pontosnews.gr
Τρίτη, 28/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ξανά εκλογές στη Βουλγαρία, για τρίτη φορά φέτος

Η χώρα είναι σε άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση μετά το τέλος του κομμουνισμού

14/11/2021 - 8:59πμ
(Φωτ.: EPA / Vassil Donev)

(Φωτ.: EPA / Vassil Donev)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Οι Βούλγαροι καλούνται ξανά σήμερα στις κάλπες –για τρίτη φορά φέτος– σε κλίμα σκεπτικισμού, κόπωσης αλλά και αμυδρής ελπίδας, την ώρα που μαίνεται η πανδημία και η χώρα έχει το χαμηλότερο επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά την αποτυχία των δύο προηγουμένων εκλογικών διαδικασιών –τον Απρίλιο και τον Ιούλιο– ελλείψει συμφωνίας των κομμάτων για το σχηματισμό νέας κυβερνητικής συμμαχίας, θα βγει η Βουλγαρία από το αδιέξοδο;

«Ελπίζω πως οι πολιτικοί αρχηγοί πήραν το μάθημά τους και ότι αυτό θα τους ωθήσει να διαπραγματευθούν», σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άντονι Τοντόροφ, καθηγητής του βουλγαρικού Νέου Πανεπιστημίου.

Το πιο πιεστικό ζήτημα που θα κληθεί να λύσει η νέα κυβέρνηση είναι αυτό της υγειονομικής κρίσης, καθώς το μεταβατικό σχήμα δεν μπόρεσε να δώσει λύσεις.

Τα νοσοκομεία ξεχειλίζουν και σχεδόν 200 άνθρωποι υποκύπτουν καθημερινά εξαιτίας επιπλοκών της Covid-19. Mόλις το 25% των 6,9 εκατομμυρίων κατοίκων έχει εμβολιαστεί πλήρως και η χώρα έχει τη δεύτερη υψηλότερη θνητότητα στον κόσμο από τη νόσο κατ’ αναλογία, προς τον πληθυσμό.

«Στην κοινωνία επικρατεί η αίσθηση πως η κατάσταση είναι χαοτική», τόνισε ο Άντονι Τοντόροφ. Η αβεβαιότητα βαραίνει στην οικονομική ανάπτυξη: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε προς τα κάτω την εβδομάδα που πέρασε την πρόβλεψή της για την αύξηση του ΑΕΠ.

Το συντηρητικό κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ μοιάζει να προσπαθεί έξυπνα να εκμεταλλευτεί ακριβώς αυτό το συναίσθημα, με το κεντρικό μήνυμα στις προεκλογικές του αφίσες να είναι «Εναντίον της αποδιοργάνωσης».

Αυτό το μήνυμα, καθώς και η βάση του στην τοπική αυτοδιοίκηση που έχει χτιστεί «στις πελατειακές σχέσεις», εξηγούν αναμφίβολα το ότι καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις (συγκεντρώνει σχεδόν το 24% των ψήφων), σύμφωνα με τον καθηγητή στο Νέο Πανεπιστήμιο.

Όμως ο Μπόικο Μπορίσοφ, στον οποίο οι επικριτές του προσάπτουν διαφθορά, είναι πλέον κάποιος που «δεν θέλει να τον ξέρει κανείς» και κατά την άποψη αρκετών αναλυτών δεν μοιάζει πολύ πιθανό η παράταξή του να μπορέσει να επιστρέψει στην εξουσία.

Σε ένα Κοινοβούλιο το οποίο θα είναι και πάλι… πολυσυλλεκτικό καθώς 27 κόμματα διεκδικούν την ψήφο, οι δημοσκοπήσεις φέρνουν σε καλή θέση δύο νεοαφιχθέντες οι οποίοι μοιάζουν αταίριαστοι στο βουλγαρικό πολιτικό τοπίο, τον Κιρίλ Πετκόφ και τον εταίρο του Ασέν Βασίλιεφ. Οι δύο πέρασαν από τα έδρανα του Χάρβαρντ.

Οι 40άρηδες επιχειρηματίες ίδρυσαν μόλις τον Σεπτέμβριο το κεντρώο κόμμα τους, το «Συνεχίζουμε την αλλαγή». Κεντρική επιδίωξή τους η «εξάλειψη της διαφθοράς» στη χώρα που κατατάσσεται τελευταία ως προς το ζήτημα αυτό στην ΕΕ.

Οι δημοσκοπήσεις τους θέλουν να δίνουν μάχη στήθος με στήθος με τους σοσιαλιστές και να συγκεντρώσουν το 16% των ψήφων. Έτσι, δηλώνουν έτοιμοι να διαπραγματευθούν με τα άλλα κόμματα έναν «συμβιβασμό» προκειμένου να σχηματιστεί κυβερνητικός συνασπισμός και να λάβει τέλος η άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση μετά το τέλος του κομμουνισμού στη Βουλγαρία.

Ταυτοχρόνως με τα μέλη του Κοινοβουλίου, οι Βούλγαροι καλούνται σήμερα να εκλέξουν και τον πρόεδρο της χώρας.

Ο Ρούμεν Ράντεφ, που διεκδικεί την επανεκλογή του, μοιάζει φαβορί, έστω κι αν χρειαστεί να περιμένει ως τον δεύτερο γύρο που προβλέπεται να διεξαχθεί στις 21 Νοεμβρίου. Βασικός του αντίπαλος ο υποστηριζόμενος από το GERB πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σόφιας, Αναστάς Γκέρντικοφ.

Πάντως ο καθηγητής Άντονι Τοντόροφ σχολιάζει ότι ο Ρούμεν Ράντεφ, άλλοτε πιλότος μαχητικού και επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου αεροπορίας της Βουλγαρίας, έχει «μετατραπεί σε μορφή που συμβολίζει την αντίσταση στον Μπόκο Μπορίσοφ» και στη διαφθορά.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μαχητής των Χούθι κοιτάζει ψηφιακή πινακίδα που απεικονίζει επίθεση σε πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης αλληλεγγύης προς το Ιράν στη Σαναά της Υεμένης. 27 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA /  Yahya Arhab)
ΚΟΣΜΟΣ

Χούθι: Πύραυλοι σε σαουδαραβικό τάνκερ – Η Κίνα ζητά ασφαλή διέλευση στην Ερυθρά Θάλασσα

28/07/2026 - 9:31μμ
Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, Τρίτη 28 Ιουλίου 2026 (πηγή: Χ / Volodymyr Zelenskyy)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ-Ζελένσκι: Στο τραπέζι οι Patriot και η επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών

28/07/2026 - 8:19μμ
Ταξιδιώτης παρακολουθεί τις ειδήσεις για τον ισχυρό σεισμό των 7,1 βαθμών που έπληξε την περιφέρεια Κουμαμότο, στον τερματικό σταθμό 1 του αεροδρομίου Χανέντα, στο Τόκιο  (φωτ.: EPA / Rodrigo Reyes Marin)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Φόβοι για πολλούς νεκρούς από έκρηξη σε εμπορικό κέντρο μετά τον σεισμό

28/07/2026 - 6:20μμ
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι φτάνει στον Λευκό Οίκο για τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, στις 28 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Shawn Thew / Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ-Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο: Patriot, drones και στρατιωτική βοήθεια στο τραπέζι

28/07/2026 - 5:56μμ
(Φωτ.: EPA / Jiji Press)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Τουλάχιστον 50 τραυματίες από ισχυρότατο σεισμό μεγέθους 7,1 βαθμών – Κτήρια κατέρρευσαν, προκλήθηκαν ζημιές στις υποδομές

28/07/2026 - 1:57μμ
Καμένο σπίτι στη νοτιοδυτική Γαλλία (φωτ.: EPA / Laurent Perpigna)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία-Ισπανία: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες, αλλά και με το χρόνο καθώς αναμένεται επιδείνωση των μετεωρολογικών συνθηκών

28/07/2026 - 11:25πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Διπλωματική ένταση ΗΠΑ – Γαλλίας στον ΟΗΕ: Αμερικανός αξιωματούχος αποχώρησε από συνεδρίαση

27/07/2026 - 11:40μμ
(Φωτ. αρχείου: Al Balushi / commons.wikimedia.org)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντουμπάι: Συνελήφθησαν τα πρωτοπαλίκαρα της μαφίας των τσιγαράδων, «Έντικ» και «Λεωνίδας»

27/07/2026 - 6:59μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης βάζει την αμερικανική σημαία σε ιρανικό πετρελαιοφόρο (πηγή: Truth Social)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Χθες «φρένο», σήμερα εικόνες AI με βομβαρδισμό του Ιράν – «Δικό μας το πετρελαιοφόρο»

27/07/2026 - 10:55πμ
Πυροσβεστικό αεροσκάφος πραγματοποιεί ρίψη νερού στο Μπετσί του Καστεγιόν, στην Ισπανία. Κυριακή 26 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Manuel Bruque)
ΚΟΣΜΟΣ

Πυρκαγιές στην Ισπανία: Η χώρα σε πύρινο κλοιό – Χιλιάδες εκκενώσεις και ένας νεκρός

27/07/2026 - 10:31πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Αρχείο Ομάδας Διαχείρισης Εκβρασμών Κητωδών «ΑΡΙΩΝ»)

Φάλαινα στον Παγασητικό: «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» – Τι πρέπει να προσέχουν τα σκάφη

12 λεπτά πριν
Η φωτιά στην Πάρο,  Τρίτη 28 Ιουλίου 2026 (φωτ.:  Facebook / Πυρκαγιά Ενημέρωση / Gina Paros)

Φωτιά στην Πάρο: Ολονύχτια η μάχη με τις φλόγες και τις αναζωπυρώσεις λόγω των ανέμων

36 λεπτά πριν
Ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ Δημήτρης Κυριαζίδης στα κοινοβουλευτικά έδρανα, Τρίτη 28 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Βουλή: Στην Επιτροπή Δεοντολογίας ο Κυριαζίδης – Χαρακτήρισε «ευχή» το «κάνε κανένα παιδί»

59 λεπτά πριν
Μαχητής των Χούθι κοιτάζει ψηφιακή πινακίδα που απεικονίζει επίθεση σε πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης αλληλεγγύης προς το Ιράν στη Σαναά της Υεμένης. 27 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA /  Yahya Arhab)

Χούθι: Πύραυλοι σε σαουδαραβικό τάνκερ – Η Κίνα ζητά ασφαλή διέλευση στην Ερυθρά Θάλασσα

1 ώρα πριν
Εξόριστοι μεταφέρονται (στην καλύτερη περίπτωση) σε βαγόνια εμπορικών τρένων (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)

Ιούλιος 1921: Η έκθεση που κατέγραψε τις πορείες θανάτου Ελλήνων εξορίστων

2 ώρες πριν
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Γλυφάδας Κυριάκος Τιλγκερίδης (φωτ.: Facebook / Kyriakos Tilgkeridis)

Ένωση Ποντίων Γλυφάδας: Πρωτοβουλίες για να γίνει ο ποντιακός ελληνισμός δύναμη πολιτιστικής διπλωματίας

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign