pontosnews.gr
Δευτέρα, 20/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Νέα πρόβλεψη ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία – Λέει «όχι» σε νέες φοροελαφρύνσεις

Στην έκθεσή του τονίζεται ότι τα νοικοκυριά ξοδεύουν από τις αποταμιεύσεις της πανδημίας, ότι τα μέτρα στήριξης πρέπει να είναι στοχευμένα, και ότι είναι καλό να υπάρξει συνετή αύξηση του κατώτατου μισθού

1/04/2022 - 6:50μμ
Η επιγραφή έξω από το κτήριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον (φωτ.: EPA / Jim lo Scalzo)

Η επιγραφή έξω από το κτήριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον (φωτ.: EPA / Jim lo Scalzo)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος με ρυθμό 3,5% παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

«Το ΑΕΠ επέστρεψε στο προ πανδημίας επίπεδο το 2021, αντανακλώντας μια ταχύτερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη του τουρισμού, αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης καθώς τα νοικοκυριά άρχισαν να αξιοποιούν τις αποταμιεύσεις που συσσώρευσαν στην πανδημία και ισχυρές ιδιωτικές επενδύσεις που υποστηρίζονται από αυξανόμενες άμεσες ξένες επενδύσεις. Η ισχυρή δημοσιονομική αντίδραση, η διευκολυντική νομισματική πολιτική και η σημαντική στήριξη της ΕΕ ήταν καθοριστικής σημασίας για την τόνωση της ανάκαμψης», αναφέρεται στην έκθεση με τα συμπεράσματα της αποστολής του Ταμείου στο πλαίσιο της διαβούλευσης του άρθρου 4.

Βέβαια, η νέα πρόβλεψη είναι χαμηλότερη κατά μία ποσοστιαία μονάδα από την προηγούμενη, ενώ γίνεται λόγος για αβεβαιότητες και καθοδικούς κινδύνους «που συνεχίζουν να θολώνουν τις προοπτικές».

Για τον πληθωρισμό, προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί στο 4,5% σε μέσα επίπεδα φέτος λόγω της μεγαλύτερης και μεγαλύτερης διάρκειας αύξησης των τιμών ενέργειας, για να υποχωρήσει μεσοπρόθεσμα στο 1,9%.

Το ΔΝΤ κάνει λόγο για «αξιέπαινη πρόοδο» όσον αφορά την αντιμετώπιση προβλημάτων του παρελθόντος, παρά το δύσκολο περιβάλλον. Αναφέρεται ειδικότερα:

  • στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) των τραπεζών στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηρακλής»,
  • στη βελτίωση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος,
  • στη σταθερή μείωση της ανεργίας, και
  • στην πρόοδο των μεταρρυθμίσεων σε διάφορους τομείς, όπως της ψηφιοποίησης, των ιδιωτικοποιήσεων και της βελτίωσης του μίγματος της δημοσιονομικής πολιτικής, με την ενίσχυση των δαπανών για την υγεία και τις δημόσιες επενδύσεις.

Επίσης τονίζει ότι ολοκληρώνεται η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων που είχε πάρει η Ελλάδα από το ΔΝΤ.

Για το δημόσιο χρέος, το Ταμείο αναμένει να μειωθεί, σημειώνοντας ότι οι κίνδυνοι αναχρηματοδότησής του φαίνονται διαχειρίσιμοι μεσοπρόθεσμα. «Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να πέσει κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα έως το 2023, αντανακλώντας την ισχυρή ανάπτυξη, τη δημοσιονομική προσαρμογή και τον υψηλότερο πληθωρισμό», αναφέρεται στην έκθεση.

Αν και συστήνει στην κυβέρνηση μια διευκολυντική δημοσιονομική πολιτική φέτος, θεωρεί ότι το πρωτογενές έλλειμμα πρέπει να είναι μικρότερο από το 2% του ΑΕΠ. Για το 2023 συστήνει να υπάρξει στόχευση σε πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο σταδιακά θα αυξάνεται για να φθάσει το 2% του ΑΕΠ έως το 2027.

Αναφορικά με τα δημοσιονομικά μέτρα, συστήνει όσα σχετίζονται με τις υψηλές τιμές ενέργειας να είναι προσωρινά και να αφορούν τις ευάλωτες ομάδες, ενώ σημειώνει ότι μεγαλύτερη προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην προστασία όσων λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, με μία αύξηση τουλάχιστον στο επίπεδο του πληθωρισμού, ώστε να αποτελέσει το δίχτυ ασφαλείας έναντι αρνητικών σοκ όπως η σημερινή ενεργειακή κρίση.

Συστήνει, επίσης, την ακύρωση των σχεδίων για μόνιμες περικοπές των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους φορολογούμενους, ή τουλάχιστον τη χρηματοδότησή τους με άλλα μέτρα.

Για τις συντάξεις και τους μισθούς στο Δημόσιο θεωρεί ότι πρέπει να περιοριστούν οι πιέσεις για δαπάνες. Για τις συντάξεις ειδικότερα αναφέρει ότι θα πρέπει να ισχύσουν το πάγωμά τους για φέτος και η προβλεπόμενη φόρμουλα αναπροσαρμογής τους από το επόμενο έτος.

Η αποστολή του ΔΝΤ ενθάρρυνε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μία συνετή αύξηση του κατώτατου μισθού που θα διατηρεί τα κέρδη ανταγωνιστικότητας που έχει η ελληνική οικονομία.

Το Ταμείο καλωσόρισε την ταχεία εκκαθάριση των ισολογισμών των μεγάλων τραπεζών, όμως σημείωσε ότι παραμένουν προβλήματα και ότι πρέπει να υπάρξει περαιτέρω μείωση των «κόκκινων» δανείων με την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου, τη βελτίωση των πλαισίων διαχείρισης πιστωτικών κινδύνων από τις τράπεζες και την ανάπτυξη βιώσιμων μακροπρόθεσμων αναδιαρθρώσεων.

Τέλος, σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες για την ενίσχυση των κεφαλαίων των τραπεζών και να αντικατασταθούν αυτά που έχασαν λόγω των τιτλοποιήσεων των «κόκκινων» δανείων τους, κάτι που βραχυπρόθεσμα, όπως εκτίμησε, μπορεί να απαιτήσει αυξήσεις κεφαλαίου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ / EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θερινές εκπτώσεις χωρίς αγοραστική «ανάσα» – Προβληματισμός στους εμπόρους για τη χαμηλή κίνηση

20/07/2026 - 11:12πμ
(Πηγή: facebook.com/profile.php?id/Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα & Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξωδικαστικός μηχανισμός: «Ανοίγει» η πλατφόρμα για χρέη από 5.000 ευρώ – Tι πρέπει να προσέξουμε

19/07/2026 - 9:55πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Ο χάρτης των πληρωμών έως τις 24 Ιουλίου

18/07/2026 - 4:40μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα ρύθμιση έως 72 δόσεις για παλιές οφειλές στην εφορία – Όλες οι προϋποθέσεις

18/07/2026 - 3:10μμ
Στιγμιότυπo από σουπερμάρκετ (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Μειώσεις έως 20% στο ράφι – Τι αλλάζει στο καλάθι του νοικοκυριού από τις 31 Αυγούστου

17/07/2026 - 6:20μμ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο Πρόγραμμα Αποφοίτων της Allwyn Hellas για τους επαγγελματίες του αύριο

16/07/2026 - 6:36μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Ξεμπλοκάρουν άμεσα οι τραπεζικοί λογαριασμοί οφειλετών – Ποιοι μπορούν να κάνουν χρήση της νέας ρύθμισης

16/07/2026 - 1:21μμ
Εικόνα από τη Θεσσαλία, τον Σεπτέμβριο του 2023, μετά το χτύπημα του «Daniel» (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Λεωνίδας Τζέκας)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

myBusinessSupport: Άνοιξε εκ νέου η πλατφόρμα για τις πλημμυρόπληκτες επιχειρήσεις της Θεσσαλίας

16/07/2026 - 8:28πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καύσιμα: Νέες αυξήσεις μετά το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ – Σε αναμονή των μέτρων για τη μείωση των τιμών

14/07/2026 - 8:38πμ
Ακίνητα στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρυθμίσεις χρεών: Νέος εξωδικαστικός, 72 δόσεις και προστασία πρώτης κατοικίας

13/07/2026 - 12:19μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δεξαμενόπλοιο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου αποπλέει από το λιμάνι της Αμβέρσας (φωτ.: EPA / Olivier Hoslet)

Τέσσερα ελληνόκτητα τάνκερ στο στόχαστρο σε 48 ώρες – Επιθέσεις σε Εύξεινος Πόντος και Ορμούζ ανεβάζουν το πετρέλαιο

8 λεπτά πριν
Ο Άντι Μπέρναμ μετά την εκλογή του στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος και την επιβεβαίωσή του ως επόμενου πρωθυπουργού της Βρετανίας, κατά την ειδική διάσκεψη των Εργατικών στο κεντρικό Λονδίνο, στις 17 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Henry Nicholls / Pool)

Άντι Μπέρναμ στη Ντάουνινγκ Στριτ: Τι σημαίνει η αλλαγή ηγεσίας στη Βρετανία για Ελλάδα και Κύπρο

29 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στο στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, στη Λευκωσία, Δευτέρα 20 Ιουλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κάτια Χριστοδούλου)

Κύπρος, 52 χρόνια μετά: Η πληγή της τουρκικής εισβολής παραμένει ανοιχτή

53 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook / Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Νέου Προδρόμου «Ο Ακρίτας»)

«Ακρίτας» Νέου Προδρόμου: Μεγάλη λαϊκοποντιακή βραδιά με τον Ματθαίο Τσαχουρίδη και τα Ρεμπετόπαιδα

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΠΟΕ)

Η ΠΟΕ για τη μαύρη επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο: «52 χρόνια κατοχής δεν μπορούν να γίνουν κανονικότητα»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ / EUROKINISSI)

Θερινές εκπτώσεις χωρίς αγοραστική «ανάσα» – Προβληματισμός στους εμπόρους για τη χαμηλή κίνηση

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign