pontosnews.gr
Δευτέρα, 20/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Πώς η πανδημία επιδείνωσε τις συνθήκες ζωής των γυναικών παγκοσμίως

Αύξηση της έμφυλης βίας, δύσκολη επιστροφή στην εργασία, πλήγμα στην ψυχική υγεία

7/03/2022 - 11:20μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Αύξηση της έμφυλης βίας, δύσκολη επιστροφή στην εργασία, πλήγμα στην ψυχική υγεία: Τα δύο χρόνια της πανδημίας επιδείνωσαν τις συνθήκες ζωής των γυναικών στον κόσμο. Μελέτες κρούουν και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Έμφυλη βία

Ο ΟΗΕ δημοσίευσε τον Νοέμβριο του 2021 έρευνα που πραγματοποίησε μεταξύ 16.154 γυναικών σε 13 χώρες με μέσο εισόδημα (Κολομβία, Ουκρανία, Μαρόκο, Μπανγκλαντές κ.ά.). Περίπου το 45% δήλωσε ότι έχει πέσει θύμα ή γνωρίζει ένα θύμα βίας από την αρχή της πανδημίας.

«Η οικονομική ανασφάλεια, το κλείσιμο των σχολείων ή ακόμη και το ψυχολογικό φορτίο λόγω των οικιακών εργασιών δημιούργησαν ένα περιβάλλον που ευνοούσε την ενδοοικογενειακή βία», εξήγησαν η ΛινΜαρί Σαρντίνχα και η Άβνι Αμίν, ερευνήτριες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Και όπως και πριν από την πανδημία, οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες απέναντι στη διαδικτυακή βία: «Η εκδικητική πορνογραφία και οι κίνδυνοι από τα εγκλήματα των παιδεραστών αυξήθηκαν με ανησυχητικό τρόπο», πρόσθεσε η ψυχίατρος Μούριελ Σαλμόνα.

Φορτισμένη ψυχική υγεία

Δύο στις πέντε γυναίκες δήλωσαν στην έρευνα του ΟΗΕ ότι η πανδημία επηρέασε αρνητικά την ψυχική τους υγεία.

Αιτία κυρίως το φορτίο από τη διαχείριση των οικιακών εργασιών «το οποίο συνδέεται με πιο υψηλό κίνδυνο εμφάνισης στρες και κατάθλιψης στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες», επεσήμαναν οι ΛινΜαρί Σαρντίνχα και Άβνι Αμίν.

Επίσης επιβαρυντικά λειτούργησαν η τηλεργασία, η συνεχής παρουσία των παιδιών στο σπίτι και ο περιορισμός των εξόδων.

Ένας άλλος παράγοντας έχει να κάνει με τα lockdown: Οι γυναίκες ήταν υποχρεωμένες, όπως και οι άνδρες, να λογοδοτούν στο κράτος για τις εξόδους τους, όμως συχνά αυτές αναγκάζονταν να το κάνουν και απέναντι στους συζύγους τους, υπενθύμισε η Μαριόν Τιλούς, καθηγήτρια Σπουδών Φύλου στο Πανεπιστήμιο Paris VIII.

«Αυτό το ιδιαίτερο πλαίσιο ενδέχεται να έπληξε την εμπιστοσύνη των γυναικών, οι οποίες πλέον δεν τολμούν να απομακρύνονται τόσο πολύαπό το σπίτι τους και κλείνονται στον εαυτό τους», πρόσθεσε.

Η δυσκολία της τηλεργασίας

Η ΛινΜαρί Σαρντίνχα και η Άβνι Αμίν πρόσθεσαν και τη δυσκολία να συνδυαστούν η τηλεργασία και οι οικιακές εργασίες, λόγω της αυστηρότητας των εργοδοτών.

«Ένας μεγαλύτερος αριθμός γυναικών αναγκάστηκε να παραιτηθεί διότι δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το διπλό στρες της εργασίας τους και του ψυχολογικού φόρτου του σπιτιού τους», εξήγησαν οι ερευνήτριες.

Εξάλλου έρευνα στη διάρκεια της πανδημίας κατέδειξε ότι οι γυναίκες αφιέρωσαν περισσότερο χρόνο στις οικιακές εργασίες απ’ ό,τι στην εργασία τους σε σχέση με τους άνδρες αλλά και σε σχέση με πριν από την πανδημία.

«Οι έρευνες αυτές αποκαλύπτουν ότι οι ανισότητες αυξήθηκαν και μας πήγαν 20 χρόνια πίσω», κατήγγειλε η Μαριόν Τιλούς.

Ο λόγος των γυναικών

«Μπορούμε να μιλήσουμε για μια πραγματική προσπάθεια [σ.σ. των ενώσεων και των κρατικών μηχανισμών] να αντιδρούν περισσότερο και να αντιμετωπίζουν την ενδοοικογενειακή βία μετά την πανδημία», τόνισε η ψυχίατρος Μούριελ Σαλμόνα.

Όμως η Μαριόν Τιλύς εξέφρασε την απογοήτευσή της που τα μέσα παροχής βοήθειας στα θύματα έμφυλης ή ενδοοικογενειακής βίας παραμένουν ίδια. «Ακούμε περισσότερες γυναίκες θύματα βίας, αλλά μιλούν στο κενό», κατήγγειλε.

Για τις ερευνήτριες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η υγειονομική κρίση κατέδειξε τις επιπτώσεις του άνισου καταμερισμού των οικιακών εργασιών, κάτι που έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των γυναικών.

«Η πανδημία μάς έδωσε την ευκαιρία να φανταστούμε ένα διαφορετικό και πιο ίσο μέλλον για τις γυναίκες, κυρίως για αυτές που είναι περισσότερο αντιμέτωπες με τον αποκλεισμό ή την περιθωριοποίηση», πρότειναν.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Δεξαμενόπλοιο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου αποπλέει από το λιμάνι της Αμβέρσας (φωτ.: EPA / Olivier Hoslet)
ΚΟΣΜΟΣ

Τέσσερα ελληνόκτητα τάνκερ στο στόχαστρο σε 48 ώρες – Επιθέσεις σε Εύξεινο Πόντο και Ορμούζ ανεβάζουν το πετρέλαιο

20/07/2026 - 1:15μμ
Ο Άντι Μπέρναμ μετά την εκλογή του στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος και την επιβεβαίωσή του ως επόμενου πρωθυπουργού της Βρετανίας, κατά την ειδική διάσκεψη των Εργατικών στο κεντρικό Λονδίνο, στις 17 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Henry Nicholls / Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Άντι Μπέρναμ στη Ντάουνινγκ Στριτ: Τι σημαίνει η αλλαγή ηγεσίας στη Βρετανία για Ελλάδα και Κύπρο

20/07/2026 - 12:54μμ
(Φωτ.: EPA / Maxim Shipenkov)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Αποσύρει την υποψηφιότητά του ο Μπόρις Ναντέζντιν «για να μην θέσει σε κίνδυνο όσους τον στηρίζουν»

19/07/2026 - 11:51μμ
(Φωτ.: EPA / Jan Langhaug)
ΚΟΣΜΟΣ

Νορβηγία: Μνημείο για τα θύματα του νεοναζί εξτρεμιστή Μπρέιβικ

19/07/2026 - 11:20μμ
Τεράστια αντιαμερικανική και αντιισραηλινή πινακίδα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου σε κτήριο της Τεχεράνης (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Πύραυλοι στον Κόλπο, πετρέλαιο προς τη Συρία – Ο πόλεμος αλλάζει το χάρτη

19/07/2026 - 5:00μμ
(Πηγή: YouTube/
The Financial Express)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ιστορική πυραυλική επίθεση της Ρωσίας καταγγέλει το Κίεβο

19/07/2026 - 10:46πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

«Αξέχαστα μαθήματα» απειλεί να δώσει το Ιράν στις ΗΠΑ – Νέο ισραηλινό πλήγμα στη Χεζμπολάχ ενώ ο πρόεδρος του Λιβάνου μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον

18/07/2026 - 9:18μμ
(Φωτ. αρχείου: safaritravelplus / commons.wikimedia.org)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Οι κροκόδειλοι του Νείλου θα εκτρέφονται για να χρησιμοποιηθούν σε φυλακές Παλαιστινίων

18/07/2026 - 8:14μμ
Εικόνα από την αστυνομική επιχείρηση (φωτ.: EPA / John van Der Tol)
ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία: Εκκενώθηκε συνοικία στη Χάγη, λόγω εντοπισμού εργαστηρίου παρασκευής συνθετικών ναρκωτικών

18/07/2026 - 7:44μμ
Άνθρωποι φωτογραφίζουν τη θέα από το Λιτλ Άιλαντ, καθώς η ομίχλη που προκλήθηκε από τις δασικές πυρκαγιές στον Καναδά και οι νεφελώδεις συνθήκες είναι ορατές στη Νέα Υόρκη (φωτ.: EPA/ SARAH YENESEL)
ΚΟΣΜΟΣ

Εκτός ελέγχου οι φωτιές στον Καναδά: Απειλεί με δασμούς ο Τραμπ λόγω της μόλυνσης στις ΗΠΑ

18/07/2026 - 1:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τραπεζούντιοι εκδρομείς στην εξοχή. Πηγή φωτογραφίας: Αρχείο Επιτροπής Ποντιακών Μελετών – δωρεά Αθηνάς Μακρίδου-Καλλινά

Οι αστοί της Τραπεζούντας πριν από τον ξεριζωμό: Ευρωπαϊκά ρούχα, εκδρομές και μια πόλη ανοιχτή στον κόσμο

12 λεπτά πριν
Γιώργος Καπουτζίδης

Βάδην, pick and roll και… libero: Το quiz που έκλεψε την παράσταση στο event της Allwyn

26 λεπτά πριν
Ο 27χρονος, τέταρτος συλληφθείς για την εμπρηστική επίθεση στο σπίτι της οικογένειας Νέστορα, οδηγείται στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης. Δευτέρα 20 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI)

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή και τέταρτος κατηγορούμενος για τη φονική επίθεση στην οικογένεια Νέστορα

47 λεπτά πριν
Δεξαμενόπλοιο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου αποπλέει από το λιμάνι της Αμβέρσας (φωτ.: EPA / Olivier Hoslet)

Τέσσερα ελληνόκτητα τάνκερ στο στόχαστρο σε 48 ώρες – Επιθέσεις σε Εύξεινο Πόντο και Ορμούζ ανεβάζουν το πετρέλαιο

1 ώρα πριν
Ο Άντι Μπέρναμ μετά την εκλογή του στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος και την επιβεβαίωσή του ως επόμενου πρωθυπουργού της Βρετανίας, κατά την ειδική διάσκεψη των Εργατικών στο κεντρικό Λονδίνο, στις 17 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Henry Nicholls / Pool)

Άντι Μπέρναμ στη Ντάουνινγκ Στριτ: Τι σημαίνει η αλλαγή ηγεσίας στη Βρετανία για Ελλάδα και Κύπρο

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στο στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, στη Λευκωσία, Δευτέρα 20 Ιουλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κάτια Χριστοδούλου)

Κύπρος, 52 χρόνια μετά: Η πληγή της τουρκικής εισβολής παραμένει ανοιχτή

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign