pontosnews.gr
Παρασκευή, 26/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πέθανε η δημοσιογράφος Ροζίτα Σώκου

Από κορονοϊό, σε ηλικία 98 ετών

14/12/2021 - 4:11μμ
(Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ)

(Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η μικρασιατικής καταγωγής δημοσιογράφος Ροζίτα Σώκου έχασε σήμερα το πρωί τη μάχη με τον κορονοϊό, σε ηλικία 98 ετών.

Την ανακοίνωση για το θάνατό της έκανε η κόρη της.

«Σήμερα Τρίτη 14 Δεκεμβρίου στις 8.35 π.μ. πέθανε η μητέρα μου Ροζίτα Σώκου, στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» όπου νοσηλευόταν εδώ και λίγες ημέρες με κορωνοϊό. Σύμφωνα με την επιθυμία της, θα γίνει αποτέφρωση σε κλειστό κύκλο χωρίς συμμετέχοντες και αργότερα που θα έχω γίνει και γω καλά, θα κάνουμε ένα πάρτυ με τους φίλους για το σκόρπισμα της τέφρας και το κατευώδιο.

»Γεννημένη στις 9.9.1923, είχε πρόσφατα γιορτάσει τα 98α της γενέθλια και είχε μόλις ολοκληρώσει τη 2η, επαυξημένη και βελτιωμένη έκδοση της μνημειώδους αυτοβιογραφίας της με τίτλο “Ο αιώνας της Ροζίτας”. Τον αιώνα βέβαια δεν τον έφτασε, αλλά καλύτερα για κείνη, γιατί ήταν ήδη πολύ κουρασμένη και ταλαιπωρημένη. Δεν σας γράφω περισσότερα γιατί κι εγώ είμαι σε δύσκολη κατάσταση στο νοσοκομείο. Μη γράψετε πολλές κακίες και ανακρίβειες αν μπορείτε. Αυτά πονάνε πολύ. Στο κανάλι Ροζίτα Σώκου στο YouTube θα βρείτε ενδιαφέρον και χρήσιμο υλικό. Ιρένε Μαραντέι», έγραψε η κόρη της σπουδαίας δημοσιογράφου.

Στα χρόνια της γερμανικής κατοχής παρακολουθούσε μαθήματα στη θεατρική σχολή του Βασίλη Ρώτα. Καθηγητές της υπήρξαν εκτός από τον ίδιο ο γλύπτης Απάρτης, η θεατρολόγος Σοφία Μαυροειδή-Παπαδάκη, ο Γιαννούλης Σαραντίδης στη θεατρική τέχνη, ο σκηνογράφος και ζωγράφος Τσαρούχης, ο ενδυματολόγος Αντωνάκης Φωκάς.

Ορισμένοι από τους συμμαθητές της ήταν οι τρεις αδελφοί Ξενάκη (Γιάννης, Ιάσων και Κοσμάς), ο Νίκος Γεωργιάδης, ο Μίνως Αργυράκης, ο Μίνως Βολανάκης, ο Μάνος Ζαχαρίας. Μετά την απελευθέρωση πήγε στην Αγγλία, όπου παρακολούθησε έναν θερινό κύκλο μαθημάτων με θέμα τη λογοτεχνία του 20ού αιώνα στο κολέγιο Lady Margaret Hall του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Υπήρξε μια από τις πρώτες Ελληνίδες γυναίκες δημοσιογράφους. Άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με την κινηματογραφική κριτική το 1946 και εργάστηκε μεταξύ άλλων στο περιοδικό Χόλλυγουντ, στις εφημερίδες Οι καιροί, Ανεξαρτησία, Βραδυνή και  Athens News. Το 1953 η Ελένη Βλάχου, που ως τότε έγραφε η ίδια την κινηματογραφική κριτική της Καθημερινής, της παρέδωσε τη στήλη, την οποία η Σώκου διατήρησε για αρκετά χρόνια, συνεργαζόμενη και με τα περιοδικά Εκλογή και Εικόνες.

Αργότερα πήγε στην Ιταλία, διατήρησε τη συνεργασία της με την Ελένη Βλάχου στο περιοδικό Εκλογή. Εκεί γνώρισε τον γελοιογράφο Γιάννη Κυριακόπουλο (κατά κόσμον ΚΥΡ), τον οποίο σύστησε στην Ελένη Βλάχου. Επιστρέφοντας το 1961 στην Ελλάδα, στήριξε τη δημιουργία της Μεσημβρινής (1961-1965).

Συνεργάστηκε επί χρόνια με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, γράφοντας φυλλάδια και παρουσιάζοντας ταινίες πριν από τις κυριακάτικες προβολές τους.

Μετά το πραξικόπημα του 1967, η Ελένη Βλάχου έκλεισε την Καθημερινή φεύγοντας στο εξωτερικό και η Ροζίτα Σώκου αποτέλεσε το ένα από τα δύο στελέχη της εφημερίδας που αρνήθηκαν να υπογράψουν τη συλλογική μήνυση κατά της Βλάχου. Με την υπογραφή της θα συνομολογούσε πως είχε άδικο η Ελένη Βλάχου όταν υποστήριζε πως υπό το υφιστάμενο καθεστώς ήταν αδύνατον να συνεχιστεί η έκδοση μιας αντικειμενικής εφημερίδας.

Για την άρνησή της αυτή, η Σώκου πέρασε από πειθαρχικό συμβούλιο, όπου απειλήθηκε με διαγραφή από την ΕΣΗΕΑ. Στη συνέχεια συνεργάστηκε στη δημιουργία του περιοδικού του Γιάννη Πουρνάρα Επίκαιρα, καθώς και στο Πρώτο. Το 1968 πήγε για λογαριασμό του τελευταίου σε αποστολή στη Σοβιετική Ένωση και στο Χόλιγουντ.

Από το 1969 έως το 2005 διήρκεσε η συνεργασία της με την εφημερίδα Ακρόπολη. Από το 1970 προστέθηκε και η Απογευματινή. Έγραφε κριτική κινηματογράφου, θεάτρου, μπαλέτου. Διατηρούσε διάφορες προσωπικές σελίδες με χρονογραφήματα, πορτρέτα καλλιτεχνών ή αναμνήσεις, καθώς και ανταποκρίσεις από κινηματογραφικά και θεατρικά φεστιβάλ. Στις ανταποκρίσεις της έδινε αγώνα να βοηθήσει ταλαντούχους δημιουργούς που θεωρούσε ότι αδικούνταν από το κατεστημένο.

Όταν η Καθημερινή ξανάρχισε την κυκλοφορία της, η Σώκου έγραφε έως το 1987 στο κυριακάτικο φύλλο με το ψευδώνυμο Ειρήνη Σταύρου. Για ένα διάστημα έγραφε στο Έθνος της Κυριακής και στον Κόσμο του Επενδυτή. Επί χρόνια διατηρούσε σελίδα στο περιοδικό Παιδί και Νέοι γονείς. Από το 1984 έως το 2006 ανέλαβε μια σελίδα στο εβδομαδιαίο περιοδικό Τηλέραμα, όπου προσπαθούσε να δώσει λύσεις στα προβλήματα που της έθεταν οι αναγνώστες.

Είχε τη δική της εκπομπή με συνεντεύξεις ανθρώπων που μιλούσαν για τα θετικά και τα αρνητικά του επαγγέλματός τους. Είχε ακόμα μία εκπομπή ποικίλης ύλης μαζί με τον Κώστα Φέρρη με τίτλο «Λίθοι και κέραμοι».

Στην τηλεόραση έγινε γνωστή με την εκπομπή ταλέντων «Να η ευκαιρία», που σημείωσε μεγάλη τηλεθέαση, ως μέλος της κριτικής επιτροπής, όπου ξεχώριζε για την καλλιέργεια και την αμεσότητά της.

Το 1992-1993 είχε εκπομπή στο Νew Channel με τίτλο «Οι επισκέπτες της νύχτας». Υποδεχόταν προσωπικούς φίλους, επώνυμους και ανώνυμους, για μια απρογραμμάτιστη κουβεντούλα στο σαλόνι του σπιτιού της. Το 1995-1996 εμφανιζόταν μία φορά την εβδομάδα στον «Πρωινό καφέ» του ΑΝΤ1.

Το 1997 το Κανάλι 5 επιχείρησε να αναβιώσει την επιτυχία του «Να η ευκαιρία» σε μια εβδομαδιαία εκπομπή παρουσίασης ταλέντων με τίτλο «Όνειρα στο φως» συγκεντρώνοντας τους: Σώκου, Κατσαρό, Ντάριο μαζί με νέους συνεργάτες.

Όλο αυτό το διάστημα η Σώκου είχε εμφανίσεις σε διάφορες εκπομπές, ακόμα και στη διαδικτυακή τηλεόραση.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στο καφενείο στο Λεοντάρι ανήμερα τα Χριστούγεννα (φωτ.: Facebook / Aris Efthimiou)
ΕΛΛΑΔΑ

Στο Λεοντάρι Καρδίτσας αναζητώντας τις ρίζες τους: Συγκίνηση από την επίσκεψη Τούρκων απογόνων παλιών κατοίκων

26/12/2025 - 9:56πμ
Έντονη βροχόπτωση (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

Άστατος καιρός με βροχές, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας – Πού θα χιονίσει

26/12/2025 - 8:00πμ
Αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Αργολίδα κάνουν «ρεβεγιόν» στο μπλόκο στην είσοδο του Άργους. Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Σε νέα σύσκεψη για τις κινητοποιήσεις – Δυσαρέσκεια για τις κυβερνητικές δεσμεύσεις

25/12/2025 - 10:18μμ
O Άρης Μουγκοπέτρος κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης, 21 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: Facebook / Αρης Μουγκοπέτρος - Aris Mougopetros Fan Club)
ΕΛΛΑΔΑ

Άρης Μουγκοπέτρος: Μήνυση από τη σύζυγό του για ενδοοικογενειακή απειλή – Συνελήφθη ο μουσικός

25/12/2025 - 9:22μμ
Χιόνια στη Λέσβο, στα χωριά Αγιάσος και Αμπελικό (φωτ.: ΕUROKINISSI / Παναγιώτης Μπαλάσκας)
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται ο «κανονικός» χειμώνας: Ψυχρή εισβολή, βοριάδες και πτώση θερμοκρασίας

25/12/2025 - 8:49μμ
Έκρηξη σε κατάστημα τράπεζας στον Εύοσμο στη Θεσσαλονίκη. Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Έκρηξη βόμβας σε τράπεζα στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης – Βίντεο ντοκουμέντο

25/12/2025 - 8:14μμ
Φωτογραφία του Κωνσταντίνου Γκίνη από το Silver alert
ΕΛΛΑΔΑ

Άνω Πορόια: Άκαρπες οι έρευνες για τον αγνοούμενο διοικητή της Πυροσβεστικής Κωνσταντίνο Γκίνη

25/12/2025 - 6:09μμ
(Πηγή: visit-thesprotia.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στη Θεσπρωτία: Τα αγνά χρόνια του μόχθου που αν και τους έλειπε η λάμψη ήταν γαλήνια

25/12/2025 - 1:37μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Πέντε συλλήψεις για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ στη Θεσσαλονίκη

25/12/2025 - 1:06μμ
Εικόνα από το σημείο της έκρηξης σε κατάστημα τράπεζας στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης (φωτ.: Ραφαήλ Γεωργιάδης / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Χριστούγεννα με ισχυρή έκρηξη στον Εύοσμο

25/12/2025 - 11:01πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στο καφενείο στο Λεοντάρι ανήμερα τα Χριστούγεννα (φωτ.: Facebook / Aris Efthimiou)

Στο Λεοντάρι Καρδίτσας αναζητώντας τις ρίζες τους: Συγκίνηση από την επίσκεψη Τούρκων απογόνων παλιών κατοίκων

36 λεπτά πριν
Ο Ποντιακός Σύλλογος Ακρινής σε... χριστουγεννιάτικη διάθεση (φωτ.: instagram/syllogos_akrinhs)

Μεγάλο ποντιακό γλέντι σήμερα στην Ακρινή

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook/Μορφωτικός Σύλλογος Κωνσταντίας)

Ετήσιος γιορτινός χορός με ειδικό κάλεσμα από τους Πόντιους της Κωνσταντίας

2 ώρες πριν
Έντονη βροχόπτωση (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Άστατος καιρός με βροχές, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας – Πού θα χιονίσει

3 ώρες πριν
Στολισμένο αυτοκίνητο του καρτέλ Los Tlacos (πηγή: Χ)

Μεξικό: «Χριστουγεννιάτικη παρέλαση» καρτέλ στο Γκερέρο – Μοίρασαν δώρα και γλυκά σε κατοίκους

11 ώρες πριν
Αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Αργολίδα κάνουν «ρεβεγιόν» στο μπλόκο στην είσοδο του Άργους. Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Αγρότες: Σε νέα σύσκεψη για τις κινητοποιήσεις – Δυσαρέσκεια για τις κυβερνητικές δεσμεύσεις

12 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign