pontosnews.gr
Δευτέρα, 29/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Δανιήλ Μπαρνεστάιν, πρόσφυξ Πόντιος, ισραηλίτης το θρήσκευμα

Μια μοναδική ιστορία από το το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης

2/04/2022 - 4:45μμ
Η επιστολή της «Αδελφότητος Αγωνιστών του Πόντου» προς τον Δανιήλ Μπαρνεστάιν. Αρχείο Ι. Χίντζογλου (πηγή: ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ Θεσσαλονίκης)

Η επιστολή της «Αδελφότητος Αγωνιστών του Πόντου» προς τον Δανιήλ Μπαρνεστάιν. Αρχείο Ι. Χίντζογλου (πηγή: ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ Θεσσαλονίκης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Γιώργος Κουμαρίδης ανασύρει τη μοναδική ιστορία του Δανιήλ Μπαρνεστάιν από το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ) Θεσσαλονίκης. Αν και δεν υπάρχει γραπτή μαρτυρία για το πώς βρέθηκε από τη Σαμψούντα στην Ελλάδα, ο ίδιος αυτοπροσδιορίστηκε «πρόσφυξ Πόντιος, ισραηλίτης το θρήσκευμα».

Γράφει ο Γιώργος Κουμαρίδης:

Ελληνόφωνοι (πολλοί με μόνη διάλεκτο τα ποντιακά), τουρκόφωνοι και ρωσόφωνοι χριστιανοί (οι τελευταίοι ήρθαν λίγο νωρίτερα), άλλοι περισσότερο θεοσεβούμενοι και άλλοι λιγότερο, τουρκόφωνοι, σλαβόφωνοι, βλαχόφωνοι, ελληνόφωνοι και αλβανόφωνοι μουσουλμάνοι, μπεκτασήδες και μη, όλοι και όλες τους ανεξάρτητα από τη θρησκεία, ορεινοί και πεδινοί, πλούσιοι και φτωχοί, αστοί και χωρικοί, από διαφορετικά μέρη σε διαφορετικά μέρη.

Ο πόλεμος στη μικρασιατική χερσόνησο και η επακόλουθη ανταλλαγή πληθυσμών. Ένας κόσμος ανάκατος που ανακατεύτηκε ξανά με προορισμό όμως τώρα την ταύτιση με το μία γλώσσα, μία θρησκεία, ένα έθνος.

Ανάμεσα στους παραπάνω και μία ιδιαίτερη κοινότητα της Θεσσαλονίκης. Οι ντονμέ, μια εθνοτική ομάδα (εξισλαμισθέντες εβραίοι) που ως μουσουλμάνοι εντάχθηκαν στην ανταλλαγή, αν και πολλοί εξ αυτών γνωρίζουμε ότι επιθυμούσαν να παραμείνουν στην Ελλάδα. Έκβαση που μάλλον αποδείχθηκε σωτήρια, δεδομένου του μεγέθους της εξόντωσης των Θεσσαλονικιών εβραίων λίγα χρόνια αργότερα από τη ναζιστική εξουσία. Κάποιος όμως φαίνεται ότι ακολούθησε την αντίστροφη πορεία.

Σίγουρα υπήρχαν μειοψηφίες των μειοψηφιών, εξαιρέσεις των εξαιρέσεων, μοναδικές ταυτότητες και απερίγραπτες περιπλανήσεις. Ο καθείς και η καθεμία μία ιστορία. Η συνάντηση όμως με το τεκμήριο που παρουσιάζουμε, ακόμη κι αν αυτό δεν είναι υπογεγραμμένο (αν και έχει αριθμό πρωτοκόλλου), ακόμη κι αν κάνουμε πολλές υποθέσεις για τους λόγους έκδοσής του, μας έκανε σίγουρα εντύπωση.

Απόσπασμα επιστολής της «Αδελφότητος Αγωνιστών του Πόντου» προς όλους τους Πόντιους αγωνιστές που βρίσκονταν στην Ελλάδα, Ιούλιος 1924, Αρχείο Ι. Χίντζογλου, φακ. 4. Η επιστολή, που τους καλούσε να γίνουν μέλη του σωματείου, τυπώθηκε στα ελληνικά και στα τουρκικά με ελληνικούς χαρακτήρες (πηγή: ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ Θεσσαλονίκης)

Η «Αδελφότης των Αγωνιστών του Πόντου», σωματείον ανεγνωρισμένον, με γραφεία στην οδό Ασκληπιού 11 στην Αθήνα (το σωματείο είχε δραστηριοποιηθεί για την απόδοση σύνταξης στους αγωνιστές του αντάρτικου του Πόντου, τις χήρες και τα ορφανά παιδιά τους), πιστοποιεί την 21 Ιανουαρίου 1941, τρεις μήνες πριν από την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα, ότι:

«Ο κομιστής Δανιήλ Μπαρνεστάιν του Σολομώντος ηλικίας τεσσαράκοντα εξ πρόσφυξ Πόντιος, καταγόμενος εκ Αμισού του Πόντου Εκκλησιαστικής Επαρχ. Αμασείας και αφιχθείς ενταύθα μετά την καταστροφήν του 1922, είναι τακτικόν μέλος της Αδελφότητος. Τυγχάνει Ισραηλίτης το θρήσκευμα, Έλλην υπήκοος. Τω παρόν τω εδόθη ίνα τω χρησιμεύση προς εγγραφήν του εις το Δημοτολόγιον».

Ο Δανιήλ από τη Σαμψούντα βρέθηκε στην Ελλάδα. Πώς και γιατί άραγε; Είχε πρόβλημα με τα χαρτιά του; Γιατί σχεδόν 20 χρόνια μετά τον ερχομό του δεν είχε εγγραφεί ακόμα σε κάποιο δημοτολόγιο; Σίγουρα δεν μπορούσε να θεωρηθεί ανταλλάξιμος καθώς η συμφωνία ανταλλαγής αφορούσε τους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους. Αυτό όμως δεν τον καθιστούσε λιγότερο πρόσφυγα.

Ελπίζουμε ο Δανιήλ, ο οποίος είχε μάλιστα επώνυμο με γερμανικές ρίζες (ήταν ίσως ασκεναζίμ), να επέζησε της Κατοχής και να μακροημέρευσε, ως «πρόσφυξ, Πόντιος και ισραηλίτης».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κοτσιαμάνος. Σκήτη Κοζάνης, 2025 (φωτ.: Facebook / Δήμος Κοζάνης)
ΠΟΝΤΟΣ

Κοτσιαμάνοι: Το ποντιακό δρώμενο που ενώνει χωριά, γενιές και μνήμη

29/12/2025 - 2:57μμ
Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης με την κόρη του, Λίνα (στιγμιότυπο από το βίντεο)
ΠΟΝΤΟΣ

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης: Κάνει πράξη το «ανθεί και φέρει κι άλλο», στο πλάι της κόρης του

28/12/2025 - 9:26μμ
Μέλη της «Παναγίας Σουμελά» Θέρμης χορεύουν στη διάρκεια της εκδήλωσης (φωτ.: facebook/Σωματείο Παναγία Σουμελά Δήμου Θέρμης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Θεσσαλονίκη: Ποντιακά Χριστούγεννα στην Τούμπα

28/12/2025 - 8:58μμ
Έργα της Σοφίας Αμπερίδου στη δίγλωσση έκδοση «Το κρυφό βλέμμα» (φωτ.: Facebook / Σοφία Αμπερίδου)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Όταν ο Χριστός κατεβαίνει στη γη: Ένα ποντιακό παραμύθι του Δωδεκαημέρου

28/12/2025 - 8:31μμ
Αριστερά το περέκ και δεξιά τα αετουδάκια που γεύτηκαν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Ελασσόνας (φωτ.: facebook/Αστερία Ναλπαντίδου/Σύλλογος Μικρασιατών του Δήμου Ελασσόνας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με περέκ, σορβά και αετουδάκια υποδέχθηκε τα Χριστούγεννα η Ελασσόνα

28/12/2025 - 5:05μμ
Η αναπαράσταση της ιστορίας του Κιτί Γοτσά στην Καβάλα, Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Λάσκαρης Τσούτσας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Όμιλος Ποντίων Χορευτών Καβάλας έκανε την Αστερούπολη… Μωμο-ύπολη!

28/12/2025 - 12:55μμ
Ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος του Κιουλαπέρτ από τον οποίο πήρε την ονομασία το χωριό Μεταμόρφωση του νομού Κιλκίς, όπου εγκαταστάθηκαν οι Κιουλαπερτλήδες πρόσφυγες στην Ελλάδα. Ο ναός δυστυχώς είχε την τύχη αρκετών ελληνικών εκκλησιών δηλαδή μετατράπηκε σε τζαμί. Η πόρτα της εκκλησίας έκλεισε για πάντα αφού οι Τούρκοι την έχτισαν με πέτρες (φωτ.: Πέτρος Σιδηρόπουλος, εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Πέτρος Σιδηρόπουλος: Το ταξίδι στον Πόντο δεν είναι ταξίδι αναψυχής. Είναι προσκύνημα σε ιερό τόπο (Μέρος Β’)

28/12/2025 - 10:46πμ
Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Αθανασίου Σφηνίτσας (φωτ.: Facebook / Experience.Imathia)
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν η Μονή Σφηνίτσας έγινε καταφύγιο: Το Ορφανοτροφείο «Όλυμπος» και τα παιδιά της προσφυγιάς

27/12/2025 - 11:46μμ
Ο Πέτρος Σιδηρόπουλος στο γραφείο του, κρατώντας γη και ύδωρ από την Πατρίδα, το Κιουλαπέρτ του Καρς (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Πέτρος Σιδηρόπουλος: Ο Καύκασος είναι «η κορυφή» του κόσμου (Μέρος Α’)

27/12/2025 - 8:44μμ
H Μαρία-Σοφία Αραπίδου επίσης στον... φυσικό της χώρο, στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης (φωτ.: Facebook / Tsomakos photography)
ΠΟΝΤΟΣ

Μωμόγεροι στην Κοζάνη: Μια λύρα, μια παρέα, μια ταυτότητα

27/12/2025 - 3:48μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κοτσιαμάνος. Σκήτη Κοζάνης, 2025 (φωτ.: Facebook / Δήμος Κοζάνης)

Κοτσιαμάνοι: Το ποντιακό δρώμενο που ενώνει χωριά, γενιές και μνήμη

13 λεπτά πριν
(Φωτ.: arcturos.gr)

Αρκτούρος: Τα άγρια θηλαστικά της Ελλάδας απέκτησαν το δικό τους ασθενοφόρο

41 λεπτά πριν
Με Κλαυδία και DJs Playmen θα αλλάξουν χρόνο όσοι επιλέξουν το ΔΕΗ Xmas West Park, στο Μητροπολιτικό Πάρκο Τρίτση (φωτ.: xmaswestpark.gr)

Περιφέρεια Αττικής: Με την Κλαυδία η αλλαγή του χρόνου στο Πάρκο Τρίτση – Πλούσιο πρόγραμμα και στο Πεδίον του Άρεως

1 ώρα πριν

Πρωτοχρονιάτικο Λαχείο: Εγγυημένα 5 εκατ. ευρώ στο φινάλε του 2025 – Από 1 εκατ. ευρώ κερδίζουν όλοι οι λαχνοί της τυχερής πεντάδας

2 ώρες πριν
Ασθενοφόρο στο νοσοκομείο της Γιάλοβας, το οποίο μετέφερε ορισμένους από τους τραυματίες αστυνομικούς (φωτ.: Χ/ΒΡΤ)

Τουρκία: Αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε έφοδο κατά τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: MotionTeam / Κώστας Παπαδόπουλος)

Θεσσαλονίκη: Έχασε τη μάχη η 71χρονη μετά τη φωτιά στην Κάτω Τούμπα – Εξιτήριο πήραν τα τρίδυμα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign