pontosnews.gr
Τρίτη, 17/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το Μήνυμα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας για την 25η Μαρτίου

Η φετινή επέτειος να γίνει εφαλτήριο για νέους διεκδικητικούς αγώνες για την ιστορική αλήθεια, αναφέρουν

25/03/2022 - 10:19μμ
(Φωτ.: Γιώργος Ευσταθίου/ EUROKINISSI)

(Φωτ.: Γιώργος Ευσταθίου/ EUROKINISSI)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Πέρασαν 201 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Έθνους το 1821, όπου με το σύνθημα “Ελευθερία ή Θάνατος” πολέμησε, διεκδίκησε και τέλος κέρδισε την πολυπόθητη ανεξαρτησία του από τον Οθωμανικό ζυγό, που οδήγησε στην ίδρυση του Ελληνικού κράτους, έστω και περιορισμένου εδαφικά στην αρχή».

Με αυτά τα λόγια ανοίγει το μήνυμα της για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας.

Ακολούθησαν κι άλλοι αγώνες κι άλλες θυσίες καθ’ όλη τη διάρκεια των επόμενων 100 ετών, για να δημιουργηθεί η Ελλάδα, κράτος-έθνος, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, συνεχίζουν στο μήνυμα τους.

«Το κάλεσμα της Φιλικής Εταιρείας και των μυημένων μελών της εξαπλώθηκε απ’ άκρου εις άκρον της Βαλκανικής, της Μικράς Ασίας και του Πόντου, όπου επί αιώνες κατοικούσε και άκμαζε ο Ελληνισμός. Στο σάλπισμα του αγώνα ανταποκρίθηκαν Έλληνες και φιλέλληνες απ’ όλα τα μέρη της τότε παραπαίουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και προσέτρεξαν με κάθε μέσο να συμβάλλουν και να συνδράμουν στην Επανάσταση.

»Η τιμή για την έναρξη του Αγώνα, ανήκει σε έναν Πόντιο, τον εκ Τραπεζούντος καταγόμενο Αλέξανδρο Υψηλάντη, που επικεφαλής του Ιερού Λόχου στις 24 Φεβρουαρίου 1821 διάβηκε τον Προύθο ποταμό στην περιοχή της Μολδαβίας και κάλεσε τους ραγιάδες σε ξεσηκωμό με την ιστορική διακήρυξή του “Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος”», τονίζουν στο μήνυμα τους.

Στη συνέχεια μιλούν για τα πρώτα δύσκολα χρόνια μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους, η οποία καθιερώθηκε να εορτάζεται και να τιμάται κάθε 25 Μαρτίου, ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

«Το αγωνιστικό πνεύμα, η χαλύβδινη θέληση και η αταλάντευτη αποφασιστικότητα των αγωνιστών του ’21, αποτέλεσαν από τότε πηγή έμπνευσης και παραδειγματισμού για τους λαούς όλου του κόσμου και επέσυρε το θαυμασμό και τη στήριξη από χιλιάδες φιλέλληνες.

»Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος εμπνέεται από το αγωνιστικό φρόνημα και τα ιδεώδη των αγωνιστών του ’21, τιμά τη μνήμη των επωνύμων και αφανών ηρώων του Αγώνα και θεωρεί ιστορικό της χρέος να συνεχίσει το δικό της αγώνα για ιστορική και ηθική δικαίωση των γενοκτονημένων προγόνων μας, ακολουθώντας τα χνάρια που άφησαν εκείνοι στο πέρασμα της Ιστορίας», αναφέρουν.

Τέλος κλέινουν το φετινό τους μήνυμα χωρίς να παραλέιψουν τις πράξεις και τις θυσίες των αγωνιστών τους 1821. «Ο αγώνας για τη διατήρηση της Ελευθερίας, τη διασφάλιση της Δημοκρατίας, την ευμάρεια και προκοπή του λαού μας συνεχίζεται, γιατί το οφείλουμε στην ιερή μνήμη εκείνων που έδωσαν και τη ζωή τους ακόμη, ώστε να βρισκόμαστε εμείς σήμερα σε αυτή τη θέση. Η φετινή επέτειος να γίνει εφαλτήριο για νέους διεκδικητικούς αγώνες για την ιστορική αλήθεια που αποτελεί και την ηθική δικαίωση όλων των ηρωικώς πεσόντων».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook/Ποντιακός Συλ. Τυρνάβου-Βοτανοχωρίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι Πόντιοι του Τυρνάβου γλέντησαν στον Άγιο Νικόλαο

16/06/2025 - 11:24μμ
Στιγμιότυπο από τη «στέψη» στην Παλαγία Αλεξανδρούπολης (φωτ.: Facebook / Γιώργος Γκουντινάκης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένας ποντιακός γάμος από τα παλιά στην Παλαγία Αλεξανδρούπολης

16/06/2025 - 2:18μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων που διοργάνωσε η Δωδεκάπολις στη Στουτγκάρδη (φωτ.: Facebook / OSEPE)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η ΟΣΕΠΕ απαντά: Διαστρεβλώθηκε η δήλωση της Αναστασίας Ντικ, καμία συγγνώμη από τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων

16/06/2025 - 11:15πμ
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Το παραθέρισμα στα Κοτύωρα – Το θέρετρο που διάλεγαν Έλληνες, Αρμένιοι και Τούρκοι

16/06/2025 - 10:16πμ
Εικόνα από τις αρχές του 20ού αιώνα, έξω από χάνι του Γεσίρογλη ή Γεσίρογλου στην Τραπεζούντα (φωτ.: facebook.com/ groups/Zafer Duran/ TRABZONDAN ESİNTİLER)
ΠΟΝΤΟΣ

Η φιλοξενία στον Πόντο ήταν μοναδική και θύμιζε αρχαία Ελλάδα – Ένα βράδυ στα Αμπέλια Τραπεζούντας

15/06/2025 - 9:16μμ
Το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Ποντίων Νταχάου στο θερινό φεστιβάλ που διοργάνωσε ο σύλλογος Bürgertreff-Ost (φωτ.: Facebook / Angeliki Koune)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Γερμανία: Ποντιακός ήχος και βήματα σε φεστιβάλ στην πόλη Νταχάου

15/06/2025 - 4:09μμ
Στιγμιότυπο από την 5η πατινάδα στον Σταυρό Θεσσαλονίκης (φωτ.: Facebook / Βιβή Κουρτίδου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η 5η πατινάδα ξεσήκωσε τον Σταυρό Θεσσαλονίκης, με 11 συλλόγους και πολλή… φασαρία

15/06/2025 - 1:56μμ
Στιγμιότυπο από την εμφάνιση του χορευτικού τμήματος της «Τερψιθέας» (φωτ.: YouTube)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Όλα τα βλέμματα στο χορευτικό τμήμα της «Τερψιθέας»

14/06/2025 - 9:56μμ
Στιγμιότυπο από το 1ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στην Καστοριά (πηγή: ΣΠοΣ Δυτικής Μακεδονίας & Ηπείρου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

2ο Παιδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στην Καστοριά – Δείτε το live

14/06/2025 - 8:10μμ
(Φωτ.: facebook / ΠΜΣ Παλαγίας «Ο Μέγας Αλέξανδρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο «Μέγας Αλέξανδρος» Παλαγίας ταξίδεψε τον Πόντο στη Σαμοθράκη

14/06/2025 - 12:56μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μέλη των μονάδων Kuva-yı Milliye στο Αϊδίνι, περίπου το 1919. Ήταν παραστρατιωτικές ομάδες εθελοντών που οργανώθηκαν για να αντισταθούν, μεταξύ άλλων, στον Ελληνικό Στρατό που αποβιβάστηκε στη Σμύρνη (πηγή: gurkantuna.com)

17 Ιουνίου 1919: Ο Ελληνικός Στρατός παραδίδει το Αϊδίνι στη μανία των τσετών – Η σφαγή κράτησε δύο μέρες

12 λεπτά πριν
«Ο Χριστός ομιλών τη Σαμαρέιτιδι», έργο του Χανιώτη αγιογράφου Νικόλαου Βλαχάκη, 1900 (πηγή: facebook / Ιωάννης Παπαδάκης)

Στη Σαμαρείτιδα (Μέρος Δ’)

35 λεπτά πριν
Καπνός έπειτα από ισραηλινό χτύπημα σε διυλιστήριο πετρελαίου έξω από την Τεχεράνη (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Με αλλεπάλληλες κινήσεις κλιμάκωσης μαίνεται ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

51 λεπτά πριν

Προ των πυλών το 2ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νοτίου Ελλάδος και Νήσων

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Βασίλης Παπαδόπουλος)

Ζεστό καλοκαιράκι στον καιρό της Τρίτης

2 ώρες πριν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ. αρχείου: Χ / Recep Tayyip Erdoğan)

Ερντογάν: Με κάθε σταγόνα αίματος που χύνει το Ισραήλ θέτει σε κίνδυνο τη δική του ύπαρξη και το μέλλον του λαού του

10 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign