pontosnews.gr
Τρίτη, 24/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Για να είναι ιστορική ημέρα η 19η Ιανουαρίου 2022

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

21/01/2022 - 8:09μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Τουρκία επεξεργάστηκε ένα δόγμα για να διεκδικήσει και να σφετεριστεί τις θαλάσσιες ζώνες από τις ακτές της Συρίας μέχρι τις εκβολές του Νέστου ποταμού. Αυτό σημαίνει μία ζώνη που καταλαμβάνει το βόρειο τμήμα της Ανατολικής Μεσογείου και το ανατολικό του Αιγαίου.

Αυτό το δόγμα οι Τούρκοι στρατηγιστές το ονόμασαν «Γαλάζια Πατρίδα», δημιούργησαν και τον σχετικό χάρτη, φροντίζοντας μάλιστα να φωτογραφηθεί μπροστά σ’ αυτόν ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Με βάση αυτό το δόγμα τα ελληνικά νησιά δεν δικαιούνται υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, πέραν των χωρικών υδάτων που είναι 6 ναυτικά μίλια.

Με βάση αυτό το δόγμα το τουρκικό Γενικό Επιτελείο πήρε εντολή από την κυβέρνηση να σχεδιάζει και να διεξάγει μεγάλες αεροναυτικές ασκήσεις με την ονομασία «Γαλάζια Πατρίδα», στα όρια του σχετικού χάρτη.

Με βάση αυτό το δόγμα η τουρκική κυβέρνηση έδωσε εντολή στο υπουργείο Ενέργειας να στείλει το πλοίο «Oruҫ Reis» για έρευνες στην –με βάση το Διεθνές Δίκαιο– ελληνική υφαλοκρηπίδα στην περιοχή μεταξύ Καστελόριζου-Κύπρου-Κρήτης-Ρόδου, επί σχεδόν 100 ημέρες.

Με βάση αυτό το δόγμα το τουρκικό Γενικό Επιτελείο πήρε εντολή από την κυβέρνηση –υπερασπιζόμενο τα «κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας στα όρια της “Γαλάζιας Πατρίδας”»–, να προστατεύσει τις έρευνες του «Oruҫ Reis» με 25 πολεμικά πλοία, φρεγάτες, κορβέτες και αεροσκάφη, πράγμα το οποίο και έπραξε.

Με βάση αυτό το δόγμα το τουρκικό Γενικό Επιτελείο πήρε εντολή από την κυβέρνηση να εκδιώξει το ερευνητικό πλοίο «Nautical Geo» από τη θαλάσσια περιοχή της «Γαλάζιας Πατρίδας», μόλις ξεμυτίσει από τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, δηλαδή από τα 6 ν.μ., ανατολικά της Κρήτης, πράγμα το οποίο και έπραξε.

Με βάση αυτό το δόγμα το τουρκικό Γενικό Επιτελείο πήρε εντολή από την κυβέρνηση να στέλνει επανδρωμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον εναέριο χώρο της Νισύρου και της Κανδελιούσσας, πράγμα το οποίο πράττει σχεδόν ανενόχλητα.

Με βάση αυτό το δόγμα το τουρκικό Γενικό Επιτελείο πήρε εντολή από την κυβέρνηση να επιτηρεί τον εναέριο χώρο της «Γαλάζιας Πατρίδας», κάνοντας υπερπτήσεις ακόμα και πάνω από κατοικημένα νησιά, για να καταστήσει ευκολότερη την διεκδίκησή τους μελλοντικά και όταν έρθει η ώρα της εφαρμογής του σχετικού επιχειρησιακού σχεδίου.

Με βάση αυτό το δόγμα, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο πήραν εντολή από την κυβέρνηση να θέτουν σε κάθε ευκαιρία την «υποχρέωση» της Ελλάδας να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά που βρίσκονται στα όρια της «Γαλάζιας Πατρίδας», για να είναι πιο εύκολη η «ενσωμάτωσή τους» στην Τουρκία όταν έρθει η ώρα της εφαρμογής του σχετικού επιχειρησιακού σχεδίου.

Με βάση αυτό το δόγμα, και αφού «εξασφάλισαν» ότι τα νησιά δεν δικαιούνται ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, δημιούργησαν μια «δικαιική» βάση πάνω στην οποία στήριξαν τη χάραξη του σχετικού χάρτη του τουρκολυβικού μνημονίου.

Να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο δόγμα η Τουρκία το ανέπτυξε στο Αιγαίο «πατώντας» πάνω στη δειλία(;) των ελληνικών κυβερνήσεων να επεκτείνουν τα χωρικά ύδατα της Ελλάδος στα 12 ν.μ., δικαίωμα που μας αναγνωρίζεται με τον πιο ξεκάθαρο και αναμφισβήτητο τρόπο από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο δόγμα η Τουρκία το ανέπτυξε στην Ανατολική Μεσόγειο «πατώντας» πάνω στη δειλία(;) των ελληνικών κυβερνήσεων να οριοθετήσουν την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα με την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως μας αναγνωρίζεται από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, κάτι που άλλωστε αναγνώρισαν και οι Ισπανοί επιστήμονες –όχι πολιτικοί– του ομώνυμου πανεπιστημίου που σχεδίασαν το Χάρτη της Σεβίλης μετά από σχετική οδηγία της ΕΕ.

Αν η Ελλάδα είχε επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια και αν είχε οριοθετήσει την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα με την Κυπριακή Δημοκρατία, η Τουρκία δεν θα είχε γεωγραφικό και πολιτικό «χώρο» να αναπτύξει το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Να σημειώσουμε δε ότι αν η Ελλάδα αποφασίσει να κάνει το δικό της εθνικό στρατηγικό σχέδιο, που περιλαμβάνει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. και την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας με την Κυπριακή Δημοκρατία, τότε θα βρει μπροστά της τα όσα «οικοδόμησε» τόσα χρόνια η Τουρκία υπερασπιζόμενη πολιτικά και στρατιωτικά το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδα» και της κυριαρχικά δικαιώματα που η ίδια αναγνωρίζει για τον εαυτό της με βάση τον σχετικό χάρτη.

Επίσης, να υπογραμμίσουμε ότι όλο το εξοπλιστικό της πρόγραμμα η Τουρκία το εντάσσει στην επιχειρησιακή υποστήριξη του συγκεκριμένου δόγματος, όπως φροντίζει να μας το θυμίζει ο Ερντογάν όποτε μιλάει με την ευκαιρία παραλαβής κάποιο πολεμικού πλοίου ή μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Δηλαδή, εδώ βλέπουμε ότι η Τουρκία πρώτα έφτιαξε το όχημα των διεκδικήσεών της και μετά προχώρησε –και συνεχίζει να προχωρεί– με συγκεκριμένα βήματα στο εξοπλιστικό της πρόγραμμα, το οποίο θα «σύρει» το όχημα αυτό προς το μέλλον.

Η 19η Ιανουαρίου είναι δυνατό να αποδειχτεί μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα. Αρκεί η πατρίδα μας να ξεκαθαρίσει το εθνικό σχέδιο και τους στόχους που θα κληθούν να υπερασπιστούν οι χειριστές των Rafale και τα πληρώματα των Belharra όταν παραληφθούν.

Θέλει δουλειά, και προπαντός ο νυν πρωθυπουργός και ο επόμενος πρέπει να αντιληφθούν ότι με συμβούλους που μιλούν για συνεκμετάλλευση και για μαξιμαλισμό της Ελλάδας τα Rafale και οι Belharra θα αποδειχτούν ο «φερετζές» για να καλύψουμε τις εθνικές υποχωρήσεις με βάση την παγίδα που μας έστησαν οι Τούρκοι σύμβουλοι του εκάστοτε πρωθυπουργού ή προέδρου της Δημοκρατίας.

Εκεί δεν υπάρχουν σύμβουλοι που προτείνουν εθνικές υποχωρήσεις και… εκπτώσεις.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Αδάμ και η Εύα στον Παράδεισο (εικόνα ζωγραφισμένη σε κυψέλη. Πηγή: Μελισσοκομικό Μουσείο Radovljic / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη νηστεία (Μέρος Α’)

24/02/2026 - 9:31πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA/ Turkish Defense Ministry)
ΓΝΩΜΕΣ

Τούρκος ξηλώνει τη «Γαλάζια Πατρίδα»

22/02/2026 - 3:47μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ (φωτ.: Facebook / The White House)
ΓΝΩΜΕΣ

Παγκόσμια αμερικανική δικτατορία;

21/02/2026 - 9:25πμ
Τζαμπατίστα Πιτόνι, «Το θαύμα των άρτων και των ιχθύων», περ. 1725. Λάδι σε καμβά. National Gallery of Victoria, Μελβούρνη
ΓΝΩΜΕΣ

Στους πέντε άρτους (Μέρος Γ’)

17/02/2026 - 12:14μμ
Ο δεκανέας Hazel Wood (δεξιά) χαιρετά στρατιωτικά προτού παραλάβει ξύλινα κιβώτια που περιείχαν τα λείψανα Αμερικανών στρατιωτών, κατά τη διάρκεια τελετής επαναπατρισμού αγνοουμένων (MIA), στις 10 Ιουνίου 1996, στο αεροδρόμιο του Ανόι. 

Το Ανόι παρέδωσε στις ΗΠΑ, τα υποτιθέμενα λείψανα επτά αγνοουμένων. Τα λείψανα, τοποθετημένα σε φέρετρα καλυμμένα με την αμερικανική σημαία, μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στη Χαβάη για να γίνει η ταυτοποίησή τους (φωτ. αρχείου: Hoang Dinh NAM)
ΓΝΩΜΕΣ

Θα ξανακάνουν λάθος οι ΗΠΑ;

14/02/2026 - 10:11πμ
Πολεμικά πλοία σε άσκηση του τουρκικού ΠΝ (φωτ. αρχείου: Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας)
ΓΝΩΜΕΣ

Το ντόμινο των υποχωρήσεων

13/02/2026 - 3:55μμ
Το θαύμα των πέντε άρτων σε πίνακα του Giovanni Lanfranco (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στους πέντε άρτους (Μέρος Β’)

10/02/2026 - 9:53πμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους έξω από τον Λευκό Οίκο ενώ ήδη αυτός και οι συνεργάτες του κάνουν σχέδια για την περιοχή μας (φωτ. αρχείου: EPA/Samuel Corum/POOL)
ΓΝΩΜΕΣ

Ανακατατάξεις στην περιοχή μας

8/02/2026 - 4:48μμ
(Φωτ.: EPA)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Τουρκία «χορεύει» την Αθήνα

7/02/2026 - 9:39πμ
(Φωτ.: EPA / Allison Dinner)
ΓΝΩΜΕΣ

Μεγάλη αλλαγή στο δόγμα των ΗΠΑ

6/02/2026 - 4:21μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνεδρίαση, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, στο Μέγαρο Μαξίμου.  Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Κατώτατος μισθός: Στα τέλη Μαρτίου η απόφαση για νέα αύξηση – Οι κυβερνητικοί στόχοι για οικονομία και εργασία

9 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Φάρσαλα – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων: 4 συλλήψεις για αρπαγή, βιασμό και εκμετάλλευση εργατών

32 λεπτά πριν
(Φωτ.: Carlos Delgado/CC-BY-SA/commons.wikimedia.org)

Όταν οι Scorpions τραγούδησαν Γιώργο Χατζηνάσιο

56 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Πολεμικό μέτωπο τέσσερα χρόνια μετά – Ζελένσκι: «Η Ουκρανία δεν θα προδώσει τον αγώνα της»

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ec-patr.org/Νίκος Παπαχρήστου)

Υποδοχή της Σαρακοστής στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

2 ώρες πριν

Λονδίνο: Ελεύθερος ο Μάντελσον μετά τις αποκαλύψεις για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Έπστιν

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign