pontosnews.gr
Σάββατο, 13/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Η Ρωσοκρατία στον Πόντο» των Τσατσανίδη-Φωτιάδη ανατρέπει δεδομένα – Θα μπορούσε να ιδρυθεί Αυτόνομη Δημοκρατία του Πόντου;

Παρουσιάζεται σήμερα στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ. Γράφει ο Ρωμανός Κοντογιαννίδης

8/12/2021 - 9:46πμ
Ο στρατηγός Α. B. Σβαρτς με τους αξιωματικούς του ρωσικού στρατού, το 1916, στην Τραπεζούντα (πηγή: «Η Ρωσοκρατία στον Πόντο (1916-1918)», εκδ. Κ. & Μ. ΣΤΑΜΟΥΛΗ)

Ο στρατηγός Α. B. Σβαρτς με τους αξιωματικούς του ρωσικού στρατού, το 1916, στην Τραπεζούντα (πηγή: «Η Ρωσοκρατία στον Πόντο (1916-1918)», εκδ. Κ. & Μ. ΣΤΑΜΟΥΛΗ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ως ένα ιδιαίτερα σημαντικό πόνημα, το οποίο φωτίζει αδιερεύνητες πτυχές της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού και μάλιστα σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την ευρύτερη περιοχή αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, χαρακτηρίζουν στο pontosnews.gr εξειδικευμένοι επιστήμονες το βιβλίο Η Ρωσοκρατία στον Πόντο (1916-1918) – Ο Πόντος και ο Καύκασος στη γεωπολιτική αντιπαράθεση των Μεγάλων Δυνάμεων κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνου Φωτιάδη και του δρ. Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Κράσνονταρ Παναγιώτη Τσατσανίδη.

Μετά την πολύχρονη επιστημονική μελέτη που διενεργήθηκε στα αρχεία του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, σημειώνουν, οι δύο επιστήμονες-συγγραφείς αναδεικνύουν στοιχεία, που ανατρέπουν κάποια από τα οποία γνωρίζαμε μέχρι σήμερα και μάλιστα έχουν μία ενδιαφέρουσα διάσταση και στο σημερινό γίγνεσθαι.

Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζουν, τότε υπήρξε τεράστια αντιπαράθεση των Μεγάλων Δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή του Πόντου και της Μαύρης Θάλασσας, έτσι και τώρα η ίδια περιοχή αποτελεί πεδίο ανταγωνισμού των δύο σημερινών ισχυρών πόλων, αυτού του δυτικού κόσμου και εκείνου της σινορωσικής πλευράς.

Το εξώφυλλο του βιβλίου

Η σημερινή παρουσίαση του βιβλίου, στις 7:00 το απόγευμα, στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θα «ντυθεί» μουσικά από τους αδελφούς Ματθαίο και Κωνσταντίνο Τσαχουρίδη, οι οποίοι θα παρουσιάσουν παραδοσιακά τραγούδια του Πόντου και θα δώσουν ένα στίγμα ρωσικής μουσικής.

Η συμμετοχή των αδελφών Τσαχουρίδη στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου, όπως ο Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης αναφέρει στο pontosnews.gr, αποτελεί καθαρά φιλική κίνηση, προς τιμήν του Κωνσταντίνου Φωτιάδη.

«Δεν είχαμε σε γνώση μας τέτοια ανάλυση»

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και κοσμήτορα του κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ Γρηγόρη Ζαροτιάδη, τα στοιχεία που παρουσιάζει το βιβλίο και τα οποία συλλέχθηκαν από τα αρχεία του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, έχουν ιδιαίτερα σημαντικές διαστάσεις και για τη σημερινό γίγνεσθαι.

«Το βιβλίο φωτίζει μία συγκεκριμένη εποχή για την Παρευξείνια Ζώνη και τον ιστορικό Πόντο, σε μία ανάλυση που δεν την είχαμε σε γνώση μας μέχρι σήμερα. Παρουσιάζονται αρχεία που καταδεικνύουν μία ενδιαφέρουσα διάσταση, η οποία είναι σημαντική και για τη σημερινή συζήτηση. Βρίσκεται και σήμερα στην επικαιρότητα για το διεθνές γίγνεσθαι η Παρευξείνια Ζώνη, μια περιοχή που ανταγωνίζονται οι δύο σημερινοί ισχυροί πόλοι, ο δυτικός και ο σινορωσικός. Άρα το συγκεκριμένο πόνημα είναι πολύ σημαντικό, ώστε να αντλήσουμε συμπεράσματα και για το σήμερα», λέει στο pontosnews.gr ο Γρηγόρης Ζαροτιάδης.

Ο ίδιος στην ομιλία του θα αναφερθεί σε κάποια από τα περιεχόμενα του βιβλίου και κυρίως σε αυτό που αναφέρεται στη γεωπολιτική αντιπαράθεση των Μεγάλων Δυνάμεων και στο ρόλο του Πόντου σε αυτήν. «Θα επιχειρήσω να ενημερώσω το κοινό, για το τι μπορεί να σημαίνει αυτή η εμπειρία προ εκατό χρόνων στη σημερινή πραγματικότητα αλλά και για το σημαντικό ρόλο του ελληνικού στοιχείου στις περιοχές της Παρευξείνιας Ζώνης και της Ανατολικής Μεσογείου. Τη σημαντική συμβολή του ελληνισμού των συγκεκριμένων περιοχών στο σημερινό γίγνεσθαι».

Ο Γρηγόρης Ζαρoτιάδης συμμετέχει στην παρουσίαση του εν λόγω βιβλίου αφενός ορμώμενος από την ποντιακή του καταγωγή και αφετέρου εξαιτίας της προσωπικής σχέσης του με τον Κωνσταντίνο Φωτιάδη, με τον οποίο έχει συνεργαστεί πολλές φορές στο παρελθόν. Επίσης, το περιεχόμενο του βιβλίου έχει άμεση σχέση με το επιστημονικό του αντικείμενο, που είναι οι διεθνείς οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές σχέσεις.

Τέλος και ο ίδιος σχετίζεται με επιστημονικούς φορείς της Παρευξείνιας Ζώνης και της Ανατολικής Μεσογείου.

«Ανατρέπει πολλά απ’ όσα γνωρίζαμε»

Κατά τον καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Λαογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ιάκωβο Μιχαηλίδη, μία από τις σημαντικές πτυχές του βιβλίου των Κωνσταντίνου Φωτιάδη και Παναγιώτη Τσατσανίδη είναι ότι αναδεικνύει στοιχεία, τα οποία ανατρέπουν κάποιες από τις επικρατούσες μέχρι σήμερα επιστημονικές απόψεις.

«Η ιστορία του Πόντου είναι σε σημαντικό μέρος κάποιων ζητημάτων αδιερεύνητη. Αυτό οφείλεται στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή κατά τους νεότερους χρόνους και κυρίως την εποχή της οθωμανικής αλλά και της ρωσικής διοίκησης. Η μελέτη των Φωτιάδη-Τσατσανίδη αποτελεί μία πολύ σημαντική προσθήκη στην αναπαραγωγή και ερμηνεία των γεγονότων στον ιστορικό Πόντο στις αρχές του 20ου αιώνα, στην περίοδο της Ρωσοκρατίας. Μία περίοδο που είναι σήμερα σε μεγάλο βαθμό αδιερεύνητη και περισσότερο σύνθετη, από όσο μέχρι σήμερα νομίζουμε».

«Επιβιώναμε με 12 δολάρια το μήνα»

Στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, αναφορικά με την οικονομική του επιβίωση, το μακρινό 1991 που ξεκίνησε την έρευνά του, όταν έπαιρνε στη Μόσχα μισθό μόλις δώδεκα δολάρια το μήνα, θα αναφερθεί, μεταξύ άλλων, κατά την ομιλία του ο εις εκ των συγγραφέων του βιβλίου, Κωνσταντίνος Φωτιάδης.

«Ήταν πολύ δύσκολες οι συνθήκες. Κάναμε μεγάλο αγώνα για να επιβιώσουμε εκεί. Αλλά και στην έρευνά μας στα αρχεία του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αντιμετωπίσαμε του κόσμου τα προβλήματα. Καταφέραμε να μαζέψουμε τεράστιο υλικό, αλλά είχαμε την πολυτέλεια του χρόνου και αποφασίσαμε να εστιαστούμε στην εποχή της Ρωσοκρατίας», λέει ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης.

Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας θα αναφερθεί στην ομιλία του και στο ντοκιμαντέρ που συνοδεύει το βιβλίο, το οποίο χαρακτηρίζει ως ιδιαίτερα ουσιαστικό, προκειμένου να καταλάβει κάποιος τι συνέβαινε στον Πόντο εκείνη τη δύσκολη περίοδο και πόσο ακριβά πλήρωσαν οι Πόντιοι την επικράτηση των Μπολσεβίκων.

Στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν κατά την πολύχρονη έρευνα στα αρχεία θα αναφερθεί και δεύτερος συγγραφέας του βιβλίου, Παναγιώτης Τσατσανίδης.

Παράλληλα, θα υπογραμμίσει ότι θα ήταν αδύνατο να δημιουργηθεί αυτόνομη Δημοκρατία του Πόντου, ακόμα και αν τα εδάφη περνούσαν στην κατοχή της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Αυτό διότι στην αχανής χώρα κανένα διαφορετικό έθνος δεν είχε αυτονομία.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αδελφότης Κρωμναίων: Μαθήματα ποντιακής παράδοσης για όλες τις ηλικίες

12/09/2025 - 9:58μμ
(Πηγή: mus.gen.tr)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Εντίλ εκούζ: Με νταούλια και… πονηριές οι αγώνες των βοδιών στον Πόντο

12/09/2025 - 8:47μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Γιαννιτσών: Πλησιάζει η ώρα για την έναρξη των μαθημάτων και των δραστηριοτήτων

12/09/2025 - 8:18μμ
(Φωτ.: Βαλεντίνα Ουσταμπασίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ακρίτες» Σταυρούπολης: Το Μουσικό Εργαστήρι διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Ποντιακού Ζουρνά – Σε επιμέλεια Γιώργου Πουλαντσακλή

12/09/2025 - 10:45πμ
Ο Έισα Τζένινγκς στη Μυτιλήνη, όπου περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από τη Σμύρνη (φωτ.: Αρχείο Ρότζερ Τζένινγκς, πηγή: «Η μεγάλη φωτιά»)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Έισα Τζένινγκς: Ο άγνωστος «Σίντλερ» της Σμύρνης – Ο ασθενικός Αμερικανός πάστορας έσωσε κοντά 300.000 ψυχές

12/09/2025 - 9:57πμ
Στο φόντο, σκίτσο του Βύρωνα Απτόσογλου από το βιβλίο του Γ.Ν. Λαμψίδη «Τοπάλ Οσμάν» (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Σεπτέμβριος 1921: Τα ονόματα των 174 Ποντίων που καταδικάστηκαν σε θάνατο από τα Δικαστήρια Ανεξαρτησίας

11/09/2025 - 9:03μμ
(Φωτ.: facebook.com/spkareavirona)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αγιασμός στο Σύλλογο Ποντίων Καρέα-Βύρωνα

11/09/2025 - 8:35μμ
Λεπτομέρεια από τον ανδριάντα του Νίκου Καπετανίδη στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: Γιώργος Γεωργιάδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Κύπρος: Το όνομα του Νίκου Καπετανίδη σε αίθουσες δύο σχολείων – Και μια μεγάλη συναυλία

11/09/2025 - 6:44μμ
Μέλη του Συλλόγου Ποντίων Σεβαστειανών «ΠΥΡΡΙΧΙΟΣ» καθάρισαν την αυλή του δημοτικού σχολείου για να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση την πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς (φωτ.: facebook.com/PontiakosSyllogosSebastianonoPyrrichios)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σεβαστειανά Πέλλας: Με εθελοντική δράση ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά ο ποντιακός σύλλογος «ΠΥΡΡΙΧΙΟΣ»

11/09/2025 - 3:39μμ
(Φωτ. αρχείου: getarchive.net)
ΠΟΝΤΟΣ

Τραπεζούντα: Σχολικές μνήμες από το Φροντιστήριο, διά χειρός Δημήτρη Ψαθά

11/09/2025 - 9:09πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λεπτομέρεια από τον ανδριάντα του Νίκου Καπετανίδη στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: Γιώργος Γεωργιάδης)

Οι Πόντιοι του Αμαρουσίου τιμούν τη μνήμη του ηρωικού Πόντιου δημοσιογράφου Νίκου Καπετανίδη

12 λεπτά πριν
Αναμνηστική φωτογραφία Ελλήνων στρατιωτών στο Μικρασιατικό Μέτωπο (πηγή: Γενικά Αρχεία του Κράτους - Τμήμα Μεσσηνίας / Αρχείο Π. & Γ. Κουτσομητόπουλου)

«Έκτοτε αγνοείται η τύχη του»: Το παράλληλο δράμα της Μικρασιατικής Καταστροφής, αυτό των αιχμάλωτων στρατιωτών

42 λεπτά πριν
Ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης", Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024 (φωτ.: Βασίλης Βερβερίδης/MotionTeam)

Απόψε η ομιλία Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ – Θα παρουσιάσει το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ

1 ώρα πριν
Καρτ ποστάλ πριν από την καταστροφή της Σμύρνης απεικονίζει τον Βουτζά

Ομογένεια: Η ηχώ της Σμύρνης θα αντηχήσει στη Μελβούρνη

2 ώρες πριν
Ευκαιρία για τις τελευταίες βουτιές (φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

Δροσερό Σάββατο με αίθριο καιρό

2 ώρες πριν
Παλαιστίνιοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν λίγο φαγητό από τα συσσίτια στην πόλη της Γάζας (φωτ.: EPA/Haitham Imad)

Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία ζήτησαν από το Ισραήλ άμεση παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign