pontosnews.gr
Κυριακή, 13/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ιβάν Αβράμοφ: Ο Ουκρανός συγγραφέας ελληνικής καταγωγής γράφει τα έργα του στα ρωσικά ενώ μιλάει ουκρανικά και ρωμαίικα

Μίλησε στην ποντιακής καταγωγής δημοσιογράφο Σοφία Προκοπίδου για τα όσα ζει αυτές τις μέρες

2/03/2022 - 6:34μμ
Ο Ιβάν Αβράμοβ (φωτ.: Προσωπικό αρχείο του συγγραφέα)

Ο Ιβάν Αβράμοβ (φωτ.: Προσωπικό αρχείο του συγγραφέα)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Περιμένοντας τις βόμβες στο Κίεβο, αποκλεισμένος μέσα στο διαμέρισμά του, στο πέμπτο όροφο πολυκατοικίας, ο γνωστός πολυβραβευμένος Ουκρανός συγγραφέας, ελληνικής καταγωγής, Ιβάν Αβράμοφ, ζει με το φόβο ενός πιθανού βομβαρδισμού στον αστικό ιστό της μεγαλούπολης που βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες στη δίνη του πολέμου.

Καταδικάζει τον «πόλεμο του Πούτιν κατά του αδελφικού λαού της Ουκρανίας», συνήθισε τους ήχους των σειρήνων, τις εκρήξεις, τις ελλείψεις σε τρόφιμα και δηλώνει ότι ο ουκρανικός λαός, μέχρι στιγμής «κρατάει γερά».

Στην τηλεφωνική επικοινωνία, με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ακούγεται ήρεμος, όσο ήρεμος μπορεί να είναι κάποιος άνθρωπος αντιμετωπίζοντας τη φρίκη του πολέμου αποκλεισμένος σε ένα διαμέρισμα: «Τρεις νύχτες κατεβαίνουμε στο καταφύγιο, τώρα το έχουμε συνηθίσει και περιμένουμε αεροπορικά χτυπήματα στον κοινό διάδρομο του ορόφου μας. Για πέμπτη μέρα βρισκόμαστε χωρίς ψωμί, αλλά μέχρι στιγμής έχουμε λίγο αλεύρι. Σε γενικές γραμμές, κρατάμε γερά», λέει ο συγγραφέας.

Τα έργα του τα γράφει στην ρωσική γλώσσα, ενώ άριστα γνωρίζει την ουκρανική, και με τους συγγενείς του, στο ελληνικό χωριό Ουρζούφ του Ντονέτσκ, μιλά και την μητρική του γλώσσα, την ελληνική, για την ακρίβεια τα «ρωμαίικα», όπως λέει.

«Οι πυγολαμπίδες αγαπούν το αδιαπέραστο σκοτάδι της νύχτας και τη σιωπή. Τώρα δεν υπάρχει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Η άλλοτε νυχτερινή γαλήνη στο Κίεβο, όπως και σε όλη την Ουκρανία, διακόπτεται από εκρήξεις, από τις βολές των πυραύλων και το κροτάλισμα των πολυβόλων. Ο ουρανός είναι γεμάτος από τις αστραπές του πολέμου. Υπάρχουν μόνο αυτές οι σκέψεις στο μυαλό μου», αναφέρει ο συγγραφέας σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

(Φωτ.: Προσωπικό αρχείο του συγγραφέα)

Όπως αναφέρει, αυτές τις ημέρες διεξάγεται ένας πόλεμος τον οποίο δεν θα πίστευε κανείς. Εκατομμύρια άνθρωποι, πολιορκημένοι, φοβούνται ότι από στιγμή σε στιγμή μπορεί να χάσουν τη ζωή τους ξαφνικά από κάποια βόμβα που θα εκραγεί στο σπίτι τους. «Ούτε οι παππούδες μου και οι γονείς μου, αλλά και εκατομμύρια Ουκρανοί, που πέρασαν επαναστάσεις, πολέμους, επέζησαν από λιμούς, κακουχίες, καταστολές και εκτοπισμούς, δεν θα πίστευαν ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο», λέει και συμπληρώνει «Κρέμεται επάνω μας η απειλή της καταστροφής από τη γείτονα χώρα, που ξεκίνησε τον πόλεμο με τρόπο αδίστακτο και πολύ άδικο. Εύχομαι, ο Θεός να εξαφανίσει γρήγορα τη σκιά του θανάτου από το πόλεμο που ζούμε, ώστε για τη νέα γενιά Ουκρανών, να επικρατήσει ειρήνη».

Ο Ιβάν Αβράμοφ είναι, μεταξύ άλλων, συγγραφέας 17 βιβλίων-μυθιστορήματων, ανάμεσά τους, Το λάθος του Περικλή και Θλίψη και πίκρα της εξόδου, το μυθιστόρημα που αναφέρεται στον μητροπολίτη Ιγνάτιο, και την επανεγκατάσταση Ελλήνων από την Κριμαία στην άγρια, άγονη περιοχή της Αζοφικής, του 18ου αιώνα.

«Η ιδιαίτερη μου πατρίδα μου είναι το Ουρζούφ, στην περιοχή του Ντόνετσκ, στην Αζοφική Θάλασσα. Εκεί μένουνε αιώνες. Δεν θέλω να φύγω πρόσφυγας σε κάποια χώρα. Θα μείνω και ότι προκύψει. Αλλά, παρακαλώ, στείλτε χαιρετίσματα στην Ελλάδα και ευχαριστώ τους Έλληνες για το ενδιαφέρον και τη συμπαράσταση. Πείτε στους Έλληνες ότι οι ομογενείς εδώ αγαπάνε τη χώρα τους, την Ουκρανία», είπε φανερά συγκινημένος.

Σοφία Προκοπίδου

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook / Pontoxeniteas NSW)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ποντιακή παρουσία στο 12ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο για την ελληνική γλώσσα, τον πολιτισμό και τα ΜΜΕ

13/09/2026 - 10:30πμ
(Φωτ.: MHSS - Monash Hellenic Students Society/Facebook)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μαθήματα ελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Μονάς της Μελβούρνης με… σουβλάκι, τζατζίκι, σούβλες και παραδοσιακούς χορούς

12/09/2026 - 10:38μμ
(Πηγή: instagram / circleofkourabies)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Ο κύκλος του κουραμπιέ»: Γεύσεις και μνήμες 100 χρόνων ενώθηκαν σε ένα βιβλίο με άρωμα Ελλάδας

12/09/2026 - 3:53μμ
Ο π. Δημήτριος Μπουρίκας τελεί τον αγιασμό παρουσία μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών (φωτ.: Μιχάλης Παβιαδάκης)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ιντιάνα: Ξανάνοιξε το ελληνικό σχολείο – Η πιο γεμάτη τάξη είναι των ενηλίκων

12/09/2026 - 12:10μμ
(Φωτ.: Федерація грецьких товариств України/Facebook)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Πανηγύρι στο Λβιβ: Η ελληνική ιστορία της Ουκρανίας μέσα από την τέχνη, την παράδοση και τη γαστρονομία

11/09/2026 - 5:50μμ
Η Μαρία Μπακαλίδου, η Σύρμω Καπούτση και η Κατερίνα Πουταχίδου κατά την παρουσίαση των Σχολείων της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης στο 12ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο στο Σίδνεϊ (φωτ.: Facebook / Greek Community of Melbourne's Language & Culture Schools)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τα ελληνικά δεν αρκεί να διδάσκονται – Στη Μελβούρνη τα παιδιά μαθαίνουν να τα ζουν

11/09/2026 - 11:20πμ
(Φωτ.: маріупольський Telegram-канал/Facebook)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μαριούπολη: Αφαιρέθηκε η ελληνική επιγραφή από την είσοδο της πόλης

10/09/2026 - 8:50μμ
Η Μαρία Αυγητίδου (φωτ.: matchmakermaria/instagram)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μαρία Αυγητίδου: Η «Θεία από το Σικάγο» της Νέας Υόρκης που χρεώνει έως 5.000 δολάρια το μήνα για να βρει το ταίρι σου

9/09/2026 - 9:22μμ
(Φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος: «Η Ελληνική γλώσσα για την ομογένεια της Αυστραλίας είναι μια ζώσα πραγματικότητα»

9/09/2026 - 11:36πμ
(Φωτ.: Hellenic Cultural Center of the Southwest/Facebook)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι ομογενείς του Χιούστον τίμησαν τη Σάντα: 105 χρόνια μνήμης για τους νεκρούς του Ολοκαυτώματος

8/09/2026 - 10:59μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από την εκδήλωση των «Μικρασιατικών 2026» στο Επιμελητήριο Κορινθίας. Στο βήμα ο Σάββας Καλεντερίδης (φωτ.: Facebook / Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου)

Κόρινθος: Ο Σάββας Καλεντερίδης στα «Μικρασιατικά 2026» – Η Καταστροφή και τα διδάγματα για το σήμερα

5 λεπτά πριν
Ο Έλληνας μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή (1873-1950), μία από τις σημαντικότερες μορφές της ελληνικής και διεθνούς μαθηματικής επιστήμης (φωτ.: Αρχείο karatheodori.gr)

13 Σεπτεμβρίου 1873: Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή – Ο Έλληνας της Ανατολής που άλλαξε την επιστήμη των μαθηματικών και έζησε την καταστροφή της Σμύρνης

25 λεπτά πριν
Ομιλία Μητσοτάκη από το Καστελόριζο, Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2026 (πηγή: ΕΡΤ)

Μητσοτάκης από Καστελόριζο: Μήνυμα στην Άγκυρα για απειλές και αναθεωρητισμό

45 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Erdem Sahin)

Τουρκία: Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας εναντίον μπαρ και ενώσεων ΛΟΑΤΚΙ+

57 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΑΔΕ)

ΑΑΔΕ: Βρήκαν 26,8 κιλά κοκαΐνης κρυμμένα σε γιαπί στην Αττική

1 ώρα πριν
(Φωτ.: «mnimi»)

Γιάννης Ελενίτσας: Ο Ροδίτης βοτανολόγος που …σπέρνει την ελληνική φύση σε όλο τον κόσμο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV