pontosnews.gr
Σάββατο, 8/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την υποτροφία της ΠΟΕ στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, για μεταπτυχιακό στην ιστορία της Μαύρης Θάλασσας

Ο Ρωμανός Κοντογιαννίδης μίλησε τόσο με τον αντιπρόεδρο της ΠΟΕ Αλέξανδρο Εφραιμίδη, όσο και με τον κοσμήτορα Μανόλη Μανωλεδάκη

27/01/2022 - 7:00μμ
Μάθημα στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος / International Hellenic University (φωτ.: IHU)

Μάθημα στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος / International Hellenic University (φωτ.: IHU)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Με υποτροφία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ) ένας πτυχιούχος πανεπιστημίου θα μπορεί να παρακολουθήσει το μεταπτυχιακό της Σχολής Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου που έχει αντικείμενο την ιστορία των λαών της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Μεσογείου από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Όπως αναφέρει στο pontosnews.gr ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ Αλέξανδρος Εφραιμίδης, βασικός στόχος είναι με την κατάρτιση νέων επιστημόνων να συνεχιστεί η προσπάθεια συγκέντρωσης υλικού για τα θέματα που αφορούν τον ποντιακό ελληνισμό, και κυρίως για τη Γενοκτονία.

«Μετά την πραγματοποίηση του διεθνούς συνεδρίου της ΠΟΕ για τη Γενοκτονία το 2019 ελήφθη η απόφαση η Ομοσπονδία να ασχοληθεί εκτενέστερα με το πώς θα συγκεντρώσει περισσότερο επιστημονικό υλικό για τα θέματα του ποντιακού ελληνισμού σε διάφορες πτυχές. Σίγουρα για το θέμα της Γενοκτονίας έχει γίνει πολύ σημαντική καταγραφή αρχείων από την επιστημονική ομάδα της ΠΟΕ, ωστόσο δεν πρέπει να σταματήσουμε. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας.

»Επίσης, βρισκόμαστε σε επαφές με ποντιακές ομοσπονδίες του εξωτερικού, ώστε ομογενείς μας να σπουδάσουν και να ασχοληθούν με επιστημονικά αντικείμενα που σχετίζονται με τον ποντιακό ελληνισμό», τονίζει.

Μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση

Παράλληλα, ο Αλέξανδρος Εφραιμίδης σημειώνει ότι με την εν λόγω πρωτοβουλία η ΠΟΕ θέλει να ευαισθητοποιήσει περισσότερους πτυχιούχους πανεπιστημίων να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του συγκεκριμένου μεταπτυχιακού τμήματος, αλλά και να ανοίξει το δρόμο ώστε κι άλλα πανεπιστήμια να εντάξουν στα προγράμματα σπουδών τους αστίστοιχα αντικείμενα.

«Το Διεθνές Πανεπιστήμιο είναι το μοναδικό στη χώρα που έχει μεταπτυχιακό τμήμα για τα θέματα της Μαύρης Θάλασσας. Μακάρι να δημιουργηθούν κι άλλα πανεπιστημιακά τμήματα με αντικείμενα σπουδών που σχετίζονται με τις δράσεις και τους σκοπούς της ΠΟΕ.

»Μπορεί η Ομοσπονδία να δίνει αυτή τη στιγμή μία υποτροφία, ωστόσο θέλουμε αυτό το μικρό λιθαράκι να προβάλει το συγκεκριμένο Tμήμα, να το μάθουν όσοι περισσότεροι γίνεται και να εγγραφούν κι άλλοι φοιτητές ώστε να παρακολουθήσουν τα μαθήματά του», σημειώνει ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ.

Το Διεθνές Πανεπστήμιο της Ελλάδος (International Hellenic University ο τίτλος του στα αγγλικά) βρίσκεται στη Θέρμη, στη Θεσσαλονίκη.

Ετήσια η υποτροφία

Κατά τον Αλέξανδρο Εφραιμίδη, η Παμποντιακή Ομοσπονδία στοχεύει να χορηγεί κάθε χρόνο την υποτροφία «Σεβαστού Κυμινήτη», και μάλιστα, αν βοηθήσουν οι οικονομικές συνθήκες, να αυξηθεί ο αριθμός των υποτρόφων.

Το κόστος για το σύνολο των σπουδών ανέρχεται σε 2.500 ευρώ, ποσό που θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από την ΠΟΕ.

«Στους καταστατικούς σκοπούς της ΠΟΕ περιλαμβάνεται η χορήγηση υποτροφιών, ωστόσο αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί μια καινούργια δράση και θέλουμε να δούμε την ανταπόκριση που θα υπάρξει. Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες για την κατάθεση των αιτήσεων.Να σημειωθεί ακόμα ότι η επιστημονική επιτροπή της ΠΟΕ εξετάζει κι άλλες δράσεις», σημειώνει.

Συμμετέχοντες στο συνέδριο που διοργάνωσε η ΠΟΕ το 2019, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων (φωτ.: ΠΟΕ)

Αρχή ευρύτερης συνεργασίας

Για το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, για τη συνεργασία του Διεθνούς Πανεπιστημίου με την ΠΟΕ, αλλά και για τις προϋποθέσεις επιλογής του υπότροφου φοιτητή μίλησε στο pontosnews.gr και ο κοσμήτορας του Τμήματος Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών Μανόλης Μανωλεδάκης.

Επίσης τόνισε ότι θα ήταν ευχής έργο αν συγκεκριμένη συνεργασία να αποτελέσει την απαρχή μιας ευρύτερης συνεργασίας.

Το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών είναι στα αγγλικά και δημιουργήθηκε το 2010 για τη μελέτη της ιστορίας της Μαύρης Θάλασσας από την αρχαιότητα έως σήμερα. Τα τελευταία πέντε χρόνια προστέθηκε ως αντικείμενο και η Ανατολική Μεσόγειος. Ήδη το πρόγραμμα το έχουν παρακολουθήσει πολλοί φοιτητές από διάφορες χώρες, με αποτέλεσμα η ιστορία του Εύξεινου Πόντου να διαδοθεί σε όλες τις ηπείρους.

«Τα δίδακτρά μας είναι από τα χαμηλότερα που υπάρχουν και η υποτροφία θα περιλαμβάνει όλο το πρόγραμμα σπουδών του προγράμματος. Αν το παρακολουθήσει κάποιος εντατικά το ολοκληρώνει σε τρία εξάμηνα, αν αφιερώσει λιγότερες ώρες θα χρειαστεί έξι εξάμηνα. Για εμάς μεγάλη χαρά, ικανοποίηση και τιμή που πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση η ΠΟΕ», λέει ο κοσμήτορας.

Όποιος ή όποια επιλεγεί θα ξεκινήσει τη φοίτηση τον Σεπτέμβριο του 2022. «Η ΠΟΕ έχει θέσει ως προϋπόθεση ο υπότροφος να είναι πρώην ή νυν μέλος κάποιου συλλόγου της ομοσπονδίας ή έστω κάποιας ποντιακής ομοσπονδίας του εξωτερικού. Στη συνέχεια η επιλογή θα γίνει από εμάς. Αν υπάρχουν περισσότεροι από ένας ενδιαφερόμενοι που πληρούν τη συγκεκριμένη προϋπόθεση θα παίξουν ρόλο ο βαθμός του πτυχίου του, το επιστημονικό του επίπεδο σε προπτυχιακό επίπεδο, ενδεχομένως και κάποια οικονομικά κριτήρια. Μακάρι να υπάρξουν πολλοί ενδιαφερόμενοι», αναφέρει.

Το κτήριο του Διεθνούς Πανεπιστημίου, στη Θέρμη (φωτ.: IHU)

Το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό έχει σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη περιλαμβάνει την αρχαιολογία και την αρχαία ιστορία της Μαύρης Θάλασσας και η δεύτερη τη νεότερη ιστορία και τις διεθνείς σχέσεις.

Στο Α΄ εξάμηνο τα μαθήματα είναι κοινά και στα επόμενα οι φοιτητές και οι φοιτήτριες επιλέγουν κατεύθυνση. Επίσης, μπορούν να πάρουν κι ένα επιλεγόμενο μάθημα πρακτικής άσκησης. Αυτό στην πρώτη κατεύθυνση είναι σε ανασκαφή στο Νέο Ρύσιο, εκεί όπου το 2010 βρέθηκε αρχαίος οικισμός. Στη δεύτερη κατεύθυνση αφορά αρχειακή έρευνα στο Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς, στο Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου και αλλού.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ασσύριοι Χριστιανοί εκτοπισμένοι από το Βόρειο Ιράν, 1919 (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου (Library of Congress), ΗΠΑ – Underwood & Underwood, Νέα Υόρκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Ζητάμε εκ νέου την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ασσυρίων από την Ελλάδα

7/08/2026 - 11:08μμ
Άποψη της Δέσμενας σήμερα (φωτ.: facebook.com/omer.bayram.7771586)
ΠΟΝΤΟΣ

Δέσμενα: Το ελληνικό χωριό – αετοφωλιά της Αργυρούπολης του Πόντου

7/08/2026 - 9:35μμ
Η Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου με διαδικτυακούς μαθητές της (φωτ. ΑΚ: eidiseis.gr· φωτ. μαθητών: ΑΚ· εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακά χωρίς σύνορα: Ανοιχτές οι εγγραφές για τα μαθήματα του φθινοπώρου σε ΗΠΑ και Καναδά

7/08/2026 - 8:26μμ
(Φωτ.: efxinospontos.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Έφυγε από τη ζωή ο Κύριλλος Τσακιρίδης, πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Λόφου Ελασσόνας

7/08/2026 - 2:58μμ
Ασσύριοι πρόσφυγες από το Τιάρι και το Τκουμά κοντά στην Ούρμια, το φθινόπωρο του 1915 (πηγή: William Walker Rockwell, The Pitiful Plight of the Assyrian Christians in Persia and Kurdistan: Described from the Reports of Eye-Witnesses, Νέα Υόρκη, 1916)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

7 Αυγούστου: Η μαρτυρία ενός Ασσυρίου που κατέγραψε τη Γενοκτονία «με τα μάτια του»

7/08/2026 - 9:04πμ
(Φωτ.: facebook / Αράπογλου Χρύσα - Καλαμαριά Μητέρα Πόλη)
ΠΟΝΤΟΣ

Δήμος Καλαμαριάς: Υπερπαραγωγή ποντιακής μνήμης το Πανηγύρι Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

6/08/2026 - 10:46μμ
Ο Άγιος Ιωάννης Βαζελώνα σε φθινοπωρινό φόντο (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΝΤΟΣ

Τουρκία: Σχέδιο διάσωσης για δύο ιστορικά ορθόδοξα μοναστήρια της Τραπεζούντας

6/08/2026 - 9:11μμ
(Φωτ.: facebook.com/ Christos Topkaras)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακοί χοροί στο αεροδρόμιο της Ρόδου: Η παράδοσή μας «πέταξε» σε όλο τον κόσμο

6/08/2026 - 2:32μμ
Η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην Πρασινάδα Δράμας (φωτ.: Βασίλης Λωλίδης/ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Πόντιοι πρόσφυγες στην Πρασινάδα Δράμας – Η ιστορική μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

6/08/2026 - 1:41μμ
Ο Πύργος στα δυτικά της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας (φωτ.: Θωμαΐδα Κιζιρίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Η μεγάλη εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και η Αγία Σοφία της Τραπεζούντας

6/08/2026 - 9:03πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση των ισπανικών ελέγχων, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες είχε δηλώσει πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος» για την Ιταλία να διατηρεί προσωρινούς συνοριακούς ελέγχους με την Ισπανία (φωτ.:  EPA/ERNESTO GUZMAN)

Η Ισπανία επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους για ταξιδιώτες από την Ιταλία

8 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Σωτήρης Δημητρόπουλος / Eurokinissi)

Φωτιά σε κατάστημα στον Άλιμο – Εκκενώθηκε προληπτικά πολυκατοικία

8 ώρες πριν
Ασσύριοι Χριστιανοί εκτοπισμένοι από το Βόρειο Ιράν, 1919 (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου (Library of Congress), ΗΠΑ – Underwood & Underwood, Νέα Υόρκη)

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Ζητάμε εκ νέου την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ασσυρίων από την Ελλάδα

9 ώρες πριν
Η είσοδος της ΔΕΘ (φωτ. αρχείου: Έλλη Τσολάκη)

ΔΕΘ: Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την ανάπλασή της – Προϋπολογισμός 204,6 εκατομμύρια ευρώ

9 ώρες πριν
(Φωτ.: YouTube/ Fox News)

ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τους υδρογονάνθρακες

10 ώρες πριν
Άποψη της Δέσμενας σήμερα (φωτ.: facebook.com/omer.bayram.7771586)

Δέσμενα: Το ελληνικό χωριό – αετοφωλιά της Αργυρούπολης του Πόντου

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign