pontosnews.gr
Δευτέρα, 22/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η καρδιά των Ποντίων Νέας Υόρκης χτύπησε στη χοροεσπερίδα των «Κομνηνών»

Μαζική προσέλευση, παράδοση και βαθύ νόημα

7/03/2022 - 4:28μμ
(Φωτ.: Ε.Κ./Ζαφείρης Χαϊτίδης

(Φωτ.: Ε.Κ./Ζαφείρης Χαϊτίδης

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η παράδοση και το βαθύ νόημα κυριάρχησαν στην 56η χοροεσπερίδα που διοργάνωσε πρόσφατα ο Σύλλογος Ποντίων Νέας Υόρκης «Κομνηνοί», φέρνοντας ξανά κοντά τα μέλη του και τους Πόντιους ομογενείς, δύο χρόνια μετά την πανδημία του κορονοϊού.

Η μεγάλη στιγμή της εκδήλωσης ήταν η εμφάνιση των χορευτικών, με νεαρά παιδιά της ποντιακής ομογένειας –ορισμένα εκ των οποίων ήταν δεύτερης ή ακόμη και τρίτης γενιάς– να αποδίδουν με θέρμη τους παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς.

Με τη χοροεπερίδα που πραγματοποίηθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Κεφαλονίτικο Σπίτι, ο Σύλλογος επανήλθε στις ανοικτές εκδηλώσεις.

Ήταν μία επιστροφή σε κάποια κανονικότητα, όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Κώστας Τσιλφίδης. Μία επίσης χοροεσπερίδα ήταν μία από τις τελευταίες ομογενειακές εκδηλώσεις που είχαν πραγματοποιηθεί λίγο πριν την αναστολή της κοινωνικής δραστηριότητας στη Νέα Υόρκη.

«Η σημερινή [σ.σ. το περασμένο Σάββατο] ήταν μια ωραία εκδήλωση, μια ωραία βραδιά, διότι μετά από δυο χρόνια απουσίας παρουσιάσαμε ένα ωραίο πρόγραμμα και είδαμε τον κόσμο που ήθελε να βγει λίγο έξω, να διασκεδάσει, να δει κάτι.  Αυτό είναι η ποντιακή Ιστορία, η παράδοσή μας, τα παιδιά μας, το πώς δουλεύουμε και τι κάνουμε», όπως ανέφερε στον Εθνικό Κήρυκα ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Κομνηνοί» Γιώργος Ανδρονικίδης.

Από αριστερά διακρίνονται μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου οι: Στέφανος Αμανατίδης, Χαράλαμπος Πετρίδης, Ελένη Τσαρσιταλίδου, Μιχάλης Καρυπίδης, Κασσιανή Λουκίσσα, Δημήτρης Μολοχίδης και ο πρόεδρος Γεώργιος Ανδρονικίδης. Κεφαλονίτικο Σπίτι (φωτ.: Ε.Κ. /Ζαφείρης Χαϊτίδης)

Συνέχισε, αναφερόμενος στην ιστορία του Συλλόγου: «Είμαστε 56 χρονών Σύλλογος και εμπλουτίσαμε την ομογένεια της Νέας Υόρκης. Πριν από τον δικό μας Σύλλογο, αυτά τα πράγματα δεν υπήρχαν.  Η ομογένεια δεν ήξερε ποιοι είναι οι Πόντιοι, τώρα έμαθαν όλοι, μας θαυμάζουν, μας βοηθάνε και ξέρουν ότι έχουμε έναν ιερό σκοπό, να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, οι οποίοι σφαγιάστηκαν 353.000 με την μόνη κατηγορία ότι ήταν χριστιανοί».

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της αντιπροέδρου του Συλλόγου, Κασσιανής Λουκίσσα, η οποία είναι ομογενής και γέννημα-θρέμμα του Συλλόγου.

Όπως τόνισε: «Είμαι γεννημένη και μεγαλωμένη σε αυτόν τον Σύλλογο.  Υπήρξα μέλος της νεολαίας και του χορευτικού.  Αυτό που με ευχαριστεί ιδιαίτερα απόψε είναι όπως οι δικοί μου γονείς έφερναν εμάς στον χορό και τις εκδηλώσεις των Ποντίων έτσι κι εμείς έχουμε τα παιδιά μας δίπλα μας και αυτό είναι πολύ σημαντικό για το έργο του Συλλόγου».

(Φωτ.: Ε.Κ. / Ζαφείρης Χαϊτίδης)

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης της Ατλάντα –και Πόντιος  στην καταγωγή– Ιωάννης Μελισσανίδης ήταν εκείνος που ξεχώρισε ανάμεσα στους παρευρισκόμενους. Έλληνας της διασποράς –αφού είναι γεννημένος στην Γερμανία– εξήρε την αγάπη και τη νοσταλγία των Απόδημων για την Ελλάδα.

«Είμαι και εγώ Πόντιος –”καραπόντιος” θα έλεγα–, όπως κι εσείς”», τόνισε αρχικά ο Ιωάννης Μελισσανίδης, κάνοντας λόγο για τις δραστηριότητές του στη Νέα Υόρκη.

«Πηγαίνουμε οι Ολυμπιονίκες σε σχολεία και μιλάμε για την δύναμη του ονείρου, περνάμε το μήνυμα ότι όλοι έχουμε δικαίωμα στο όνειρο, αλλά για να γίνει πραγματικότητα πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά.  Η επιτυχία είναι θέμα ομαδικής δουλειάς. Ακόμη και στο δικό μου άθλημα που είναι ατομικό, αν δεν είχα τον προπονητή μου, έναν άλλο Πόντιο, τον Αθανάσιο Καμπίδη και τον φυσιοθεραπευτή μου κ. Καρβουνίδη δεν θα μπορούσαμε να φέρουμε αυτές τις διακρίσεις», εξήγησε.

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης Ιωάννης Μελισσανίδης μαζί με την ομάδα χορού του Συλλόγου (φωτ.: Ε.Κ. / Ζαφείρης Χαϊτίδης)

Κατά την εκδήλωση οι «Κομνηνοί» βράβευσαν τον Παναγιώτη Παπαδόπουλο για την ανιδιοτελή προσφορά του στο σύλλογο και στον ποντιακό ελληνισμό.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook.com/profile/Δήμος Κιλκίς)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Κλαυδία μάγεψε το Κιλκίς με την κρυστάλλινη φωνή της – Ξεσήκωσε με ποντιακά, θρακιώτικα και την «Αστερομάτα»

21/06/2026 - 9:07μμ
Πολιτιστικός (Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ροδοχωρίου «Οι Κομνηνοί»)
ΠΟΝΤΟΣ

Τα «Ποντιακά Νιάτα» υποδέχθηκαν τους «Κομνηνούς» σε μια ξεχωριστή γιορτή πολιτισμού στο Άνω Ζερβοχώρι

21/06/2026 - 8:11μμ
Κολάζ από στιγμές της 20ης Ιουνίου, στο «σπίτι» της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών, στον Κεραμεικό (πηγή: facebook.com/EvxinosLesxi)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένα μαγικό ποντιακό αντάμωμα στην Εύξεινο Λέσχη Αθηνών στην καρδιά του Κεραμεικού

21/06/2026 - 7:43μμ
Χέρια ψηλά στον πυρρίχιο χορό σέρρα, σαν πέταγμα αετού (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΠΟΝΤΟΣ

Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής: Γιατί το «Αητέντς επαραπέτανεν» παραμένει το πιο εμβληματικό ποντιακό τραγούδι

21/06/2026 - 6:07μμ
Στιγμιότυπο από το Το 3ο Παιδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου, στην Κοζάνη. Σάββατο 20 Ιουνίου 2026 (φωτ.: kozan.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Περισσότερα από 400 παιδιά χόρεψαν για τον Πόντο στην Κοζάνη – Μια γιορτή παράδοσης και συνέχειας

21/06/2026 - 1:21μμ
Μικρή βοηθός στα «Ποντιακά Φιλέματα Λαχανά», Σάββατο 20 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Katerina Bili)
ΠΟΝΤΟΣ

Στον Λαχανά Θεσσαλονίκης σέρβιραν γεύσεις του Πόντου και μοίρασαν τις συνταγές τους

21/06/2026 - 12:09μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Νίκαιας – Κορυδαλλού: Εκλογές σήμερα για την ανάδειξη νέου ΔΣ και Εξελεγκτικής Επιτροπής

21/06/2026 - 10:57πμ
«Χτυποκάρδια» λέγεται το σκίτσο του Χρήστου Δημάρχου, μιας και δείχνει το... νερό που μιλάει, μέσα από το χέρι της κοπέλας που βγάζει αντικείμενα από τη στάμνα (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Από τις φωτιές του Αϊ-Γιάννη στον Κλήδονα: Πώς γιόρταζαν το θερινό ηλιοστάσιο οι Έλληνες του Πόντου

21/06/2026 - 9:36πμ
(Φωτ.: facebook / Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας)
ΠΟΝΤΟΣ

Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας: Με λύρες και νταούλια ξεσήκωσαν την πλατεία Καπνεργάτη στην έναρξη των 113ων Ελευθερίων

20/06/2026 - 9:14μμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Λάρισας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Λάρισα: «Το Ροδάφνον» έκλεισε 20 χρόνια δράσης σε μια βραδιά γιορτής, συγκίνησης και ποντιακής παράδοσης

20/06/2026 - 6:12μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/FABRICE COFFRINI/POOL)

Συνεχίζεται το διπλωματικό θρίλερ μετά τον πρώτο γύρο συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν – Διατηρείται η ένταση στο παρασκήνιο

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Christopher Torres)

Μουντιάλ 2026: «Κόλλησε» στο μηδέν ξανά το Βέλγιο με το Ιράν

7 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Επετειακές εκδηλώσεις στην Ανώπολη για την Επανάσταση του Δασκαλογιάννη

7 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Νέα θαλάσσια γέφυρα στο Βόρειο Αιγαίο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία: Ξεκίνησε η ακτοπλοϊκή σύνδεση Λήμνου – Τσανάκαλε

8 ώρες πριν
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Whittlesea «Παναγία Σουμελά»/Facebook)

Μουσική και χορός ένωσαν γενιές στον οργανισμό «Φροντίδα» με πρωτοβουλία της Ένωσης Ποντίων Whittlesea «Παναγία Σουμελά» στη Μελβούρνη

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Σε κλοιό ακραίου καύσωνα η Ευρώπη – Συναγερμός από τη Βρετανία έως τα Βαλκάνια για θερμοκρασίες-ρεκόρ

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign