pontosnews.gr
Δευτέρα, 5/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η καρδιά των Ποντίων Νέας Υόρκης χτύπησε στη χοροεσπερίδα των «Κομνηνών»

Μαζική προσέλευση, παράδοση και βαθύ νόημα

7/03/2022 - 4:28μμ
(Φωτ.: Ε.Κ./Ζαφείρης Χαϊτίδης

(Φωτ.: Ε.Κ./Ζαφείρης Χαϊτίδης

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η παράδοση και το βαθύ νόημα κυριάρχησαν στην 56η χοροεσπερίδα που διοργάνωσε πρόσφατα ο Σύλλογος Ποντίων Νέας Υόρκης «Κομνηνοί», φέρνοντας ξανά κοντά τα μέλη του και τους Πόντιους ομογενείς, δύο χρόνια μετά την πανδημία του κορονοϊού.

Η μεγάλη στιγμή της εκδήλωσης ήταν η εμφάνιση των χορευτικών, με νεαρά παιδιά της ποντιακής ομογένειας –ορισμένα εκ των οποίων ήταν δεύτερης ή ακόμη και τρίτης γενιάς– να αποδίδουν με θέρμη τους παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς.

Με τη χοροεπερίδα που πραγματοποίηθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Κεφαλονίτικο Σπίτι, ο Σύλλογος επανήλθε στις ανοικτές εκδηλώσεις.

Ήταν μία επιστροφή σε κάποια κανονικότητα, όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Κώστας Τσιλφίδης. Μία επίσης χοροεσπερίδα ήταν μία από τις τελευταίες ομογενειακές εκδηλώσεις που είχαν πραγματοποιηθεί λίγο πριν την αναστολή της κοινωνικής δραστηριότητας στη Νέα Υόρκη.

«Η σημερινή [σ.σ. το περασμένο Σάββατο] ήταν μια ωραία εκδήλωση, μια ωραία βραδιά, διότι μετά από δυο χρόνια απουσίας παρουσιάσαμε ένα ωραίο πρόγραμμα και είδαμε τον κόσμο που ήθελε να βγει λίγο έξω, να διασκεδάσει, να δει κάτι.  Αυτό είναι η ποντιακή Ιστορία, η παράδοσή μας, τα παιδιά μας, το πώς δουλεύουμε και τι κάνουμε», όπως ανέφερε στον Εθνικό Κήρυκα ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Κομνηνοί» Γιώργος Ανδρονικίδης.

Από αριστερά διακρίνονται μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου οι: Στέφανος Αμανατίδης, Χαράλαμπος Πετρίδης, Ελένη Τσαρσιταλίδου, Μιχάλης Καρυπίδης, Κασσιανή Λουκίσσα, Δημήτρης Μολοχίδης και ο πρόεδρος Γεώργιος Ανδρονικίδης. Κεφαλονίτικο Σπίτι (φωτ.: Ε.Κ. /Ζαφείρης Χαϊτίδης)

Συνέχισε, αναφερόμενος στην ιστορία του Συλλόγου: «Είμαστε 56 χρονών Σύλλογος και εμπλουτίσαμε την ομογένεια της Νέας Υόρκης. Πριν από τον δικό μας Σύλλογο, αυτά τα πράγματα δεν υπήρχαν.  Η ομογένεια δεν ήξερε ποιοι είναι οι Πόντιοι, τώρα έμαθαν όλοι, μας θαυμάζουν, μας βοηθάνε και ξέρουν ότι έχουμε έναν ιερό σκοπό, να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, οι οποίοι σφαγιάστηκαν 353.000 με την μόνη κατηγορία ότι ήταν χριστιανοί».

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της αντιπροέδρου του Συλλόγου, Κασσιανής Λουκίσσα, η οποία είναι ομογενής και γέννημα-θρέμμα του Συλλόγου.

Όπως τόνισε: «Είμαι γεννημένη και μεγαλωμένη σε αυτόν τον Σύλλογο.  Υπήρξα μέλος της νεολαίας και του χορευτικού.  Αυτό που με ευχαριστεί ιδιαίτερα απόψε είναι όπως οι δικοί μου γονείς έφερναν εμάς στον χορό και τις εκδηλώσεις των Ποντίων έτσι κι εμείς έχουμε τα παιδιά μας δίπλα μας και αυτό είναι πολύ σημαντικό για το έργο του Συλλόγου».

(Φωτ.: Ε.Κ. / Ζαφείρης Χαϊτίδης)

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης της Ατλάντα –και Πόντιος  στην καταγωγή– Ιωάννης Μελισσανίδης ήταν εκείνος που ξεχώρισε ανάμεσα στους παρευρισκόμενους. Έλληνας της διασποράς –αφού είναι γεννημένος στην Γερμανία– εξήρε την αγάπη και τη νοσταλγία των Απόδημων για την Ελλάδα.

«Είμαι και εγώ Πόντιος –”καραπόντιος” θα έλεγα–, όπως κι εσείς”», τόνισε αρχικά ο Ιωάννης Μελισσανίδης, κάνοντας λόγο για τις δραστηριότητές του στη Νέα Υόρκη.

«Πηγαίνουμε οι Ολυμπιονίκες σε σχολεία και μιλάμε για την δύναμη του ονείρου, περνάμε το μήνυμα ότι όλοι έχουμε δικαίωμα στο όνειρο, αλλά για να γίνει πραγματικότητα πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά.  Η επιτυχία είναι θέμα ομαδικής δουλειάς. Ακόμη και στο δικό μου άθλημα που είναι ατομικό, αν δεν είχα τον προπονητή μου, έναν άλλο Πόντιο, τον Αθανάσιο Καμπίδη και τον φυσιοθεραπευτή μου κ. Καρβουνίδη δεν θα μπορούσαμε να φέρουμε αυτές τις διακρίσεις», εξήγησε.

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης Ιωάννης Μελισσανίδης μαζί με την ομάδα χορού του Συλλόγου (φωτ.: Ε.Κ. / Ζαφείρης Χαϊτίδης)

Κατά την εκδήλωση οι «Κομνηνοί» βράβευσαν τον Παναγιώτη Παπαδόπουλο για την ανιδιοτελή προσφορά του στο σύλλογο και στον ποντιακό ελληνισμό.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Waiblingen «Οι Αργοναύτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Waiblingen «Οι Αργοναύτες»: Συγκινεί η συναυλία αγάπης για τη στήριξη παιδιών που δίνουν μάχη με τον καρκίνο

4/01/2026 - 9:52μμ
Μωμόγεροι στην καρδιά του Ντίσελντορφ, Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Sissy Radiokalavryta Stefanidou)
ΠΟΝΤΟΣ

Μωμόγεροι στο χιόνι: Όταν ο Πόντος χορεύει στην καρδιά του Ντίσελντορφ

4/01/2026 - 2:53μμ
(Πηγή: facebook.com/ TRABZON (YEMEKLER-COĞRAFYA-KÜLTÜR))
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν οι «χουρμάδες της Τραπεζούντας» δίνουν χρώμα στο χιονισμένο τοπίο

4/01/2026 - 11:37πμ
Η Δέσποινα Λι στην κορυφή του Ολύμπου κρατώντας την ελληνική σημαία (φωτ.: Δέσποινα Λι · εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Δέσποινα Λι: Η Κινέζα που αγάπησε την Ελλάδα και χορεύει ποντιακά!

4/01/2026 - 10:20πμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Γεώργιος Ιωακείμογλου: Ένας σπουδαίος πατριώτης, ένας διορατικός Μικρασιάτης επιστήμονας που θα έπρεπε να γνωρίζουμε και να τιμάμε

3/01/2026 - 9:50μμ
Με... λεωφορείο, ώστε τα ποντιακά να φτάσουν στα σπίτια όλης της παροικίας, από την «Παναγία Σουμελά» Μελβούρνης (φωτ.: Όλγα Αντωνιάδη)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η «Παναγία Σουμελά» Μελβούρνης είπε τα κάλαντα με… κοντομάνικα

3/01/2026 - 2:03μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση «Παρακάθ’ κι Αροθυμίας» στον Μαυρόβατο Δράμας, 28 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Λαογραφικός Σύλλογος Μαυροβάτου «Εξ Αργυρουπόλεως και Καρς»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μαυρόβατος Δράμας: Παρακάθ’ με μνήμη, λόγο και χαμόγελο

3/01/2026 - 12:49μμ
Μαρμάρινο γλυπτό που απεικονίζει μάχη μεταξύ Αμαζόνων και Ελλήνων πολεμιστών, περίπου το 160-170 μ.Χ. Χρησίμευε ως νιπτήρας για την κρήνη του Τίγρη (πηγή: Museo Pio-Clementino, Octagon, Apollon Hal/ Μουσείο Βατικανού/ Jastrow)
ΠΟΝΤΟΣ

Λόχος των Αμαζόνων: Μια ιδέα του Ποτέμκιν που έκαναν πραγματικότητα Ελληνίδες σύζυγοι και κόρες των ανδρών του Τάγματος της Μπαλακλάβα

3/01/2026 - 10:39πμ
Αψήφησαν το χιόνι, ανέβηκαν στην Παναγία Σουμελά, στον Πόντο (φωτ.: Anadolu / Hasan Türker)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Παναγία Σουμελά στη χειμωνιάτικη γοητεία της

3/01/2026 - 9:50πμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Αλεξάνδρειας και Περιχώρων)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Αλεξάνδρειας και Περιχώρων: Οι Μωμόγεροι ζωντανεύουν ξανά την πόλη και συμμετέχουν στο έθιμο του καβουρμά

2/01/2026 - 11:10μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. Κέντρο Νεότητας Ελλήνων Ποντίων Κύπρου «Παναγία Σουμελά»)

Το Κέντρο Νεότητας Ελλήνων Ποντίων Κύπρου «Παναγία Σουμελά» οργανώνει το πρώτο ποντιακό αντάμωμα για το 2026 στην καρδιά της Λευκωσίας

3 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Κραν Μοντανά: Τραγικός επίλογος για τη 15χρονη Αλίκη Καλλέργη – Ταυτοποιήθηκε επίσημα η σορός της

4 ώρες πριν
Πέθανε ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαδάκης από βαρύ έμφραγμα που υπέστη. Μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο Λαϊκό Νοσοκομείο όπου ανακοινώθηκε ο θάνατός του, Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Αρχείο/EUROKINISSI)

Η ανακοίνωση του Λαϊκού Νοσοκομείου για τον θάνατο του Γιώργου Παπαδάκη – Ο πολιτικός κόσμος τον αποχαιρετά

4 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Τραντέλλενες Αξιούπολης)

Οι Μωμόγεροι της «Αμάσειας» σπεύδουν στην Αξιούπολη μαζί με τους Τραντέλλενες

5 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Γιώργος Κουρκουρίκης)

Λαϊκές αγορές: Τριήμερες κινητοποιήσεις για την πανελλαδική απεργία από τις 7 Ιανουαρίου

5 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Waiblingen «Οι Αργοναύτες»)

Σύλλογος Ποντίων Waiblingen «Οι Αργοναύτες»: Συγκινεί η συναυλία αγάπης για τη στήριξη παιδιών που δίνουν μάχη με τον καρκίνο

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign