pontosnews.gr
Σάββατο, 31/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Επιζήσασα του Άουσβιτς: Γλίτωσα από τον Χίτλερ, θα επιβιώσω και από τον Πούτιν

Την ιστορία της μεταφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Γερμανός φωτογράφος

7/03/2022 - 12:11μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Λουίτζι Τοσκάνο)

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Λουίτζι Τοσκάνο)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Αφού κατάφερα να επιβιώσω από τον Χίλερ, θα επιβιώσω και από τον Πούτιν. Θα νικήσουμε!» Στη στάση της αυτή εμμένει η Άννα Στρισκόβα, επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, στον Γερμανό (με ιταλικές ρίζες) φωτογράφο Λουίτζι Τοσκάνο, ο οποίος καθημερινά προσπαθεί να την πείσει να εγκαταλείψει, με τη βοήθειά του, την Ουκρανία, από την αρχή των πολεμικών συγκρούσεων, για να βρει ασφαλές καταφύγιο.

Η θαραλέα της απάντηση έχει τις ρίζες της σε βάθος χρόνου.

Η Άννα Στρισκόβα, έζησε ως βρέφος τη φρίκη του πολέμου, όταν βρέθηκε στα χέρια του διαβόητου Γερμανού γιατρού Γιόζεφ Μένγκελε, στο στρατόπεδο-κολαστήριο του Άουσβιτς Μπίρκεναου, καταφέροντας να γλιτώσει, ως εκ θαύματος, από τα διαβολικά πειράματα του «αγγέλου του θανάτου».

Η Άννα Στρισκόβα ζει στο Κίεβο μαζί με την κόρη της, και την ιστορία της μεταφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Λουίτζι Τοσκάνο. Ο ίδιος τη γνώρισε πριν από εννέα χρόνια, φωτογραφίζοντάς την για το πρότζεκτ του «Lest we forget» (Να μην ξεχάσουμε), στο πλαίσιο του οποίου απαθανάτισε τα πρόσωπα 400 επιζώντων του Ολοκαυτώματος ταξιδεύοντας από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ολλανδία ως το Ισραήλ, τη Λευκορωσία, την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Έκτοτε ο Λουίτζι Τοσκάνο διατηρεί στενή επαφή με την Άννα Στρισκόβα, ετοιμάζοντας και ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή της. Με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία προσπάθησε να την πείσει να εγκαταλείψει τη χώρα.

«Έχω πάρα πολλές επαφές και θα μπορούσα να της εξασφαλίσω από την πρώτη στιγμή -πολύ προτού τα πράγματα πάρουν την τροπή που έχουν πάρει- τη διαφυγή της, να τη φέρω στα πολωνικά σύνορα. Αυτή, ωστόσο, αρνείται πεισματικά. Τόσο η ίδια όσο και η κόρη της που μένει μαζί της και τη φροντίζει. Νομίζω πως είναι ένα μείγμα πατριωτισμού και φόβου αυτό που νιώθει και καθώς έχει μάθει να κοιτάει κατάματα τους φόβους της, επέλεξε να μείνει εκεί. Μου λέει συνέχεια: “Λουίτζι, θα νικήσουμε. Δεν έχω τίποτα να χάσω”», αφηγείται ο Λουίτζι Τοσκάνο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Από το Άουσβιτς στο πολιορκούμενο Κίεβο

Η Άννα Στρισκόβα «ήταν μόλις ενάμιση έτους, όταν οδηγήθηκε μαζί με τους γονείς της στο Άουσβιτς- Μπίρκεναου, όπου η μητέρα και ο πατέρας της εκτελέστηκαν αμέσως από τους ναζί και εκείνη βρέθηκε στα χέρια του διαβόητου Μένγκελε», θυμάται ο Λουίτζι Τοσκάνο και εξηγεί πως οι μόνες πληροφορίες που κατόρθωσε να βρει στα αρχεία για την οικογένειά της είναι ότι βρέθηκε στο Άουσβιτς με τους γονείς της από το Μινσκ και πως είναι η μόνη επιζήσασα της οικογένειας.

Η Άννα Στρισκόβα σώθηκε ως εκ θαύματος και αργότερα υιοθετήθηκε από ένα ζευγάρι Ουκρανών.

Μεγαλώνοντας προσπάθησε να ξορκίσει τον φόβο που είχε φωλιάσει στην ψυχή της για τους γιατρούς, σπουδάζοντας η ίδια Ιατρική. «Ήταν πολύ μικρή, όμως ο πόνος ήταν τόσο δυνατός όταν χάρασσαν στο μικρό χεράκι της τον αριθμό (κρατουμένου) ή μετέπειτα τα όσα έζησε στα χέρια του Μένγκελε», λέει ο Λουίτζι Τοσκάνο, προσθέτοντας ότι εκείνο που τον  δίδαξε η Άννα Στρισκόβα ήταν η σχέση με το φόβο.

«Μου είπε: “Λουίτζι, αν φοβάσαι κάτι δεν πρέπει να φεύγεις μακριά, αλλά να προχωράς κατά πάνω του”. Μου είπε ότι φοβόταν τόσο πολύ τους γιατρούς ύστερα από την τραυματική εμπειρία που έζησε ως παιδί και ο μόνος τρόπος που βρήκε για να ξορκίσει τους φόβους της και να αντιμετωπίσει τους εφιάλτες της ήταν να γίνει και η ίδια γιατρός», σημειώνει ο Γερμανός φωτογράφος, εξηγώντας πως ήταν το τραύμα στην ψυχή της εκείνο που μεγαλώνοντας, προσπάθησε να βρει τρόπους για να το επουλώσει.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σοφία Παπαδοπούλου
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Κάθριν Ο’ Χάρα σε φωτογραφία του 2024 (φωτ.: EPA/Allison Dinner)
ΚΟΣΜΟΣ

Κάθριν Ο’Χάρα: «Έφυγε» στα 71 η μαμά του Κέβιν, που τον άφησε «Μόνο στο Σπίτι»

30/01/2026 - 11:58μμ
Από αριστερά, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσίμε τον τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Τραμπ: Το Ιράν θέλει να συνάψει συμφωνία – Η Τεχεράνη απαντά ότι δεν έχει προγραμματιστεί κάποια συνάντηση

30/01/2026 - 11:25μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο, Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Francis Chung / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ προς Ιράν: Στρατιωτική πίεση και «παράθυρο» συμφωνίας για τα πυρηνικά

30/01/2026 - 8:50μμ
(Φωτ.: nobetcigazete.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισχυρή έκρηξη σε διυλιστήριο στη Νικομήδεια της Τουρκίας

29/01/2026 - 9:53μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA / Aaron Schwartz / Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: «Ο Πούτιν δεσμεύτηκε να παγώσει τους βομβαρδισμούς στο Κίεβο για μία εβδομάδα»

29/01/2026 - 9:25μμ
(Φωτ.: EPA / Olivier Matthys)
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Τρομοκρατική οργάνωση χαρακτηρίστηκαν οι Φρουροί της Επανάστασης από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών

29/01/2026 - 7:58μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ καθώς επιβιβάζεται στο Marine One (φωτ.: Facebook / The White House)
ΚΟΣΜΟΣ

Τελεσίγραφο Τραμπ στο Ιράν: Τελειώνει ο χρόνος – Συμφωνία για τα πυρηνικά ή επίθεση

28/01/2026 - 6:14μμ
Η είσοδος των κεντρικών της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη (φωτ.: EPA / Ronald Wittek)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Έφοδος στην Deutsche Bank για τον Ρώσο ολιγάρχη Ρόμαν Αμπράμοβιτς

28/01/2026 - 5:02μμ
Φιλοκούρδοι διαδηλωτές συγκρούονται με την τουρκική αστυνομία στη Νουσαϊμπίν της Μαρντίν, κατά τη διάρκεια πορείας υπέρ των Κούρδων της Συρίας, 20 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Metin Yoksu)
ΚΟΣΜΟΣ

Το PKK προειδοποιεί: Οι συγκρούσεις στη Συρία απειλούν την ειρηνευτική διαδικασία με την Τουρκία

27/01/2026 - 7:45μμ
(Πηγή: pixabay.com/users/geralt-9301)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Όχι στην πρόσβαση παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media είπε η Βουλή

27/01/2026 - 10:51πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Το έκανε θρίλερ, αλλά πήρε τη νίκη ο Παναθηναϊκός στη Λιόν

11 λεπτά πριν
Η Κάθριν Ο’ Χάρα σε φωτογραφία του 2024 (φωτ.: EPA/Allison Dinner)

Κάθριν Ο’Χάρα: «Έφυγε» στα 71 η μαμά του Κέβιν, που τον άφησε «Μόνο στο Σπίτι»

23 λεπτά πριν
Από αριστερά, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσίμε τον τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)

Ντ. Τραμπ: Το Ιράν θέλει να συνάψει συμφωνία – Η Τεχεράνη απαντά ότι δεν έχει προγραμματιστεί κάποια συνάντηση

56 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Maria Xanthopoulou)

Πόντιοι και Μικρασιάτες της Λάρισας κόβουν αύριο βασιλόπιτα

2 ώρες πριν
Πεδίο βολής (πηγή: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κύπρος: «Εξαφανίστηκε» μεγάλη ποσότητα ΤΝΤ από πεδίο βολής

2 ώρες πριν
Χριστόφορος Μπουτσικάκης, CEO Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και Jiří Schonweitz, CEO της MSM Greece (φωτ.: lavriaki.gr)

Πυρομαχικά μεγάλου διαμετρήματος θα παράγονται στην Ελλάδα – Ποιοι υπέγραψαν τη συμφωνία

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign