pontosnews.gr
Δευτέρα, 7/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η MIT ξόδεψε 45 εκατομμύρια δολάρια σε μυστικές επιχειρήσεις και έγινε πιο πλούσια – Στη δημοσιότητα στοιχεία για την τουρκική «CIA»

Σύμφωνα με έγγραφα που δημοσίευσε το παρατηρητήριο Nordic Monitor

23/11/2021 - 9:29πμ
(Φωτ.: Wikipedia)

(Φωτ.: Wikipedia)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ακριβά πληρώνουν οι Τούρκοι φορολογούμενοι τα παιχνίδια κατασκόπων της εγχώριας υπηρεσίας πληροφοριών MIT που, ούτε λίγο ούτε πολύ, σύμφωνα με την έκθεση ελέγχου του Λογιστηρίου του Κράτους της Τουρκίας ξόδεψε περίπου 45 εκατομμύρια δολάρια για «δαπάνες μυστικών επιχειρήσεων».

Επιπλέον, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύει το παρατηρητήριο Nordic Monitor, τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχει η MIT εκτινάχθηκαν στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, μια αύξηση 92% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Το 2018 ο οργανισμός είχε 330 εκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία, αλλά έχει γιγαντωθεί σε διάστημα δύο ετών, αυξάνοντας τον πλούτο της στα 2,4 δισεκατομμύρια και σημειώνοντας αύξηση 761% σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Κυβερνητικό έγγραφο δείχνει ότι η MIT ξόδεψε σχεδόν μισό δισεκατομμύριο λίρες σε μυστικές επιχειρήσεις το 2020 (φωτ.: Nordic Monitor)

Τα ποσά που εισρέουν στον οργανισμό είναι άλλη μια απόδειξη ότι η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βασίζεται ολοένα και περισσότερο στις μυστικές υπηρεσίες για να εκφοβίσει τους αντιπάλους της και να διεξάγει μυστικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

Άλλωστε είναι γνωστό ότι η ΜΙΤ, ως εργαλείο του νεοεθνικιστικού ισλαμιστικού καθεστώτος της Τουρκίας, κατασκοπεύει συνεχώς επικριτές εντός κι εκτός συνόρων.

Η έκθεση αποκάλυψε επίσης ότι ξοδεύτηκαν 115 εκατομμύρια δολάρια σε μισθούς το 2020 και «κάηκαν» 65 εκατομμύρια δολάρια, σε άγνωστη δαπάνη. Το ίδιο ποσό εμφανίζεται και στην αποπληρωμή ακινήτων που κατέχει ο οργανισμός σε άλλη ενότητα της έκθεσης.

Ο ισολογισμός της MIT για το 2020 δείχνει ότι ο οργανισμός έχει συσσωρεύσει τεράστιο πλούτο μέσα σε δύο χρόνια, ξεπερνώντας τα 32 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (φωτ.: Nordic Monitor)

Το 2020 η τουρκική υπηρεσία ξόδεψε 25 εκατομμύρια δολάρια παραπάνω από τον αρχικό προϋπολογισμό της, χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα (μάλιστα τότε υπήρξε και επιπλέον κρατική χρηματοδότηση για να καλυφθεί το άνοιγμα).

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει δώσει στην υπηρεσία πρόσβαση στους πόρους του Ταμείου Ανάπτυξης Αμυντικών Βιομηχανιών με τροπολογία, η οποία μάλιστα καταργούσε όλους τους περιορισμούς που υφίστανται υπό κανονικές συνθήκες.

Αναλυτικά, η ΜΙΤ από το 2014 δεν έχει καμία υποχρέωση να αποκαλύψει καμία πληροφορία σχετικά με το τι χρειαζόταν τα χρήματα και μπορεί να διεξάγει διαγωνισμούς για την προμήθεια όπλων σύμφωνα με τους δικούς της κανονισμούς.

Το ταμείο απλά παρέχει τα κεφάλαια, χωρίς αιτιολόγηση και ανεξάρτητα από το ποσό.

Ο τουρκικός στρατός δεν αισθάνθηκε άνετα με τη νέα πρακτική, αλλά η κριτική φιμώθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου 2016, όταν εκατοντάδες στρατηγοί και χιλιάδες ανώτεροι αξιωματικοί καθαιρέθηκαν από τις θέσεις τους.

Αν και αποδυναμωμένο, το Λογιστήριο του Κράτους εξακολουθεί να είναι το κύριο ελεγκτικό όργανο που εξετάζει τις δαπάνες των κυβερνητικών υπηρεσιών για λογαριασμό των φορολογουμένων. Οι λεπτομέρειες δαπανών της MIT δεν δημοσιεύονται ούτε είναι ανοιχτές σε επιθεώρηση ή έρευνα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε να ενδυναμώσει το σώμα πληροφοριών της χώρας, καθιστώντας το πλουσιότερο, ισχυρότερο και λιγότερο υπόλογο για τη δράση του.

Τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την αποκάλυψη των βρώμικων μυστικών του Τούρκου προέδρου που τον ενέπλεκαν σε υποθέσεις διαφθοράς, η χρηματοδότηση της ΜΙΤ σημείωσε απότομη αύξηση

Η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών πάντα απολάμβανε κάποια ασυλία από τον κρατικό έλεγχο λόγω της ευαίσθητης φύσης της, αλλά έγινε πρακτικά παντοδύναμη από τότε που ο ηγέτης της Τουρκίας άρχισε να γίνεται πιο αυταρχικός.

Έτσι, αποδυνάμωσε σκόπιμα την ήδη χαλαρή εποπτεία που διεξήγαγε το Κοινοβούλιο, εμπόδισε την ελεγκτική αρχή του δικαστικού σώματος και φίμωσε τον Τύπο, αφήνοντας το κρατικό λογιστήριο της χώρας ως τη μόνη αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης του κοινού για τη δράση της ΜΙΤ.

  • Πηγή: Nordic Monitor.
  • Μετάφραση: Νίκος Χριστοφορίδης.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τα στελέχη της AfD σε συνέντευξη Τύπου (φωτ.: EPA / Clemens Bilan)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Το AfD δεν κυβερνά, αλλάζει όμως μια ολόκληρη ήπειρο – Τι φοβάται η Ευρώπη, γιατί πανηγυρίζουν ΗΠΑ και Ρωσία

7/09/2026 - 1:16μμ
Ζελένσκι, Γουίτκοφ και Κούσνερ στο Κίεβο, 6/9/2026 (φωτ.: EPA / Sergey Dolzhenko)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Απαισιόδοξος ο Ζελένσκι μετά τις συνομιλίες με Γουίτκοφ και Κούσνερ

7/09/2026 - 11:48πμ
Διαδηλωτής κρατά πλακάτ με τη μορφή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τη λέξη «Yok» [«Όχι»] (φωτ.: EPA / Christophe Petit Tesson)
ΚΟΣΜΟΣ

Το ιρανικό ντόμινο απειλεί τον Ερντογάν: Πετρέλαιο, πληθωρισμός και η σκιά της κάλπης

6/09/2026 - 10:43μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Συναγερμός για την άνοδο της ακροδεξιάς στη Σαξονία-Άνχαλτ

6/09/2026 - 8:46μμ
Κουκουλοφόροι διαδηλωτές στον σιδηροδρομικό σταθμό Dover Priory, καθώς αποχωρούν από το Ντόβερ μετά τον πολύωρο αποκλεισμό των οδών προς το λιμάνι. Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Oscar Rihll / PA Wire / DPA / Picture Alliance)
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Ακροδεξιοί κουκουλοφόροι παρέλυσαν το Ντόβερ – Καμία σύλληψη

6/09/2026 - 7:32μμ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. 17 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / Alexander Zemlianichenko / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Λαβρόφ: «Ο Μερτς μάς κηρύσσει πόλεμο» – Τι συνέβη με το drone στη Λειψία

6/09/2026 - 4:19μμ
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν (δεξιά) υποδέχεται τον γαμπρό του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ (αριστερά) και τον ειδικό απεσταλμένο του προέδρου των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ (δεύτερος από αριστερά), κατά τη συνάντησή τους στο Κρεμλίνο στη Μόσχα, Ρωσία, στις 5 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA/GAVRIIL GRIGOROV/ SPUTNIK/ KREMLIN / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τρεις ώρες τα έλεγαν Πούτιν, Γουίτκοφ και Κούσνερ στο Κρεμλίνο

6/09/2026 - 9:00πμ
(Φωτ.: EPA / Clemens Bilan)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στο Μαγδεμβούργο για τη δημοκρατία, ενόψει των κρίσιμων εκλογών στη Σαξονία-Άνχαλτ

5/09/2026 - 11:54μμ
(Φωτ.: EPA / Mikhail Metzel / Sputnik / Kremlin)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία-ΗΠΑ: Οι επαφές είναι επωφελείς, δήλωσε ο Πούτιν στην έναρξη των συνομιλιών με Γουίτκοφ και Κούσνερ

5/09/2026 - 10:22μμ
(Φωτ.: diken.com.tr)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε τουρκική τράπεζα για το Ιράν – Τι λέει ο πρέσβης Τομ Μπάρακ

5/09/2026 - 3:43μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Ρεμπάπης – Εικ.: ΧΚ)

Εύβοια: Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Μακρυκάπα – Μήνυμα του 112 προς τους κατοίκους της Τριάδας να απομακρυνθούν προς τα Ψαχνά

25 λεπτά πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Τραμ: Σε εφαρμογή από σήμερα το αναδιαμορφωμένο πρόγραμμα δρομολογίων

53 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Pixabay / Silvia)

ΕΦΕΤ: Ανάκληση 7 μη ασφαλών χυμών

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Δήμος Ωραιοκάστρου)

Ωραιόκαστρο: Συγκίνηση και περηφάνια στα εγκαίνια της έκθεσης «Στις αποσκευές της μνήμης» και τη βιωματική πορεία

2 ώρες πριν
Με κάθε μέσο προσπαθούν να δροσιστούν οι τουρίστες στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

meteo.gr: Το έκτο πιο θερμό καλοκαίρι από το 1960 για την Ελλάδα

2 ώρες πριν
Τα στελέχη της AfD σε συνέντευξη Τύπου (φωτ.: EPA / Clemens Bilan)

Γερμανία: Το AfD δεν κυβερνά, αλλάζει όμως μια ολόκληρη ήπειρο – Τι φοβάται η Ευρώπη, γιατί πανηγυρίζουν ΗΠΑ και Ρωσία

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV