνα που έφεραν οι πρόσφυγες από τα Βουρλά, τιμήθηκε με λαμπρότητα

5/10/2026 - 1:02μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΠΙΣΤΗ

Δ’ Επιστημονικό Συνέδριο Βιοηθικής: Αφιερωμένο στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τα 35 χρόνια Πατριαρχίας

4/10/2026 - 12:00πμ
Η εικόνα της Βουρλιώτισσας στη Σύρο (φωτ.: Μητρόπολη Σύρου)
ΠΙΣΤΗ

Από τα Βουρλά στη Νέα Φιλαδέλφεια: Η Παναγία Βουρλιώτισσα τιμάται με λιτανεία και μνημόσυνο

3/10/2026 - 6:44μμ
(Ο ναός του Αγίου Νικολάου στο Τάρπον Σπρινγκς (φωτ.: Creative Commons Attribution 2.5 Generic)
ΠΙΣΤΗ

Εικόνα που σώθηκε από φωτιά το 1923 επιστρέφει στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Τάρπον Σπρινγκς μετά από 103 χρόνια

2/10/2026 - 1:02μμ
(Φωτ.: Εθνικός Κήρυκας)
ΠΙΣΤΗ

Νέος μητροπολίτης Νέας Ιερσέης ο επίσκοπος Ναζιανζού Αθηναγόρας

1/10/2026 - 6:15μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ψηφιακή μακέτα του χώρου όπου φιλοξενείται ο υπερυπολογιστής «ΔΑΙΔΑΛΟΣ», προβάλλεται σε οθόνη υπολογιστή (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)

Υπερυπολογιστής «ΔΑΙΔΑΛΟΣ»: Σήμερα τα εγκαίνια στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου του Μετσόβιου

8 λεπτά πριν
Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Άντριου Φ. Πάζντερ (φωτ.: European Union, 2026 / Claudio Centonze/Άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 (CC BY 4.0))

ΗΠΑ: Απειλές για «καταστροφικά» αντίποινα εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση περιορίσει την πρόσβαση αμερικανικών εταιρειών

33 λεπτά πριν
Εικόνα από το σημείο όπου βρίσκεται το Συνεδριακό Κέντρο στη Λάρισα, τον χώρο διεξαγωγής της δίκης για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη (φωτ.: Λεωνίδας Τζέκας/ EUROKINISSI)

Δίκη για τα Τέμπη: Στο βήμα του μάρτυρα ξανά συγγενείς και τραυματίες για έβδομη εβδομάδα

56 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από τη Γενική Συνέλευση του ΣΠοΣ Θεσσαλονίκης, Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Katerina Bili)

ΣΠοΣ Θεσσαλονίκης: Στη Σταυρούπολη ο απολογισμός της χρονιάς

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Καιρός: Ηλιοφάνεια και άνοδος της θερμοκρασίας στο ξεκίνημα της εβδομάδας

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Pixabay / Myriams-Fotos)

Ξυλοδαρμός 12χρονου από πέντε ανηλίκους στο γήπεδο «Άλκης Καμπανός» στη Θεσσαλονίκη

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV