pontosnews.gr
Τρίτη, 16/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΕΝΦΙΑ: Τι αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο

Κατατέθηκε στη Βουλή

15/03/2022 - 8:56μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μειωμένος κατά 354 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με πέρυσι θα είναι ο νέος ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου το οποίο κατατέθηκε νωρίτερα σήμερα, στη Βουλή.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα ισχύσει από εφέτος και περιέχει μια σειρά αλλαγών, όπως η πληρωμή του σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Επίσης, οκτώ στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων, που αντιστοιχούν σε περίπου 5 εκατομμύρια φορολογούμενους, θα πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με αυτόν που πλήρωσαν το 2021.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη, το 14% των ιδιοκτητών ακινήτων, περίπου 875.000 φορολογούμενοι, θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο που πλήρωσαν και πέρυσι. Οι μόνοι που θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον φόρο, είναι το 6% του συνόλου των ιδιοκτητών ακινήτων, δηλαδή περίπου 375.000. Από αυτούς οι μισοί, δηλαδή 187.500 φορολογούμενοι θα έχουν επιβάρυνση έως 50 ευρώ και οι υπόλοιποι θα πληρώσουν περισσότερα και θα είναι ανάλογα με τη ζώνη που είναι τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους.

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει και νέες κλίμακες, με μειωμένους συντελεστές. Για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμές ζώνης έως 3.000 ευρώ, προβλέπεται η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για τα φυσικά πρόσωπα και ενσωμάτωσή του στον κύριο φόρο, ενώ επίσης υπάρχουν και αλλαγές στην κλίμακα των εκπτώσεων.

Παραδείγματα από το παλιό και το νέο ΕΝΦΙΑ (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αναλυτικά τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

1. Τροποποιείται η μέθοδος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ ως προς τα φυσικά πρόσωπα, σε διαφοροποίηση με τα νομικά πρόσωπα ή τις νομικές οντότητες (ισούται εφεξής με τον κύριο φόρο επί του κάθε ακινήτου και την προσαύξηση του φόρου φυσικών προσώπων ανάλογα με τη συνολική αξία της περιουσίας τους).

2. Εντάσσεται στα υποκείμενα του ΕΝΦΙΑ ο μετά από αποποιήσεις κληρονόμος, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

3. Παρατείνεται και για το έτος 2022 η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που βρίσκονται:

• σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Κορινθίας, τις οποίες έπληξαν οι πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις για τους ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων. Ομοίως, παρατείνεται και για το έτος 2022, η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα δικαιώματα επί του συνόλου της ακίνητης περιουσίας των θανόντων εξαιτίας των ανωτέρω αναφερόμενων πυρκαγιών (ίσχυε για τα έτη 2018-2021).

• εντός των οριζόμενων οικισμών των Π.Ε. Φλώρινας, Κοζάνης και Γρεβενών (ίσχυε για το έτος 2021).

• στα διοικητικά όρια των Δήμων Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας Αιδηψού της Π.Ε. Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, υπό την οριζόμενη προϋπόθεση (ίσχυε ειδικά για το έτος 2021).

4. Μεταβάλλεται ο τρόπος υπολογισμού του κύριου φόρου που διαμορφώνει τον ΕΝΦΙΑ. Μεταξύ άλλων, διαφοροποιούνται οι τιμές του βασικού φόρου ανά φορολογική ζώνη καθώς και οι οικείοι συντελεστές. Οι συντελεστές του βασικού φόρου κτισμάτων διαμορφώνονται, ενδεικτικά, ως εξής:

• για τιμή ζώνης από 751 έως 1.500 ευρώ/τ.μ. σε 2,80 ευρώ/τ.μ. αντί 3,70 ευρώ/τ.μ. που ισχύει σήμερα,

• για τιμή ζώνης από 1.501 έως 2.500 ευρώ ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 3,70 ευρώ/τ.μ., ενώ με το ισχύον καθεστώς για τιμή ζώνης από 1.501 έως 2.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 4,5 ευρώ/τ.μ. και από 2.001 έως 2.500 είναι 6 ευρώ/τ.μ.

• για τιμή ζώνης από 2.501 έως 4.500 ευρώ ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 4,50 ευρώ/τ.μ., αντί 7,60/τ.μ. που ισχύει σήμερα.

5. Ρυθμίζονται λεπτομέρειες σχετικά με τις περιπτώσεις εντάξεων νέων περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων (ΑΠΑΑ) και προσδιορίζονται οι σχετικές υποχρεώσεις των φορολογουμένων.

6. Επανακαθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού των εκπτώσεων στον ΕΝΦΙΑ για τα φυσικά πρόσωπα, ανάλογα με τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Ενδεικτικά αναφέρονται τα ακόλουθα:

• Επεκτείνεται η έκπτωση φόρου 30% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, ενώ σήμερα η εν λόγω έκπτωση ισχύει για ακίνητη περιουσία έως 60.000 ευρώ.

• Προσδιορίζεται στο 25%, η έκπτωση φόρου για αξία ακίνητης περιουσίας από 100.001 έως 150.000 ευρώ.

Παραδείγματα από το παλιό και νέο ΕΝΦΙΑ (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

7. Προβλέπεται η καταβολή του ΕΝΦΙΑ σε έως δέκα (10) μηνιαίες δόσεις (έως σήμερα δεν προβλεπόταν μέγιστος αριθμός δόσεων).

8α. Ρυθμίζονται ζητήματα αναφορικά με τον χρόνο υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων, ιδίως ως προς την περίπτωση κληρονόμων μετά από αποποιήσεις καθώς και την περίπτωση κληρονομικής διαδοχής.

8β. Προσδιορίζεται ο Συντελεστής Αξιοποίησης Οικοπέδου για οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές, οι οποίες εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Επιστροφές από τον ΕΦΚΑ σε ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Τα επιδόματα που θα καταβληθούν έως τις 19 Σεπτεμβρίου – Ποσά και ημερομηνίες

13/09/2025 - 6:29μμ
Γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο (φωτ.: EPA / STRINGER)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνες για υδρογονάνθρακες: Προσφορά της Chevron για τα θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Κρήτης

10/09/2025 - 8:44μμ
Συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Πιερρακάκη και της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξειδίκευση των μέτρων της ΔΕΘ: Ποιοι και πόσο ωφελούνται – «Η μεγαλύτερη μείωση φόρων στη Μεταπολίτευση»

8/09/2025 - 1:02μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

89η ΔΕΘ: Άνοιξαν οι πύλες παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη – Και με την απαραίτητη ποντιακή πινελιά 

6/09/2025 - 1:39μμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Τα επιδόματα που θα καταβληθούν έως τις 12 Σεπτεμβρίου – Πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις του Οκτωβρίου

5/09/2025 - 7:36μμ
Προετοιμασίες για τη 89η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΘ: «Κλείδωσαν» τα τεκμήρια – Ποια άλλα μέτρα θα ανακοινωθούν για οικογένειες, ενστόλους και συνταξιούχους

4/09/2025 - 12:50μμ
(Φωτ. αρχείου:  EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο χάρτης των παράνομων επιδοτήσεων ανά Περιφέρεια – Θεαματική πρωτιά για την Κρήτη

2/09/2025 - 2:52μμ
(Φωτ.: MOTION TEAM / Βασίλης Βερβερίδης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρυσοχοΐδης για ΟΠΕΚΕΠΕ: 1.036 ΑΦΜ με παράνομες επιδοτήσεις 22,7 εκατ. ευρώ – Δέσμευση περιουσιών

2/09/2025 - 12:57μμ
Η είσοδος της ΔΕΘ (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΘ: 1,5 δισ. στο πρωθυπουργικό καλάθι για μειώσεις φόρων, ενισχύσεις σε ένστολους και συνταξιούχους και στεγαστικό

31/08/2025 - 11:26πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Τα επιδόματα που θα καταβληθούν από 1 έως 5 Σεπτεμβρίου

29/08/2025 - 6:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο (φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο/John Mindala /Archons/Orthodox Observer)

Σε εγκάρδιο κλίμα η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Ντόναλντ Τραμπ

8 ώρες πριν
Παλαιστίνιοι ερευνούν ανάμεσα στα ερείπια συγκροτήματος κατοικιών μετά από ισραηλινό πλήγμα στην πόλη της Γάζας (φωτ.: EPA/Haitham Imad)

Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου καλεί τις ΗΠΑ να «φρενάρουν» το Ισραήλ

9 ώρες πριν
Η παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης (φωτ.: 'Ελλη Τσολάκη)

Θεσσαλονίκη: Δύο νεκροί στα νερά του Θερμαϊκού

9 ώρες πριν
«Χορεύουμε για τον Ηλία» ο τίτλος της εκδήλωσης που ήταν αφιερωμένη στον Ηλία Ιορδανίδη (φωτ.: Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης)

Για τον Ηλία – Η μνήμη του Ιορδανίδη στην Αργυρούπολη, στο δημαρχείο αλλά και παντού

10 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕΛΟΠ)

Παγκόσμιος πρωταθλητής πάλης ο Κουγιουμτσίδης!

10 ώρες πριν
Πλακάτ έξω από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης (φωτ.: EUROKINISSI)

Τέμπη: Να μην κλείσει η υπόθεση ζητούν οι συγγενείς των θυμάτων – Καταγγέλλουν κενά και παραλείψεις

11 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign