pontosnews.gr
Κυριακή, 9/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι πρόσφυγες στη νέα πατρίδα, τη Μακεδονία του 1922 – Λεύκωμα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Προβάλλονται ο οικονομικός μετασχηματισμός, αλλά κυρίως η κοινωνική ενσωμάτωση

18/12/2021 - 10:41πμ
Σμύρνη, 12 Σεπτεμβρίου 1922. Συλλογή Α. και Λ. Χαΐτογλου (πηγή: Λεύκωμα «1922, Μακεδονία, η νέα πατρίδα»)

Σμύρνη, 12 Σεπτεμβρίου 1922. Συλλογή Α. και Λ. Χαΐτογλου (πηγή: Λεύκωμα «1922, Μακεδονία, η νέα πατρίδα»)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Φτηνό και έμπειρο εργατικό δυναμικό, δοκιμασμένες επιχειρηματικές ιδέες, άνοιγμα σε νέες αγορές όπως η ταπητουργία, η μεταξουργία, αλλά και συστηματική κτηνοτροφία και αμπελουργία. Τη δεκαετία 1922-1932 το οικονομικό πρόσωπο της Μακεδονίας άλλαξε χάρη και στους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη.

Αυτός ο μετασχηματισμός, αλλά κυρίως η κοινωνική ενσωμάτωση, είναι το θέμα του δίγλωσσου λευκώματος με τίτλο 1922, Μακεδονία, η νέα πατρίδα, του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.

Η έκδοση περιλαμβάνει σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό από συλλέκτες και φορείς της Μακεδονίας, σε επιμέλεια της Φανής Τσατσάια, διευθύντριας του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή στόχος ήταν να μην σκιαγραφηθεί μόνο η Θεσσαλονίκη ως πρωτεύουσα των προσφύγων, αλλά η Μακεδονία ολόκληρη, η οποία αποτέλεσε σημείο αναφοράς και πειραματικό πεδίο μιας καινοφανούς διαδικασίας όσμωσης.

Άλμπουμ με φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί σε φωτογραφεία της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης. Συλλογή Μουσείου Μέριμνας Ποντίων Κυριών (πηγή: Λεύκωμα «1922, Μακεδονία, η νέα πατρίδα»)

Έτσι, περιλαμβάνονται χαρακτηριστικά παραδείγματα όπως η οικογένεια Χαΐτογλου από το Ικόνιο η οποία εδραίωσε την παραγωγή και το εμπόριο του χαλβά στη Μακεδονία, η οικογένεια του Θανάση Χατζόπουλου από την Ανατολική Θράκη η οποία δραστηριοποιήθηκε στο χώρο της συσκευασίας, η οικογένεια του Παντελή και του Νικόλαου Κωνσταντινίδη η οποία παράγει ζυμαρικά από τη δεκαετία του 1930, η οικογένεια Ευθύμιου Ευθυμιάδη από τη Ραιδεστό και η οικογένεια Βεζύρογλου από τη Μαγνησία της Εφέσου.

«Στο φετινό ημερολόγιο διερευνήθηκε το ιδιαίτερο νόημα που απέκτησε η προσπάθεια της κοινωνικής ενσωμάτωσης στη Μακεδονία, περιοχή με ιδιαίτερη πολιτισμική φυσιογνωμία και ιδιότυπη ανθρωπογεωγραφική ενότητα», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Σταυρούλα Μαυρογένη, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης του ΙΜΜΑ.

Επίσης τονίζει ότι προβάλλεται και το πώς διανθίστηκε η πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής από τη νέα γενιά λογοτεχνών, καλλιτεχνών, καθώς και μουσικών.

  • Τα κείμενα στο ημερολόγιο 1922, Μακεδονία, η νέα πατρίδα υπογράφουν οι: Βασίλειος Κ. Γούναρης (καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας ΑΠΘ), Παρασκευάς Σαββαΐδης (καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ), Σταυρούλα Μαυρογένη, Φανή Τσατσάια, Κυριάκος Στ. Χατζηκυριακίδης (επίκουρος καθηγητής Έδρας Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ), Μάρκος Δραγούμης (μουσικολόγος), Νικολάος Ανδριώτης (ιστορικός), Θεοδόσης Κυριακίδης (επιστημονικός συνεργάτης της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ) και Κωνσταντίνος Παπανικολάου (ιστορικός, επιστημονικός συνεργάτης του ΙΜΜΑ).
  • Την επιστημονική υποστήριξη της έκδοσης είχαν οι ακαδημαϊκοί: Ιωάννης Κ. Χασιώτης, Βασίλειος Κ. Γούναρης και Σταυρούλα Μαυρογένη.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής που προέκυψε από το προσυνέδριο
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

ΟΠΣΕ: Οργανώνεται η νέα γενιά των προσφυγικών συλλόγων – Στην Καλαμάτα το 1ο Συνέδριο Νεολαίας

8/08/2026 - 5:25μμ
(Πηγή: facebook.com/estia1930ns)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης: Όταν οι κλωστές υφαίνουν ιστορία – Το κοπανέλι από τις χρυσοχέρες Μικρασιάτισσες

4/08/2026 - 4:35μμ
«Θεοτόκεια» 2025 στην αυλή της  Κουμαριώτισσας του Νεοχωρίου, στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: Facebook / ΝΕΟΧΩΡΙ ΒΟΣΠΟΡΟΥ - YENIKOY BOGAZICI)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κωνσταντινούπολη: Αρχίζουν σήμερα τα «Θεοτόκεια» – Η ρωμαίικη μνήμη ζωντανεύει στο Νεοχώρι

4/08/2026 - 11:20πμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση του Συλλόγου Μικρασιατών και του Δήμου Καβάλας στην Πλατεία Καπνεργάτη. Κυριακή 2 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Κώστας Σαραϊδάρης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Καβάλα: Ένα «Μουσικό Χαρμάνι» ένωσε τις μελωδίες της Μικράς Ασίας με το ρεμπέτικο

3/08/2026 - 7:36μμ
(Φωτ.: Νατάσσα Παπαγιαννοπούλου / ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ξάνθη: Από την προσφυγιά στις «100 γλυκές χρονιές» – Ένα ζαχαροπλαστείο και η ιστορία μιας πόλης μέσα από τις γεύσεις της

27/07/2026 - 1:59μμ
Η Κρήνη της Ερυθραίας, ο σημερινός Τσεσμές. Αρχειακή φωτογραφία: Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών · Σύγχρονη λήψη: αρχείο Δημήτρη Ν. Θωμαδάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Άγιε μου Παντελέημονα»: Το τραγούδι της Ερυθραίας που έγινε καημός της προσφυγιάς

27/07/2026 - 1:03μμ
Κολυμβητές συμμετέχουν στον 15ο Κολυμβητικό Διάπλου Μικρασιατικής Μνήμης, στη Λέσβο, Κυριακή 26 Ιουλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ηλίας Μάρκου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Λέσβος: 110 κολυμβητές τίμησαν τη Μικρασιατική Μνήμη στον 15ο Διάπλου της Γέρας

27/07/2026 - 12:35μμ
(Φωτ.: chiosphotos.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Χίος: Αναβίωσε για μια ακόμη χρονιά η άφιξη των Μικρασιατών προσφύγων με τα ψαροκάικα – Μαζί τους και η εικόνα της Αγίας Παρασκευής

27/07/2026 - 10:07πμ
Καππαδοκικές ελληνικές γυναικείες φορεσιές, μεταξύ των οποίων εορταστικές και νυφικές ενδυμασίες, κυρίως από την περιοχή της Νίγδης. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στην προσωρινή έκθεση «Μικρά Ασία» του Μουσείου Μπενάκη (φωτ.: Catlemur / Wikimedia Commons)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Οι γυναίκες της Σινασού και οι «επίσημες» παραδοσιακές φορεσιές τους – Τα σπάνια κεντήματα μιας χαμένης πατρίδας

26/07/2026 - 7:28μμ
Μέλη μικρασιατικών σωματείων μεταφέρουν την εικόνα της Αγίας Παρασκευής στους δρόμους του Καστέλλου Χίου. Σάββατο 25 Ιουλίου 2026 (φωτ.: alithia.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Από την Κρήνη στο Καστέλλο Χίου: Η εικόνα της Αγίας Παρασκευής που πέρασε το Αιγαίο

26/07/2026 - 3:06μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Καιρός: Σταθερά αυγουστιάτικη εικόνα και σήμερα – Δεν θα ξεπεράσει τους 37°C το θερμόμετρο στις περισσότερες περιοχές

16 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Anna Szilagyi)

Γερμανία: Μη επανδρωμένα αεροσκάφη εθεάθησαν και πάλι πάνω από στρατιωτική βάση

8 ώρες πριν
Ο Τζο Μπάιντεν σε εκδήλωση του Προεδρικού Κέντρου Ομπάμα, τον περασμένο Ιούνιο (φωτ.: EPA / Victor Hilitski)

Τζο Μπάιντεν: Ο καρκίνος έχει κάνει μετάσταση στα οστά, λέει ο γιος του, Χάντερ

9 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕΟΚ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα U16: Τρία στα τρία και… έφυγε για ημιτελικό η Εθνική Κορασίδων

9 ώρες πριν
(Πηγή: facebook / Σύλλογος Αρτακηνών Κυζικηνών)

Νέα Αρτάκη: Προ των πυλών τα 50ά Κυζίκεια

10 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Erdem Sahin)ERDEM SAHIN

Φιντάν για συμφωνία με Πακιστάν και Σαουδική Αραβία: Είναι, επί της ουσίας, ίδια με το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign