pontosnews.gr
Τετάρτη, 3/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αρμενία-Τουρκία επιθυμούν την εξομάλυνση των σχέσεων τους και το άνοιγμα των συνόρων τους

Όλα όσα δήλωσε ο Αρμένιος ΥΠΕΞ Αραράτ Μιρζογιάν στο Anadolu

16/03/2022 - 8:34πμ
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Αραράτ Μιρζογιάν με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου (πηγή: aydinlik.com.tr)

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Αραράτ Μιρζογιάν με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου (πηγή: aydinlik.com.tr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Θετικό πρόσημο βάζει ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Αραράτ Μιρζογιάν στη διαδικασία προσέγγισης με την Τουρκία, καθώς όπως επισήμανε σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και οι δύο χώρες θέλουν να ανοίξουν τα σύνορά τους και να αποκτήσουν διπλωματικές σχέσεις.

Η αρμενική ενημερωτική ιστοσελίδα Armenpress δημοσίευσε το περιεχόμενο της συνέντευξης που απέστειλε το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας, αυτούσιο χωρίς περαιτέρω σχόλια.

Ακολουθεί η απόδοση της συνέντευξης:

Τι θα θέλατε να πείτε για τη συμμετοχή σας στο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας;
Θέλω να πω επιγραμματικά τις σημαντικότερες εξελίξεις μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών. Οι ηγέτες των δυο χωρών, ο πρωθυπουργός Πασινιάν και ο πρόεδρος Ερντογάν αντάλλαξαν δημόσιες δηλώσεις, εκφράζοντας ετοιμότητα να αρχίσουν συνομιλίες ανάμεσα στις δύο χώρες. Αργότερα οι δύο χώρες διόρισαν Ειδικούς Εκπροσώπους για το διάλογο Αρμενίας-Τουρκίας.

Είχαν ήδη δύο συναντήσεις, στη Μόσχα και τη Βιέννη, όπου συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις και με στόχο την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων.

Πήγα στην Αττάλεια για να συμμετάσχω στο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας και να επαναλάβω την πολιτική θέληση της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Αρμενίας να επιτευχθεί πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία και να αρχίσει μια εποχή ειρηνικής και βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή.

Πώς θα αξιολογούσατε την υπό εξέλιξη διαδικασίας εξομάλυνσης μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας;
Συνολικά, τη θεωρούμε θετική. Η Αρμενία είναι έτοιμη να εγκαθιδρύσει διπλωματικές σχέσεις και να ανοίξει τα σύνορα με την Τουρκία. Χάρηκα που άκουσα από τον Τούρκο ομόλογό μου ότι υπάρχει πολιτική θέληση από την πλευρά τους, η διαδικασία να έχει αυτή την κατάληξη. Με δεδομένη την ταχύτατα εξελισσόμενη κατάσταση στον κόσμο, πιστεύω ότι δεν πρέπει να διστάζουμε να κάνουμε στέρεα βήματα.

Ποια τα οφέλη από τη διαδικασία εξομάλυνσης για τον αρμενικό και τουρκικό λαό;
Οι πολίτες ήδη ωφελούνται από τις απευθείας πτήσεις μεταξύ Γερεβάν και Κωνσταντινούπολης. Το άνοιγμα των συνόρων θα έχει θετική επίδραση στη συνδεσιμότητα, το εμπόριο και τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, στις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων και εν γένει στη σταθερότητα στην περιοχή.

Θα υπάρχουν αμοιβαίες επίσημες επισκέψεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία; Προσκαλέσατε Τούρκους αξιωματούχους να επισκεφθούν στην Αρμενία ή λάβατε πρόσκληση να επισκεφτείτε την Τουρκία;
Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη τόσο υψηλόβαθμού αξιωματούχου της Αρμενίας στην Τουρκία, εδώ και μια 10ετία. Δεν χρειάζεται να πω ότι εάν η διαδικασία της εξομάλυνσης προχωράει ήπια και πετυχαίνουμε θετικά αποτελέσματα, μπορούν να πραγματοποιηθούν αμοιβαίες επισκέψεις.

Τι μπορείτε να μας πείτε για την προσέγγιση του αρμενικού λαού στη διαδικασία εξομάλυνσης;
Γενικά, ο λαός της Αρμενίας θέλει να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με την Τουρκία. Αυτό αντανακλάται στις δημοσκοπήσεις, επίσης. Φυσικά, τόσο στην αρμενική όσο και στην τουρκική κοινωνία, υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες που, ας μου επιτραπεί να πω, είναι δείχνουν σκεπτικισμό για αυτή τη διαδικασία. Αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές θα πρέπει να έχουν ηγετική πολιτική ικανότητα να μιλήσουν για αυτά τα θέματα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μου με τον ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου, ανταλλάξαμε απόψεις σε συγκεκριμένα ευαίσθητα ζητήματα και ελπίσω ότι θα ληφθούν υπόψη.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν (αριστερά) μιλά κατά τη διάρκεια της συνάντησης των νέων υπουργών της κυβέρνησης στο γραφείο της, πριν κατευθυνθούν στο Κάστρο Αμάλιενμποργκ στην Κοπεγχάγη (φωτ.:  EPA/MADS CLAUS RASMUSSEN)
ΚΟΣΜΟΣ

Δανία: Νέα κυβέρνηση με περισσότερες γυναίκες από άνδρες – Δεν έχει ξανασυμβεί!

3/06/2026 - 3:25μμ
Αντι-αμερικανική τοιχογραφία κοντά στο πρώην κτήριο της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τεχεράνη (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Εύθραυστη ισορροπία μεταξύ διπλωματίας και πολέμου – Πυραυλικά πλήγματα στο Κουβέιτ, νέες μάχες στον Λίβανο

3/06/2026 - 10:34πμ
Ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα στον νότιο Λίβανο, κοντά στα σύνορα (φωτ.: EPA / Atef Safadi)
ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Ισραήλ και Χεζμπολάχ δοκιμάζουν τα όρια της αμερικανικής διαμεσολάβησης

3/06/2026 - 8:33πμ
Όχημα των Ρουμάνων πυροσβεστών που συμμετείχαν στην κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς στη Ρόδο τον Ιούλιο του 2023 (φωτ.: EUROKINISSI / Αργύρης Μαντικός)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ευρώπη θωρακίζεται απέναντι στις πυρκαγιές: Ρεκόρ δυνάμεων με 777 πυροσβέστες και 27 εναέρια μέσα

2/06/2026 - 11:59μμ
Το κτήριο του Περιφερειακού Δικαστηρίου Άνγκερμανλαντ στο Χέρνεσαντ της Σουηδίας (φωτ.: EPA / Fredrik Sandberg)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Σουηδία θέλει να στέλνει στη φυλακή παιδιά από 13 ετών – Η απάντηση στο κύμα βίας των συμμοριών

2/06/2026 - 11:17μμ
(Πηγή: x.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Ισχυρός σεισμός 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ανοικτά της Καλαβρίας

2/06/2026 - 9:03πμ
Καπνός υψώνεται μετά από ισραηλινό πλήγμα στον νότιο Λίβανο, τη Δευτέρα 1 Ιουνίου 2026, όπως φαίνεται από την ισραηλινή πλευρά των συνόρων στην Άνω Γαλιλαία, στο βόρειο Ισραήλ (φωτ.:  EPA/ATEF SAFADI)
ΚΟΣΜΟΣ

«Διπλωματικό θρίλερ: Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε εκεχειρία με τη Χεζμπολάχ – Το Ιράν απειλεί με γενικό πόλεμο

1/06/2026 - 11:45μμ
(Φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Το Ιράν διακόπτει τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ – Στα ύψη η τιμή του πετρελαίου

1/06/2026 - 6:08μμ
Μέλη της Χεζμπολάχ επιθεωρούν περιοχή που υπέστη ζημιές από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Σουεϊφάτ, νότια της Βηρυτού, στις 28 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Wael Hamzeh)
ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Οι διαπραγματεύσεις βαλτώνουν, το Ισραήλ προελαύνει στον Λίβανο και οι ΗΠΑ χτυπούν το Ιράν

1/06/2026 - 3:03μμ
(Φωτ.: pexels.com)
ΚΟΣΜΟΣ

«Voice cloning»: Απάτες με τεχνητές φωνές AI «ξεγελούν» θύματα και αδειάζουν τραπεζικούς λογαριασμούς

1/06/2026 - 12:16μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: pixabay.com/users/matthiasboeckel-3930681/)

ΕΦΕΤ: Άμεση ανάκληση παρτίδας γνωστής συσκευασμένης σαλάτας λόγω λιστέριας

15 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook.com/en.pontion.peristeriou)

11ο «Τη Περιστέρι το Λάλεμαν»: Η καρδιά του Πόντου χτυπά δυνατά στις 13 Ιουνίου

43 λεπτά πριν
Το κτήριο του υπουργείου Εξωτερικών (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Διάβημα της Ελλάδας στην Ουκρανία για το μη επανδρωμένο σκάφος που βρέθηκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΜΠΣ Μικροχωρίου «Παναγία Σουμελά»)

ΜΠΣ Μικροχωρίου «Παναγία Σουμελά»: Οι λύρες και οι χοροί του Πόντου, της Θράκης, της Μακεδονίας και της Κρήτης δοξάστηκαν με τον καλύτερο τρόπο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: allwyn.gr)

Το κατάστημα της Allwyn στο Σύνταγμα κάνει εγκαίνια και το γιορτάζει με ένα ολοήμερο μουσικό event

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Φωτιά στον Ασπρόπυργο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign