pontosnews.gr
Κυριακή, 25/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: Οι προκλήσεις, οι στόχοι, οι εκδηλώσεις

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος εξήγησε στον Ρωμανό Κοντογιαννίδη τι μπορεί να σημαίνει το 2022

9/01/2022 - 9:21πμ
(Πηγή: ΟΠΣΕ)

(Πηγή: ΟΠΣΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Τις εγκρίσεις του υπουργείου Πολιτισμού αναφορικά με τις προτάσεις που κατέθεσε για την επέτειο των 100 χρόνων από τη μεγαλύτερη τραγωδία του ελληνισμού, τη Μικρασιατική Καταστροφή, προκειμένου να τιμηθεί η μνήμη των θυμάτων αλλά και να τονιστεί ότι οι πατρίδες που χάθηκαν θα μείνουν αλησμόνητες, αναμένει η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ), σύμφωνα με τα όσα είπε στο pontosnews.gr ο πρόεδρός της και δημοσιογράφος Αντώνης Οραήλογλου.

Η ΟΠΣΕ έχει ήδη συγκροτήσει μια ειδική επιτροπή που εργάζεται πυρετωδώς για τη διοργάνωση εκδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα.

Ωστόσο, ο σημαντικότερος στόχος είναι η φετινή χρονιά μνήμης να αποτελέσει την αφετηρία για την αναδιοργάνωση των κινημάτων των απογόνων των προσφύγων και με μεγαλύτερο δυναμισμό να διεκδικηθούν εκκρεμή ζητήματα.  

«Η φετινή χρονιά, το 2022, έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό μιας και συμπληρώνονται 100 χρόνια από την κορύφωση της Μικρασιατικής Καταστροφής. Η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία για διάφορους λόγους στην επέτειο αυτή, και άρχισε πολύ νωρίς την προετοιμασία της, παρά τις δυσκολίες που όλοι αντιμετωπίζουμε λόγω της πανδημίας.

»Έχουμε ήδη υποβάλει προτάσεις, αλλά το υπουργείο μέχρι την ώρα αυτή δεν έχει απαντήσει ποιες εγκρίνει. Η ΟΠΣΕ δεν περιορίζεται στην κατεύθυνση αυτή, αλλά συνεργάζεται με περιφέρειες και δήμους που δείχνουν ενδιαφέρον και διάθεση για οργάνωση εκδηλώσεων. Ήδη εγκρίθηκαν προτάσεις για εκθέσεις φορεσιών, μαγειρικής των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής, έκδοσης βιβλίων και άλλες», λέει ο πρόεδρος της ΟΠΣΕ.

Η ειδική επιτροπή

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τον Αντώνη Οραήλογλου, η πρώτη κίνηση της ΟΠΣΕ ήταν η σύσταση ειδικής επιτροπής, η οποία αποτελείται από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της και από επιστήμονες γνώστες των θεμάτων του προσφυγικού ελληνισμού.

Πρόεδρος ανέλαβε ο δικηγόρος Αθηνών Κωνσταντίνος Κατερινόπουλος και συμμετέχουν οι ιστορικοί Βλάσης Αγτζίδης και Μιχάλης Βαρλάς, αλλά και ο καθηγητής Εθνομουσικολογίας και Ανθρωπιστικής Ανθρωπολογίας Λάμπρος Λιάβας. Από την Ομοσπονδία παίρνουν μέρος ο αντιπρόεδρός της Γιάννης Τριανταφυλλίδης, ο ταμίας Κώστας Αναγνωστάκης και τα μέλη Μαριάννα Μαστροσταμάτη και Μαρία Δραγάτση.

«Η επιτροπή συνεδριάζει τακτικά. Αφού προσδιόρισε τους στόχους, επεξεργάστηκε προτάσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων-μελών της. Στη συνέχεια καταθέτει τις επεξεργασμένες προτάσεις της στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΠΣΕ, το οποίο τις εγκρίνει και τις καταθέτει με τη σειρά του στο υπουργείο Πολιτισμού.

»Αυτό καθώς τον Μάρτιο του 2021 η Λίνα Μενδώνη ζήτησε τη συνεργασία όλων των δευτεροβάθμιων προσφυγικών οργανώσεων για την από κοινού διοργάνωση εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα», λέει ο Αντώνης Οραήλογλου.

Σύμφωνα και με την εισήγηση της ειδικής επιτροπής, η επέτειος των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή θα πρέπει να είναι η αφετηρία για:

  • Την ανασυγκρότηση του οργανωμένου χώρου των απογόνων των προσφύγων του 1922.
  • Τον καθορισμό των στόχων και εδραίωσης ενός παμπροσφυγικού κινήματος που θα περιλαμβάνει όλες τις ομάδες που έφτασαν στον σημερινό ελλαδικό χώρο ύστερα από εκείνη τη στρατιωτική ήττα (Πόντιοι, Ίωνες, Βιθύνιοι, Καππαδόκες, Πισίδιοι, Ανατολικοθρακιώτες κ.λπ.),
  • Τη διεκδίκηση διαφόρων εκκρεμών ζητημάτων, όπως η ανταλλάξιμη περιουσία, αλλά και αιτημάτων, όπως η δημιουργία μεγάλων εθνικών μουσείων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για τον ελληνισμό της καθ’ ημάς Ανατολής.
  • Την αποσαφήνιση των ιστορικών σταθερών για την περίοδο 1908-1922 και την αντιπαράθεση με τον προκλητικό αναθεωρητισμό.
  • Την προβολή στην υπόλοιπη ελληνική κοινωνία (Ελλάδας, Κύπρου και διασποράς) της σημασίας που είχε εκείνη η ιστορική στιγμή για τη μετέπειτα διαμόρφωση της Ελλάδας και των εσωτερικών της κοινωνικών και πολιτικών σχέσεων, και η καθοριστική της επιρροή επί των γεωπολιτικών ισορροπιών, απόρροια των οποίων είναι οι σημερινές εντάσεις στα ελληνοτουρκικά.

Εκδηλώσεις

Κατά τον Αντώνη Οραήλογλου, η ΟΠΣΕ εργάζεται με στόχο να διοργανωθούν τρία επιστημονικά συνέδρια, και συγκεκριμένα:

  1. τον Μάιο με αφορμή την αποβίβαση των ελληνικών στρατευμάτων στην Ιωνία (θέμα: «Το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και η εντολή της Ελλάδας για το Σαντζάκιο Σμύρνης. Διπλωματικό και ιστορικό πλαίσιο»),
  2. τον Σεπτέμβριο με θέμα: «Από τις 19 Μαϊου 1919 στις 14 Σεπτεμβρίου 1922: Η Μικρασιατική Εκστρατεία ως συμμαχική επιχείρηση και η ελληνική ήττα του Αυγούστου του 1922. Ιστορικό πλαίσιο και επιπτώσεις της Καταστροφής»,
  3. τον Νοέμβριο με θέμα: «Οι πρόσφυγες ως δυναμικό στοιχείο της οικονομικής ανάπτυξης του Μεσοπολέμου».

Παράλληλα, τον Σεπτέμβριο προγραμματίζεται έκθεση βιβλίου στο Ζάππειο με τη συμμετοχή οίκων που έχουν εκδώσει ιστορικά ή λογοτεχνικά βιβλία εμπνευσμένα από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Ανατολική Θράκη, και βέβαια τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Τέλος, θα διοργανωθούν εικαστικές εκθέσεις, αλλά και συναυλίες στο Ηρώδειο και άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδος με μουσική από τις αλησμόνητες πατρίδες.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: mikrasiatesaigaleo.wordpress.com)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η γυναίκα της Σμύρνης μέσα από τα έργα της Δώρας Σκουτέρη στο Αιγάλεω

25/10/2026 - 8:33πμ
(Πηγή: facebook / Χρήστος Τριανταφύλλου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Μικρά Ασία – 104 χρόνια μετά»: Μια ξεχωριστή βραδιά ιστορικής μνήμης, συγκίνησης και πολιτισμού από τον Σύνδεσμο Μικρασιατών Νέας Φιλαδέλφειας & Νέας Χαλκηδόνας «Οι Αλησμόνητες Πατρίδες»

21/10/2026 - 6:30μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Erdem Sahin)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ορφανοτροφείο Πριγκήπου: Στοίχημα η διάσωση των μαρτυριών μιας ολόκληρης γενιάς Ρωμιών

21/10/2026 - 10:10πμ
«Η Δευτέρα Παρουσία». Έργο εργαστηρίου της Κωνσταντινούπολης με καραμανλίδικες επιγραφές, χρονολογημένο στις 15 Σεπτεμβρίου 1855 (φωτ.: Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο / Νίκος Μυλωνάς)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Καραμανλίδικα στη «Δευτέρα Παρουσία»: Ο μικρασιατικός πίνακας του 1855 που ξαναβγήκε στο φως

20/10/2026 - 1:30μμ
(Φωτ.: Εστία Νέας Σμύρνης/Facebook)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Από τη Σμύρνη στη Νέα Σμύρνη: Συνέδριο για τη μνήμη και την πολιτιστική κληρονομιά

19/10/2026 - 3:23μμ
(Φωτ.: pixabay.com/
users/niekverlaan)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Αποκαλύψεις για την Αγία Σοφία: Αφαίρεσαν 3.000 τόνους λάσπης – Βρήκαν κτίσματα αρχαιότερα από το μνημείο

18/10/2026 - 2:18μμ
Τα παιδιά της Ομογένειας κρατούν στα χέρια τους το βιβλίο της Μαρίας Δήμου, το οποίο προσέφερε ο Βύρων Νικολαΐδης με την ευχή να βοηθήσει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς
(φωτ.: facebook.com/giannis.demirtzoglou.2025)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κωνσταντινούπολη: Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Μαρίας Δήμου «Οι Ρωμιοί της Πόλης…»

18/10/2026 - 1:22μμ
Η Μπέτυ Βαλάση στον ομώνυμο ρόλο της τηλεοπτικής σειράς «Λωξάντρα», που έκανε πρεμιέρα το 1980 (φωτ.: Αρχείο ΕΡΤ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μπέτυ Βαλάση: Οι μικρασιατικές ρίζες της «Λωξάντρας» και η οικογενειακή πληγή του 1922

17/10/2026 - 1:51μμ
(Φωτ.: ΗΛΙΟΤΕΧΝΟ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Ερατώ – Μάνα Σμυρνιά»: Μια θεατρική μαρτυρία για τη Σμύρνη και τον ξεριζωμό

16/10/2026 - 11:17μμ
(Φωτ.: Σύνδεσμος Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας/Facebook)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Σύνδεσμος Μικρασιατών Νέας Φιλαδέλφειας: Βιβλίο και ντοκιμαντέρ για τα 104 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

16/10/2026 - 2:04πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο υποψήφιος πρωθυπουργός του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) Αλεξάνταρ Βούτσιτς (κέντρο) και η σύζυγός του Ταμάρα Βούτσιτς (κέντρο-αριστερά) περιμένουν στην ουρά σε εκλογικό τμήμα για να ψηφίσουν στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στο Βελιγράδι της Σερβίας (φωτ.: EPA/MARKO DJOKOVIC)

Βουλευτικές εκλογές στη Σερβία: Στις κάλπες πάνω από 6,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι

14 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Εξάρχεια: Επεισόδια και επιθέσεις σε πυροσβέστες – Δύο συλλήψεις νεαρών

38 λεπτά πριν
Τα εκθέματα «Hagia Sophia» (φωτ.: Dice Kayek)

Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης: Το μνημείο-σύμβολο στο επίκεντρο μεγάλης έκθεσης του Μουσείου V&A στο Λονδίνο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: pixabay.com / analogicus)

PosoKanei.gov.gr: Πώς να γλιτώσετε χρήματα στο σούπερμαρκετ χωρίς να αλλάξετε κατάστημα

1 ώρα πριν
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης Ευάγγελος Λιόλιος (φωτ.: Μάρκος Χουζούρης/ EUROKINISSI)

Στημένοι αγώνες στο μπάσκετ: Στον ανακριτή Λιόλιος και ο στενός συνεργάτης του

2 ώρες πριν
(Φωτ.: mikrasiatesaigaleo.wordpress.com)

Η γυναίκα της Σμύρνης μέσα από τα έργα της Δώρας Σκουτέρη στο Αιγάλεω

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV