pontosnews.gr
Σάββατο, 31/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οικογένεια Τσακιριάν: Ένας αιώνας οργανοποιοί

Από τη Σμύρνη στην Αθήνα, η οικογένεια κατάφερε να πετύχει παρά τις δυσκολίες

3/01/2022 - 4:41μμ
Στη φωτογραφία από το κέντρο του «Κεφάλα» στην Νίκαια ένα γκρουπ από οργανοπαίχτες και τραγουδιστές. Ανάμεσα τους ο Αγκόπ Τσακιριάν με το μαύρο σακάκι (φωτ.: tsakirian.com)

Στη φωτογραφία από το κέντρο του «Κεφάλα» στην Νίκαια ένα γκρουπ από οργανοπαίχτες και τραγουδιστές. Ανάμεσα τους ο Αγκόπ Τσακιριάν με το μαύρο σακάκι (φωτ.: tsakirian.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Εδώ και περίπου έναν αιώνα η οικογένεια Τσακιριάν κατασκευάζει μουσικά όργανα. Με μία ιστορία που ξεκινάει από τη Μικρασιατική Καταστροφή, έχουν ακόμα πολλά να διδάξουν στον κόσμο της οργανοποιίας.

«Από το 1922 όταν έγινε η Μικρασιατική Καταστροφή οι γονείς μου ήρθαν από τη Σμύρνη της Μικράς Ασίας και ο πατέρας μου ο Αγκόπ Τσακιριάν ασχολήθηκε με την κατασκευή εγχόρδων μουσικών οργάνων», λέει ο Αράμ Τσακιριάν, δεύτερης γενιάς οργανοποιός.

Η οικογένεια Τσακιριάν, με καταγωγή από Αρμενία, έμενε στη Σμύρνη, πριν την Καταστροφή.

Ο Αγκόπ Τσακιριάν αρχικά έμαθε την τέχνη αυτή από τον γαμπρό του Αράμ Παπαζιάν, που ήταν επίσης Αρμένιος από την Σμύρνη. Ο δεύτερος θεωρείτο ένας από τους καλύτερους κατασκευαστές εγχόρδων οργάνων, ενώ είχε και το δικό του εργαστήριο στον Πειραιά.

Μετά την καταστροφή και όταν αναγκάστηκαν να έρθουν στην Ελλάδα, εκεί άνοιξε και το δικό του εργαστήριο, το 1924, ο Αγκόπ.

Όταν αρρώστησε ο Αράμ Παπαζιάν, ο πρώην μαθητευόμενος του ξαναγύρισε στο εργαστήρι του και έτσι μετονομάστηκε σε «Παπαζιάν-Τσακιριάν».

Ο Αράμ Παπαζιάν πέθανε το 1944 και το εργαστήριο πέρασε εξ ολοκλήρου στον Αγκόπ, ο οποίος μάλιστα ονόμασε τον μικρό γιο του Αράμ. Ο μεγαλύτερος γιος ήταν ο Οννίκ Τσακιριάν ο οποίος έγραψε και αυτός τη δική του σημαντική ιστορία στην τέχνη της οργανοποιίας, ανοίγοντας το δικό του εργαστήριο στην Αθήνα.

Η τέχνη αυτή, έτσι περνάει από γενιά σε γενιά.

Στον πρώτο εργαστήριο «μάθαμε από τον πατέρα μας την τέχνη του οργανοποιού. Αργότερα ο αδελφός μου Οννίκ Τσακιριάν παντρεύτηκε και άνοιξε το δικό του εργαστήριο στην Αθήνα και εγώ παρέμεινα με τον πατερά μου στο παλιό εργαστήριο της οδού Φωκίωνος 7 στον Πειραιά.

»Πολύ αργότερα το εργαστήριο κατεδαφίστηκε και εγώ με τον πατερά μου μεταφέραμε το εργαστήριο ακριβώς απέναντι, επί της οδού Φωκίωνος 8 και Αλιπέδου όπου στεγάζεται μέχρι σήμερα», λέει ο Αράμ Τσακιριάν.

Η επιχείρηση στη συνέχεια επεκτάθηκε και άρχισε να περιλαμβάνει και την εισαγωγή μουσικών οργάνων.

Από το εργαστήριο τους, έχουν περάσει μερικοί από τους μεγαλύτερους ρεμπέτες της εποχής: ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Γιόβαν Τσάους και πολλοί άλλοι.

Η φήμη του εργαστηρίου ξεπέρασε, ακόμα και τα εγχώρια σύνορα και έφτασε και στους μετανάστες-οργανοπέχτες της Αμερικής, Αυστραλίας, Γερμανίας, Βελγίου, Νορβηγίας, κλπ, οι οποίοι έκαναν εκεί την καλλιτεχνική τους σταδιοδρομία στο εξωτερικό.

Στο εργαστήριο τους, εκτός από τα μπουζούκια, φτιάχνουν και ανατολίτικα όργανα, όπως πολίτικη λύρα και ούτια.

«Ειδικότερα τα ούτια μας είχαν αποκτήσει τεράστια φήμη καθώς τα χρησιμοποιούσαν μεγάλα ονόματα της εποχής εκείνης, όπως ο παγκοσμίως γνωστός Αρμένιος εκ Τουρκίας  σολίστας Ουντί Χραντ του οποίου όλα τα ούτια τα κατασκευάζαμε κατ’ αποκλειστικότητα το εργαστήριο μας», λέει ο Αράμ.

Έτσι μία οικογένεια, που βίωσε το ξεριζωμό και την καταστροφή και αναγκάστηκε να αλλάξει όλη τη ζωή της, με τη βοήθεια της τέχνης της κατάφερε να μεγαλουργήσει και να δημιουργήσει τη δική της ιστορία.

Πηγή: tsakirian.com

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Επιγραφή από την αρχαία Τέω, σε φωτογραφία που συνοδεύει την ανακοίνωση του Μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης για τις ανασκαφικές εργασίες (πηγή: Μητροπολιτικός Δήμος Σμύρνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Τέως: Νέες επιγραφές στη μικρασιατική πόλη που οι αρχαίες πηγές συνδέουν με τη Φαναγόρεια

30/10/2026 - 7:15μμ
Η Εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους στο Βεβέκι της Κωνσταντινούπολης (φωτ.: Ahmet Yurtbakan / Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Άγιος Χαράλαμπος στο Βεβέκι: Από τις πληγές των Σεπτεμβριανών στα θυρανοίξια, έπειτα από δύο χρόνια εργασιών

30/10/2026 - 4:11μμ
(Φωτ.: Ένωση Βουρλιωτών Μικράς Ασίας/Facebook)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ένωση Βουρλιωτών: Μικρασιάτικος χορός με τραγούδια, γεύσεις και μνήμες από τις αλησμόνητες πατρίδες

30/10/2026 - 1:35μμ
(Φωτ.: Ένωση Βουρλιωτών Μικράς Ασίας/Facebook)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Tο νέο ημερολόγιο της Ένωσης Βουρλιωτών Μικράς Ασίας συνδέει το παρόν με τις μνήμες των προγόνων και την πολιτιστική κληρονομιά των Βουρλών

29/10/2026 - 8:24μμ
Ο Βάσος Σεϊτανίδης (φωτ.: shantala.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Βάσος Σεϊτανίδης: Ο Κωνσταντινουπολίτης τενόρος και η σύντομη ζωή του

29/10/2026 - 4:24μμ
(Φωτ.: Ottoman Greeks of the United States Digital History Project/Facebook)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Έφυγε από τη ζωή η Ρενέ Χίρσον Φιλιππάκη – Η επιστήμονας που κράτησε ζωντανή τη μνήμη της Μικρασιατικής Καταστροφής

29/10/2026 - 12:10πμ
Επιστολές που εστάλησαν από το μέτωπο και σήμερα φυλάσσονται στη βιβλιοθήκη της Εστίας Νέας Σμύρνης (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Εστία Νέας Σμύρνης (δια)φυλάσσει τα γράμματα του ’40 και το ανθρώπινο ίχνος πάνω στο χαρτί

28/10/2026 - 11:35μμ
(Φωτ.: imflorinas.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Πίσω από τη σιωπή»: Ο Σύλλογος Μικρασιατών Πτολεμαΐδας «Η Μικρά Ασία» φώτισε τις κρυμμένες ιστορίες της Ανατολίας

26/10/2026 - 11:00πμ
Η Παναγία Κουμαριώτισσα στο Νιχώρι του Βοσπόρου, όπου θα παρουσιαστεί η παράσταση «Ένα προικοσύμφωνο» (φωτ.: İKSV)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Νιχώρι: 70 λίρες και ένα μπαούλο – Ένα ρωμαίικο προικοσύμφωνο του 1897 έγινε θεατρικό έργο

25/10/2026 - 9:21μμ
(Φωτ.: mikrasiatesaigaleo.wordpress.com)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η γυναίκα της Σμύρνης μέσα από τα έργα της Δώρας Σκουτέρη στο Αιγάλεω

25/10/2026 - 8:33πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: pixabay.com)

Ο αρχαιότερος αρειανός μετεωρίτης αποκαλύπτει ότι ο Άρης είχε νερό πριν από 4,1 δισ. χρόνια

20 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)

ΑΑΔΕ: Ο Γιώργος Πιτσιλής διέταξε έρευνα για πιθανή εμπλοκή υπαλλήλων της στο σκάνδαλο του «Χωριάτικο»

48 λεπτά πριν
Πολωνικές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύσσονται στον προαύλιο χώρο του Συνταγματικού Δικαστήριου της Πολωνίας στη Βαρσοβία (φωτ.: EPA/Radek Pietruszka POLAND OUT)

Πολιτική κρίση στην Πολωνία: Έκτακτες διαβουλεύσεις Ναβρότσκι με τα κόμματα μετά την αστυνομική επέμβαση στο Συνταγματικό Δικαστήριο

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Πορτοκαλί προειδοποίηση για ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι

2 ώρες πριν
Συζήτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον επικεφαλής του International Institute for Strategic Studies, Μπάστιαν Γκίγκριχ (φωτ.: EUROKINISSI / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Μητσοτάκης: Η εμπορική ναυτιλία δεν πρέπει να γίνεται όμηρος γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/psmAMACEIA/photos)

Οι Μωμόγεροι του Ποντιακού Συλλόγου Μανιακίου «Αμάσεια» στην Ονειρούπολη Δράμας

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV