pontosnews.gr
Τρίτη, 2/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Έδρα Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ και το καθολικό αίτημα των Ποντίων να αναλάβει η Πολιτεία τις ευθύνες της – Τι είπε ο Ιβάν Σαββίδης

Γράφει ο Ρωμανός Κοντογιαννίδης

17/12/2021 - 10:13μμ
(Φωτ.: pontos-news.gr / Φίλιππος Φασούλας)

(Φωτ.: pontos-news.gr / Φίλιππος Φασούλας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Θα συνεχίσει το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδης να χρηματοδοτεί τη λειτουργία της Έδρας Ποντιακών Σπουδών και του Κέντρου Ποντιακών Ερευνών, τη στιγμή που καθολικό είναι το αίτημα των Ποντίων σε ολόκληρο τον κόσμο να δημιουργηθούν κρατικές θέσεις στην Έδρα, προκειμένου να έχει βάσει νόμου τη δυνατότητα να διευρύνει τις δράσεις της. Τα παραπάνω τονίστηκαν σε διαδικτυακή σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών, και εκπροσώπων πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων ποντιακών συλλόγων και φορέων από ολόκληρο τον κόσμο.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος έκανε την ανακοίνωση για τη συνέχεια της χρηματοδότησης, προκειμένου να συνεχίσουν τη λειτουργία τους οι δύο ακαδημαϊκοί φορείς.

Όπως υποστήριξε, η ελληνική κοινωνία «έχει ανάγκη τη λειτουργία της Έδρας Ποντιακών Σπουδών και γι’ αυτό το φιλανθρωπικό ίδρυμα θα συνεχίσει να τη χρηματοδοτεί, υπογράφοντας τη σύμβαση που της προτάθηκε».

«Να πάρει θέση η Πολιτεία»

Καθολικό ήταν το αίτημα των συμμετεχόντων στη διαδικτυακή συνάντηση να αναλάβει η Πολιτεία τις ευθύνες της και να δημιουργηθούν κρατικές θέσεις στην Έδρα Ποντιακών Σπουδών, προκειμένου να διευρύνει τις δυνατότητες και τις δράσεις της.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο διδάκτωρ Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας και επικεφαλής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, επειδή δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση, η Έδρα δεν μπορεί να στηρίξει κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, αφού ο νόμος απαγορεύει κάτι τέτοιο.

«Οι σπουδές μεταπτυχιακού επιπέδου θα βοηθούσαν, για να δυναμώσει η φωνή μας. Η Έδρα χρηματοδοτείται από ιδιώτη και άρα υπάρχει νομικό πρόβλημα και δεν μπορούμε να στηρίξουμε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών», είπε ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης.

Από την πλευρά του ο Ιβάν Σαββίδης υποστήριξε ότι «εμείς κάναμε το πρώτο βήμα και τώρα το λόγο τον έχει η Πολιτεία. Να γίνει η Πολιτεία ο εντολέας έρευνας των θεμάτων του ποντιακού ελληνισμού. Αυτό θα γίνει με το άνοιγμα κρατικών θέσεων. Όχι επειδή εμείς δεν μπορούμε να συντηρήσουμε την Έδρα Ποντιακών Σπουδών και το Κέντρο Ποντιακών Ερευνών, αλλά για να εξυψώσουμε το στάτους και να διευρύνουμε τις δυνατότητές τους. Δεν πρέπει να συμπεριφερόμαστε, σαν να ζητιανεύουμε. Είμαστε στη χώρα μας, είμαστε φορολογούμενοι πολίτες, έχουμε τα δικαιώματά μας».

Ο απολογισμός

Τις δράσεις της Έδρας Ποντιακών Σπουδών στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας της (τα έκλεισε τον περασμένο Οκτώβριο) παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης από τους δύο ακαδημαϊκούς της Έδρας, τον Κυριάκο Χατζηκυριακίδη και το διδάκτορα Νεότερης Ιστορίας, Θεοδόση Κυριακίδη. Ειδικότερα, ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στα τέσσερα ακαδημαϊκά έτη, μέχρι τον περασμένο Ιούνιο, παρακολούθησαν τα μαθήματά της συνολικά 2.481 προπτυχιακοί φοιτητές.

Η Έδρα, είπε, έχει δική της ιστοσελίδα, newsletter και κανάλι στο youtube, όπου παρουσιάζει τις δράσεις της και τις παραγωγές της, με τη μορφή διαδικτυακών μαθημάτων και έχει προχωρήσει σε αποστολές, όπως στην Παναγία Σουμελά, στον Άγιο Γεώργιο Περιστερεώτα, αλλά και στην Εύξεινο Λέσχη Νάουσας, όπου φυλάσσεται το Αρχείο του Φροντιστηρίου της Αργυρούπολης.

Παράλληλα, φοιτητές της επισκέφθηκαν και το Αρχείο του Εθνικού Συμβουλίου του Πόντου, που βρίσκεται στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης. Επίσης, έγιναν διάφορες συνεντεύξεις με προσωπικότητες και σεμινάρια.

Από την πλευρά του ο Θεοδόσης Κυριακίδης ανέφερε ότι η Έδρα Ποντιακών Σπουδών διαθέτει πολύ καλή και εξειδικευμένη βιβλιοθήκη και αδημοσίευτο αρχειακό υλικό. Παράλληλα, διαθέτει πλέον το φωτογραφικό αρχείο της Άννας Θεοφυλάκτου, καθώς και το Αρχείο της Μαύρης Θάλασσας. «Κάναμε πολλά συνέδρια, με πιο σημαντικό αυτό για τη Γενοκτονία, με τη συμμετοχή αφρόκρεμας διεθνολόγων διεθνώς. Συνεργαστήκαμε για συνέδρια και εκδηλώσεις με την Ιερά Μητρόπολη Καλαμαριάς, την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ενώ βρεθήκαμε και σε συνέδρια του εξωτερικού, όπως στην Τραπεζούντα», είπε ο Θεοδόσης Κυριακίδης.
Ο ίδιος ανέφερε ακόμα ότι έγιναν ακαδημαϊκές συνεργασίες με πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς και παραγωγή για τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Τέλος, δημιούργησε ή συμμετείχε σε τηλεοπτικές παραγωγές με το OPEN, την TV100, το Cosmote History και άλλα κανάλια.

«Δεν πρέπει να διαχωρίζεται η τραγωδία του ποντιακού ελληνισμού από εκείνη των υπόλοιπων Ελλήνων της Ανατολής»

Ο Ιβάν Σαββίδης ανέφερε ότι το αρχείο της Έδρας Ποντιακών Σπουδών και του Κέντρου Ποντιακών Ερευνών θα πρέπει να περάσει σε ψηφιακή μορφή.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας υπογράμμισε ότι στα συνέδρια που διοργανώνουν οι δύο φορείς για τη Γενοκτονία δεν πρέπει να διαχωρίζεται η τραγωδία του ποντιακού ελληνισμού από την τραγωδία των υπόλοιπων Ελλήνων της Ανατολής.

«Πολύτιμη η συνεργασία»

Στην εκδήλωση πήρε μέρος και ο γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ευάνθης Χατζηβασιλείου. Ο τελευταίος χαρακτήρισε ως πολύτιμη τη συνεργασία του Ιδρύματος με την Έδρα και είπε ότι η Έδρα «είναι αυτή που εκπληρώνει τα όνειρα εκατό χρόνων του ποντιακού ελληνισμού».

«Το Ίδρυμα της Βουλής έχει ήδη κάνει πρόγραμμα για τα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Σε αυτό η Έδρα Ποντιακών Σπουδών και ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης είναι από τους πιο πολύτιμους συνεργάτες μας», σημείωσε ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: efxinos.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης τιμά τα μέλη των καλλιτεχνικών τμημάτων της

1/12/2025 - 11:59μμ
Ορισμένα από τα έργα της εικαστικού Τούλας Χαριτίδου
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Έκθεση ζωγραφικής στον Ποντιακό Σύλλογο Πτολεμαΐδας

1/12/2025 - 10:55μμ
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου & Περιχώρων «Οι Ακρίτες»/Sofia Manoglou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Δημιουργίες με ψυχρό πηλό στον Σύλλογο Ποντίων Πολυκάστρου «Οι Ακρίτες»

1/12/2025 - 10:21μμ
Οικογενειακή φωτογραφία στο πλαίσιο του επιμορφωτικού ταξιδιού των εκπαιδευτικών στην Παναγία Σουμελά, στο Βέρμιο (φωτ.: Αρχείο Μωυσή Τσιρίδη)
ΠΟΝΤΟΣ

Από τη Θεσσαλονίκη σε όλη τη χώρα: Το δίκτυο που φέρνει τον ποντιακό πολιτισμό και την ιστορία στις τάξεις

1/12/2025 - 9:11μμ
Ό,τι απέμεινε μετά τη δεύτερη κατάρρευση, 27 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: Μπάμπης Γιαννακίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Καλαμαριά: «Σβήνει» η τελευταία Σκάλα των Προσφύγων – Η ελληνική γραφειοκρατία «τρώει» ένα μνημείο

1/12/2025 - 3:34μμ
Μέλη του Συλλόγου Ποντίων Πεύκων «Παρχάρ» πριν από την εκδήλωση στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ (φωτ.: Facebook / Τάσος Χ. Μουρτίδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Θεσσαλονίκη: Οι Πόντιοι Πεύκων τίμησαν τη Ζωή Δαλακλίδου – Με χορό και ανθρωπιά

1/12/2025 - 1:56μμ
(Φωτ.: Facebook /Διογένης Αϊνατζής)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ο φίλος-ι-μ’ ο Πάντζον»: Στην Αριδαία παρουσιάστηκε το νέο ποντιακό παιδικό παραμύθι

1/12/2025 - 12:20μμ
(Φωτ.: Γιάννης Καρυπίδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μνήμη και Τιμή στον Βλαδίμηρο Τριανταφύλλοβ: Όσα έγιναν στην εκδήλωση για τον Πόντιο που σημάδεψε τη στρατιωτική ιστορία

1/12/2025 - 11:24πμ
Σκίτσο του Χρήστου Δημάρχου με τίτλο «Στη θαλπωρή της οικογενειακής εστίας» – Μια εικόνα κατεξοχήν χειμωνιάτικη
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Χριστιανάρτ’ς: Ο Δεκέμβριος στην ποντιακή λαογραφία – Τα ήθη και τα έθιμα από τη γη του Πόντου

1/12/2025 - 10:27πμ
(Φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων «Η Μαύρη Θάλασσα»)
ΠΟΝΤΟΣ

Εικόνες από την τιμητική εκδήλωση για τον Βίκτορα Σαρηγιαννίδη στην Επιτροπή Ποντιακών Μελετών

1/12/2025 - 9:30πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: efxinos.gr)

Η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης τιμά τα μέλη των καλλιτεχνικών τμημάτων της

6 λεπτά πριν
Διαδηλωτές συγκρούονται με τις αστυνομικές δυνάμεις στην Τιφλίδα, στη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης τον περασμένο Οκτώβριο (φωτ.: EPA/David Mdzinarishvili)

Γεωργία: Έρευνα μετά το ρεπορτάζ του BBC ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο εναντίον διαδηλωτών

37 λεπτά πριν
Ορισμένα από τα έργα της εικαστικού Τούλας Χαριτίδου

Έκθεση ζωγραφικής στον Ποντιακό Σύλλογο Πτολεμαΐδας

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου & Περιχώρων «Οι Ακρίτες»/Sofia Manoglou)

Δημιουργίες με ψυχρό πηλό στον Σύλλογο Ποντίων Πολυκάστρου «Οι Ακρίτες»

2 ώρες πριν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα (φωτ.: Χ/Recep Tayyip Erdoğan)

Ερντογάν: Η πλήρης ένταξη στην ΕΕ παραμένει στρατηγικός στόχος της Τουρκίας

2 ώρες πριν
Οικογενειακή φωτογραφία στο πλαίσιο του επιμορφωτικού ταξιδιού των εκπαιδευτικών στην Παναγία Σουμελά, στο Βέρμιο (φωτ.: Αρχείο Μωυσή Τσιρίδη)

Από τη Θεσσαλονίκη σε όλη τη χώρα: Το δίκτυο που φέρνει τον ποντιακό πολιτισμό και την ιστορία στις τάξεις

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign