pontosnews.gr
Κυριακή, 15/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Σύλλογος Ιμβρίων έκοψε διαδικτυακά βασιλόπιτα και η πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδας έστειλε ηχηρά μηνύματα στην Τουρκία

Παιδιά από τα σχολεία της Ίμβρου έκλεψαν την παράσταση

16/01/2022 - 3:11μμ
Μαθητές του νηπιαγωγείου και του δημοτικού Ίμβρου ψάλλουν τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα έξω από το σπίτι του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου (πηγή: YouTube/Σύλλογος Ιμβρίων Imvrian Association)

Μαθητές του νηπιαγωγείου και του δημοτικού Ίμβρου ψάλλουν τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα έξω από το σπίτι του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου (πηγή: YouTube/Σύλλογος Ιμβρίων Imvrian Association)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πιστός στο ραντεβού με τα μέλη και τους φίλους του, ο Σύλλογος Ιμβρίων έκοψε και φέτος, σήμερα διαδικτυακά, την βασιλόπιτά του σε μια εκδήλωση με έντονο το άρωμα του πολύπαθου νησιού αλλά και με πολλά μηνύματα από την πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδας και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο προς την Τουρκία που επιμένει στην επιθετική και προκλητική πολιτική της.

Την παράσταση έκλεψαν, όπως ήταν φυσικό, παιδιά από το νηπιαγωγείο και το δημοτικό της Ίμβρου που έψαλλαν τα κάλαντα έξω από το σπίτι του Πατριάρχη στο νησί.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τη συμβολή του Συλλόγου Ιμβρίων «στην επαναλειτουργία των ομογενειακών σχολείων όλων των βαθμίδων στην Ίμβρο που έχει οδηγήσει στην παλιννόστηση Ιμβρίων στο νησί τους. Χάρη και στις προσπάθειές σας οι ελληνικές οικογένειες του νησιού εργάζονται στον τόπο τους, γεννούν παιδιά, χτίζουν ένα ελπιδοφόρο μέλλον. Όλοι ελπίζουμε ότι η πορεία αυτή θα συνεχιστεί γόνιμα και στα χρόνια που θα έρθουν, με στόχο την αναζωογόνηση της ελληνικής μειονότητας στην πατρογονική της γη». Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα πως «οι τουρκικές Αρχές θα μεταβάλουν την στάση τους έναντι της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία και θα εφαρμόσουν, χωρίς παρέκκλιση, όλα όσα προβλέπονται στη Συνθήκη της Λοζάνης για τις μειονότητες, με σεβασμό στις διεθνείς συμβάσεις περί προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα στηρίζει τις δραστηριότητες του Συλλόγου, υποσχέθηκε πως «Θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε την επαναλειτουργία των σχολείων του νησιού με την απόσπαση μετακλητών εκπαιδευτικών. Όμως, δεν θα πάψουμε και να υπενθυμίζουμε διαρκώς στην Άγκυρα τις επίσημες δεσμεύσεις της, γιατί οι Έλληνες της Ίμβρου είναι Τούρκοι πολίτες με πλήρη δικαιώματα. Και κάθε διάκριση σε βάρος τους δεν αντιβαίνει μόνο στη Συνθήκη της Λοζάνης, αλλά και στις διεθνείς συμβάσεις περί προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Η Τουρκία, λοιπόν, καλείται να τους σεβαστεί με ισοτιμία και δικαιοσύνη».

Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας κάλεσε την Τουρκία «να σεβαστεί, επιτέλους, πλήρως τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Ίμβρο, στην Τένεδο και στην Κωνσταντινούπολη, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα τη Συνθήκη της Λοζάνης. Ειδικότερα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε πως η Τουρκία οφείλει να εκπληρώσει στο ακέραιο τις προβλέψεις του άρθρου 14 της Συνθήκης της Λοζάνης περί εγγυήσεων στον μη μουσουλμανικό γηγενή πληθυσμό, όσον αφορά τη θέσπιση καθεστώτος τοπικής αυτονομίας και αυτοδιοίκησης και την προστασία των προσώπων και της περιουσίας τους. Παράλληλα, κάλεσε τη γειτονική χώρα «να συμμορφωθεί με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες, όπως για παράδειγμα το Ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (1625/27.6.2008), σχετικά με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας της ελληνικής μειονότητας στην Ίμβρο και στην Τένεδο».

Η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου, με συντονίστρια την γ’ αντιπρόεδρό του Ελένη Απίστολα.

Εκτός του Οικουμενικού Πατριάρχη, της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Δένδια, χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό Ανδρέας Κατσανιώτης, ο τομεάρχης Εξωτερικών Υποθέσεων ΣΥΡΙΖΑ και τ. υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο πρόεδρος του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Συνδέσμου Ίμβρου (ΕΠΣΙ) Στυλιανός Μπερμπέρης, ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης και Επίτιμο Μέλος του Συλλόγου Ιμβρίων Σταύρος Τζουλάκης, ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτριος Κάρναβος, ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Ιωάννης Φωστηρόπουλος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων Γιώργος Παπαθεοδώρου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πάσχα στον προσφυγικό συνοικισμό της Νέας Ιωνίας, 1927
(φωτ. ΥΠΠΟΑ / Συλλογή Δημήτρη Κωνσταντάρα-Σταθαρά)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Νέα Ιωνία Βόλου: Η προσφυγική ενορία γιορτάζει τον πρώτο ναό των Μικρασιατών – 100 χρόνια

13/03/2026 - 6:37μμ
Έργα από την έκθεση «Μια Ιστορία Ανταλλαγής Πληθυσμών», που φιλοξενείται στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης (πηγή: ΕΡΤ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Μια Ιστορία Ανταλλαγής Πληθυσμών»: Έκθεση ζωγραφικής στη Μυτιλήνη, από μια Τουρκάλα

12/03/2026 - 6:52μμ
Η Ελένη Κυραμαργιού ήταν καλεσμένη στον κύκλο ανοιχτών μαθημάτων «Η Ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα» του Δήμου Ζωγράφου και των ΑΣΚΙ. Δευτέρα 9 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Δήμος Ζωγράφου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Πώς άλλαξαν την Αθήνα οι πρόσφυγες της Μικρασίας – Διάλεξη στο Δήμο Ζωγράφου για τη μεγάλη εγκατάσταση μετά το 1922

12/03/2026 - 5:11μμ
Κατάμεστη η αίθουσα εκδηλώσεων της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Κοζάνης. Σάββατο 7 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Μικρασιατικός Σύλλογος Π.Ε Κοζάνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κοζάνη: Αφιέρωμα στη Μικρασιάτισσα γυναίκα – Μνήμη, ιστορία και γεύσεις

8/03/2026 - 1:03μμ
Μέρος της μεγαλύτερης φιλοσοφικής επιγραφής της Αρχαιότητας (πηγή: lycianmonuments.com)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Στη UNESCO τα αρχαία Οινόανδα της Λυκίας – Η ελληνική πόλη της Μικράς Ασίας με τη μεγαλύτερη φιλοσοφική επιγραφή

7/03/2026 - 10:34μμ
Στιγμιότυπο από το συμπόσιο για την Καππαδοκία στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, Πέμπτη 5 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Giannis Demirtzoglou)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Καππαδοκία στο Σισμανόγλειο της Κωνσταντινούπολης – Συμπόσιο για τα «ζώντα μνημεία» της ιστορικής γης

6/03/2026 - 6:42μμ
Γενική άποψη του Ελληνικού Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, τον Μάιο του 2018 (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ο «ξύλινος γίγαντας» της Πριγκήπου: Το σχέδιο για τη διάσωση του ιστορικού ορφανοτροφείου

6/03/2026 - 2:12μμ
Πρόσφυγες από τη Μικρασία στην Αθήνα (φωτ.: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Γυναίκες από ατσάλι» από τον Πόντο και τη Μικρασία

4/03/2026 - 11:00μμ
Μικρασιάτες πρόσφυγες λίγες ημέρες μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα (φωτ.: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μαρτυρία Ελισάβετ Ξυροστηλίδου: Κλαίγοντας κοινωνήσαμε στην εκκλησία. Ο παπάς έλεγε: «Δεύτε τελευταίον ασπασμόν…». Σαν ετοιμοθάνατοι ήμασταν

4/03/2026 - 9:01μμ
Ο Γεώργιος Ζαρίφης, γιος του γενάρχη των Ζαρίφηδων, χρηματοδότησε και το σχολείο στα Θεραπειά, την παραλιακή περιοχή της Πόλης που απεικονίζεται στο καρτ ποστάλ (πηγή: levantineheritage.com/therap.htm)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η οικογένεια Ζαρίφη, ο κόσμος του εμπορίου και των τραπεζών – Από τον Βόσπορο στα διεθνή εμπορικά κέντρα

3/03/2026 - 9:46μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Δημόπουλος)

Χρήστος Αρδίζογλου: Ο σούπερ σταρ των γηπέδων, ο σύντομος ποδοσφαιρικός του βίος και το σήμερα ενός μύθου

8 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Δολοφονία 20χρονου: Συμπληρωματική δίωξη για συμμορία στα δύο άτομα που ήταν μαζί με το θύμα

36 λεπτά πριν
Ορκωμοσία του πρώτου μικρασιατικού στρατού. Διακρίνονται ο αρχιστράτηγος του ελληνικού στρατού κατοχής Σμύρνης Λεωνίδας Παρασκευόπουλος, ο ύπατος αρμοστής Αριστείδης Στεργιάδης, ο μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος και πρώτος δεξιά επιτελάρχης ο Θεόδωρος Πάγκαλος. 15 Μαρτίου 1920. Αρχείο Λεωνίδα Παρασκευόπουλου (πηγή: ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ)

Σαν σήμερα: Όταν οι Σύμμαχοι έδωσαν το «πράσινο φως» για την απόβαση στη Σμύρνη

1 ώρα πριν
Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποχωρούν μετά από κοινή συνέντευξη Τύπου στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Πάφου, στις 9 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Gonzalo Fuentes / POOL)

Τα σύνορα της ανατολικής Ευρώπης και η Κύπρος

2 ώρες πριν

Η Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού διοργανώνει τον ετήσιο χορό της και υπόσχεται γλέντι μέχρι το πρωί

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Τουρκική μαφία: Τέσσερις προσαγωγές για τους πυροβολισμούς στη Νέα Μάκρη

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign