pontosnews.gr
Δευτέρα, 12/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το θράσος του γενοκτόνου

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

23/01/2022 - 3:19μμ
(Φωτ.: Twitter / Mevlut Çavuşoğlu)

(Φωτ.: Twitter / Mevlut Çavuşoğlu)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία ότι έδωσε άδεια προκειμένου να λειτουργήσει γραφείο του Κόμματος της Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), το οποίο εκπροσωπεί τους Κούρδους της βόρειας Συρίας.

Οι Κούρδοι της Συρίας είναι σύμμαχοι με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ στον αγώνα εναντίον της ισλαμιστικής τρομοκρατίας του ISIS, του οποίου βασικότερος υποστηρικτής είναι η Τουρκία του Ερντογάν.

Και επειδή διεκδικούν αναγνώριση της αυτονομίας τους αποτελούν μείζονα απειλή για την Τουρκία. Εάν αναγνωριστεί ένα δεύτερο αυτόνομο κουρδικό κράτος στην περιοχή –και μάλιστα όμορο με αυτό που υπάρχει από το 1992 και έχει αναγνωριστεί με το Σύνταγμα του Ιράκ το 2005–, τότε είναι σίγουρο ότι θα έρθει η σειρά της Τουρκίας να αναγνωρίσει το τρίτο αυτόνομο κουρδικό κράτος στο έδαφός της.

Για το λόγο αυτό η Άγκυρα έχει χαρακτηρίσει τους Κούρδους της Συρίας και το Κόμμα της Δημοκρατικής Ενότητας (PYD) που τους εκπροσωπεί ως «τρομοκράτες».

Σημειώνεται ότι το PYD διατηρεί εδώ και χρόνια επισήμως τα εξής Γραφεία Εκπροσώπησης (με βάση στοιχεία του 2018):

PYD Europe Representative/Officer, PYD Oslo/Norway Representative, PYD Berlin/Germany Representative, PYD Bremen/Germany Representative, PYD The Hague/Benelux Representative, PYD London/UK representative, PYD Brussels/Belgium Representative, PYD Paris/France Representative, PYD Stockholm/Sweden Representative, PYD Moscow/Russia Representative, PYD Copenhagen/Denmark Representative, YPJ Prague/Czech Republic Representative, PYD KRG Representative, SDC/SDF Washington/US Representative

Παρ’ όλα αυτά και παρότι όλος ο κόσμος δέχεται το κόμμα ως νόμιμο εκπρόσωπο των Κούρδων της Συρίας και επιτρέπει τους εκπροσώπους του να ανοίξουν γραφεία, η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλει σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα να γίνει συνένοχος στο έγκλημα που διαπράττει εναντίον του κουρδικού λαού.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του εγκλήματος αρκεί να αναφέρουμε ένα παράδειγμα, το Αφρίν.

Το Αφρίν πριν από την εισβολή του τουρκικού στρατού που ξεκίνησε τις 20 Ιανουαρίου 2018 και ολοκληρώθηκε τις 24 Μαρτίου του ιδίου έτους, ήταν ένα αυτοδιοικούμενο καντόνι, υπαγόμενο στην Αυτόνομη Διοίκηση της Ροζάβα, με τους κατοίκους του να είναι Κούρδοι σε ποσοστό 95%.

Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, το ποσοστό των Κούρδων έχει πέσει στο 15%, ενώ τα σπίτια και τις περιουσίες των νόμιμων κατοίκων τα έχουν καταλάβει ισλαμιστές τρομοκράτες, συνεργάτες του τουρκικού κράτους.

Είναι ο ορισμός της γενοκτονίας, με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ που έδωσαν την άδεια για την εισβολή να είναι απλοί θεατές αυτού του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας, όπως επίσης θεατές είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Αγγλία, και όλος ο λεγόμενος πολιτισμένος κόσμος!

Όπως έκαναν τα στραβά μάτια όλοι αυτοί στη γενοκτονία των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων, έτσι κάνουν τα στραβά μάτια και τώρα στη γενοκτονία των Κούρδων στο Αφρίν, στο Γκίρε Σπί, στη Σερεκάνιγιε και όπου αλλού.

Ο υπουργός Εξωτερικών αυτής της χώρας που βαρύνεται με γενοκτονίες και διαπράττει γενοκτονία εναντίον των Κούρδων έχει το θράσος να κατηγορεί την  Κυπριακή Δημοκρατία (το 37% του εδάφους της οποίας κατέχει μέχρι σήμερα ο τουρκικός στρατός) για υποστήριξη της «τρομοκρατίας», επειδή επέτρεψε τη λειτουργία Γραφείου Εκπροσώπησης στο PYD.

Είπε λοιπόν ο εκπρόσωπος και συνένοχος στο έγκλημα της γενοκτόνου χώρας του: «Αυτό [σ.σ. το PYD] είναι μια τρομοκρατική οργάνωση. Επιτρέπουν να ανοίξουν ένα γραφείο εκεί. Αν δεχθούν η Τουρκία ή οι Τουρκοκύπριοι επίθεση το τίμημα θα είναι πολύ βαρύ. Μην παίζουν με τη φωτιά».

Ο συνένοχος στο έγκλημα της γενοκτονίας Τσαβούσογλου επιτέθηκε και στην Ελλάδα, την οποία κατηγόρησε ότι στηρίζει οργανώσεις τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί «τρομοκρατικές», όπως το ΡΚΚ, το DHKP-C και η FETO, όπως αποκαλεί τα μέλη της θρησκευτικής σέχτας του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Και επειδή το θράσος των γενοκτόνων περισσεύει, ο Τσαβούσογλου δεν παρέλειψε να απειλήσει ευθέως την Κύπρο και την Ελλάδα, λέγοντας ότι θα «μπορεί να πληρώσουν πολύ βαρύ τίμημα».

Καταρχάς να αποδώσουμε τα εύσημα στην κυβέρνησης της Λευκωσίας για το θάρρος που είχε να δώσει την άδεια στο Γραφείο Εκπροσώπησης του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας των Κούρδων της Συρίας.

Όσον αφορά την Αθήνα, θεωρούμε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προβληματιστεί γιατί δεν υπάρχει αντίστοιχο Γραφείο στην Ελλάδα, αλλά και γιατί η Τουρκία δεν απειλεί τη Γερμανία, για παράδειγμα, για την λειτουργία του Γραφείου Εκπροσώπησης στο Βερολίνο, αλλά απειλεί την Κύπρο.

Να δώσουμε εμείς μια ερμηνεία.

Η Τουρκία τα κάνει όλα αυτά γιατί θέλει να δείξει διεθνώς ότι έχει υπό πίεση την Ελλάδα και την Κύπρο και ότι είναι σε θέση να καθορίζει τις αποφάσεις τους σε θέματα που την αφορούν.

Αν όμως είμασταν σημαιοφόροι διεθνώς των εγκλημάτων που έχει διαπράξει σε βάρος της ανθρωπότητας –εγκλήματα που συνεχίζει μέχρι σήμερα– τότε η γεγνοκτόνος Τουρκία δεν θα τολμούσε να απειλήσει.

Η πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε θαρραλέα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Μίλησε για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου σε διεθνές συνέδριο που έγινε στην Αθήνα, μίλησε για τα εγκλήματα της Τουρκίας στους Έλληνες της Ίμβρου και της Τενέδου.

Μήπως ήρθε η ώρα να μιλήσει και για τα εγκλήματα του τουρκικού κράτους εναντίον των Κούρδων του Αφρίν, του Γκίρε Σπί, της Σερεκάνιγιε και όπου αλλού;

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το πόντιουμ στο λόφο της Πνύκας, απ’ όπου ο Μάρκο Ρούμπιο εκφώνησε την ομιλία του με φόντο της Ακρόπολη, αναφερόμενος στο μέλλον του δυτικού πολιτισμού και στις κοινές αξίες Ελλάδας, Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών. Τέταρτη 7 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος / POOL)
ΓΝΩΜΕΣ

Πήρε ό,τι ήθελε και άφησε το λογαριασμό

10/10/2026 - 9:40πμ
(Φωτ. αρχείου: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο στην «αυλή» του Ερντογάν

9/10/2026 - 4:45μμ
Η Αγλαΐα Μπαλτά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου του ΟΗΕ από την Ελλάδα (πηγή: UN)
ΓΝΩΜΕΣ

Όταν η Ελλάδα εξευτελίζεται από τους διπλωμάτες της

4/10/2026 - 3:33μμ
Φωτογραφία που παραχωρήθηκε από τη Σερβική Προεδρία απεικονίζει τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, να πραγματοποιεί δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης πριν υπογράψει την επίσημη επιστολή παραίτησής του στο Βελιγράδι, Σερβία, 27 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA/ DIMITRIJE GOLL/ SERBIAN PRESIDENCY)
ΓΝΩΜΕΣ

Οι εκλογές στη Σερβία και οι γεωπολιτικές ισορροπίες

3/10/2026 - 9:28πμ
O Χαλίφα Χάφταρ όταν είχε έρθει στην Ελλάδα (φωτ. αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA / Γιάννης Κολεσίδης)
ΓΝΩΜΕΣ

Γεωπολιτική μυωπία ή κάτι άλλο;

2/10/2026 - 4:02μμ
Ο Ιησούς και οι δέκα παρθένες σε εικονογράφηση κώδικα που φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (πηγή: getarchive.net)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους ΙΙ (Μέρος Γ’)

29/09/2026 - 9:52πμ
Άποψη του Καστελόριζου (δεξιά) και των τουρκικών ακτών (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις θάλασσες θα κριθεί το παιχνίδι

28/09/2026 - 3:44μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΓΝΩΜΕΣ

Χώρα υπό περιορισμόν

26/09/2026 - 9:31πμ
Ερντογάν και Τραμπ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που έγινε στην Άγκυρα στις 8 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Georgi Licovski)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο Τραμπ, η γεωπολιτική των δισεκατομμυρίων και η Τουρκία

25/09/2026 - 3:35μμ
Εικόνα από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Καστελλόριζο (φωτ.: Γρ.Τύπου Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος/ EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Σε λίγο θα πηγαίνουμε στα νησιά με διαβατήριο;

23/09/2026 - 8:33πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Εριφύλη Μπακιρλή/ Χορευτικός Όμιλος Ποντίων «ΣΕΡΡΑ»)

3ο Πολιτιστικό Αντάμωμα Ποντιακού Ελληνισμού στην Καλλιθέα: Η ισχύς εν τη ενώσει

7 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: facebook.com/profile.php/Pontian Society "Komninoi" Canton, Ohio)

Σύλλογος Ποντίων Κάντον Οχάιο «Οι Κομνηνοί»: Νέες εγγραφές στα χορευτικά και έκκληση για τις φορεσιές

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Super League: «Ερυθρόλευκο» το ντέρμπι των «αιωνίων»

8 ώρες πριν
Ο εκπρόσωπος του υπουργού Συντονιστή Ειδικών Υπηρεσιών της Πολωνίας Γιάτσεκ Ντομπζίνσκι (αριστερά) και η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Καρολίνα Γκαλέτσκα (δεξιά) μιλούν σε δημοσιογράφους μετά από έκτακτη ενημέρωση με τη συμμετοχή υπουργών και αξιωματούχων ασφαλείας (φωτ.: EPA/ALBERT ZAWADA POLAND OUT)

Πολωνία: Σχέδιο δολοφονίας του Ντόναλντ Τουσκ και του Βλαντισλάβ Κοσινιάκ-Κάμις

8 ώρες πριν
Μία γυναίκα επισκέπτεται το αρχαίο νεκροταφείο του Κεραμεικού, το αρχαιότερο και μεγαλύτερο νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας. (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ορέστης Παναγιώτου)

Η Αδελφότητα Κωνσταντινουπολιτών «Ο Ταξιάρχης» μάς ξεναγεί στον Κεραμεικό

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Super League: Δυσκολεύτηκε με τον Βόλο ο Άρης – Νίκες για Ηρακλή, Κηφισιά

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV