pontosnews.gr
Κυριακή, 25/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γυναίκες με σύγχρονη ενδυμασία Εύζωνα στην έκθεση «Μικρές ιστορίες επανάστασης»

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

24/02/2022 - 9:29μμ
Γενική άποψη της έκθεσης (φωτ.: Βενετία Κουτσού/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Γενική άποψη της έκθεσης (φωτ.: Βενετία Κουτσού/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Φόρο τιμής στις γυναίκες που πήραν μέρος στην Επανάσταση αποτίει με τον δικό του τρόπο ο Θανάσης Βασιλειάδης, σπουδαστής στο Τμήμα Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης της Σχολής Επιστημών Σχεδιασμού του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, σχεδιάζοντας ρούχα που τις  μεταμορφώνουν σε «Εύζωνες» και εμφανίζουν την Ελλάδα ως γυναίκα.

Τα ρούχα του, που όπως και άλλων σπουδαστών και σπουδαστριών, φιλοξενούνται στην έκθεση «Μικρές ιστορίες επανάστασης», στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, σχεδιάστηκαν με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Τα ρούχα σχεδίασε ο Θανάσης Βασιλειάδης (φωτ.: Βενετία Κουτσού/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Την ιδέα για τη συμμετοχή στην έκθεση είχε η ενδυματολόγος και λέκτορας Εφαρμογών Βενετία Κουτσού που καθοδήγησε και τους ενδιαφερόμενους. Αν και αρχικά το θέμα το έκριναν δύσκολο και «βαρετό» με την καθοδήγηση κατάφεραν να δουν το θέμα αλλιώς. Μέσα από ιστορίες που αντλήθηκαν από αρχεία και ποικίλες αναγνώσεις της επανάστασης, οι σπουδαστές/στριες κατάφεραν και βρήκαν εκείνα τα στοιχεία που τους κινητοποίησαν ώστε να αποδώσουν με σύγχρονο τρόπο στοιχεία της ελληνικής επανάστασης και να δώσουν τη δική τους αισθητική του ερμηνεία.

«Είχαμε μείνει στην αισθητική της ελληνικής επανάστασης που μαθαίναμε στα σχολεία και φοβηθήκαμε ότι θα μας περιορίσει», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ελένη Μαϊκάντη-Παλαιοχωρίτη που εμπνεύστηκε από τους πίνακες του Νικηφόρου Λύτρα και του Θεόδωρο Ράλλη.

Έργο της Κατερίνας Δημητρακοπούλου (φωτ.: Βενετία Κουτσού/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Οι καπνοί από τον πίνακα του John Theophilus Lee, με θέμα τη Μάχη του Ναυαρίνου, ενέπνευσαν τη Μαρία Καπουράνη για να σχεδιάσει μια μάλλινη κάπα. Η Κατερίνα Δημητρακοπούλου εμπνεύστηκε από τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, επειδή εντυπωσιάστηκε από την ιστορία της ηρωίδας, όταν επισκέφτηκε το σπίτι της στις Σπέτσες και έτσι δημιούργησε, χρησιμοποιώντας κορδόνια και σχοινιά, το μαύρο από τα κανόνια και το άσπρο από τα πανιά, στοιχεία που παραπέμπουν στα πλοία που συμμετείχαν στον κατά θάλασσα αγώνα της Απελευθέρωσης του 1821. Από τις γυναίκες της επανάστασης, αλλά και από το πέπλο καπνού που κάλυψε τα πάντα εκείνη την περίοδο, εμπνεύστηκε και η Ηρώ Κεμεντζεσίδου.

(Φωτ.: Βενετία Κουτσού/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μέσα από τις υφές, τα χρώματα και τις γραμμές των ενδυμάτων, εστιάζοντας σε επιμέρους στοιχεία της ενδυμασίας του Εύζωνα και της πλούσιας παράδοσης της γυναικείας φορεσιάς, οι σπουδαστές/στριες «αφηγούνται» μικρές στιγμές της Επανάστασης του ’21.

Τα ρούχα σχεδίασαν και κατασκεύασαν οι φοιτητές/τριες: Άντρια Αδάμου, Γεωργία Παχυγιαννάκη, Κατερίνα Δημητρακοπούλου, Ελένη Μαϊκάντη-Παλαιοχωρίτη, Έλενα Τσαλικίδου, Μαρία Καπουράνη, Σταυρούλα Τσεντίδου, Ηρώ Κεμεντζεσίδου, Ιωάννα Σκουρλέτου, Θανάσης Βασιλειάδης, Κώστας Λυκούδης.

Η έκθεση, που πλαισιώνει την αρχαιολογική περιοδική έκθεση του μουσείου Για μια φλόγα που καίει. Αρχαιότητες και Μνήμη, Θεσσαλονίκη-Μακεδονία [1821-2021], θα διαρκέσει έως 31 Μαρτίου 2022.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη Δήμητρα Κεχαγιά.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(φωτ.: Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«ΙΩΣΗΠΟΣ»: Παρουσιάστηκε το ψηφιακό αποθετήριο ιστορικής μνήμης και πολιτισμού των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων Ελλάδος

23/01/2026 - 6:31μμ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη: 30 χρόνια προσφοράς – Ένας ψηφιακός ορίζοντας για τον πολιτισμό

23/01/2026 - 11:30πμ
(Φωτ.: 80s Noσταλγία)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μπέτυ Αρβανίτη: Η κινηματογραφική επιστροφή μιας μεγάλης κυρίας του θεάτρου που συζητήθηκε

22/01/2026 - 6:31μμ
Το σκηνικό της τελετής ανακοίνωσης των υποψηφιοτήτων για τα 98α Όσκαρ στο Samuel Goldwyn Theater στο Μπέβερλι Χιλς, 22 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Chris Torres)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όσκαρ 2026: Τέσσερις υποψηφιότητες για τον Γιώργο Λάνθιμο – Iστορικό ρεκόρ για το φιλμ «Αμαρτωλοί»

22/01/2026 - 6:02μμ
Αττικό μαρμάρινο αναθηματικό ανάγλυφο του β' μισού 4ου αι π.Χ. (φωτ.: ΥΠΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αττικό ανάγλυφο και πέντε χάλκινα ειδώλια επαναπατρίστηκαν από το Λονδίνο

22/01/2026 - 3:11μμ
«21 Απριλίου 1967. Εκ της Ελλάδος και πάλιν το φως» γράφει το καθεστωτικό έντυπο (πηγή: ΜΙΕΤ, Βιβλιοθήκη ΕΛΙΑ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Απαγορευμένα προγράμματα, δίκες και λογοκρισία: Τεκμήρια της Χούντας στη Θεσσαλονίκη

21/01/2026 - 4:38μμ
(Φωτ.: antonismiriagos.com)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αντώνης Μυριαγκός: Με μικρασιατικές ρίζες βρέθηκε από τη Χίο στον Καναδά και από τον Τερζόπουλο στον «Καποδίστρια»

21/01/2026 - 10:55πμ
(Φωτ.: Δήμος Νεάπολης-Συκεών)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Αναζητά καλλιτέχνες και δημιουργούς να ξαναδώσουν ζωή στις προσφυγικές κατοικίες

21/01/2026 - 9:12πμ
Συναυλία στο Κάιρο, για τα 100 χρόνια της ελληνικής κοινότητας, 4 Απριλίου 2006 (φωτ.: EUROKINISSI / Παναγιώτης Στόλης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο 84χρονος Γιώργος Χατζηνάσιος, με τις μεγάλες επιτυχίες και τις ιστορικές συνεργασίες – Απίθανες ιστορίες έρωτα και δόξας που λίγοι γνωρίζουν

20/01/2026 - 12:14μμ
(Φωτ.: EPA / Γρ. Τύπου Regione Marche)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ιταλία: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ρωμαϊκή βασιλική του Βιτρούβιου

19/01/2026 - 10:00μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Self test για κορονοϊό και γρίπη (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Αύξηση κρουσμάτων γρίπης: Ανησυχία λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας – Προσοχή στα παιδιά

2 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από την περσινή γιορτή για την  κοπή της βασιλόπιτας του Πολιτιστικού Φορέα «Κιβωτός του Πόντου» (φωτ.: facebook.com/Κιβωτός του Πόντου - Ηλίας Υφαντίδης)

«Από τη Βηθλεέμ στην Αιωνιότητα!» με όχημα την «Κιβωτού του Πόντου – Ηλίας Υφαντίδης»

25 λεπτά πριν
ΤΑ παιδιά των ακαδημιών του Απόλλωνα έδωσαν το πιο φωτεινό μήνυμα. Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026 (πηγή: Facebook / Αράπογλου Χρύσα - Καλαμαριά Μητέρα Πόλη)

Απόλλων Καλαμαριάς: 100 χρόνια ιστορίας και μνήμης στην επετειακή εκδήλωση στο Δημαρχείο

50 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Γλυφάδα: Σορός 80χρονου στο πορτμπαγκάζ – Ο γιος κατηγορείται για ανθρωποκτονία

1 ώρα πριν
Καλόπυργος Μάνης, ναός Αγια-Σωτήρας. Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, λεπτομέρεια τοιχογραφίας (πηγή: Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία)

Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, ένας φιλόσοφος του χριστιανισμού και του ελληνισμού

2 ώρες πριν
Σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot του ΝΑΤΟ σε αεροπορική βάση στη Σλοβακία (φωτ. αρχείου: EPA/Martin Divisek)

ΝΑΤΟ: Ενισχύει την άμυνα στα σύνορα με τη Ρωσία… χωρίς στρατιώτες

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign