pontosnews.gr
Τετάρτη, 13/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τιμά τον Ιάκωβο Καμπανέλλη

Με εκδηλώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό

2/01/2022 - 6:44μμ
(Φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού)

(Φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τιμά το έργο και την προσωπικότητα του Ιάκωβου Καμπανέλλη, με μία σειρά εκδηλώσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το ΥΠΠΟΑ, στο πλαίσιο του «Λογοτεχνικού Έτους 2022 Ιάκωβος Καμπανέλλης», προβάλλει το πολυδιάστατο έργο και την προσφορά του διεθνώς αναγνωρισμένου συγγραφέα στα ελληνικά γράμματα.

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης

Θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος, ποιητής, στιχουργός, λογοτέχνης, ηθοποιός, υπήρξε ένας διανοούμενος που με την πολυμορφία του έργου του και τις παρεμβάσεις του, σφράγισε ανεξίτηλα τον νεότερο ελληνικό πολιτισμό, από τη γέννησή του στις 2 Δεκεμβρίου 1921 στη Νάξο, μέχρι τον θάνατό του το 2011.

Με τα 40 θεατρικά έργα του, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης είναι ένας από τους πολυγραφότερους  Έλληνες  θεατρικούς συγγραφείς του 20ου αιώνα. Η Αυλή των θαυμάτων του θεωρείται το εναρκτήριο έργο της σύγχρονης νεοελληνικής δραματουργίας. Η νουβέλα του Μαουτχάουζεν συνιστά παγκοσμίως ένα από τα έργα αναφοράς στρατοπεδικής λογοτεχνίας. Το Μεγάλο μας τσίρκο μένει ανεξίτηλα χαραγμένο στην ατομική και συλλογική μνήμη μας, ως έργο–σταθμός για τον αγώνα υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Οι εκδηλώσεις

Φεβρουάριος 2022

Έκδοση και παρουσίαση του δίγλωσσου τόμου «Ιάκωβος Καμπανέλλης». Ο επετειακός τόμος εντάσσεται στη σειρά αφιερωματικών λευκωμάτων του ΥΠΠΟΑ.

Μάρτιος-Ιούλιος 2022

Έκθεση αφιερωμένη στο συγγραφέα, το έργο και την εποχή του στο Μουσείο Μπενάκη-Πινακοθήκη Γκίκα.

Διοργάνωση παραλλήλων εκπαιδευτικών δράσεων σε συνεργασία με θεατρικούς φορείς και πανεπιστημιακά Τμήματα Θεατρικών και Μουσικών Σπουδών στο πλαίσιο της έκθεσης.

Ιούνιος 2022

Αφιέρωμα στον κινηματογραφικό Ιάκωβο Καμπανέλλη σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδας. Παρουσίαση ταινιών σε σενάριο του συγγραφέα από την ταινιοθήκη της Ελλάδας, αίθουσα Λαΐς.

Καλοκαίρι 2022

Διοργάνωση κύκλου εκδηλώσεων σε συνεργασία με το δήμο Νάξου, με παρουσίαση του δίγλωσσου τόμου Ιάκωβος Καμπανέλλης, συναυλίες, αναγνώσεις, εργαστήρια, παραστάσεις ερασιτεχνικού θεάτρου στη Νάξο, τόπο γέννησης του Ιάκωβου Καμπανέλλη, όπου λειτουργεί το ομώνυμο Μουσείο.

Διεθνές μεταφραστικό και εκδοτικό Πρόγραμμα

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συνεργάζεται με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού  για  την παρουσίαση του έργου του συγγραφέα στον διεθνή χώρο.

Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζονται συμπράξεις με επιλεγμένους εκδοτικούς οίκους, που ειδικεύονται στη μετάφραση και έκδοση θεατρικών έργων και με ακαδημαϊκές έδρες ελληνικών σπουδών σε ξένα πανεπιστήμια. Η μεταφραστική και εκδοτική δραστηριότητα θα υποστηριχτεί με ειδικά οργανωμένες εκδηλώσεις σε διεθνή φόρα και εκθέσεις Βιβλίου, σε πανεπιστημιακά Ιδρύματα και καλλιτεχνικούς φορείς, καθώς και με επιστημονικές συναντήσεις.

Ειδικής αναφοράς χρήζουν δύο μεγάλες εκδηλώσεις στο Παρίσι και το Λονδίνο, που στόχο έχουν την προσέλκυση του ενδιαφέροντος της διεθνούς επιστημονικής και καλλιτεχνικής κοινότητας και του εκδοτικού κόσμου στον δημιουργό και το έργο του, αλλά και την ισχυροποίηση της παρουσίας της ελληνικής λογοτεχνικής και δραματικής γραφής και βιβλιοπαραγωγής στον διεθνή χώρο.

Παρίσι 
Εκδήλωση σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού, το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, την έδρα Ιστορίας και Λογοτεχνίας της Ανωτάτης Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Παρισιού, και άλλους φορείς.

Λονδίνο 
Εκδήλωση σε συνεργασία με την Έδρα Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας Κοραής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο King’s College του Λονδίνου, με το Hellenic Centre και άλλους φορείς.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στον μεγάλο τελικό της Eurovision 2026, ο Ακύλας Μυτιληναίος και το «Φέρ' το» (φωτ.: EPA/HANNIBAL HANSCHKE)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eurovision 2026: Στον τελικό ο Ακύλας και το «FERTO» – Οι χώρες που προκρίθηκαν από τον Α’ Ημιτελικό

13/05/2026 - 12:34πμ
Ο Ακύλας στον πρώτο ημιτελικό του 70ού Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision (ESC) στη Βιέννη, της Αυστρίας (φωτ.: EPA/HANNIBAL HANSCHKE)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eurovision 2026: «Level Up» για την Ελλάδα με τον Ακύλα στον Α’ Ημιτελικό

12/05/2026 - 11:45μμ
(Φωτ.: eurovisionert/instagram)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eurovision 2026: Θετικές εντυπώσεις για τον Akyla στην τελική πρόβα – Απόψε η μάχη του πρώτου ημιτελικού

12/05/2026 - 2:37μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Π.Γ.)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διδυμότειχο: Ένα δέντρο στην κορυφή του Τεμένους Βαγιαζήτ

11/05/2026 - 5:50μμ
Ελένη Ζαφειρίου και Τζένη Καρέζη, στο «Τζένη-Τζένη». Η πρώτη ενσάρκωνε συχνά το ρόλο της μάνας (πηγή: Φίνος Φιλμ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιορτή της μητέρας 2026: Οι μαμάδες του ελληνικού κινηματογράφου, της Φίνος Φιλμ

10/05/2026 - 12:40μμ
Συναυλία του heavy metal συγκροτήματος Metallica στο ΟΑΚΑ, Σάββατο 9 Μαϊου (φωτ.: Δήμητρα Κούτρα Toklik/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Σεισμός» στο ΟΑΚΑ με τους Metallica – Η 360° σκηνή που ξεσήκωσε τους 85.000 θεατές

10/05/2026 - 12:07πμ
Στο φετινό «This is Athens Festival» συμμετέχει και η Allwyn, με πολλές εκπλήξεις για το κοινό
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κάθε γωνιά της Αθήνας σε festival mode όλο τον Μάιο – To «This is Athens Festival» επέστρεψε

8/05/2026 - 8:46μμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Σουγιούλ «ζωντανεύει» στον Βόλο μέσα από μεγάλο μουσικό αφιέρωμα

6/05/2026 - 11:40μμ
Στιγμιότυπο από την 1η τεχνική πρόβα του Akyla (φωτ.: Facebook / Eurovision Song Contest)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eurovision 2026: Ο Akylas πέρασε το δεύτερο «κρας τεστ» στη σκηνή – Έτσι στήνεται το σύμπαν του «Ferto»

6/05/2026 - 8:32μμ
(Φωτ.: ertnews.gr.)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Καβάφης «επέστρεψε» στην Κωνσταντινούπολη μέσα από τη ζωγραφική του Γιώργου Κεβρεκίδη

6/05/2026 - 7:22μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: Ένωση Ποντίων Περιστερίου)

Ένωση Ποντίων Περιστερίου: Βραδιά μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

27 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Greek Basketball League: Σε ρυθμούς προπόνησης ο Ολυμπιακός το 1-0 κόντρα στον Κολοσσό

57 λεπτά πριν
(Πηγή: youtube.com/@UnstoppableWeather01)

Βιβλική καταστροφή στη Σαμψούντα από ξαφνικές πλημμύρες – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή

2 ώρες πριν
Στο ενημερωτικό περίπτερο της ΕΠΟΝΑ στο Σύνταγμα αναδεικνύονται και ημερομηνίες-σταθμοί (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)

Η ΕΠΟΝΑ βγαίνει μπροστά για τη μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων – Δράσεις σε όλη την Ελλάδα από τη νεολαία της ΠΟΕ

2 ώρες πριν
Ο 30χρονος σύζυγος οδηγείται στα δικαστήρια Ηρακλείου, Τρίτη 12 Μαΐου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Ηράκλειο: Δεν έπεισε για το «ατύχημα» ο 30χρονος – Προφυλακίστηκε για τον βαρύ τραυματισμό της 28χρονης συζύγου του

3 ώρες πριν
(Φωτ.: pixabay.com)

Πρότυπα Σχολεία: Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων για το 2026-27

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign