pontosnews.gr
Δευτέρα, 15/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Επιζήσασα του Άουσβιτς: Γλίτωσα από τον Χίτλερ, θα επιβιώσω και από τον Πούτιν

Την ιστορία της μεταφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Γερμανός φωτογράφος

7/03/2022 - 12:11μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Λουίτζι Τοσκάνο)

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Λουίτζι Τοσκάνο)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Αφού κατάφερα να επιβιώσω από τον Χίλερ, θα επιβιώσω και από τον Πούτιν. Θα νικήσουμε!» Στη στάση της αυτή εμμένει η Άννα Στρισκόβα, επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, στον Γερμανό (με ιταλικές ρίζες) φωτογράφο Λουίτζι Τοσκάνο, ο οποίος καθημερινά προσπαθεί να την πείσει να εγκαταλείψει, με τη βοήθειά του, την Ουκρανία, από την αρχή των πολεμικών συγκρούσεων, για να βρει ασφαλές καταφύγιο.

Η θαραλέα της απάντηση έχει τις ρίζες της σε βάθος χρόνου.

Η Άννα Στρισκόβα, έζησε ως βρέφος τη φρίκη του πολέμου, όταν βρέθηκε στα χέρια του διαβόητου Γερμανού γιατρού Γιόζεφ Μένγκελε, στο στρατόπεδο-κολαστήριο του Άουσβιτς Μπίρκεναου, καταφέροντας να γλιτώσει, ως εκ θαύματος, από τα διαβολικά πειράματα του «αγγέλου του θανάτου».

Η Άννα Στρισκόβα ζει στο Κίεβο μαζί με την κόρη της, και την ιστορία της μεταφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Λουίτζι Τοσκάνο. Ο ίδιος τη γνώρισε πριν από εννέα χρόνια, φωτογραφίζοντάς την για το πρότζεκτ του «Lest we forget» (Να μην ξεχάσουμε), στο πλαίσιο του οποίου απαθανάτισε τα πρόσωπα 400 επιζώντων του Ολοκαυτώματος ταξιδεύοντας από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ολλανδία ως το Ισραήλ, τη Λευκορωσία, την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Έκτοτε ο Λουίτζι Τοσκάνο διατηρεί στενή επαφή με την Άννα Στρισκόβα, ετοιμάζοντας και ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή της. Με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία προσπάθησε να την πείσει να εγκαταλείψει τη χώρα.

«Έχω πάρα πολλές επαφές και θα μπορούσα να της εξασφαλίσω από την πρώτη στιγμή -πολύ προτού τα πράγματα πάρουν την τροπή που έχουν πάρει- τη διαφυγή της, να τη φέρω στα πολωνικά σύνορα. Αυτή, ωστόσο, αρνείται πεισματικά. Τόσο η ίδια όσο και η κόρη της που μένει μαζί της και τη φροντίζει. Νομίζω πως είναι ένα μείγμα πατριωτισμού και φόβου αυτό που νιώθει και καθώς έχει μάθει να κοιτάει κατάματα τους φόβους της, επέλεξε να μείνει εκεί. Μου λέει συνέχεια: “Λουίτζι, θα νικήσουμε. Δεν έχω τίποτα να χάσω”», αφηγείται ο Λουίτζι Τοσκάνο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Από το Άουσβιτς στο πολιορκούμενο Κίεβο

Η Άννα Στρισκόβα «ήταν μόλις ενάμιση έτους, όταν οδηγήθηκε μαζί με τους γονείς της στο Άουσβιτς- Μπίρκεναου, όπου η μητέρα και ο πατέρας της εκτελέστηκαν αμέσως από τους ναζί και εκείνη βρέθηκε στα χέρια του διαβόητου Μένγκελε», θυμάται ο Λουίτζι Τοσκάνο και εξηγεί πως οι μόνες πληροφορίες που κατόρθωσε να βρει στα αρχεία για την οικογένειά της είναι ότι βρέθηκε στο Άουσβιτς με τους γονείς της από το Μινσκ και πως είναι η μόνη επιζήσασα της οικογένειας.

Η Άννα Στρισκόβα σώθηκε ως εκ θαύματος και αργότερα υιοθετήθηκε από ένα ζευγάρι Ουκρανών.

Μεγαλώνοντας προσπάθησε να ξορκίσει τον φόβο που είχε φωλιάσει στην ψυχή της για τους γιατρούς, σπουδάζοντας η ίδια Ιατρική. «Ήταν πολύ μικρή, όμως ο πόνος ήταν τόσο δυνατός όταν χάρασσαν στο μικρό χεράκι της τον αριθμό (κρατουμένου) ή μετέπειτα τα όσα έζησε στα χέρια του Μένγκελε», λέει ο Λουίτζι Τοσκάνο, προσθέτοντας ότι εκείνο που τον  δίδαξε η Άννα Στρισκόβα ήταν η σχέση με το φόβο.

«Μου είπε: “Λουίτζι, αν φοβάσαι κάτι δεν πρέπει να φεύγεις μακριά, αλλά να προχωράς κατά πάνω του”. Μου είπε ότι φοβόταν τόσο πολύ τους γιατρούς ύστερα από την τραυματική εμπειρία που έζησε ως παιδί και ο μόνος τρόπος που βρήκε για να ξορκίσει τους φόβους της και να αντιμετωπίσει τους εφιάλτες της ήταν να γίνει και η ίδια γιατρός», σημειώνει ο Γερμανός φωτογράφος, εξηγώντας πως ήταν το τραύμα στην ψυχή της εκείνο που μεγαλώνοντας, προσπάθησε να βρει τρόπους για να το επουλώσει.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σοφία Παπαδοπούλου
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: YouTube/Forbes Breaking News)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία στο Ρίο: Έξι νεκροί από σύγκρουση ελικοπτέρων – Ανάμεσά τους ο διάσημος τραγουδιστής Όλιβερ Τρι

15/06/2026 - 12:24πμ
Ακτιβιστές κατά της G7 συγκρούονται με δυνάμεις καταστολής κατά τη διάρκεια διαδήλωσης ενάντια στη σύνοδο κορυφής της G7 στη Γενεύη της Ελβετίας (φωτ.: EPA/CYRIL ZINGARO)
ΚΟΣΜΟΣ

Πεδίο μάχης η Γενεύη: Άγριες συγκρούσεις με την αστυνομία και επιθέσεις σε κτήρια του ΟΗΕ

14/06/2026 - 9:41μμ
Υπερορθόδοξοι Εβραίοι από το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης παρακολουθούν την πλευρά του Λιβάνου από τη Μετούλα, στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, στη βόρεια Γαλιλαία (φωτ.: EPA / Atef Safadi)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Ιράν: Κοντά σε συμφωνία, αλλά το Ισραήλ ανεβάζει ξανά το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή

14/06/2026 - 5:27μμ
Προεκλογική αφίσα του δεξιού Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος (SVP) υπέρ της πρωτοβουλίας «Όχι σε μια Ελβετία των 10 εκατομμυρίων», σε αμπελώνα στο Σαμοζόν (φωτ.: EPA / Jean-Christophe Bott)
ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία: Απορρίφθηκε το όριο των 10 εκατ. κατοίκων, αλλά το 45% ψήφισε υπέρ

14/06/2026 - 4:15μμ
Ιρανή περνά μπροστά από πινακίδα με τη σημαία της χώρας στην Πλατεία Ενγκελάμπ της Τεχεράνης (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: Σχέδιο συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν προβλέπει άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ και χαλάρωση κυρώσεων

14/06/2026 - 3:03μμ
Κλασική χορευτική φιγούρα του Ντ. Τραμπ στη διάρκεια  ομιλίας του στη Φλόριντα (φωτ.: EPA / Cristobal Herrera-Ulashkevich)
ΚΟΣΜΟΣ

Τι «δώρο» θα κάνουν οι Ιρανοί στον Τραμπ για τα γενέθλιά του

14/06/2026 - 1:28μμ
Βιτρίνες καλυμμένες με πάνελ, υπό το φόβο επεισοδίων (φωτ.: EPA / Martial Trezzini)
ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία: Σε επιφυλακή η πόλη της Γενεύης – 50.000 διαδηλωτές αναμένεται να συμμετάσχουν σε πορεία διαμαρτυρίας κατά της G7

14/06/2026 - 1:04μμ
Προεκλογική αφίσα για την πρωτοβουλία του δεξιού Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος (SVP) «Όχι στην Ελβετία των 10 εκατομμυρίων (Πρωτοβουλία Βιωσιμότητας)», σε αμπελώνα στο Chamoson (φωτ.: EPA / Jean-Christophe Bott)
ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία: Οι ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν εάν ο πληθυσμός της χώρας θα περιοριστεί στα 10 εκατομμύρια

14/06/2026 - 10:56πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: «Είμαστε έτοιμοι για συμφωνία με το Ιράν» – Επιφυλακτική η ιρανική πλευρά

13/06/2026 - 9:24μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Η «μεγαλειώδης» κηδεία του Αλί Χαμενεΐ θα αρχίσει στην Τεχεράνη στις 4 Ιουλίου

13/06/2026 - 4:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: YouTube/Forbes Breaking News)

Τραγωδία στο Ρίο: Έξι νεκροί από σύγκρουση ελικοπτέρων – Ανάμεσά τους ο διάσημος τραγουδιστής Όλιβερ Τρι

53 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

ΑΕΚ: Ξεκινά το ταξίδι του τροπαίου – Θα ταξιδέψει και στην Κωνσταντινούπολη

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Sam Wasson)

Μουντιάλ 2026: Η Γερμανία διέλυσε το Κουρασάο

2 ώρες πριν
Ο Δούρειος Ίππος δεσπόζει στην έκθεση «Troy and Rome: Myths, Legends and Stories of the Ancient Mediterranean», η οποία φιλοξενείται στο Κολοσσαίο (φωτ.: Anadolu Agency)

Η Τροία στο Κολοσσαίο: Πώς η Τουρκία προβάλλει διεθνώς έναν από τους πιο εμβληματικούς μύθους του αρχαίου κόσμου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Ελληνική Ομοσπονδία Κάνοε-Καγιάκ, SUP, Surfing)

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάνοε καγιάκ: Χάλκινο μετάλλιο ο Στέφανος Δημόπουλος

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Αποθεωτική υποδοχή του Βασίλη Σπανούλη στη Θεσσαλονίκη από τους φίλους του Άρη

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign