pontosnews.gr
Πέμπτη, 18/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ιβάν Αβράμοφ: Ο Ουκρανός συγγραφέας ελληνικής καταγωγής γράφει τα έργα του στα ρωσικά ενώ μιλάει ουκρανικά και ρωμαίικα

Μίλησε στην ποντιακής καταγωγής δημοσιογράφο Σοφία Προκοπίδου για τα όσα ζει αυτές τις μέρες

2/03/2022 - 6:34μμ
Ο Ιβάν Αβράμοβ (φωτ.: Προσωπικό αρχείο του συγγραφέα)

Ο Ιβάν Αβράμοβ (φωτ.: Προσωπικό αρχείο του συγγραφέα)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Περιμένοντας τις βόμβες στο Κίεβο, αποκλεισμένος μέσα στο διαμέρισμά του, στο πέμπτο όροφο πολυκατοικίας, ο γνωστός πολυβραβευμένος Ουκρανός συγγραφέας, ελληνικής καταγωγής, Ιβάν Αβράμοφ, ζει με το φόβο ενός πιθανού βομβαρδισμού στον αστικό ιστό της μεγαλούπολης που βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες στη δίνη του πολέμου.

Καταδικάζει τον «πόλεμο του Πούτιν κατά του αδελφικού λαού της Ουκρανίας», συνήθισε τους ήχους των σειρήνων, τις εκρήξεις, τις ελλείψεις σε τρόφιμα και δηλώνει ότι ο ουκρανικός λαός, μέχρι στιγμής «κρατάει γερά».

Στην τηλεφωνική επικοινωνία, με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ακούγεται ήρεμος, όσο ήρεμος μπορεί να είναι κάποιος άνθρωπος αντιμετωπίζοντας τη φρίκη του πολέμου αποκλεισμένος σε ένα διαμέρισμα: «Τρεις νύχτες κατεβαίνουμε στο καταφύγιο, τώρα το έχουμε συνηθίσει και περιμένουμε αεροπορικά χτυπήματα στον κοινό διάδρομο του ορόφου μας. Για πέμπτη μέρα βρισκόμαστε χωρίς ψωμί, αλλά μέχρι στιγμής έχουμε λίγο αλεύρι. Σε γενικές γραμμές, κρατάμε γερά», λέει ο συγγραφέας.

Τα έργα του τα γράφει στην ρωσική γλώσσα, ενώ άριστα γνωρίζει την ουκρανική, και με τους συγγενείς του, στο ελληνικό χωριό Ουρζούφ του Ντονέτσκ, μιλά και την μητρική του γλώσσα, την ελληνική, για την ακρίβεια τα «ρωμαίικα», όπως λέει.

«Οι πυγολαμπίδες αγαπούν το αδιαπέραστο σκοτάδι της νύχτας και τη σιωπή. Τώρα δεν υπάρχει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Η άλλοτε νυχτερινή γαλήνη στο Κίεβο, όπως και σε όλη την Ουκρανία, διακόπτεται από εκρήξεις, από τις βολές των πυραύλων και το κροτάλισμα των πολυβόλων. Ο ουρανός είναι γεμάτος από τις αστραπές του πολέμου. Υπάρχουν μόνο αυτές οι σκέψεις στο μυαλό μου», αναφέρει ο συγγραφέας σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

(Φωτ.: Προσωπικό αρχείο του συγγραφέα)

Όπως αναφέρει, αυτές τις ημέρες διεξάγεται ένας πόλεμος τον οποίο δεν θα πίστευε κανείς. Εκατομμύρια άνθρωποι, πολιορκημένοι, φοβούνται ότι από στιγμή σε στιγμή μπορεί να χάσουν τη ζωή τους ξαφνικά από κάποια βόμβα που θα εκραγεί στο σπίτι τους. «Ούτε οι παππούδες μου και οι γονείς μου, αλλά και εκατομμύρια Ουκρανοί, που πέρασαν επαναστάσεις, πολέμους, επέζησαν από λιμούς, κακουχίες, καταστολές και εκτοπισμούς, δεν θα πίστευαν ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο», λέει και συμπληρώνει «Κρέμεται επάνω μας η απειλή της καταστροφής από τη γείτονα χώρα, που ξεκίνησε τον πόλεμο με τρόπο αδίστακτο και πολύ άδικο. Εύχομαι, ο Θεός να εξαφανίσει γρήγορα τη σκιά του θανάτου από το πόλεμο που ζούμε, ώστε για τη νέα γενιά Ουκρανών, να επικρατήσει ειρήνη».

Ο Ιβάν Αβράμοφ είναι, μεταξύ άλλων, συγγραφέας 17 βιβλίων-μυθιστορήματων, ανάμεσά τους, Το λάθος του Περικλή και Θλίψη και πίκρα της εξόδου, το μυθιστόρημα που αναφέρεται στον μητροπολίτη Ιγνάτιο, και την επανεγκατάσταση Ελλήνων από την Κριμαία στην άγρια, άγονη περιοχή της Αζοφικής, του 18ου αιώνα.

«Η ιδιαίτερη μου πατρίδα μου είναι το Ουρζούφ, στην περιοχή του Ντόνετσκ, στην Αζοφική Θάλασσα. Εκεί μένουνε αιώνες. Δεν θέλω να φύγω πρόσφυγας σε κάποια χώρα. Θα μείνω και ότι προκύψει. Αλλά, παρακαλώ, στείλτε χαιρετίσματα στην Ελλάδα και ευχαριστώ τους Έλληνες για το ενδιαφέρον και τη συμπαράσταση. Πείτε στους Έλληνες ότι οι ομογενείς εδώ αγαπάνε τη χώρα τους, την Ουκρανία», είπε φανερά συγκινημένος.

Σοφία Προκοπίδου

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook Ελληνική ορθόδοξη ενορία και κοινότητα Kongarah)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ελληνορθόδοξη κοινότητα του Kogarah στη Νέα Νότια Ουαλία φωτίζει τα Χριστούγεννα παιδιών και οικογενειών

17/12/2025 - 11:59μμ
Στιγμιότυπο από την επίσκεψη στο Μέγαρο της Aegean και της Ναυτεμπορικής, στον Πειραιά (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Επιστροφή χωρίς σύνορα: Η νέα γενιά των Ελλήνων της Ρωσίας στην Αθήνα και τον Πειραιά

17/12/2025 - 10:18πμ
Αν βρεθείτε στο Κάρντιφ και ακούσετε νταούλι μέσα στο πάρκο, θα ξέρετε γιατί (φωτ.: facebook/Greek dances Cardiff)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Greek Dances Cardiff: Χορεύοντας ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς στην… Ουαλία – «Όταν δείχνω χορούς, νιώθω ότι μεταφέρω ιστορίες. Ρίζες»

16/12/2025 - 10:26μμ
Οι «ξεχασμένοι» Έλληνες της Αιθιοπίας
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Νέα σελίδα για τον ελληνισμό της Αφρικής – Υπεγράφη μνημόνιο για το ελληνικό σχολείο στην Αντίς Αμπέμπα

16/12/2025 - 3:05μμ
Έτοιμη να αναλάβει τα ηνία και να φροντίσει το Ποντιακό Σπίτι για τα επόμενα 45 χρόνια η νέα γενιά του «Ποντοξενιτέα» (φωτ.: facebook/Syndesmos Connecting People and Their Stories)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Ποντοξενιτέας»: Με χρονοκάψουλα και ποντιακά κάλαντα έκλεισαν οι εορτασμοί για τα 45 χρόνια του Ποντιακού Σπιτιού

15/12/2025 - 9:41μμ
Η Ελληνοαυστραλή επιστήμονας Αντριάνα Τσούνις (φωτ.: greekherald.com.au)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αντριάνα Τσούνις: Η Ελληνοαυστραλή που διαμορφώνει τη θέση της Αυστραλίας στο διάστημα

15/12/2025 - 11:35πμ
(Φωτ.: ΕΤΑ Press/greeknewsusa.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

58η χοροεσπερίδα Αμοργιανών Νέας Υόρκης

13/12/2025 - 10:33μμ
(Φωτ.: Facebook Sophia Tsipidis)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Παναγία Σουμελά» Σίδνεϊ: Ο Άγιος Βασίλης μοίρασε δώρα στα παιδιά των Ποντίων της ομογένειας

13/12/2025 - 9:42μμ
Μέλη της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης όπως συμμετείχαν στην τηλεοπτική εκπομπή (φωτ.: facebook/Pontiaki Estia Melbourne)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ελληνοαυστραλός πρώην αθλητής διηγείται τα Χριστούγεννα των παιδικών του χρόνων με φόντο τους… Πόντιους της Μελβούρνης

12/12/2025 - 11:00μμ
(Φωτ.: Ιερά Αρχιεπισκοπή Καναδά)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ομογένεια του Τορόντο ζωντάνεψε τα Χριστούγεννα με παιδικές φωνές

11/12/2025 - 9:36πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Mε τα Ευχοστολίδια του ΟΠΑΠ κάνουμε πραγματικότητα τις χριστουγεννιάτικες ευχές παιδιών που έχουν ανάγκη

6 λεπτά πριν
Σκηνές απείρου κάλλους για μια ακόμα φορά μέσα στο κοινοβούλιο της Αλβανίας (φωτ.: Anadolu)

Αλβανία: Χάος μέσα στο κοινοβούλιο, με επεισόδια και φωτοβολίδες

31 λεπτά πριν
Μωμόγεροι σε... θέσεις μάχης (πηγή: Facebook / Giannis Ioannidis)

Μωμόγεροι 2025: «Πόλεμος» Κοζάνης-Πτολεμαΐδας με… όπλο την παράδοση

56 λεπτά πριν
Ο Γιώργος Μαζωνάκης τον Αύγουστο του 2025 κατά την αναχώρησή του από το Δρομοκαΐτειο (φωτ.:  EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Μήνυση σε βάρος του Γιώργου Μαζωνάκη από 21χρονο – «Ψευδείς καταγγελίες και σχέδιο εκβίασης» απαντά ο τραγουδιστής

1 ώρα πριν
Άποψη από την αυλή γυμνασίου στην Κυψέλη (φωτ.: αρχείο EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Σχολική βία στην Αγία Παρασκευή: Δύο 13χρονες επιτέθηκαν σε 12χρονη μέσα σε γυμνάσιο

2 ώρες πριν
Το φωτισμένο καράβι στην Πλατεία Ποντιακού Ελληνισμού (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Δροσιάς)

Δροσιά: Φωταγωγήθηκε το χριστουγεννιάτικο καράβι στην Πλατεία Ποντιακού Ελληνισμού

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign