pontosnews.gr
Κυριακή, 15/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ομολογία αποτυχίας

Του Σάββα Καλεντερίδη

30/01/2022 - 4:17μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Turkish President Press office Handout)

(Φωτ. αρχείου: EPA / Turkish President Press office Handout)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Ερντογάν, προφανώς σε συνεννόηση με ορισμένα δυτικά κέντρα, από το 2011 και εντεύθεν πρωτοστάτησε στην επιχείρηση καταστροφής ενός γειτονικού κράτους, της Συρίας.

Άνοιξε το έδαφος της χώρας του σε λιποτάκτες του στρατού της Συρίας και σε δεκάδες χιλιάδες ισλαμιστές, ξένους και Σύριους, τους εκπαίδευσε, τους εξόπλισε και τους έστειλε στη γειτονική χώρα, να ανατρέψουν τη νόμιμη κυβέρνηση.

Πέρα από την «εργολαβία» που ανέλαβε ο Ερντογάν για τα δυτικά κέντρα, είχε και τους δικούς του υπολογισμούς.

Από την αρχή της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης, είχε αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργάνωσης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η οποία έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξεγέρσεις που άρχισαν να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια στις αραβικές χώρες.

Ο στόχος του Ερντογάν ήταν να ανατραπούν τα αυταρχικά καθεστώτα στις αραβικές χώρες και να αναλάβουν τη διακυβέρνησή τους στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Το ίδιο υπολόγιζε και για τη Συρία, να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας το επιτόπιο τμήμα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και η χώρα αυτή να μετατραπεί σε βιλαέτιο της νέας οθωμανικής αυτοκρατορίας που ήθελε να οικοδομήσει ο Ερντογάν, με όχημα την Αραβική Άνοιξη.

Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και η ανοικτή στήριξη που παρείχε η Τουρκία στη Χαμάς, η οποία επίσης κινείται στα χνάρια της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Όμως, αυτή η πολιτική του Ερντογάν, τον έφερε αντιμέτωπο με τις χώρες που βρίσκονταν στο «στόχαστρο» της επιχείρησης αυτής, που διεξαγόταν με πολιορκητικό κριό τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Έτσι, πέραν της Συρίας, οι σχέσεις της Τουρκίας επιδεινώθηκαν σταδιακά με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, το Μπαρχέιν, το Ομάν, την Αίγυπτο και φυσικά με το Ισραήλ, όπου στην υπόθεση του Μαβί Μαρμαρά προστέθηκε και η στήριξη που παρείχε ο Ερντογάν στη Χαμάς.

Η κατάσταση αυτή οδήγησε την τουρκική εξωτερική πολιτκή σε ένα τραγικό αδιέξοδο, αφού με τη μόνη χώρα της Μέσης Ανατολής και της Αραβικής Χερσονήσου που διατηρούσε καλές σχέσεις, ήταν το Κατάρ, το οποίο επίσης είναι ο βασικός υποστηρικτής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, κυρίως στον οικονομικό και επικοινωνιακό τομέα, μέσω του διεθνούς τηλεοπτικού σταθμού Αλ Τζαζίρα.

Παρά τις εκκλήσεις του διπλωματικού σώματος αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον Ερντογάν να αλλάξει πολιτική, να εγκαταλείψει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και να επανέλθει στην παραδοσιακή εξωτερική πολιτική, ξαναφέροντας τις σχέσεις της Τουρκίας με τον αραβικό κόσμο και το Ισραήλ στις παραδοσιακές τους «ράγες», ο ίδιος επέμενε με το γνωστό του πείσμα.

Να σημειώσουμε ότι η πολιτική αυτή, πέραν του πολιτικού, είχε και τεράστιο οικονομικό κόστος για την Τουρκία. Όλα αυτά τα χρόνια που διαρκούσε η επιδείνωση στις σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, κυρίως με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, η τουρκική οικονομία στερήθηκε πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, είτε από τη συρρίκνωση των εξαγωγών είτε από τον μηδενισμό της εισαγωγής κεφαλαίων υπό μορφήν επενδύσεων ή συμφωνιών ανταλλαγής νομισμάτων swap.

Πότε λύγισε το πείσμα του Ερντογάν;

Όταν έφτασε ο κόμπος στο χτένι στην τουρκική οικονομία, με την κατρακύλα της τουρκικής λίρας.

Τότε ο Ερντογάν πείσθηκε να αποδεχτεί τις εισηγήσεις των διπλωματών, που του πρότειναν να εγκαταλείψει την πολιτική εμφανούς στήριξης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και να αναλάβει πρωτοβουλίες για αναθέρμανση των σχέσεων με εκείνες τις χώρες που η Τουρκία είχε οικονομικό αλλά και πολιτικό κόστος από την επιδείνωση των σχέσεων μαζί τους.

Να σημειώσουμε ότι ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής του Ερντογάν, Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτος και Ισραήλ, στράφηκαν στην Ελλάδα και την Κύπρο, για να οικοδομηθούν οι περίφημες τριμερείς αλλά και διμερείς σχέσεις και συμφωνίες.

Έτσι άρχισε το γαϊτανάκι της αναθέρμανσης των σχέσεων της Τουρκίας με τις παραπάνω χώρες, με δύο βασικούς στόχους:

  • Πρώτος στόχος είναι να πάψει να πληρώνει οικονομικό κόστος η Τουρκία και να αρχίσουν να ρέουν και πάλι τα πετροδόλαρα στην τουρκική οικονομία.
  • Δεύτερος στόχος είναι να εξαλειφθούν τα πολιτικά και γεωπολιτικά κέρδη της Ελλάδας και της Κύπρου από τις συμφωνίες με τις παραπάνω χώρες.

Να σημειώσουμε επίσης ότι η Τουρκία αποφάσισε να αρχίσει τη διαδικασία σύναψης σχέσεων με την Αρμενία, για διαφορετικούς λόγους από τους προαναφερθέντες. Στόχος της προσέγγισης με την Αρμενία, είναι η γεωγραφική ενοποίηση του λεγόμενου τουρκικού κόσμου, στην οποία μοναδικό εμπόδιο είναι μια λωρίδα γης της νότιας Αρμενίας, ο διάδρομος Ζεγκαζούρ.

Ανακεφαλαιώνοντας, η Τουρκία, που ήταν σε αδιέξοδο, αποφάσισε να εγκαταλείψει την πολιτική που την οδήγησε σ’ αυτό και να αναθερμάνει τις σχέσεις της με εκείνες τις χώρες που πλήρωνε κόστος εξ αιτίας της πολιτικής της.

Με ποιες χώρες δεν αναθεώρησε την πολιτική της

Με εκείνες που δεν είχε κόστος η συνέχιση της επιθετικής της πολιτικής.

Ποιες είναι αυτές

Είναι εκείνες οι χώρες που οικειοθελώς ή κατόπιν πιέσεων, εγκατέλειψαν την πολιτική των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας.

Μιλάμε φυσικά για την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, που αντί να συνεχίσουν την πολιτική επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, για να έχει κάποιο κόστος η πολιτική της, όχι μόνο της έδωσαν «αμνηστία», αλλά έβαλαν την υπογραφή τους για να της δοθούν δισεκατομμύρια ευρώ για το προσφυγικό, το οποίο δημιούργησε η ίδια, όπως η ίδια συνεχίζει να ενορχηστρώνει την εισβολή αλλοδαπών στο ελεύθερο τμήμα της Κύπρου και στην Ελλάδα.

Έτσι έχουν τα πράγματα κύριοι στην Αθήνα και τη Λευκωσία και όχι όπως τα παρουσιάζουν διάφοροι.

Ομολογία αδιεξόδου και αποτυχίας της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, που επαινούν διάφοροι στην Ελλάδα, απόδειξη λανθασμένης επιλογής η εγκατάλεψη της πολιτικής των κυρώσεων από Αθήνα και Λευκωσία.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποχωρούν μετά από κοινή συνέντευξη Τύπου στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Πάφου, στις 9 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Gonzalo Fuentes / POOL)
ΓΝΩΜΕΣ

Τα σύνορα της ανατολικής Ευρώπης και η Κύπρος

15/03/2026 - 3:34μμ
Ιρανοί διαδηλωτές  κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης για την Ημέρα Αλ-Κουντς στην Τεχεράνη, 13 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΓΝΩΜΕΣ

Αδιέξοδο

14/03/2026 - 9:38πμ
Υποκατάστημα της Halkbank στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA / Sedat Suna)
ΓΝΩΜΕΣ

Οι ΗΠΑ «κρατούν» τον Ερντογάν

13/03/2026 - 3:35μμ
Το δέντρο της γνώσης, χαραγμένο σε επιτύμβια πλάκα (πηγή: getarchive.net)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη νηστεία (Μέρος Γ’)

10/03/2026 - 9:35πμ
Μαχητικό του Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο (φωτ.: EPA / Atef Safadi)
ΓΝΩΜΕΣ

Ποιος έχει σειρά;

8/03/2026 - 3:53μμ
Αφγανοί διαδηλώνουν εναντίον του Πακιστάν στην Καμπούλ, Παρασκευή 6 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Samiullah Popal)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο πόλεμος ΗΠΑ-Ιράν αποσταθεροποιεί μια ολόκληρη περιοχή

7/03/2026 - 10:45πμ
(Φωτ.: EPA/ Gailan Haji)
ΓΝΩΜΕΣ

«Παιχνίδια» με τους Κούρδους

6/03/2026 - 3:46μμ
«Ο πειρασμός». Ανάγλυφο βασισμένο σε έργο του Ραφαήλ (πηγή: Metropolitan Museum of Art / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη νηστεία (Μέρος Β’)

3/03/2026 - 9:58πμ
Ο πρέσβης ε.τ. Selim Kuneralp (πηγή: YouTube/ Serbestiyet)
ΓΝΩΜΕΣ

Εξ ιδίων τα βέλη

1/03/2026 - 5:35μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/stokpic-692575/)
ΓΝΩΜΕΣ

Η τριγωνομετρία στη γεωπολιτική

28/02/2026 - 5:54μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Καματερού «Δημήτρης Ψαθάς»)

Νέο διοικητικό συμβούλιο στον Σύλλογο Ποντίων Καματερού «Δημήτρης Ψαθάς»

33 λεπτά πριν
Ντυμένοι με παραδοσιακές στολές οι μαθητές του σχολείου «Δημήτριος και Γεωργία Καλοειδή» στο Brooklyn (φωτ.: hellenicdailynewsny.com)

Νέα Υόρκη: Μαθητές «κήρυξαν» την έναρξη των εορτασμών για την 25η Μαρτίου

1 ώρα πριν
Ιρανοί στέκονται μέσα σε κατεστραμμένο κτήριο κατοικιών στη νότια Τεχεράνη (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)

Ιράν: «Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο να διαπραγματευτούμε» με τους Αμερικανούς – Περισσότεροι από 3.000 νεκροί

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Greek Basketball League: Νίκες για Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό – Επικράτησε του Ηρακλή ο Κολοσσός

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Pixabay / Vasily Sukovatitsyn)

Άτμισμα και κάπνισμα στους εφήβους: Γιατί η Ελλάδα ανησυχεί όλο και περισσότερο

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Ποντοκράτορας Τ.)

Μεγάλο πολιτιστικό αντάμωμα για την ομογένεια ο επετειακός χορός του Συλλόγου Ελλήνων Ποντίων Φρέχεν «Υψηλάντης»

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign