pontosnews.gr
Δευτέρα, 16/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γενοκτονία των Ποντίων: Πρωτοβουλία για την προώθηση της διεθνούς αναγνώρισης από την ΚΕΔΕ

Το Δίκτυο Πόλεων με Ποντιακές Κοινότητες και η Επιτροπή Επικοινωνίας με δήμους του εξωτερικού. Γράφει ο Ρωμανός Κοντογιαννίδης

27/02/2022 - 11:45πμ
(Φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)

(Φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Να ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα και τους διεθνείς οργανισμούς για τις πραγματικές διαστάσεις της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλιστές, στις αρχές του 20ού αιώνα, αλλά και να ενισχύσει την προσπάθεια αναγνώρισής της από περισσότερα κράτη ανά την υφήλιο, είναι ο πρωταρχικός στόχος –σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών–, του Δικτύου Πόλεων με Ποντιακές Κοινότητες, το οποίο ίδρυσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Στο πλαίσιο του Δικτύου έχει συγκροτηθεί μία οργανωτική επιτροπή, συντονιστής της οποίας είναι ο δήμαρχος Καλλιθέας και Β΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Κάρναβος, ο οποίος χαρακτηρίζει το Δίκτυο ως ένα μεγάλο βήμα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

«Η Επιτροπή έχει συνεδριάσει και έχει πάρει πολύ ζεστά την όλη προσπάθεια. Έχω συζητήσει διάφορα πράγματα γι’ αυτό το θέμα και με το δήμαρχο Τρικκαίων και πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Δημήτρη Παπαστεργίου. Ωστόσο, ακόμα δεν έχουμε καταλήξει σε κάτι συγκεκριμένο, ώστε να είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάποια πράγματα. Το σίγουρο είναι ότι θα γίνουν πολύ σημαντικά βήματα και θα πραγματοποιηθούν πολλές και σημαντικές δράσεις προς την κατεύθυνση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

O δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γιάννης Κολεσίδης)

»Το σίγουρο είναι ότι φέτος θα γιορτάσουμε φέτος τη 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας, με πολύ διαφορετικό τρόπο και διάθεση, πάντοτε σε συνεργασία με τους ποντιακούς φορείς και συλλόγους. Δεν θα αφήσουμε απ’ έξω ούτε τη 14η Σεπτεμβρίου, ημέρα που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή», τονίζει στο pontosnews.gr ο Δημήτρης Κάρναβος.

Συνεργασία με δήμους του εξωτερικού

Ένα από τα πρώτα και σημαντικότερα βήματα του Δικτύου Πόλεων με Ποντιακές Κοινότητες της ΚΕΔΕ είναι η συνεργασία με δήμους του εξωτερικού και όχι αναγκαστικά μόνο με αυτούς που διαθέτουν ισχυρές ελληνικές και κυρίως ποντιακές κοινότητες.

«Για να μπορέσουμε να προωθήσουμε περαιτέρω τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, είναι απαραίτητο να έρθουμε σε επαφή και να συνεργαστούμε με δήμους στο εξωτερικό. Πρέπει να τους ενημερώσουμε για τα δραματικά γεγονότα και να τους μετατρέψουμε σε πρεσβευτές του δίκαιου αιτήματός μας. Έτσι θα μπορέσουμε ευκολότερα να προωθήσουμε τις δράσεις μας σε διεθνές επίπεδο. Αυτό θα είναι καλό να ξεκινήσει κατά κύριο λόγο από περιοχές του εξωτερικού με σημαντικό ελληνικό πληθυσμό.

Ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη και πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δημήτρης Τοσίδης)

»Συντονιστή του Δικτύου η ΚΕΔΕ όρισε τον Β΄ αντιπρόεδρό της και δήμαρχο Καλλιθέας Δημήτρη Κάρναβο, ο οποίος έχει και τον πρώτο λόγο για την όλη προσπάθεια. Θέλω να εκφράσω το ζωηρότατο ενδιαφέρον για πολύ ενεργή συμμετοχή στην προσπάθεια τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και ολόκληρου του δήμου μας, που έχει ισχυρό ποντιακό στοιχείο στο Πανόραμα και στο Φίλυρο. Άλλωστε, είμαι και εγώ ποντιακής καταγωγής», αναφέρει στο pontosnews.gr ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Κατά τον ίδιο, όλοι οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας, περιοχή με πάρα πολλούς ποντιακής καταγωγής κατοίκους, έχουν δείξει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να βοηθήσουν στις δράσεις του Δικτύου. «Πιστεύω ότι αυτό που ξεκίνησε από την ΚΕΔΕ, είναι ένας άλλος δρόμος επικοινωνίας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας. Η αυτοδιοίκηση έχει μία άλλη γλώσσα, για να επικοινωνεί με τις τοπικές κοινότητες», αναφέρει ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Οι επιμέρους σκοποί

Στους επιμέρους σκοπούς του Δικτύου Πόλεων με Ποντιακές Κοινότητες της ΚΕΔΕ συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η προώθηση της λαογραφίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ποντίων και η καταγραφή των ποντιακών κοινοτήτων του εξωτερικού.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της ΚΕΔΕ, «όσοι αρνούνται σήμερα την Γενοκτονία, ουσιαστικά αρνούνται το δικαίωμα των ανθρώπων να διδάσκονται από τα λάθη τους και δυστυχώς, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποια μέρα να επαναληφθούν. Για αυτό δεν πρέπει να αφήσουμε την ανθρωπότητα χωρίς ιστορική μνήμη… Η πρόσφατη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ δημιουργεί νέα δεδομένα, όσον αφορά και για το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί πλέον να αγνοεί την Γενοκτονία των Ποντίων που συνέβη στα ίδια μέρη, τον ίδιο χρόνο, από τον ίδιο θύτη».

Τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναγνωρίζουν σήμερα –εκτός από την Ελλάδα–, η Κύπρος, η Αυστρία, η Σουηδία, η Αρμενία, η Ολλανδία, δέκα Πολιτείες των ΗΠΑ, δύο Πολιτείες της Αυστραλίας, δύο πόλεις του Καναδά, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η Διεθνής Ένωση Μελετητών των Γενοκτονιών.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου και Περιχώρων «Οι Ακρίτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Ακρίτες» Πολυκάστρου: Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που προέκυψε από τις εκλογές της Κυριακής

16/03/2026 - 4:19μμ
(Φωτ.: facebook/Ξενιτέας Ποντίων Σταυρού)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Γενική συνέλευση και εκλογές στον «Ξενιτέα» Σταυρού

16/03/2026 - 11:06πμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

ΜΠΣ Μικροχωρίου Δράμας: «Κρήτη και Πόντος, Θράκη και Μακεδονία» – Οι λύρες στα καλύτερά τους, στα γλέντια που θα συνοδεύσουν τα σεμινάρια του Μαΐου

16/03/2026 - 10:06πμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι «Αργοναύτες» του Κιλκίς υποδέχθηκαν το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας

16/03/2026 - 8:37πμ
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Καματερού «Δημήτρης Ψαθάς»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο διοικητικό συμβούλιο στον Σύλλογο Ποντίων Καματερού «Δημήτρης Ψαθάς»

15/03/2026 - 8:15μμ
(Φωτ.: Facebook/Ποντοκράτορας Τ.)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μεγάλο πολιτιστικό αντάμωμα για την ομογένεια ο επετειακός χορός του Συλλόγου Ελλήνων Ποντίων Φρέχεν «Υψηλάντης»

15/03/2026 - 5:27μμ
O Πέτρος Κηρυττόπουλος άνοιξε τον εκπαιδευτικό κύκλο του Σπουδαστηρίου Ποντιακής Ιστορίας και Πολιτισμού. Παρασκευή 13 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Vasilis Tsenkelidis)
ΠΟΝΤΟΣ

Ένα νέο βήμα για τη γνώση του Πόντου: Ξεκίνησε το Σπουδαστήριο Ποντιακής Ιστορίας στα Μελίσσια

15/03/2026 - 10:58πμ
(Φωτ.: facebook/ Σύλλογος Ποντίων Ν. Εύβοιας «Οι Κομνηνοί»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι «Κομνηνοί» της Εύβοιας ένωσαν Πόντιους, Καππαδόκες και Ηπειρώτες σε ένα αξέχαστο ποντιακό γλέντι

15/03/2026 - 9:44πμ
Άποψη του Σοχούμ, στις αρχές του 20ου αιώνα (φωτ.: Wikimedia Commons)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Νικόλαου Ελευθεριάδη: Τον πόλεμο όλο δύσκολα τον περάσανε όλα τα χωρία, όλος ο τόπος αγρίεψε

14/03/2026 - 10:06μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ροδάφ’νον»: Η αριστουργηματική παράσταση ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη μόνο για τρεις ημέρες

14/03/2026 - 3:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πετρελαιοφόρο με σημαία Λιβερίας μεταφέρει αργό πετρέλαιο στην Ινδία αφού διέσχισε το Στενό του Ορμούζ την περασμένη Πέμπτη (φωτ.: EPA/Divyakant Solanki)

Στενό του Ορμούζ: Αρνητική και η Ισπανία – Στάρμερ: Δεν θα συρθούμε σε έναν ευρύτερο πόλεμο»

6 λεπτά πριν
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου και Περιχώρων «Οι Ακρίτες»)

«Ακρίτες» Πολυκάστρου: Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που προέκυψε από τις εκλογές της Κυριακής

43 λεπτά πριν
Τα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Δίκη για σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: «Ήταν όλοι ενήμεροι για όσα συνέβαιναν» – Τι κατέθεσε η προϊσταμένη ελέγχων που καθαιρέθηκε

1 ώρα πριν
Διαμαρτυρία στη Νότια Κορέα κατά του αιτήματος του Ντόναλντ Τραμπ για την αποστολή πολεμικών πλοίων στο Στενό του Ορμούζ από τη Σεούλ (φωτ.: EPA/Jeon Heon-Kyun)

Στενό του Ορμούζ: «Όχι» και από Γερμανία και Ιταλία για αποστολή πολεμικών πλοίων – Το σκέφτεται η Δανία, σε επικοινωνία με όλες τις πλευρές η Κίνα

2 ώρες πριν
Από παλαιότερη κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

ΠΟΕΔΗΝ: Πανελλαδική απεργία των υγειονομικών στις 19 Μαρτίου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Γιάννης Παναγόπουλος: Αντιμέτωπος με κακούργημα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ – «Έλειπαν» από το πόθεν έσχες του 3,2 εκατ. ευρώ

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign