pontosnews.gr
Δευτέρα, 23/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Επιχείρηση «Χρυσόμαλλο δέρας»: Ποιος ήταν ο καπετάνιος Γιώργος Σαμιωτάκης που απεγκλώβισε τους Έλληνες από την Αμπχαζία

Για τον βέρο ναυτικό μίλησε στο pontosnews.gr ο καπετάνιος Σιδερής Μαμίδης. Γράφει η Γεωργία Βορύλλα

24/11/2021 - 12:00μμ
Το «Viscountess M» με την ελληνική σημαία και δεξιά ο καπετάνιος Γιώργος Σαμιωτάκης. Η φωτογραφία του πλοίου από το αρχείο του περιοδικού «Εφοπλιστής»

Το «Viscountess M» με την ελληνική σημαία και δεξιά ο καπετάνιος Γιώργος Σαμιωτάκης. Η φωτογραφία του πλοίου από το αρχείο του περιοδικού «Εφοπλιστής»

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Λιγότερο γνωστός ως βασικό μέλος της επιχείρησης «Χρυσόμαλλο Δέρας», πασίγνωστος στον ναυτιλιακό κόσμο. Καπτά-Γιώργης (Σαμιωτάκης), ένα ανδριώτικο «σκαρί» που έζησε 83 χρόνια και έφυγε από τη ζωή την περασμένη εβδομάδα.

Ανήκε στη γενιά των ναυτικών που είναι εκεί για να κάνει τη δουλειά της, ακόμα και όταν αναλαμβάνει επιχειρήσεις σε εμπόλεμες ζώνες ή όταν γυρίζει πίσω το βαπόρι για να ψάξει ένα κορίτσι που αγνοείται.

Αύγουστος του 1993. Η πολεμική σύρραξη στην Αμπχαζία είναι στην πιο επικίνδυνη φάση της. Αμπχάζιοι και Γεωργιανοί πολεμούν ήδη σχεδόν έναν χρόνο· οι μεν πρώτοι για την ανεξαρτησία της μέχρι τότε αυτόνομης δημοκρατίας, οι δεύτεροι για να κρατήσουν τα εδάφη και τα σύνορα που είχαν κληρονομήσει από την ΕΣΣΔ.

Και όπως συμβαίνει σε όλες τις συρράξεις, μεγάλοι ηττημένοι οι άμαχοι. Όσοι μπορούν βρίσκουν καταφύγιο στις διπλανές περιοχές της Ρωσίας και της Γεωργίας. Όμως στο Σοχούμι, την πρωτεύουσα της Αμπχαζίας, αλλά και στα γύρω χωριά, παραμένουν εγκλωβισμένοι εκατοντάδες Έλληνες ποντιακής καταγωγής, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είχαν επιστρέψει από την κεντρική Ασία όπου είχαν εκτοπιστεί το 1949.

Δεκαπενταύγουστος του 1993. Το «Viscountess M» μπαίνει στο Σουχούμι, στο κατεστραμμένο του λιμάνι. Στη γέφυρα του πλοίου ο Γιώργος Σαμιωτάκης, ο οποίος μετέφερε και ομάδα Ελλήνων κομάντο που είχαν ντυθεί καμαρότοι και ναύτες υπό τις διαταγές του αντιπλοίαρχου του Πολεμικού Ναυτικού Βασίλη Ντερτιλή. Η επιχείρηση «Χρυσόμαλλο Δέρας» υπό την πολιτική ευθύνη της υφυπουργού Εξωτερικών Βιργινίας Τσουδερού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Η Βιργινία Τσουδερού και η επιχείρηση «Χρυσόμαλλο Δέρας» στο Σοχούμ
Η τότε ΥΠΕΞ Βιργινία Τσουδερού

Χρόνια μετά άνθρωποι που ήξεραν τον καπετάνιο (από τα φορτηγά, το 1984 είχε περάσει στην ακτοπλοΐα) περιγράφουν ότι μιλούσε ελάχιστα για την επιχείρηση στην Αμπχαζία και ότι όταν το έκανε ήταν με τέτοιο τρόπο σαν να έλεγε απλά το όνομά του.

Ο καπετάνιος Σιδερής Μαμίδης που δούλεψε ένα διάστημα με τον Γιώργο Σαμιωτάκη, αλλά και τον αδελφό του Τάκη, μοιράστηκε με το pontosnews.gr όσα γνωρίζει για αυτόν τον σπουδαίο καπετάνιο.

«Ήταν βέρος ναυτικός» διαβεβαιώνει, και τονίζει πως πάντα κρατούσε χαμηλό προφίλ.

Οι λεπτομέρειες της επιχείρησης παραμένουν ακόμα απόρρητες, ωστόσο ο έμπειρος καπετάνιος εξηγεί ότι δεν είναι πρωτοφανές για τους Έλληνες ναυτικούς να αναλαμβάνουν δύσκολες και επικίνδυνες αποστολές διπλωματικής σημασίας, υπενθυμίζοντας ότι ελληνικά πλοία φυγάδευσαν τον Γιάσερ Αραφάτ στη Λιβύη.

Ο καπετάνιος Σιδερής Μαμίδης (πηγή: Facebook / Sideris Mamidis)

Πάντως, ο Σιδερής Μαμίδης δεν υποβαθμίζει το ρόλο του πληρώματος του «Viscountess M» στην επιχείρηση απεγκλωβισμού από την Αμπχαζία, το αντίθετο. Όπως αναφέρει έγινε… πειρατική κίνηση, καθώς το πλοίο είχε νηολόγιο στη Λεμεσό και κυπριακή σημαία. Το πλήρωμα έγραψε «Πειραιάς», σήκωσε ελληνική σημαία και πέρασε έτσι από τα Δαρδανέλια, με κίνδυνο σύλληψης και κατάσχεσης σε περίπτωση που γινόταν αντιληπτό από τις τουρκικές Αρχές.

«Με ικανότητα, αλλά και τύχη μπήκε στο λιμάνι της Αμπχαζίας. Δεν είχε πλοηγό ούτε ρυμουλκά, μόνο χάρτες. Δεν ήξερε αν υπάρχουν νάρκες ή εμπόδια στο βυθό. Το λιμάνι ήταν κατεστραμμένο, είχε ενάμιση χρόνο να πάει βαπόρι» σημειώνει ο Σιδερής Μαμίδης, προσθέτοντας ότι αν και υπήρχε εκείνη την περίοδο ανακωχή, πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος σε μια εμπόλεμη ζώνη.

Θυμάται, μάλιστα, πως ο καπετάνιος είχε περιγράψει ότι ζήτησε να βγει και να δει από κοντά το Σοχούμι. «Άλλωστε δεν έκανε πίσω όταν ναυλώθηκε από την εταιρεία του Μαραγκόπουλου, θα μπορούσε να πει ότι δεν αναλαμβάνει. Άλλωστε πολλοί από το κανονικό πλήρωμα δεν συμμετείχαν» υπογραμμίζει.

Σε συνέντευξή του ο Γιώργος Σαμιωτάκης είχε πει: «Πιο πολύ φοβήθηκα τα Στενά. Όταν τα πέρασα, πήγαινα για Σοχούμι. Με είχαν συμβουλεύσει να πάω πιο βόρεια, γιατί κάτω χτυπούν οι αντάρτες. Στο ταξίδι με σταμάτησε μια πυραυλάκατος στο πέλαγος και ανέβηκαν πάνω. Ήξεραν όμως για ποια δουλειά πήγαινα και με άφησαν. Όταν φτάσαμε στο Σοχούμι γινόταν χαμός. Τους πρόσφυγες τους είχαν διώξει από μακριά. Γίνονταν φασαρίες. Ζήτησα να δω τα ελληνικά σπίτια. Μου έδωσαν έναν στρατιώτη για συνοδεία. Τα πάντα είχαν λεηλατηθεί».

Στις 18 Αυγούστου 1993 στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποβιβάστηκαν 1.013 Έλληνες ποντιακής καταγωγής, παρά το αρχικό σχέδιο που προέβλεπε το πλοίο να δέσει και σε Καβάλα και σε Βόλο. Και αυτό γιατί υπήρχε προγραμματισμένο δρομολόγιο για Ιταλία.

Περίπου έναν μήνα αργότερα οι αμπχαζιανές δυνάμεις κατέλαβαν το Σουχούμι, με απολογισμό χιλιάδες νεκρούς. Πάνω από 200 ήταν οι Έλληνες νεκροί, καθώς πολλοί δεν δέχθηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη είτε γιατί πίστευαν ότι ο πόλεμος θα τέλειωνε σύντομα, είτε γιατί θα ήταν η τέταρτη κατά σειρά προσφυγιά που θα βίωνε ο συγκεκριμένος πληθυσμός μέσα σε εβδομήντα χρόνια.

Στον καπετάν-Γιώργο Σαμιωτάκη, λοιπόν, οφείλεται η ασφαλής μεταφορά στην Ελλάδα· ο ναυτικός που τα 12 μποφόρ τα περιέγραφε ως… φρεσκάδα ήταν εκεί όταν γράφτηκε ο επίλογος της ελληνικής παρουσίας στις ακτές του Εύξεινου Πόντου.

Γεωργία Βορύλλα

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Στα Κούλουμα με ποντιακές γεύσεις ο Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»

23/02/2026 - 10:56πμ
Φωτογραφία εποχής από γειτονιά της Τραπεζούντας όπου διακρίνεται δημόσια βρύση (φωτ.: Αρχείο καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη)
ΠΟΝΤΟΣ

Καθαρά Δευτέρα στον Πόντο: Οι δουλειές της νοικοκυράς και τα έθιμα της ημέρας

23/02/2026 - 9:07πμ
Έθιμα του ποντιακού γάμου στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Λάρισας)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακός γάμος στη Λάρισα: Συγκίνηση και παράδοση στο φεστιβάλ «Ο Άη Βασίλης άργησε μια μέρα»

22/02/2026 - 7:18μμ
Ποντιακό γλέντι στο 7ο Δημοτικό Νάουσας, Κυριακή της Τυρινής, 22 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: inaoussa.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κυριακή της Τυρινής με ένα μεγάλο γλέντι από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας

22/02/2026 - 6:53μμ
Το μεγάλο χορευτικό των «Κομνηνών» Νέας Υόρκης (φωτ.: anamniseis.net/Δημήτρης Τσάκας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέα Υόρκη: Οι «Κομνηνοί» τιμούν τους πρωτεργάτες της ομάδας «Πόντος»

22/02/2026 - 1:25μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Ζωγράφου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αγιασμός και κοπή βασιλόπιτας στην Ένωση Ποντίων Ζωγράφου

22/02/2026 - 11:37πμ
Παρέα Ποντίων διασκεδάζει τις Απόκριες στο μαγαζί του Λεωνίδα Αδαμίδη στην Καλλιθέα, περ. 1960. Στη λύρα ο Χρήστος Μπαϊρακτάρης. Μπροστά του με την πίπα ο Ηλίας Αλβανίδης από την Τραπεζούντα και αριστερά στο τραπέζι ο Λευτέρης Σιδηρόπουλος (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Έτσι αποχαιρετούσαν οι Πόντιοι την Αποκριά: Φαγοπότι, τραγούδια και αυστηρή νηστεία από… (Καθαρά) Δευτέρα

22/02/2026 - 9:59πμ
Ο επετειακός λογότυπος, για τα 20 χρόνια της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΕΠΟΝΑ: Γενική Συνέλευση, εκλογές και κοπή της βασιλόπιτας την 1η Μαρτίου

22/02/2026 - 9:04πμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Νίκαιας–Κορυδαλλού: Τα παιδιά έφτιαξαν τα πιο λαχταριστά ωτία

21/02/2026 - 11:38μμ
(Φωτ.: facebook.com/TemeteronAmmochostou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Σύλλογος Ποντίων Αμμοχώστου «Τεμέτερον» κάνει εκστρατεία αλληλεγγύης για τον Βλαδίμηρο

21/02/2026 - 8:32πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Μαντόνα στο κόκκινο χαλί του Met Gala, 5 Μαΐου 2025 (φωτ.: EPA / Justin Lane)

«La bambola»: Ένα τραγούδι, τρεις ξεχωριστές γυναίκες και ερμηνείες

3 λεπτά πριν
(Φωτ.:greek.vema.com.au/Μάρκελλος Πετρόπουλος)

Στιγμές κατάνυξης για τους ομογενείς της Αυστραλίας στον Εσπερινό της Συγχωρήσεως

40 λεπτά πριν
(EUROKINISSI)

Λαμία: Μάχη με τον χρόνο για τον 74χρονο αγνοούμενο ορειβάτη στο Βελούχι

1 ώρα πριν
Στην κουζίνα της Αναστασίας Ουζούνογλου, στον Μαυρόλοφο Σερρών (πηγή: Glomex)

Μαυρόλοφος Σερρών: Η μικρασιατική συνταγή για χαλβά που κρατά ζωντανή την προσφυγική παράδοση

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)

Στα Κούλουμα με ποντιακές γεύσεις ο Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»

2 ώρες πριν
Ασθενοφόρο (φωτ.: αρχείο EUROKINISSI)

Έδεσσα: Αιματηρό επεισόδιο σε αποκριάτικη γιορτή με δύο τραυματίες

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign