pontosnews.gr
Παρασκευή, 12/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν επιβεβαιώθηκε ξανά, σε ένα από τα πιο δύσκολα κοσμικά τεστ

Οποιαδήποτε «ρωγμή» θα ανοίξει νέους δρόμους στη Φυσική

14/12/2021 - 3:45μμ
Εικαστική απεικόνιση του ζεύγους πάλσαρ PSR J0737-3039 A/B, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2.400 έτη φωτός από τη Γη (πηγή: MPIfR / Michael Kramer)

Εικαστική απεικόνιση του ζεύγους πάλσαρ PSR J0737-3039 A/B, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2.400 έτη φωτός από τη Γη (πηγή: MPIfR / Michael Kramer)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η θεωρία Γενικής Σχετικότητας του Αϊνστάιν για μία ακόμη φορά επιβεβαιώθηκε, περνώντας άλλο ένα τεστ στο… σύμπαν.

Αφού παρακολούθησε επί 16 χρόνια ένα ζεύγος αστέρων νετρονίων (πάλσαρ) να κινούνται το ένα πέριξ του άλλου καμπυλώνοντας το χωροχρόνο, μία μεγάλη διεθνής ομάδα αστρονόμων συμπέρανε ότι η συμπεριφορά των δύο άστρων είναι συνεπής με τη θεωρία του Αϊνστάιν.

Εδώ και πάνω από ένα αιώνα διάφορες επιστημονικές ομάδες έχουν προσπαθήσει να βρουν σφάλμα στη Γενική Σχετικότητα, αλλά έχουν αποτύχει, αν και οι προσπάθειες τους πρόκειται να συνεχιστούν, καθώς οποιαδήποτε «ρωγμή» θα ανοίξει νέους δρόμους στη Φυσική.

Η θεωρία, που δημοσιεύθηκε το 1915 φέρνοντας πραγματική επανάσταση, περιγράφει τα αποτελέσματα της βαρύτητας στο χωροχρόνο.

Αν κάτι έχει πολύ μεγάλη μάζα –όπως συμβαίνει στην περίπτωση των πάλσαρ– καμπυλώνει περισσότερο το χωροχρόνο γύρω του απ’ ό,τι κάτι με μικρότερη μάζα. Αυτό σημαίνει ότι στους αστέρες νετρονίων, που έχουν τρομερά μεγάλη πυκνότητα ύλης και εκπέμπουν ραδιοκύματα από τους πόλους τους, το φως πρέπει να καμπυλώνεται αισθητά γύρω τους, καθώς τα φωτόνια αναγκάζονται να ακολουθήσουν τον καμπυλωμένο χωροχρόνο, κάτι που μπορεί να παρατηρηθεί από τη Γη.

Μάλιστα όταν δύο πάλσαρ «χορεύουν» το ένα γύρω από το άλλο, τότε επιταχύνονται και εκπέμπουν επίσης βαρυτικά κύματα (ρυτιδώσεις του χωροχρόνου), κάτι που παράλληλα ωθεί σε συρρίκνωση της τροχιάς τους, καθώς χάνουν ενέργεια σταδιακά.

Οι παρατηρήσεις επί 16 χρόνια

Οι επιστήμονες από την Ευρώπη, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή Μίκαελ Κράμερ του Ινστιτούτου «Μαξ Πλανκ» στη Βόννη, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Physical Review, πραγματοποίησαν πολυετείς παρατηρήσεις (2003-2019) του ζεύγους πάλσαρ PSR J0737-3039 A/B, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2.400 έτη φωτός από τη Γη.

Τα δύο άστρα είναι τόσο πυκνά που αν και έχουν περίπου 30% μεγαλύτερη μάζα από τον Ήλιο η διάμετρός τους δεν ξεπερνά τα 24 χιλιόμετρα.

Τα άστρα νετρονίων –που εκτιμάται ότι τελικά θα συγκρουστούν σε 85 εκατομμύρια χρόνια– κάνουν τροχιά το ένα γύρω από το άλλο σε μόλις 147 λεπτά, κινούμενα με ασύλληπτες ταχύτητες έως 1 εκατ. χλμ/ώρα. Ταυτόχρονα τα πάλσαρ γυρίζουν σαν σβούρα γύρω από τον άξονα τους, το ένα κάνοντας 44 περιστροφές ανά δευτερόλεπτο, ενώ το άλλο, που είναι πιο αργό, κάνοντας 1 περιστροφή κάθε 2,8 δευτερόλεπτα.

Κάθε φορά που ένα πάλσαρ περιστρέφεται, μια ακτίνα ραδιοκυμάτων φτάνει στη Γη, μεταφέροντας την εντύπωση ότι αυτό «πάλλεται» (εξού και το όνομά του).

Χρησιμοποιώντας επτά επίγεια ραδιοτηλεσκόπια σε διάφορα μέρη του πλανήτη μας, οι επιστήμονες βρήκαν ότι οι ραδιοπαλμοί των πάλσαρ φτάνουν στη Γη αργότερα του αναμενομένου και αυτό συμβαίνει επειδή τα καθυστερεί η μεγάλη καμπύλωση του χωροχρόνου των δύο άστρων.

Οι υπολογισμοί έδειξαν ότι η καθυστέρηση εξηγείται σε ποσοστό 99,99% από τη θεωρία σχετικότητας του Αϊνστάιν.

«Πρόκειται για το πιο αυστηρό τεστ μέχρι σήμερα της θεωρίας του Αϊνστάιν και θέτει τον πήχη για τα μελλοντικά πειράματα από άποψη ακρίβειας. Η Γενική Σχετικότητα είναι η καλύτερη θεωρία που έχουμε για τη βαρύτητα, αλλά ξέρουμε, λόγω της ασυμβατότητας της με την κβαντομηχανική και το καθιερωμένο πρότυπο [σ.σ. της σωματιδιακής φυσικής], πως δεν αποτελεί την τελευταία λέξη. Το να βρούμε την παραμικρή απόκλιση από τη Γενική Σχετικότητα θα συνιστά μια μείζονα ανακάλυψη που θα ανοίξει ένα παράθυρο σε μια νέα Φυσική πέρα από την τωρινή μας κατανόηση του σύμπαντος, και τελικά μπορεί να μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε επιτέλους μια ενοποιημένη θεωρία των θεμελιωδών δυνάμεων της φύσης», δήλωσε ο φυσικός Ρόμπερντ Φέρντμαν του Πανεπιστημίου East Anglia.

Από τη μεριά του ο αναπληρωτής καθηγητής Άνταμ Ντέλερ του αυστραλιανού Πανεπιστημίου Τεχνολογίας Σουίνμπερν, τόνισε: «Στο μέλλον θα επιστρέψουμε, χρησιμοποιώντας νέα ραδιοτηλεσκόπια και νέα ανάλυση δεδομένων, ελπίζοντας ότι τελικά θα εντοπίσουμε κάποια αδυναμία στη Γενική Σχετικότητα, κάτι που θα μας οδηγήσει σε μια ακόμη καλύτερη βαρυτική θεωρία».

  • Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΔρ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: Pixabay/Gerd Altmann)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ChatGPT: Αμερικανοί πάνε στα δικαστήρια την OpenAI και τη Microsoft με κατηγορία για… φόνο

11/12/2025 - 7:48μμ
Καλλιτεχνική απεικόνιση της μαύρης τρύπας του γαλαξία NGC 3783 (φωτ.: ESA)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Διάστημα: Έκρηξη σε μαύρη τρύπα προκαλεί ισχυρούς αστρικούς ανέμους

9/12/2025 - 5:31μμ
Πείραμα για τον φωτονικό επεξεργαστή Τεχνητής Νοημοσύνης. Από αριστερά οι υποψήφιοι διδάκτορες Αντώνης Πράπας, Μόσχος Θεόδωρος, Οδυσσέας Ασημόπουλος (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Από το ΑΠΘ, ο ισχυρότερος φωτονικός πυρήνας Τεχνητής Νοημοσύνης παγκοσμίως

9/12/2025 - 12:48μμ
Ρομποτικός μηχανισμός λαμβάνει δείγματα από μια υδροθερμική πηγή στη Μήλο (φωτ.: MARUM – Center for Marine Environmental Sciences, University of Bremen)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Εντυπωσιακή ανακάλυψη στη Μήλο: Υδροθερμικά πεδία σε άγνωστα βάθη

7/12/2025 - 12:34μμ
Προσομοίωση της προβλεπόμενης φωτορύπανσης δορυφόρων σε ένα μελλοντικό διαστημικό τηλεσκόπιο (φωτ.: NASA / Borlaff, Marcum, Howell Nature, 2025)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η φωτορύπανση των δορυφόρων αλλοιώνει τις εικόνες του διαστήματος

4/12/2025 - 5:41μμ
Το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία το 2022, 36 χρόνια μετά το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία (φωτ.: EPA / Sergey Dolzhenko)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τσερνόμπιλ: Βρέθηκε μεταλλαγμένος μύκητας που επιβιώνει χρησιμοποιώντας την ακτινοβολία

2/12/2025 - 7:31μμ
(Πηγή: SpaceX)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Διάστημα: Μικροδορυφόροι ραντάρ made in Greece παρέχουν στοιχεία για την Άμυνα και την Ασφάλεια

30/11/2025 - 6:30μμ
(Φωτ.: Βασιλική Μουσλοπούλου / ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αποκρυπτογραφήθηκε το ανάγλυφο της Ελλάδας – Νέα χαρτογράφηση ρηγμάτων φωτίζει τον σεισμικό χάρτη της χώρας

29/11/2025 - 1:26μμ
Τα μέλη της Αποστολής 74, ο αστροναύτης της NASA Κρις Ουίλιαμς (α) και οι κοσμοναύτες της Roscosmos Σεργκέι Κουντ-Σβέρτσκοφ (κέντρο) και Σεργκέι Μικάεφ στην τελετή πριν από την εκτόξευση του Soyuz MS-28 (φωτ.: EPA/PAVEL MIKHEYEV)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Soyuz MS-28: Ασφαλείς οι δύο Ρώσοι κοσμοναύτες και ο Αμερικανός αστροναύτης στον ISS

28/11/2025 - 11:05πμ
Το δέλτα του ποταμού Έλβα (πηγή: esa.int)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Διάστημα: Εντυπωσιακές εικόνες υψηλής ανάλυσης από το δορυφόρο Copernicus Sentinel-1D – Μόλις 50 ώρες από την εκτόξευσή του

27/11/2025 - 6:56μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εικόνα από χθες το βράδυ στο αγροτικό μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα, όπου καλλιτέχνες κράτησαν μουσική συντροφιά σε όλους όσοι ήταν εκεί (φωτ.: EUROKINISSI)

Αγροτοκτηνοτροφικά μπλόκα παντού: Αποκλείουν συμβολικά, σήμερα, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης

12 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook Σύλλογος Ποντίων χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες»)

Οι «Τραντέλλενες» τιμούν ξανά την παράδοση: Υποδοχή ιερών λειψάνων και εγκαίνια στη Νέα Μορσινή Ξάνθης

36 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Προϋπολογισμός 2026: Αρχίζει η πενθήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Βασίλης Παπαδόπουλος/ EUROKINISSI)

Σχεδόν αίθριος ο καιρός σήμερα, με κατά τόπους νεφώσεις

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Europa League: Κόλλησε στο μηδέν ο Παναθηναϊκός

8 ώρες πριν

Σοκ στο Χέρφορντ της Γερμανίας: 16χρονος τραυματίστηκε βαριά με μαχαίρι σε χριστουγεννιάτικη αγορά

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign