pontosnews.gr
Τρίτη, 31/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μια Ελληνίδα στο Χάρκοβο: Η Κατερίνα Σεβτσένκο Αθανασιάδη μιλάει για την ποντιακή καταγωγή της, στοιχείο σωτήριο τώρα που πλήττεται η Ουκρανία

Μίλησε στο pontosnews.gr και τον Βασίλη Τσενκελίδη

5/03/2022 - 5:01μμ
Η μητέρα της Κατρίνας Σεβτσένκο Έλενα (δεύτερη πάνω) και ο παππούς της Αθανάσιος Αθανασιάδης (πρώτος κάτω), στην Τασκένδη (φωτ.: Αρχείο Κατερίνας Σεβτσένκο)

Η μητέρα της Κατρίνας Σεβτσένκο Έλενα (δεύτερη πάνω) και ο παππούς της Αθανάσιος Αθανασιάδης (πρώτος κάτω), στην Τασκένδη (φωτ.: Αρχείο Κατερίνας Σεβτσένκο)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Κατερίνα Σεβτσένκο (Αθανασιάδη) ζει με τους γονείς της στο Χάρκοβο, που εδώ και μέρες βρίσκεται περικυκλωμένο από τις ρωσικές δυνάμεις. Ο Ουκρανός πατέρας της Αλεξάνδρ Σεβτσένκο γνώρισε την Ελληνίδα μητέρα της Έλενα Αθανασιάδη την περίοδο των σπουδών τους στην Αγία Πετρούπολη. Η Έλενα πήγε μαζί του στο Χάρκοβο, αφήνοντας στη μακρινή Τασκένδη τους γονείς της.

Η οικογένεια του παππού της Κατερίνας, Αθανάσιου (Θάνου) Αθανασιάδη, καταγόταν από την Αργυρούπολη του Πόντου.

Ήρθαν στην Ελλάδα με την Ανταλλαγή πληθυσμών, προσαρμόστηκαν, έζησαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και λόγω του εμφυλίου πολέμου έφυγαν στην Τασκένδη. Ακολούθησαν αρκετά χρόνια προσαρμογής προς τα δεδομένα της ζωής στο Ουζμπεκιστάν. Για τον Θάνο, η Τασκένδη έγινε η τρίτη του πατρίδα. Τα βιώματα ήταν πολλά στην πορεία της ζωής της οικογένειάς του, Πόντος-Ελλάδα-Ουζμπεκιστάν.

Η μητέρα της Κατρίνας Σεβτσένκο Έλενα (δεύτερη πάνω) και ο παππούς της Αθανάσιος Αθανασιάδης (τέταρτος κάτω), στην Τασκένδη (φωτ.: Αρχείο Κατερίνας Σεβτσένκο)

Αποφάσισε να μην αλλάξει πια τον τόπο της κατοικίας του. Παντρεύτηκε μια Ρωσίδα από το Κρασνογιάρσκ της Σιβηρίας. Πέθανε το 1996, όμως μετέφερε στην κόρη του την Έλενα και τις δυο εγγονές του την αγάπη του για την Ελλάδα και τον Πόντο.

Με την Κατερίνα Σεβτσένκο (Αθανασιάδη) βρεθήκαμε για πρώτη φορά το 2016 στην Οδησσό, όταν ο Σύνδεσμος των Ελλήνων Επιχειρηματιών της Ουκρανίας και ο πρόεδρος του Παντελεήμων Μπούμπουρας οργάνωσαν τον εορτασμό του Πάσχα στην ελληνική πλατεία της πόλης με τον ελληνικό τρόπο, με σούβλες και τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς. Οι Έλληνες των χωριών της Αζοφικής παρουσίασαν τότε τον πολιτισμό της περιοχής τους.

Η Κατερίνα Σεβτσένκο με την παραδοσιακή ελληνική φορεσιά (φωτ.: Αρχείο Κατερίνας Σεβτσένκο)

Το χορευτικό του Χάρκοβο εκτέλεσε τον ποντιακό χορό, χάρη στην καταγωγή Κατερίνας. Από το 2015 έως το 2021 η Κατερίνα ήταν πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου αυτής της απομακρυσμένης από τις παραδοσιακές ελληνικές εστίες πόλης.

Η Κατερίνα ήταν στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, όταν εγώ κατέγραφα τα όσα ήθελε να μου πει στο σκοτάδι μιας πόλης, που ζει ανελέητους βομβαρδισμούς.

Παρά τον φόβο της για την πιθανή –τότε– επίθεση, μου έλεγε για την κατάσταση στην οποία βρέθηκε η δική της οικογένεια και την ιστορία  των παππούδων της, που μετά από την Οδύσσεια τους κατέληξαν να ζουν στο Χάρκοβο.

«Δεν πάμε στο καταφύγιο. Δεν το αντέχουμε. Κάνει κρύο και οι συνθήκες είναι αβάστακτες. Δεν τρομάζουμε πια. Ο μπαμπάς ακόμα και στο άκουσμα της έκρηξης δεν σηκώνεται από την καρέκλα. Εμείς με τη μαμά ψάχνουμε αμέσως ένα πιο ασφαλέστερο μέρος του διαμερίσματος», λέει η Κατερίνα, και συνεχίζει,

Η Κατερίνα Σεβτσένκο μαζί με τη μαμά της Έλενα και την αδελφή της Μαρία πριν από τον πόλεμο (φωτ.: Αρχείο Κατερίνας Σεβτσένκο)

«Ζούσαμε καλά. Εργαζόμουν και ασχολιόμουν με τα κοινά. Τα ελληνικά  τα έμαθα στο Κυριακάτικο Σχολείο του Ελληνικού Συλλόγου. Το 1993 του μπαμπά τού έδωσαν διαμέρισμα από το εργοστάσιο, όπου δούλευε. Κοντά στο σπίτι ήταν ο Ελληνικός Σύλλογος. Η μαμά με πήγε εκεί και μου είπε, πως πρέπει να μάθω τη μητρική μου γλώσσα. Τότε στην ηλικία των 9 ετών άρχισα να συνειδητοποιώ πως έχω ελληνικές ρίζες. Καταλάβαινα ό, τι μου έλεγαν στα ελληνικά, όμως δεν μπορούσα να μιλήσω. Το 2012 συμμετείχα σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Κάλυμνο. Εκεί μου ήρθε η κανονική κατανόηση της γλώσσας. Από τότε μιλάω άνετα με τους Έλληνες. Η αδελφή μου Μαρία ζει στην Ελλάδα, στο νομό Ημαθίας. Είναι παντρεμένη με Πόντιο από την Γεωργία. Επισκέπτομαι συχνά την Ελλάδα».

Οι τελευταίες μέρες

«Είμαι νοσηλεύτρια. Πήγαινα στα σπίτια των άρρωστων με covid-19 και τους έβαζα ορούς. Με τον πόλεμο σταματήσαμε να εξυπηρετούμε τους αρρώστους κατ’ οίκον. Μια γιαγιά, όμως, με πήρε τηλέφωνο για να έρθω. Είναι του 1937 γεννηθείς, όμως δεν της φαίνεται. Δεν είχα δυνατότητα να βρω φάρμακο. Δεν έχω και αυτοκίνητο. Παρόλα αυτά είχα σκοπό να πάω με τα πόδια μέσα από την περιοχή, που δεχόταν βομβαρδισμούς, για να τη βοηθήσω. Έπρεπε  να περάσω από το φαρμακείο, το οποίο ίσως είχε το κατάλληλο φάρμακο.

Η θέα από το παράθυρο στο Χάρκοβο, Μάρτιος 2022 (φωτο.: Αρχείο Κατερίνας Σεβτσένκο)

»Εκείνη την ημέρα με καλούσαν από τους τηλεοπτικούς σταθμούς της Ελλάδας για τη συνέντευξη, και εγώ καθυστέρησα και γλύτωσα από το βέβαιο θάνατο. Όπως αποδείχτηκε, εκείνη την ώρα οι βομβαρδισμοί σε αυτή τη διαδρομή ήταν ισχυροί. Έτσι ζούμε εμείς εδώ και πάνω από μια εβδομάδα. Το μόνο, που θέλουμε, να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί. Κουραστήκαμε από τις κακουχίες και το φόβο», είπε η Κατερίνα, που ακόμα και αυτές τις επικίνδυνες μέρες σκέφτεται τους συνανθρώπους της διάφορων εθνοτήτων και τους Έλληνες του Χάρκοβο, που κατάγονται από διάφορες περιοχές του ελληνικού κόσμου.

Βασίλης Τσενκελίδης, ιστορικός

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Νέες και νέοι της ομογένειας με την ελληνική σημαία στο Σίδνεϊ. Κυριακή 29 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας / Μάρκελλος Πετρόπουλος)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σίδνεϊ: Ένα «γαλανόλευκο ποτάμι» στην άλλη άκρη του κόσμου – Η παρέλαση της ομογένειας για το 1821

31/03/2026 - 1:57μμ
Η σημαία του Πόντου στην καρδιά της GreekTown (φωτ.: facebook/Brotherhood Pontion Toronto «Panagia Soumela»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Greektown Τορόντο: Μια μεγάλη γαλανόλευκη κι ο Πόντος παρών για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

30/03/2026 - 12:49μμ
Ο εθνικός ευεργέτης, Ηπειρώτης επιχειρηματίας και πολιτικός Ζώης Καπλάνης (πηγή: Εθνικόν Ημερολόγιον του Μαρίνου Παπαδόπουλου Βρετού)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ζώης Καπλάνης: Από τα Γιάννενα στη Μόσχα – Η ιστορία του πρώτου εθνικού ευεργέτη

29/03/2026 - 8:50μμ
Στιγμιότυπο από τη συναυλία που καθήλωσε τους ομογενείς (πηγή: youtube.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μια βραδιά γεμάτη Ελλάδα στη Νέα Υόρκη: Η συναυλία «Αχ Ελλάδα σ’ αγαπώ» που συγκίνησε την ομογένεια

29/03/2026 - 7:55μμ
Με το Εθνικό Καμπαναριό Carillion ο ελληνικός εθνικός ύμνος αντήχησε σε όλη την Καμπέρα (φωτ.: Petros Satsias)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη και Καμπέρα ντύθηκαν στα γαλανόλευκα – Η ανάκρουση του εθνικού ύμνου από το Εθνικό Καμπαναριό Carillon

29/03/2026 - 2:02μμ
(Φωτ.: facebook/Pontic Greek Community of Armenia)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Διαγωνισμός φωτογραφίας από την Ποντιακή Ελληνική Κοινότητα της Αρμενίας

29/03/2026 - 12:01μμ
Τμήμα της αφίσας
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Εργαστήρι ποντιακών χορών στο Σίδνεϊ από την Παμμακεδονική Ένωση Νέας Νότιας Ουαλίας

28/03/2026 - 12:37μμ
(Φωτ.: facebook/Pontiaki Estia)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Ποντιακή Εστία Στουτγάρδης τιμά τη μνήμη του Αχιλλέα Βασιλειάδη

28/03/2026 - 9:29πμ
(Φωτ.: instagram/syllogos_xeniteas_ehingen)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σεμινάριο ποντιακής παράδοσης με τον Ν. Ζουρνατζίδη από τον «Ξενιτέα» Ehingen

27/03/2026 - 9:10μμ
(Πηγή: thessaloniki.gr)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Γιώργος Ταξίδης: Στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης τα έργα του Πόντιου ζωγράφου για το Άγιον Όρος

27/03/2026 - 8:35μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Στιγμιότυπο από το βίντεο)

Το ΟΑΚΑ τιμά τη Μαρινέλλα και θυμίζει τη συγκλονιστική εμφάνισή της στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004

3 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Κακοκαιρία «Erminio»: Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου – Σε «Red Code» η Αττική και άλλες 6 περιοχές

32 λεπτά πριν
Νέες και νέοι της ομογένειας με την ελληνική σημαία στο Σίδνεϊ. Κυριακή 29 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας / Μάρκελλος Πετρόπουλος)

Σίδνεϊ: Ένα «γαλανόλευκο ποτάμι» στην άλλη άκρη του κόσμου – Η παρέλαση της ομογένειας για το 1821

1 ώρα πριν
Από την αφίσα του έργου

«Η κουτούνα ο υπουργός εμουν»: Ποντιακή παράσταση από τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Ποντίων Αθηνών

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Νικόπολης Θεσ/νίκης «Φίλων Κτενίδης»)

Διήμερο ποντιακής παράδοσης στη Νικόπολη Θεσσαλονίκης από το Σύλλογο «Φίλων Κτενίδης»

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Robert Ghement)

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Για παρατεταμένη αναστάτωση στις αγορές ενέργειας καλούνται να προετοιμαστούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign