pontosnews.gr
Κυριακή, 24/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Βαλκανατολία: Η χαμένη ήπειρος που περιλάμβανε και την Ελλάδα – Ένωνε Ευρώπη, Αφρική και Ασία

Σε αυτήν οφείλεται το γεγονός ότι η Νότια Ευρώπη είχε εξωτική πανίδα νωρίτερα από τη Δυτική

23/02/2022 - 5:45μμ
Στον πάνω χάρτη η Βαλκανατολία όπως ήταν πριν από 40 εκατ. χρόνια και στον κάτω το έδαφος της σήμερα (πηγή: CNRS / Alexis Licht, Grégoire Métais)

Στον πάνω χάρτη η Βαλκανατολία όπως ήταν πριν από 40 εκατ. χρόνια και στον κάτω το έδαφος της σήμερα (πηγή: CNRS / Alexis Licht, Grégoire Métais)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τα ίχνη μίας χαμένης ηπείρου που εκτεινόταν μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής, και περιλάμβανε τη σημερινή Ελλάδα, τα υπόλοιπα Βαλκάνια και την Τουρκία, ανακοίνωσε ότι βρήκε ομάδα από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε Γαλλία, ΗΠΑ και Τουρκία.

Η ήπειρος ονομάζεται Βαλκανατολία. Μέσω αυτής θεωρείται ότι τα ασιατικά θηλαστικά πέρασαν στην Ευρώπη πριν από 34 εκατ. χρόνια, αρκετά νωρίτερα σε σχέση με προηγούμενες επιστημονικές εκτιμήσεις.

Στη δημοσίευση που έκανε η επιστημονική ομάδα στο Earth Science Reviews τονίζεται ότι η ξεχασμένη Βαλκανατολία έπαιξε σημαντικό «γεφυροποιητικό» ρόλο στην εξέλιξη των θηλαστικών στην Ευρασία.

Εξωτική πανίδα νωρίτερα από τη Δυτική Ευρώπη

Για ένα διάστημα εκατομμυρίων ετών κατά την Ηώκαινο Εποχή (πριν 55 έως 34 εκατομμύρια χρόνια) η Δυτική Ευρώπη και η Ανατολική Ασία αποτελούσαν δύο ξεχωριστές μάζες ξηράς με πολύ διαφορετικές πανίδες θηλαστικών ζώων.

Η κατάσταση διαχωρισμού άλλαξε όταν η Ευρώπη αποικήθηκε μαζικά από ασιατικά είδη ζώων, κάτι που οδήγησε σε σημαντικό εμπλουτισμό της πανίδας, αλλά και στην εξαφάνιση των προηγούμενων ευρωπαϊκών ενδημικών ειδών.

Απολιθώματα που έχουν βρεθεί στα Βαλκάνια δείχνουν ότι στην περιοχή της Νότιας Ευρώπης (της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης) υπήρχαν πληθυσμοί θηλαστικών από την Ανατολή πολύ προτού εμφανιστούν στη Δυτική Ευρώπη. Με τη θεωρία της ηπείρου-γέφυρας δίνεται η εξήγηση στο πώς συνέβη αυτό.

Η ανάλυση και η επαναξιολόγηση όλων των διαθέσιμων παλαιοντολογικών δεδομένων και ανακαλύψεων από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι για ένα μεγάλο διάστημα της Ηώκαινου Εποχής η περιοχή της σημερινής Βαλκανικής και της Ανατολίας φιλοξενούσε μία ομοιογενή πανίδα διακριτή από εκείνες της Ευρώπης και της Ανατολικής Ασίας.

Αυτή η εξωτική πανίδα περιλάμβανε μαρσιποφόρα ζώα και μεγάλα φυτοφάγα θηλαστικά που έμοιαζαν με ιπποπόταμους.

Πώς «χάθηκε» η Βαλκανατολία

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η Βαλκανατολία αποικήθηκε από ζώα της Ασίας πριν από περίπου 40 εκατομμύρια χρόνια.

Το πιο πιθανό είναι ότι στη συνέχεια –δηλαδή πριν από 34 εκατομμύρια χρόνια, όταν σχηματίστηκαν και οι πάγοι της Ανταρκτικής– μία σημαντική περίοδος παγετώνων οδήγησε σε μεγάλη πτώση της στάθμης των θαλασσών.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η χαμένη πλέον ήπειρος να συνδεθεί διά ξηράς με τη Δυτική Ευρώπη και έτσι να καταστεί δυνατή η μαζική μετανάστευση θηλαστικών ζώων προς δυσμάς από την πρώτη στη δεύτερη.

Η Βαλκανατολία πιθανώς αποτελεί απομεινάρι της Ευρύτερης Αδρίας, μίας άλλης ξεχασμένης ηπείρου στην περιοχή της Μεσογείου, η οποία είχε σχηματιστεί πριν από τουλάχιστον 200 εκατομμύρια χρόνια.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Εικ.: ΧΚ)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τεχνητή νοημοσύνη: Με τη βοήθειά της, ακόμα και το πένθος έγινε προσοδοφόρο!

14/08/2025 - 4:41μμ
Mικρή και απατηλά χαριτωμένη, αλλά σίγουρα όχι ακίνδυνη η προϊστορική φάλαινα (εικ.: Museums Victoria / Ruairidh Duncan)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Στην Αυστραλία ανακαλύφθηκε προϊστορική φάλαινα – Τρομερός θηρευτής που ζούσε πριν από 26 εκατ. χρόνια

13/08/2025 - 12:49μμ
(Φωτ.: facebook.com/GreeceinNY)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μενέλαος Ράπτης: Από τη Θεσσαλονίκη στα πέρατα του σύμπαντος και μια απίστευτη ανακάλυψη

11/08/2025 - 10:19μμ
(Φωτ.: NASA)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

NASA: Πλήρης ημερών άφησε τα εγκόσμια ο Τζιμ Λόβελ – Ένας από τους σπουδαιότερους αστροναύτες

9/08/2025 - 7:25μμ
«Υπερρεαλιστικές» ανακατασκευές των προσώπων των γυναικών που ήταν αδελφές και εργάτριες σε προϊστορικό ορυχείο πυριτόλιθου στην περιοχή της Νότιας Μοραβίας (φωτ.: F. Fojtík)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αυτά είναι τα πρόσωπα δύο προϊστορικών εργατριών ορυχείου στη σημερινή Τσεχία

5/08/2025 - 11:26πμ
(Φωτ.: Emilian Robert Vicol / Pixabay)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Βρέθηκαν οι γονείς της πατάτας – Μητέρα της είναι η… ντομάτα

2/08/2025 - 7:47μμ
Αναμνηστική φωτογραφία από την ενημερωτική επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Prisma Electronics (φωτ.: facebook/Πρίσμα Ηλεκτρονικά)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Έτοιμος για το Διάστημα ο ελληνικός νανοδορυφόρος από την Αλεξανδρούπολη

28/07/2025 - 10:16μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/geralt-9301/)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Υγεία και ψηφιακή τεχνολογία: Το στοίχημα για ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στην ιατρική περίθαλψη

27/07/2025 - 10:42πμ
Οι πρωταθλητές μαθητές του Ωραιοκάστρου με τον δήμαρχο Παντελή Τσακίρη και τους συνοδούς τους (φωτ.: Δήμος Ωραιοκάστρου)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ρομποτική: Μαθητές από τη Θεσσαλονίκη στην κορυφή του κόσμου

2/07/2025 - 7:22μμ
Εικόνα από βίντεο στην ιστοσελίδα της NASA που αναγράφει «η ζωντανή μετάδοση θα αρχίσει σε λίγο» (φωτ.: NASA)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

NASA: Διαστημικοί περίπατοι αστροναυτών και εκτοξεύσεις πυραύλων σε ζωντανή μετάδοση στο… Netflix

1/07/2025 - 11:02μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος)

Πέθανε σε ηλικία 79 ετών ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κωνσταντάρας

13 λεπτά πριν
Πηγή φωτ.: facebook.com/kyriakosmitsotakis)

Κ. Μητσοτάκης: Αρχή μας είναι τα πλεονάσματα να επιστρέφονται στους πολίτες

41 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA/Ronen Zvulun)

Η πιθανή συμφωνία με τη Χαμάς δοκιμάζει τις αντοχές της κυβέρνησης Νετανιάχου

1 ώρα πριν
Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στέρε και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε παλαιότερη συνάντηση στο Όσλο (φωτ.: EPA/ OLE BERG-RUSTEN NORWAY OUT)

Νορβηγία: Δίνει στην Ουκρανία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας αξίας 590 εκατ. ευρώ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Αλεξάνδρειας & περιχώρων)

Στην Αλεξάνδρεια ετοιμάζονται να γλεντήσουν πολύ και ποντιακά

2 ώρες πριν
Ακουαρέλα του Χρήστου Γ. Δημάρχου με θέμα τη γαμήλια πομπή

Ποντιακά έθιμα και τραγούδια του γάμου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign