pontosnews.gr
Κυριακή, 1/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Για να είναι ιστορική ημέρα η 19η Ιανουαρίου 2022

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

21/01/2022 - 8:09μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η Τουρκία επεξεργάστηκε ένα δόγμα για να διεκδικήσει και να σφετεριστεί τις θαλάσσιες ζώνες από τις ακτές της Συρίας μέχρι τις εκβολές του Νέστου ποταμού. Αυτό σημαίνει μία ζώνη που καταλαμβάνει το βόρειο τμήμα της Ανατολικής Μεσογείου και το ανατολικό του Αιγαίου.

Αυτό το δόγμα οι Τούρκοι στρατηγιστές το ονόμασαν «Γαλάζια Πατρίδα», δημιούργησαν και τον σχετικό χάρτη, φροντίζοντας μάλιστα να φωτογραφηθεί μπροστά σ’ αυτόν ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Με βάση αυτό το δόγμα τα ελληνικά νησιά δεν δικαιούνται υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, πέραν των χωρικών υδάτων που είναι 6 ναυτικά μίλια.

Με βάση αυτό το δόγμα το τουρκικό Γενικό Επιτελείο πήρε εντολή από την κυβέρνηση να σχεδιάζει και να διεξάγει μεγάλες αεροναυτικές ασκήσεις με την ονομασία «Γαλάζια Πατρίδα», στα όρια του σχετικού χάρτη.

Με βάση αυτό το δόγμα η τουρκική κυβέρνηση έδωσε εντολή στο υπουργείο Ενέργειας να στείλει το πλοίο «Oruҫ Reis» για έρευνες στην –με βάση το Διεθνές Δίκαιο– ελληνική υφαλοκρηπίδα στην περιοχή μεταξύ Καστελόριζου-Κύπρου-Κρήτης-Ρόδου, επί σχεδόν 100 ημέρες.

Με βάση αυτό το δόγμα το τουρκικό Γενικό Επιτελείο πήρε εντολή από την κυβέρνηση –υπερασπιζόμενο τα «κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας στα όρια της “Γαλάζιας Πατρίδας”»–, να προστατεύσει τις έρευνες του «Oruҫ Reis» με 25 πολεμικά πλοία, φρεγάτες, κορβέτες και αεροσκάφη, πράγμα το οποίο και έπραξε.

Με βάση αυτό το δόγμα το τουρκικό Γενικό Επιτελείο πήρε εντολή από την κυβέρνηση να εκδιώξει το ερευνητικό πλοίο «Nautical Geo» από τη θαλάσσια περιοχή της «Γαλάζιας Πατρίδας», μόλις ξεμυτίσει από τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, δηλαδή από τα 6 ν.μ., ανατολικά της Κρήτης, πράγμα το οποίο και έπραξε.

Με βάση αυτό το δόγμα το τουρκικό Γενικό Επιτελείο πήρε εντολή από την κυβέρνηση να στέλνει επανδρωμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον εναέριο χώρο της Νισύρου και της Κανδελιούσσας, πράγμα το οποίο πράττει σχεδόν ανενόχλητα.

Με βάση αυτό το δόγμα το τουρκικό Γενικό Επιτελείο πήρε εντολή από την κυβέρνηση να επιτηρεί τον εναέριο χώρο της «Γαλάζιας Πατρίδας», κάνοντας υπερπτήσεις ακόμα και πάνω από κατοικημένα νησιά, για να καταστήσει ευκολότερη την διεκδίκησή τους μελλοντικά και όταν έρθει η ώρα της εφαρμογής του σχετικού επιχειρησιακού σχεδίου.

Με βάση αυτό το δόγμα, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο πήραν εντολή από την κυβέρνηση να θέτουν σε κάθε ευκαιρία την «υποχρέωση» της Ελλάδας να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά που βρίσκονται στα όρια της «Γαλάζιας Πατρίδας», για να είναι πιο εύκολη η «ενσωμάτωσή τους» στην Τουρκία όταν έρθει η ώρα της εφαρμογής του σχετικού επιχειρησιακού σχεδίου.

Με βάση αυτό το δόγμα, και αφού «εξασφάλισαν» ότι τα νησιά δεν δικαιούνται ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, δημιούργησαν μια «δικαιική» βάση πάνω στην οποία στήριξαν τη χάραξη του σχετικού χάρτη του τουρκολυβικού μνημονίου.

Να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο δόγμα η Τουρκία το ανέπτυξε στο Αιγαίο «πατώντας» πάνω στη δειλία(;) των ελληνικών κυβερνήσεων να επεκτείνουν τα χωρικά ύδατα της Ελλάδος στα 12 ν.μ., δικαίωμα που μας αναγνωρίζεται με τον πιο ξεκάθαρο και αναμφισβήτητο τρόπο από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο δόγμα η Τουρκία το ανέπτυξε στην Ανατολική Μεσόγειο «πατώντας» πάνω στη δειλία(;) των ελληνικών κυβερνήσεων να οριοθετήσουν την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα με την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως μας αναγνωρίζεται από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, κάτι που άλλωστε αναγνώρισαν και οι Ισπανοί επιστήμονες –όχι πολιτικοί– του ομώνυμου πανεπιστημίου που σχεδίασαν το Χάρτη της Σεβίλης μετά από σχετική οδηγία της ΕΕ.

Αν η Ελλάδα είχε επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια και αν είχε οριοθετήσει την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα με την Κυπριακή Δημοκρατία, η Τουρκία δεν θα είχε γεωγραφικό και πολιτικό «χώρο» να αναπτύξει το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Να σημειώσουμε δε ότι αν η Ελλάδα αποφασίσει να κάνει το δικό της εθνικό στρατηγικό σχέδιο, που περιλαμβάνει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. και την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας με την Κυπριακή Δημοκρατία, τότε θα βρει μπροστά της τα όσα «οικοδόμησε» τόσα χρόνια η Τουρκία υπερασπιζόμενη πολιτικά και στρατιωτικά το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδα» και της κυριαρχικά δικαιώματα που η ίδια αναγνωρίζει για τον εαυτό της με βάση τον σχετικό χάρτη.

Επίσης, να υπογραμμίσουμε ότι όλο το εξοπλιστικό της πρόγραμμα η Τουρκία το εντάσσει στην επιχειρησιακή υποστήριξη του συγκεκριμένου δόγματος, όπως φροντίζει να μας το θυμίζει ο Ερντογάν όποτε μιλάει με την ευκαιρία παραλαβής κάποιο πολεμικού πλοίου ή μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Δηλαδή, εδώ βλέπουμε ότι η Τουρκία πρώτα έφτιαξε το όχημα των διεκδικήσεών της και μετά προχώρησε –και συνεχίζει να προχωρεί– με συγκεκριμένα βήματα στο εξοπλιστικό της πρόγραμμα, το οποίο θα «σύρει» το όχημα αυτό προς το μέλλον.

Η 19η Ιανουαρίου είναι δυνατό να αποδειχτεί μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα. Αρκεί η πατρίδα μας να ξεκαθαρίσει το εθνικό σχέδιο και τους στόχους που θα κληθούν να υπερασπιστούν οι χειριστές των Rafale και τα πληρώματα των Belharra όταν παραληφθούν.

Θέλει δουλειά, και προπαντός ο νυν πρωθυπουργός και ο επόμενος πρέπει να αντιληφθούν ότι με συμβούλους που μιλούν για συνεκμετάλλευση και για μαξιμαλισμό της Ελλάδας τα Rafale και οι Belharra θα αποδειχτούν ο «φερετζές» για να καλύψουμε τις εθνικές υποχωρήσεις με βάση την παγίδα που μας έστησαν οι Τούρκοι σύμβουλοι του εκάστοτε πρωθυπουργού ή προέδρου της Δημοκρατίας.

Εκεί δεν υπάρχουν σύμβουλοι που προτείνουν εθνικές υποχωρήσεις και… εκπτώσεις.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπροστά από χάρτη που δείχνει τη «Γαλάζια πατρίδα», το δόγμα της τουρκικής πολιτικής για κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο (φωτ.: Twitter / RTErdogan)
ΓΝΩΜΕΣ

Πιέζεται ο Ερντογάν για τη «Γαλάζια Παράνοια»

1/11/2026 - 3:50μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ απευθύνει ομιλία από το μπαλκόνι του Blue Room στον Λευκό Οίκο, 27 Μαρτίου 2026 (φωτ.: White House / Daniel Torok)
ΓΝΩΜΕΣ

Οι ενδιάμεσες εκλογές και τα όρια του τραμπισμού

31/10/2026 - 10:13πμ
Η τουρκική φρεγάτα TCG Göksu στη Μεσόγειο, στις 2 Ιανουαρίου 2022 (φωτ.: US Navy / Theoplis Stewart II)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί προληπτικής διπλωματίας και «Γαλάζιας Παράνοιας»

30/10/2026 - 4:33μμ
Το Παλάτι της Ειρήνης στη Χάγη, σημερινή έδρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (πηγή: el.wikipedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Τουρκολυβικό, η λύση στη Χάγη

25/10/2026 - 5:44μμ
Κυριάκος Μητσοτάκης και Γιώργος Γεραπετρίτης στα κυβερνητικά έδρανα (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΓΝΩΜΕΣ

Όταν η αποφυγή του πολέμου γίνεται άλλοθι υποχώρησης

24/10/2026 - 9:49πμ
Νεαροί διαδηλωτές στην πλατεία της Βαστίλλης, 8 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Firas Abdullah)
ΓΝΩΜΕΣ

Ένα μεγάλο συγγνώμη από τη Γαλλία

23/10/2026 - 3:49μμ
Οι Σαράντα Μάρτυρες της Σεβάστειας σε εικόνα της σχολής του Νόβγκοροντ, του 15ου αιώνα (πηγή: Wikimedia Commons)
ΓΝΩΜΕΣ

Στους αγίους Σαράντα Μάρτυρες ΙΙ (Μέρος Β’)

20/10/2026 - 9:23πμ
Ο Τζεμ Γκιουρντενίζ, ο Τούρκος υποναύαρχος εν αποστρατεία, που το 2006 παρουσίασε για πρώτη φορά την ιδέα της «Γαλάζιας Πατρίδας» (πηγή: YouTube/Cem Gürdeniz)
ΓΝΩΜΕΣ

Οδυνηρές παρεξηγήσεις

18/10/2026 - 4:30μμ
Tο Μέγαρο Μαξίμου (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΓΝΩΜΕΣ

Αν. Μεσόγειος: Η Αθήνα χαμένη στις ισορροπίες

17/10/2026 - 10:09πμ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, στις 8 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Filip Singer)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί «σουνιτικού ΝΑΤΟ»

15/10/2026 - 3:37μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ορφανά παιδιά στο προαύλιο του Κολεγίου Ανατόλια στη Μερζιφούντα, όπου λειτουργούσε ορφανοτροφείο της Near East Relief, περ. 1921-1922 (πηγή: Συλλογή Gertrude Anthony / The Bancroft Library, University of California, Berkeley)

Γενοκτονία των Ποντίων: Η έκθεση που «θάφτηκε» – Ένας Αμερικανός ναύαρχος «φίμωσε» εργαζόμενη της Near East Relief

10 λεπτά πριν
Προεκλογικό ...τροχόσπιτο στο Τέξας (φωτ.: EPA / Laura Brett)

ΗΠΑ-Ενδιάμεσες εκλογές: Οι Ρεπουμπλικανοί σε αγώνα συσπείρωσης πριν από την κάλπη της Τρίτης

34 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

ΑΑΔΕ: «Σβήνονται» υποθέσεις φοροδιαφυγής των ετών 2012-2017

55 λεπτά πριν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπροστά από χάρτη που δείχνει τη «Γαλάζια πατρίδα», το δόγμα της τουρκικής πολιτικής για κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο (φωτ.: Twitter / RTErdogan)

Πιέζεται ο Ερντογάν για τη «Γαλάζια Παράνοια»

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Λάρισα: Απόπειρα ένοπλης ληστείας με πυροβολισμούς σε βιομηχανία – Στόχος τους το χρηματοκιβώτιο ή ΑΤΜ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Δήμος Νέας Σμύρνης)

«RESTORY: Από τη Σμύρνη στη Νέα Σμύρνη» – Μεγάλη συμμετοχή στο ευρωπαϊκό συνέδριο για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV