pontosnews.gr
Τετάρτη, 4/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η MIT ξόδεψε 45 εκατομμύρια δολάρια σε μυστικές επιχειρήσεις και έγινε πιο πλούσια – Στη δημοσιότητα στοιχεία για την τουρκική «CIA»

Σύμφωνα με έγγραφα που δημοσίευσε το παρατηρητήριο Nordic Monitor

23/11/2021 - 9:29πμ
(Φωτ.: Wikipedia)

(Φωτ.: Wikipedia)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ακριβά πληρώνουν οι Τούρκοι φορολογούμενοι τα παιχνίδια κατασκόπων της εγχώριας υπηρεσίας πληροφοριών MIT που, ούτε λίγο ούτε πολύ, σύμφωνα με την έκθεση ελέγχου του Λογιστηρίου του Κράτους της Τουρκίας ξόδεψε περίπου 45 εκατομμύρια δολάρια για «δαπάνες μυστικών επιχειρήσεων».

Επιπλέον, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύει το παρατηρητήριο Nordic Monitor, τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχει η MIT εκτινάχθηκαν στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, μια αύξηση 92% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Το 2018 ο οργανισμός είχε 330 εκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία, αλλά έχει γιγαντωθεί σε διάστημα δύο ετών, αυξάνοντας τον πλούτο της στα 2,4 δισεκατομμύρια και σημειώνοντας αύξηση 761% σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Κυβερνητικό έγγραφο δείχνει ότι η MIT ξόδεψε σχεδόν μισό δισεκατομμύριο λίρες σε μυστικές επιχειρήσεις το 2020 (φωτ.: Nordic Monitor)

Τα ποσά που εισρέουν στον οργανισμό είναι άλλη μια απόδειξη ότι η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βασίζεται ολοένα και περισσότερο στις μυστικές υπηρεσίες για να εκφοβίσει τους αντιπάλους της και να διεξάγει μυστικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

Άλλωστε είναι γνωστό ότι η ΜΙΤ, ως εργαλείο του νεοεθνικιστικού ισλαμιστικού καθεστώτος της Τουρκίας, κατασκοπεύει συνεχώς επικριτές εντός κι εκτός συνόρων.

Η έκθεση αποκάλυψε επίσης ότι ξοδεύτηκαν 115 εκατομμύρια δολάρια σε μισθούς το 2020 και «κάηκαν» 65 εκατομμύρια δολάρια, σε άγνωστη δαπάνη. Το ίδιο ποσό εμφανίζεται και στην αποπληρωμή ακινήτων που κατέχει ο οργανισμός σε άλλη ενότητα της έκθεσης.

Ο ισολογισμός της MIT για το 2020 δείχνει ότι ο οργανισμός έχει συσσωρεύσει τεράστιο πλούτο μέσα σε δύο χρόνια, ξεπερνώντας τα 32 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (φωτ.: Nordic Monitor)

Το 2020 η τουρκική υπηρεσία ξόδεψε 25 εκατομμύρια δολάρια παραπάνω από τον αρχικό προϋπολογισμό της, χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα (μάλιστα τότε υπήρξε και επιπλέον κρατική χρηματοδότηση για να καλυφθεί το άνοιγμα).

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει δώσει στην υπηρεσία πρόσβαση στους πόρους του Ταμείου Ανάπτυξης Αμυντικών Βιομηχανιών με τροπολογία, η οποία μάλιστα καταργούσε όλους τους περιορισμούς που υφίστανται υπό κανονικές συνθήκες.

Αναλυτικά, η ΜΙΤ από το 2014 δεν έχει καμία υποχρέωση να αποκαλύψει καμία πληροφορία σχετικά με το τι χρειαζόταν τα χρήματα και μπορεί να διεξάγει διαγωνισμούς για την προμήθεια όπλων σύμφωνα με τους δικούς της κανονισμούς.

Το ταμείο απλά παρέχει τα κεφάλαια, χωρίς αιτιολόγηση και ανεξάρτητα από το ποσό.

Ο τουρκικός στρατός δεν αισθάνθηκε άνετα με τη νέα πρακτική, αλλά η κριτική φιμώθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου 2016, όταν εκατοντάδες στρατηγοί και χιλιάδες ανώτεροι αξιωματικοί καθαιρέθηκαν από τις θέσεις τους.

Αν και αποδυναμωμένο, το Λογιστήριο του Κράτους εξακολουθεί να είναι το κύριο ελεγκτικό όργανο που εξετάζει τις δαπάνες των κυβερνητικών υπηρεσιών για λογαριασμό των φορολογουμένων. Οι λεπτομέρειες δαπανών της MIT δεν δημοσιεύονται ούτε είναι ανοιχτές σε επιθεώρηση ή έρευνα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε να ενδυναμώσει το σώμα πληροφοριών της χώρας, καθιστώντας το πλουσιότερο, ισχυρότερο και λιγότερο υπόλογο για τη δράση του.

Τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την αποκάλυψη των βρώμικων μυστικών του Τούρκου προέδρου που τον ενέπλεκαν σε υποθέσεις διαφθοράς, η χρηματοδότηση της ΜΙΤ σημείωσε απότομη αύξηση

Η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών πάντα απολάμβανε κάποια ασυλία από τον κρατικό έλεγχο λόγω της ευαίσθητης φύσης της, αλλά έγινε πρακτικά παντοδύναμη από τότε που ο ηγέτης της Τουρκίας άρχισε να γίνεται πιο αυταρχικός.

Έτσι, αποδυνάμωσε σκόπιμα την ήδη χαλαρή εποπτεία που διεξήγαγε το Κοινοβούλιο, εμπόδισε την ελεγκτική αρχή του δικαστικού σώματος και φίμωσε τον Τύπο, αφήνοντας το κρατικό λογιστήριο της χώρας ως τη μόνη αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης του κοινού για τη δράση της ΜΙΤ.

  • Πηγή: Nordic Monitor.
  • Μετάφραση: Νίκος Χριστοφορίδης.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το κτήριο της εφημερίδας New York Times (NYT) στη Νέα Υόρκη (φωτ.: EPA/ SARAH YENESEL)
ΚΟΣΜΟΣ

«New York Times»: Μυστικοί πράκτορες του Ιράν εξετάζουν το ενδεχόμενο συνομιλιών με τη CIA για τον τερματισμό του πολέμου

4/03/2026 - 7:18μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείου ΕΡΑ)
ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Η Τουρκία αναχαίτισε ιρανικό πύραυλο και η Ισπανία δεν κάνει πίσω στις πιέσεις Τραμπ – Νέο πλήγμα σε πλοίο στο Ορμούζ

4/03/2026 - 4:12μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Αναβλήθηκε η κηδεία Χαμενεΐ – Ζωντανός ο επικρατέστερος διάδοχός του, ο γιος του, Μοτζτάμπα, μετά τα πλήγματα

4/03/2026 - 2:20μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμακούμενη ένταση σε Ινδικό ωκεανό και Μέση Ανατολή: Εκατοντάδες αγνοούμενοι και σοκ για τους θανάτους παιδιών

4/03/2026 - 12:28μμ
Ιρανή περπατά μπροστά από κατεστραμμένο κτήριο στο κέντρο της Τεχεράνης (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ βομβαρδίζει Ιράν και Λίβανο – Οι ΗΠΑ απομακρύνουν μη απαραίτητο προσωπικό από την Κύπρο

4/03/2026 - 8:36πμ
Καπνός υψώνεται πάνω από το αμερικανικό προξενείο στο Ντουμπάι (φωτ.: Χ/Shakir ahmed)
ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση με drone στο προξενείο των ΗΠΑ στο Ντουμπάι – Το Ισραήλ έπληξε υπόγεια εγκατάσταση πυρηνικών στην Τεχεράνη

3/03/2026 - 11:31μμ
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη διάρκεια ομιλίας σε ναυτική βάση κοντά στην Μπρεστ (φωτ.: EPA/Yoan Valat/POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Εμ. Μακρόν: Στέλνει αεροσκάφη και φρεγάτα στην Κύπρο – Έτοιμο για πόλεμο μακράς διάρκειας δηλώνει το Ιράν

3/03/2026 - 10:21μμ
Στιγμιότυπο από συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με αμερικανούς αξιωματούχους στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου (φωτ.: EPA/Samuel Corum/POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Τραμπ: «Η Ισπανία φέρθηκε απαίσια, διακόπτουμε κάθε εμπορική συναλλαγή» – «Σχεδόν τα πάντα στο Ιράν έχουν εξουδετερωθεί»

3/03/2026 - 8:38μμ
Καπνός υψώνεται στο κέντρο της Τεχεράνης μετά από ισραηλινό πλήγμα τις πρωινές ώρες της Τρίτης (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Τρομοκρατημένοι από τις επιθέσεις οι Ιρανοί – «Ο κόσμος είναι σε πανικό, βομβαρδίζουν παντού»

3/03/2026 - 7:24μμ
Κατεστραμμένο κτήριο στο κέντρο της Τεχεράνης από ισραηλινά και αμερικανικά πλήγματα (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Ισραήλ και ΗΠΑ βομβάρδισαν το κτήριο όπου θα εκλεγόταν ο νέος ανώτατος ηγέτης και το αεροδρόμιο της Τεχεράνης – Το Ιράκ μειώνει την παραγωγή πετρελαίου

3/03/2026 - 5:34μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρόσφυγες από τη Μικρασία στην Αθήνα (φωτ.: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)

«Γυναίκες από ατσάλι» από τον Πόντο και τη Μικρασία

25 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Super League: Έπιασε κορυφή ο ΠΑΟΚ – Τέταρτος με «τεσσάρα» ο Παναθηναϊκός

60 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Διάγγελμα Χριστοδουλίδη: «Προτεραιότητά μας η ασφάλεια – Η Κύπρος είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος»

1 ώρα πριν
(Φωτ.: hellenicdailynewsny.com)

«We Are Greek Warriors»: Οι ηρωίδες του 1821 ζωντανεύουν στο Ελληνικό Μουσείο του Μίσιγκαν

2 ώρες πριν
Μικρασιάτες πρόσφυγες λίγες ημέρες μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα (φωτ.: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)

Μαρτυρία Ελισάβετ Ξυροστηλίδου: Κλαίγοντας κοινωνήσαμε στην εκκλησία. Ο παπάς έλεγε: «Δεύτε τελευταίον ασπασμόν…». Σαν ετοιμοθάνατοι ήμασταν

2 ώρες πριν
Εικόνα από τη δεύτερη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου «Ορισμός εκλογικής περιφέρειας Απόδημου Ελληνισμού - Διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων εκτός επικράτειας μέσω επιστολικής ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές» (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)

Επιστολική ψήφος: Με 201 «υπέρ» εγκρίθηκε το νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign