pontosnews.gr
Δευτέρα, 23/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μουσική παράσταση για την ταυτότητα και τη μνήμη στα τραγούδια της μικρασιατικής προσφυγιάς

Θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – Ποιοι συμμετέχουν

3/04/2022 - 8:40πμ
(φωτ.: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης)

(φωτ.: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο ρόλος και η σημασία της μουσικής και του τραγουδιού ως ταυτότητα και μνήμη για τον προσφυγικό Ελληνισμό αποτελεί το θέμα της μουσικής παράστασης «Τι σε μέλλει εσένανε από πού είμαι εγώ;», που παρουσιάζεται στις 9 Απριλίου (21:00), στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Κτήριο Μ1).

Η αφιερωματική, μουσική εκδήλωση παρουσιάζεται στο πλαίσιο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, και αποτελεί καρπό ιστορικής και μουσικής έρευνας του καθηγητή Λάμπρου Λιάβα⋅ σε συνεργασία με το μουσικό σχήμα «Ροδόπη» αναδεικνύει  το παραδοσιακό τρίπτυχο «τραγούδι-μουσική-χορός», σε άμεση σύνδεση με τις ιστορίες και τα βιώματα των προσφύγων.

Το μουσικό σχήμα Rodopi Ensemble (φωτ.: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης)

Στόχος της παράστασης είναι να αναδειχτεί η λειτουργία της μουσικής, με τον τεράστιο πλούτο και την πολυμορφία της, ως «καθρέφτης» του υψηλού πολιτισμικού επιπέδου των Ρωμιών της Ανατολής. Παράλληλα προβάλλεται ο ρόλος του τραγουδιού ως κιβωτός της συλλογικής μνήμης, αλλά και παρηγοριά και δύναμη κινητήρια για την αναγέννηση κaι επανεκκίνηση του Ελληνισμού μετά τον ξεριζωμό.

Η παράσταση βασίζεται σε μια επιλογή από αντιπροσωπευτικά κείμενα και τραγούδια που διατρέχουν διάφορες περιοχές του Μικρασιατικού Ελληνισμού (Σμύρνη-Ιωνία, Κωνσταντινούπολη-Προποντίδα-Ανατολική Θράκη, Πόντο και Καππαδοκία) καθώς και κείμενα ειδικά γραμμένα για την παράσταση, με σπάνιο οπτικο-ακουστικό υλικό (βίντεο και φωτογραφίες), απ’ όπου αναδύονται τα πρόσωπα και οι ανθρώπινες ιστορίες που αποτυπώθηκαν στα τραγούδια.

Λάμπρος Λιάβας (φωτ.: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης)

Τα κείμενα αφηγείται ο Λάμπρος Λιάβας, τα τραγούδια ερμηνεύουν η Μαριώ, η Μελίνα Κανά, η Λιζέτα Καλημέρη και ο τραγουδιστής του μουσικού σχήματος «Ροδόπη» (Rodopi Ensemble),  Δρόσος Κουτσοκώστας.

Η παράσταση ξεκινά με τη μουσική ζωή πριν το 1922 στις ακμάζουσες κοινότητες των Ρωμιών. Εν συνεχεία, παρακολουθεί την απώλεια και το τραύμα της προσφυγιάς έτσι όπως αποτυπώθηκαν στα τραγούδια. Και καταλήγει στην εγκατάσταση στις νέες πατρίδες, όπου οι πρόσφυγες μέσα από το τραγούδι και τον χορό διακήρυξαν την ταυτότητά τους, πήραν κουράγιο να ξαναστήσουν τη ζωή τους και επηρέασαν σημαντικά τις τοπικές μουσικές, ενώ η «Μικρασιάτικη Σχολή του Ρεμπέτικου» ανέδειξε κορυφαίους μουσικούς και τραγουδιστές.

Λιζέτα Καλημέρα (φωτ.: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης)

Το αφηγηματικό μέρος καταλήγει σ’ έναν ύμνο στο μοναδικό ήθος και την προσπάθεια αυτών των ανθρώπων να εκφράσουν τα πάθη και τους πόθους τους μέσα από τα τραγούδια και τις μουσικές, και να τα κληροδοτήσουν στις επόμενες γενιές ως μέτρα πολιτισμού και πολύτιμες παρακαταθήκες, σημεία αναφοράς για τον αναγκαίο αναστοχασμό και τη σύγχρονη δημιουργική έμπνευση.

Το μουσικό σχήμα Rodopi Ensemble αποτελείται από τους Δρόσο Κουτσοκώστα (τραγούδι, λαούτο), Κυριάκο Πετρά (βιολί), Νίκο Αγγούση (κλαρίνο), Άλκη Ζοπόγλου (κανονάκι), Γιώργο Παγκοζίδη (κρουστά).

Στην παράσταση, συμμετέχουν οι Μιχάλης Καλιοντζίδης (ποντιακή λύρα) και Μαρίνα Λιόντου-Μοχάμεντ (ούτι), όπως και η Χορευτική ομάδα Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης, υπό την επιμέλεια του Κύρου Αθανασιάδη.

Με την ευγενική συμμετοχή της Χορευτικής ομάδας Λυκείου Ελληνίδων Θεσσαλονίκης, της Πρότυπης καλλιτεχνική ομάδα χορού «Έκνευσις» Κωνσταντίνου Νικολαΐδη, και του Συλλόγου Μικρασιατών Νικομήδειας «Οι Κιζδερβενιώτες».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ιστορική φωτογραφία, που απεικονίζει τη Σμύρνη επτά μήνες μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή (περίπου τον Απρίλιο του 1923). Προέρχεται από το αρχείο των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) (πηγή: archives1922.gak.gr)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παρουσιάζεται το βιβλίο «Σμύρνη, το καύχημα της Ιωνίας – Η εκπαίδευση των Ελλήνων»

21/03/2026 - 11:55πμ
Ludovico Lipparini, «Ο θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη» (1840, χαλκογραφία από το πρωτότυπο έργο του Civico Museo Sartorio, Τεργέστη). Συλλογή Χρήστου Ζερεφού. (φωτ. αρχείου: Ακαδημία Αθηνών)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Επανάσταση του 1821 στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών

19/03/2026 - 7:28μμ
Εικόνα από τη στρατιωτική παρέλαση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Με το σπαθί και το πυρπολικό – Από τον αγώνα του 1821 στην Προεδρική Φρουρά

18/03/2026 - 6:02μμ
(Φωτ. αρχείου: pixabay.com/users/nataljadanilchenko-10143266)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αρμένιοι, Έλληνες, Πόντιοι και Κύπριοι στη Ρόδο τιμούν τη γυναίκα μέσα από την παράδοση και τις μνήμες

18/03/2026 - 4:39μμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ιωαννίνων)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ιωαννίνων υποδέχεται την άνοιξη με χορό και τραγούδι

17/03/2026 - 11:58πμ
(Φωτ.: facebook/Πολιτιστικός Φορέας Ποντίων Καλλιθέας «Θέατρο Πόντου»)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ποντιακή διασκέδαση μέχρι το πρωί στον ετήσιο χορό του «Θεάτρου Πόντου»

16/03/2026 - 11:51μμ
(Φωτ.: facebook/Μνήμες Παράδοσης - Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Ιωνίας)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οι «Μνήμες Παράδοσης» παρουσιάζουν «Το τσιφλίκι» στη Νέα Ιωνία

16/03/2026 - 6:39μμ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Θεσσαλονίκη: Μια βραδιά για μια πορεία 40 ετών από τον Μορφωτικό-Πολιτιστικό Σύλλογο Κατοίκων Ηλιούπολης

16/03/2026 - 9:38πμ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού διοργανώνει τον ετήσιο χορό της και υπόσχεται γλέντι μέχρι το πρωί

15/03/2026 - 3:07μμ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ένωση Σμυρναίων: Παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Αγγελάκη «Απόλλων Σμύρνης, η ιστορία του συλλόγου (1891-1922)»

14/03/2026 - 2:14μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αυτοσχέδιος βωμός στο σημείο όπου έπεσε νεκρός ο άτυχος Κλεομένης (φωτ.: EUROKINISSI/Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Θάνατος 20χρονου στην Καλαμαριά: Ταυτοποιήθηκε ο δεύτερος που ήταν μαζί με τον Κλεομένη

24 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ  ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ)

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Κέρκυρας έκλεψε τις εντυπώσεις στο 27ο Φολκλορικό Φεστιβάλ «Λαοδάμας»

58 λεπτά πριν
Οι πρωταγωνιστές της παράστασης «Μπαμπάδες με ρούμι» (φωτ.: Allwyn)

Βιτριολικές ερωτήσεις στα καμαρίνια του θεάτρου Αλίκη

2 ώρες πριν
Αγρότισσες σε πετρόχτιστο σπίτι στο παρχάρι Χοτζά Μεζαρί, 1904 (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)

Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας: Πώς οι Πόντιοι «διάβαζαν» τον καιρό του Μάρτη πριν από την επιστήμη

2 ώρες πριν
Τοιχογραφία κατά των ΗΠΑ σε κτήριο της Τεχεράνης (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)

Δηλώσεις Τραμπ για συνομιλίες με την Τεχεράνη ρίχνουν τις τιμές του πετρελαίου – «Δεν υπήρξε καμία επικοινωνία με τις ΗΠΑ» απαντά το Ιράν

2 ώρες πριν
Ο υπουργός Οικονομικών Κ. Πιερρακάκης παρουσιάζει τα κυβερνητικά μέτρα (φωτ.: EUROKINISSI/Δανάη Δαυλοπούλου)

Πώς θα εφαρμοστούν το fuel pass και οι παρεμβάσεις για diesel κίνησης, αγρότες, ακτοπλοΐα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign