pontosnews.gr
Παρασκευή, 7/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μουσική παράσταση για την ταυτότητα και τη μνήμη στα τραγούδια της μικρασιατικής προσφυγιάς

Θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – Ποιοι συμμετέχουν

3/04/2022 - 8:40πμ
(φωτ.: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης)

(φωτ.: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο ρόλος και η σημασία της μουσικής και του τραγουδιού ως ταυτότητα και μνήμη για τον προσφυγικό Ελληνισμό αποτελεί το θέμα της μουσικής παράστασης «Τι σε μέλλει εσένανε από πού είμαι εγώ;», που παρουσιάζεται στις 9 Απριλίου (21:00), στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Κτήριο Μ1).

Η αφιερωματική, μουσική εκδήλωση παρουσιάζεται στο πλαίσιο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, και αποτελεί καρπό ιστορικής και μουσικής έρευνας του καθηγητή Λάμπρου Λιάβα⋅ σε συνεργασία με το μουσικό σχήμα «Ροδόπη» αναδεικνύει  το παραδοσιακό τρίπτυχο «τραγούδι-μουσική-χορός», σε άμεση σύνδεση με τις ιστορίες και τα βιώματα των προσφύγων.

Το μουσικό σχήμα Rodopi Ensemble (φωτ.: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης)

Στόχος της παράστασης είναι να αναδειχτεί η λειτουργία της μουσικής, με τον τεράστιο πλούτο και την πολυμορφία της, ως «καθρέφτης» του υψηλού πολιτισμικού επιπέδου των Ρωμιών της Ανατολής. Παράλληλα προβάλλεται ο ρόλος του τραγουδιού ως κιβωτός της συλλογικής μνήμης, αλλά και παρηγοριά και δύναμη κινητήρια για την αναγέννηση κaι επανεκκίνηση του Ελληνισμού μετά τον ξεριζωμό.

Η παράσταση βασίζεται σε μια επιλογή από αντιπροσωπευτικά κείμενα και τραγούδια που διατρέχουν διάφορες περιοχές του Μικρασιατικού Ελληνισμού (Σμύρνη-Ιωνία, Κωνσταντινούπολη-Προποντίδα-Ανατολική Θράκη, Πόντο και Καππαδοκία) καθώς και κείμενα ειδικά γραμμένα για την παράσταση, με σπάνιο οπτικο-ακουστικό υλικό (βίντεο και φωτογραφίες), απ’ όπου αναδύονται τα πρόσωπα και οι ανθρώπινες ιστορίες που αποτυπώθηκαν στα τραγούδια.

Λάμπρος Λιάβας (φωτ.: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης)

Τα κείμενα αφηγείται ο Λάμπρος Λιάβας, τα τραγούδια ερμηνεύουν η Μαριώ, η Μελίνα Κανά, η Λιζέτα Καλημέρη και ο τραγουδιστής του μουσικού σχήματος «Ροδόπη» (Rodopi Ensemble),  Δρόσος Κουτσοκώστας.

Η παράσταση ξεκινά με τη μουσική ζωή πριν το 1922 στις ακμάζουσες κοινότητες των Ρωμιών. Εν συνεχεία, παρακολουθεί την απώλεια και το τραύμα της προσφυγιάς έτσι όπως αποτυπώθηκαν στα τραγούδια. Και καταλήγει στην εγκατάσταση στις νέες πατρίδες, όπου οι πρόσφυγες μέσα από το τραγούδι και τον χορό διακήρυξαν την ταυτότητά τους, πήραν κουράγιο να ξαναστήσουν τη ζωή τους και επηρέασαν σημαντικά τις τοπικές μουσικές, ενώ η «Μικρασιάτικη Σχολή του Ρεμπέτικου» ανέδειξε κορυφαίους μουσικούς και τραγουδιστές.

Λιζέτα Καλημέρα (φωτ.: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης)

Το αφηγηματικό μέρος καταλήγει σ’ έναν ύμνο στο μοναδικό ήθος και την προσπάθεια αυτών των ανθρώπων να εκφράσουν τα πάθη και τους πόθους τους μέσα από τα τραγούδια και τις μουσικές, και να τα κληροδοτήσουν στις επόμενες γενιές ως μέτρα πολιτισμού και πολύτιμες παρακαταθήκες, σημεία αναφοράς για τον αναγκαίο αναστοχασμό και τη σύγχρονη δημιουργική έμπνευση.

Το μουσικό σχήμα Rodopi Ensemble αποτελείται από τους Δρόσο Κουτσοκώστα (τραγούδι, λαούτο), Κυριάκο Πετρά (βιολί), Νίκο Αγγούση (κλαρίνο), Άλκη Ζοπόγλου (κανονάκι), Γιώργο Παγκοζίδη (κρουστά).

Στην παράσταση, συμμετέχουν οι Μιχάλης Καλιοντζίδης (ποντιακή λύρα) και Μαρίνα Λιόντου-Μοχάμεντ (ούτι), όπως και η Χορευτική ομάδα Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης, υπό την επιμέλεια του Κύρου Αθανασιάδη.

Με την ευγενική συμμετοχή της Χορευτικής ομάδας Λυκείου Ελληνίδων Θεσσαλονίκης, της Πρότυπης καλλιτεχνική ομάδα χορού «Έκνευσις» Κωνσταντίνου Νικολαΐδη, και του Συλλόγου Μικρασιατών Νικομήδειας «Οι Κιζδερβενιώτες».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μνημείο για τη Γενοκτονία των Ασσυρίων στο Δήμο Αιγάλεω (πηγή: Wikipedia)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Γενοκτονία των Ασσυρίων: Εκδήλωση μνήμης στις 7 Αυγούστου στο Αιγάλεω

6/08/2026 - 9:58μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Κορυδαλλού «Εύξεινος Πόντος»)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σύλλογος Ποντίων Κορυδαλλού «Εύξεινος Πόντος»: Με μεγάλα ονόματα το 5ο Ποντιακό Πανοΰρ

6/08/2026 - 5:37μμ
(Φωτ.: facebook.com/ Πολιτιστικός Σύλλογος Κομνηνών)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Έρχεται ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου Κομνηνών στην Ξάνθη

6/08/2026 - 12:46μμ
Η έδρα του Πολιτιστικού – Φυσιολατρικού Συλλόγου Σκοπού «Ο Άγιος Δημήτριος».(φωτ.: ruralkavala.gr)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ποντιακή βραδιά με αγαπημένους καλλιτέχνες διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκοπού «Ο Άγιος Δημήτριος»

6/08/2026 - 10:42πμ
Κάπως έτσι θα στηθούν τα τραπέζια στο Γυμνάσιο-Λύκειο Κρηνίδων στην Καβάλα για την ποντιακή βραδιά (φωτ.: facebook.com/ spk.vyzantio)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ποντιακή βραδιά από τον Σύλλογο Ποντίων Κρηνίδων Καβάλας «Το Βυζάντιο»

5/08/2026 - 6:54μμ
(Πηγή: facebook.com/groups/ ΤΡΙΕΘΝΗΣ ΠΛΑΤΑΝΑΚΙΩΝ)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τρικούβερτο ποντιακό γλέντι με κορυφαίους καλλιτέχνες στα Πλατανάκια Σερρών

5/08/2026 - 5:15μμ
Η νεότερη γενιά των Ποντίων της Αμερικής συνοδεύει την εικόνα της Παναγίας Σουμελά (φωτ.: Facebook / Holy Institution Panagia Soumela)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παναγία Σουμελά: Οι Πόντιοι της Αμερικής ανταμώνουν στην «Ποντιακή Γη» του Νέου Κόσμου

5/08/2026 - 9:45πμ
(Πηγή: facebook.com/profile.php/Σύλλογος Ποντίων Ευαγγελίστριας «Η Τερψιθέα»)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Λαγκαδάς: Άψιμον στη νύχτα από τον Ποντιακό Σύλλογο Ευαγγελίστριας «Τερψιθέα»

4/08/2026 - 9:23μμ
Το δημοτικό σχολείο Οινόης (φωτ.: facebook.com/ Πολιτιστικός Σύλλογος Οινόης «Χρύσανθος»
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μεγάλη ποντιακή βραδιά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Οινόης Κοζάνης «Χρύσανθος»

4/08/2026 - 7:17μμ
(Φωτ.: facebook.com/Πολιτιστικός Σύλλογος Γεωργιανής «Ο Πρόσφυγας»)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αναβίωση του εθίμου «Τα Σάτσια» στη Γεωργιανή Καβάλας

4/08/2026 - 5:27μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άνδρας παρακολουθεί τηλεοπτική μετάδοση με τις τελευταίες εξελίξεις στη σύγκρουση της Υεμένης, στη Σαναά. 6 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / Yahya Arhab)

Υεμένη: Οι Χούθι ξανανοίγουν το μέτωπο – 58 νεκροί στη φονικότερη επίθεση από το 2022

2 ώρες πριν
Εκμαγείο απολιθώματος του Μικροράπτορα, ενός από τους μικρότερους μη πτηνούς δεινοσαύρους που έχουν εντοπιστεί, στο Horniman Museum του Λονδίνου (φωτ.: Tom Page / Wikimedia Commons)

Γιατί δεν υπήρχαν δεινόσαυροι σε μέγεθος ποντικιού – Οι «ένοχοι» ήταν τα θηλαστικά

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Europa League: Έβαλε δύσκολα στον εαυτό του ο ΠΑΟΚ και ψάχνει διπλό στις Βρυξέλλες

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Αράπογλου Χρύσα - Καλαμαριά Μητέρα Πόλη)

Δήμος Καλαμαριάς: Υπερπαραγωγή ποντιακής μνήμης το Πανηγύρι Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

3 ώρες πριν
Γυναίκα και παιδί στέκονται δίπλα σε οχήματα του λιβανέζικου στρατού στο Ζαουτάρ αλ Γαρμπίγια, στον νότιο Λίβανο. 5 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / STRINGER)

Λίβανος: Το Ισραήλ μπλοκάρει νέες ζώνες αποχώρησης στο νότο

3 ώρες πριν
Μνημείο για τη Γενοκτονία των Ασσυρίων στο Δήμο Αιγάλεω (πηγή: Wikipedia)

Γενοκτονία των Ασσυρίων: Εκδήλωση μνήμης στις 7 Αυγούστου στο Αιγάλεω

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign