pontosnews.gr
Κυριακή, 26/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γιατί οδηγοί φορτηγών έχουν καταλάβει την πρωτεύουσα του Καναδά εδώ και τρεις εβδομάδες;

Η ένταση στην Οτάβα μειώνεται, αλλά τα ερωτήματα παραμένουν

21/02/2022 - 4:57μμ
(Φωτ.: EPA/ Amru Salahuddien)

(Φωτ.: EPA/ Amru Salahuddien)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Μετά από επεμβάσεις της αστυνομίας και τη χρήση της κατάστασης ανάγκης για πρώτη φορά από τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό, η κατάληψη, όπως την αποκάλεσαν πολλοί, της πρωτεύουσας του Καναδά από τους οδηγούς φορτηγών και τους «συμμάχους» τους φαίνεται να φτάνει στο τέλος της. Για ποιο λόγο, όμως, συνέβησαν όλα αυτά;

Η κατάληψη του κέντρο της Οτάβα, της πρωτεύουσας του Καναδά από μία μερίδα οδηγών φορτηγών, οι οποίοι οργανώθηκαν από μία ακροδεξιά ομάδα ακτιβιστών, που ονομάστηκαν «Η Φάλαγγα της Ελευθερίας» (Freedom Convoy) ξεκίνησε πριν από περίπου τρεις εβδομάδες.

(Φωτ.: EPA/ Amru Salahuddien)

Αρχικά, ο σκοπός της κατάληψης φαίνεται να ήταν η κατάργηση του υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλους τους οδηγούς φορτηγών που έπρεπε να περάσουν τα σύνορα με τις ΗΠΑ. Μέχρι τότε είχε δοθεί εξαίρεση σε όσους περνούσαν τα σύνορα για εργασία και δεν χρειαζόταν να ακολουθήσουν διαδικασίες καραντίνας και τεστ σε περίπτωση που δεν ήταν εμβολιασμένοι, όπως οι υπόλοιποι πολίτες. Το μέτρο αυτό είχε παρθεί και από τις δύο χώρες και αφορούσε κυρίως νομοθεσία επιπέδου τοπικών κυβερνήσεων του Καναδά και όχι της γενικής κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι το αίτημα αυτό δεν θα μπορούσε, εκ των πραγμάτων, να απαντηθεί μόνο από την κυβέρνηση Τριντό, όπως ζητείτο.

(Φωτ.: EPA/ Amru Salahuddien)

Τα αιτήματα, όμως, έτσι και αλλιώς, στην πορεία άλλαξαν και διευρύνθηκαν. Οι καταληψίες ζητούσαν να καταργηθούν όλα τα μέτρα κατά του Covid-19, αλλά και να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός, μέσα σε άλλα. Όπως, όμως, και με το προηγούμενο μέτρο, πολλές από τις αποφάσεις για τις ρυθμίσεις για τον κορονοϊό λαμβάνονται σε τοπικό και όχι γενικό επίπεδο.

Η αστυνομία δεν έδρασε τις πρώτες εβδομάδες αφήνοντας τους καταληψίες να ενεργούν στην πρωτεύουσα. Αυτό δημιουργούσε μεγάλα προβλήματα στους κατοίκους του κέντρου της πόλης, καθώς τα συχνά κορναρίσματα και ο υψηλός θόρυβος δεν τους άφηναν το περιθώριο ηρεμίας και συγκέντρωσης. Επιπλέον το κλείσιμο των δρόμων δημιούργησε μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα, ενώ παρατηρήθηκαν και περιπτώσεις, όπως αυτής μίας υπαλλήλου με ασιατικά χαρακτηριστικά σε μαγαζί που πουλάει παγωτό, στην οποία επιτέθηκαν φραστικά και σωματικά, λόγω της εμφάνισης της και επειδή φορούσε μάσκα. Το μαγαζί αναγκάστηκε να κλείσει.

We are closing early tonight (Friday) at 6:30pm and staying closed over the weekend until Wednesday Feb 9th🤞. One of our staff was physically assaulted on their way to work today, blocked on the sidewalk by two men and shoved to the ground for wearing a mask.

— Moo Shu Ice Cream (@MooShuIceCream) February 4, 2022

Αν και αρχικά τα μέσα μιλούσαν για διαμαρτυρίες, η πολυήμερη παραμονή τους, έκανε, πρώτα τους κατοίκους της Οτάβα, να μιλάνε για κατάληψη.

Τελικά, στις 14 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός Τζαστίν Τριντό κάλεσε, για πρώτη φορά στην ιστορία του Καναδά, τις δυνάμεις έκτακτης ανάγκης, για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Τα μέτρα που επικαλέστηκε αφορούν ειδικές ρυθμίσεις που μπορούν να είναι σε λειτουργία για 30 μέρες κατά τη διάρκεια εθνικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Αυτά θα αφορούν μόνο περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα, είχε δηλώσει και έχουν σκοπό να ενισχύσουν τις δυνάμεις καταστολής.

Την Παρασκευή άρχισαν και οι πρώτες συλλήψεις των ατόμων που διαμαρτύρονταν. Τη μέρα εκείνη, μέχρι το μεσημέρι είχαν συλληφθεί 70 άτομα. Έτσι άρχισε να ηρεμεί η κατάσταση.

Ποιοι ήταν οι σκοποί των ατόμων αυτών;

Αν και ανάμεσα τους, υπήρχαν άτομα, που πραγματικά διαμαρτύρονταν κατά των μέτρων για τον κορονοϊό, στην πραγματικότητα, πίσω από τις κατάληψης υπήρχε μία ακροδεξιά οργάνωση, που φαίνεται να είχε συγκεκριμένους σκοπούς.

Κάποια από τα συνθήματα, που χρησιμοποιούσαν ήταν το «Make Canada Great Again», το οποίο είχε χρησιμοποιήσει ο Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, με το America φυσικά, αντί για το Canada.

Πολλοί από τους κύριους διοργανωτές φαίνεται να μην είχαν απλά σκοπό να λήξουν τα μέτρα για τον Covid-19, αλλά και την ίδια την καναδική κυβέρνηση, στην οποία ήθελα να πάρουν αυτοί μέρος. Ενώ φαίνεται ότι ουσιαστικά επιθυμούσαν να αποκτήσουν κάποιον από τον έλεγχο της δημοκρατίας του Καναδά.

Αν και οι περισσότεροι συμμετέχοντες δεν είχαν τέτοιες βλέψεις και απλά βρισκόταν εκεί κατά των μέτρων, οι διοργανωτές της επιχείρησης αυτής είχαν αυτούς τους σκοπούς. Ένας από τους αρχικούς οργανωτές, ο Τζέρεμι ΜακΚένζι δήλωσε ανοιχτά ότι επιθυμεί να δει τη δίκια τους 6η Ιανουαρίου, αναφερόμενος στην προσπάθεια κατάληψης του Καπιτωλίου στην Αμερική. Ενώ ο Πατ Κινγκ, ένας άλλος διοργανωτής είναι γνωστός για τις ρατσιστικές και αντισημιτικές του απόψεις, ενώ είχε δηλώσει φόβους ότι οι Αγγλοσάξονες σύντομα θα αντικατασταθούν από πρόσφυγες στο Καναδά.

Pat King recorded a livestream after the rally in Red Deer yesterday. As usual it was really lame, although he does hint that he's interested in holocaust denial.
/1 pic.twitter.com/eHgVhHUnVu

— YVCE 🧛‍♂️🧛‍♀️🧛‍♂️🧛 – ARCHIVE (@VestsCanada) September 22, 2020

Επιπλέον κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών, μερικά άτομα κρατούσαν ναζιστικές σημαίες και σύμβολα.

Τέλος, οι κύριες ενώσεις οδηγών φορτηγών στο Καναδά δήλωσαν κατά της «Φάλαγγας της Ελευθερίας», ενώ είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το 85-90% των οδηγών στο Καναδά είναι εμβολιασμένοι.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πούτιν και Τοκάγεφ σε παλαιότερη συνάντησή τους (φωτ.: EPA / Alexander Kazakov)
ΚΟΣΜΟΣ

Τοκάγεφ προς Πούτιν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει

25/07/2026 - 7:15μμ
Απόκοσμη εικόνα από τη φωτιά στη Γαλλία (φωτ.: EPA / SDIS33 / Damien Rembert)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία-Ισπανία: Εκτός ελέγχου μαίνονται οι δασικές πυρκαγιές

25/07/2026 - 2:38μμ
(Φωτ.: EPA / Farooq Khan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Παιδείας – Νίκη για το «Κόμμα της κατσαρίδας»

25/07/2026 - 1:15μμ
Η είσοδος του αρμενικού νεκροταφείου Σουρπ Γκαραμπέτ στην Πόλη (πηγή: bianet.org)
ΚΟΣΜΟΣ

Βανδαλισμός στο αρμενικό κοιμητήριο Σουρπ Γκαραμπέτ στην Κωνσταντινούπολη

25/07/2026 - 11:54πμ
Πλάνο από το ετήσιο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου που έγινε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο ξενοδοχείο Waldorf Astoria (πηγή: 
YouTube/Forbes Breaking News)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ προανήγγειλε επίσκεψη Νετανιάχου στις ΗΠΑ – Αιχμές κατά Σούμερ και ΜΜΕ

25/07/2026 - 9:21πμ
(Πηγή: YouTube/Anka Haber Ajansı)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ο Οζγκιούρ Οζέλ ίδρυσε το «Νέο Κόμμα» με 91 βουλευτές που αποχώρησαν από το CHP

24/07/2026 - 10:28μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμακώνεται επικίνδυνα ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Βομβαρδισμοί στο Ιράν και νέα μέτωπα ενώ το πετρέλαιο ξεπέρασε τα 100 δολάρια

24/07/2026 - 1:33μμ
(Φωτ.: EPA/SEBASTIEN NOGIER/ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

Πύρινος κλοιός σε Γαλλία και Ισπανία: Εκκενώσεις με βάρκες στην Αρκασόν και δύο ελληνικά Canadair στη μάχη της Μαδρίτης

24/07/2026 - 12:12μμ
(Φωτ.: x.com/Dean_Moses)
ΚΟΣΜΟΣ

Διπλή επίθεση με μαχαίρι στο Μανχάταν – Συνελήφθη 51χρονος που φώναζε «Αλλάχου Άκμπαρ»

24/07/2026 - 9:01πμ
Το ξενοδοχείο Madimak στη Σεβάστεια της Τουρκίας στις φλόγες, στις 2 Ιουλίου 1993, όταν πλήθος εξτρεμιστών ισλαμιστών επιτέθηκε στους συμμετέχοντες σε πολιτιστικό φεστιβάλ (πηγή: internethaber.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Αποζημίωση στις οικογένειες των 33 Αλεβιτών της σφαγής της Σεβάστειας

23/07/2026 - 10:46μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος με μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας, στο πλαίσιο της Συνόδου της UNESCO (φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Όλυμπος: Έρχεται η κρίσιμη απόφαση της UNESCO για την ένταξή του στην Παγκόσμια Κληρονομιά

46 λεπτά πριν
(Φωτ.: Γιάννης Τσανασίδης-Giannis Tsanasidis/Facebook)

Στον Κεχρόκαμπο η λύρα έγινε μνήμη: Ο Γιάννης Τσανασίδης τίμησε τον Πόλιο Παπαγιαννίδη

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Greek Orthodox Archdiocese of Canada/Facebook)

Στις 19 Σεπτεμβρίου η ενθρόνιση του νέου αρχιεπισκόπου Καναδά Αποστόλου στο Τορόντο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Υπόθεση Ντογιάκου: Ποιος βρίσκεται πίσω από το σχέδιο επίθεσης – Οι νέες αποκαλύψεις

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Νεκρός 80χρονος στο διαμέρισμά του στο Γαλάτσι – Εξετάζεται το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Ελασσόνας/Facebook)

Η Ένωση Ποντίων Ελασσόνας εκπροσώπησε την Ελλάδα σε διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στη Σερβία

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign