pontosnews.gr
Δευτέρα, 29/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ξανά εκλογές στη Βουλγαρία, για τρίτη φορά φέτος

Η χώρα είναι σε άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση μετά το τέλος του κομμουνισμού

14/11/2021 - 8:59πμ
(Φωτ.: EPA / Vassil Donev)

(Φωτ.: EPA / Vassil Donev)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι Βούλγαροι καλούνται ξανά σήμερα στις κάλπες –για τρίτη φορά φέτος– σε κλίμα σκεπτικισμού, κόπωσης αλλά και αμυδρής ελπίδας, την ώρα που μαίνεται η πανδημία και η χώρα έχει το χαμηλότερο επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά την αποτυχία των δύο προηγουμένων εκλογικών διαδικασιών –τον Απρίλιο και τον Ιούλιο– ελλείψει συμφωνίας των κομμάτων για το σχηματισμό νέας κυβερνητικής συμμαχίας, θα βγει η Βουλγαρία από το αδιέξοδο;

«Ελπίζω πως οι πολιτικοί αρχηγοί πήραν το μάθημά τους και ότι αυτό θα τους ωθήσει να διαπραγματευθούν», σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άντονι Τοντόροφ, καθηγητής του βουλγαρικού Νέου Πανεπιστημίου.

Το πιο πιεστικό ζήτημα που θα κληθεί να λύσει η νέα κυβέρνηση είναι αυτό της υγειονομικής κρίσης, καθώς το μεταβατικό σχήμα δεν μπόρεσε να δώσει λύσεις.

Τα νοσοκομεία ξεχειλίζουν και σχεδόν 200 άνθρωποι υποκύπτουν καθημερινά εξαιτίας επιπλοκών της Covid-19. Mόλις το 25% των 6,9 εκατομμυρίων κατοίκων έχει εμβολιαστεί πλήρως και η χώρα έχει τη δεύτερη υψηλότερη θνητότητα στον κόσμο από τη νόσο κατ’ αναλογία, προς τον πληθυσμό.

«Στην κοινωνία επικρατεί η αίσθηση πως η κατάσταση είναι χαοτική», τόνισε ο Άντονι Τοντόροφ. Η αβεβαιότητα βαραίνει στην οικονομική ανάπτυξη: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε προς τα κάτω την εβδομάδα που πέρασε την πρόβλεψή της για την αύξηση του ΑΕΠ.

Το συντηρητικό κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ μοιάζει να προσπαθεί έξυπνα να εκμεταλλευτεί ακριβώς αυτό το συναίσθημα, με το κεντρικό μήνυμα στις προεκλογικές του αφίσες να είναι «Εναντίον της αποδιοργάνωσης».

Αυτό το μήνυμα, καθώς και η βάση του στην τοπική αυτοδιοίκηση που έχει χτιστεί «στις πελατειακές σχέσεις», εξηγούν αναμφίβολα το ότι καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις (συγκεντρώνει σχεδόν το 24% των ψήφων), σύμφωνα με τον καθηγητή στο Νέο Πανεπιστήμιο.

Όμως ο Μπόικο Μπορίσοφ, στον οποίο οι επικριτές του προσάπτουν διαφθορά, είναι πλέον κάποιος που «δεν θέλει να τον ξέρει κανείς» και κατά την άποψη αρκετών αναλυτών δεν μοιάζει πολύ πιθανό η παράταξή του να μπορέσει να επιστρέψει στην εξουσία.

Σε ένα Κοινοβούλιο το οποίο θα είναι και πάλι… πολυσυλλεκτικό καθώς 27 κόμματα διεκδικούν την ψήφο, οι δημοσκοπήσεις φέρνουν σε καλή θέση δύο νεοαφιχθέντες οι οποίοι μοιάζουν αταίριαστοι στο βουλγαρικό πολιτικό τοπίο, τον Κιρίλ Πετκόφ και τον εταίρο του Ασέν Βασίλιεφ. Οι δύο πέρασαν από τα έδρανα του Χάρβαρντ.

Οι 40άρηδες επιχειρηματίες ίδρυσαν μόλις τον Σεπτέμβριο το κεντρώο κόμμα τους, το «Συνεχίζουμε την αλλαγή». Κεντρική επιδίωξή τους η «εξάλειψη της διαφθοράς» στη χώρα που κατατάσσεται τελευταία ως προς το ζήτημα αυτό στην ΕΕ.

Οι δημοσκοπήσεις τους θέλουν να δίνουν μάχη στήθος με στήθος με τους σοσιαλιστές και να συγκεντρώσουν το 16% των ψήφων. Έτσι, δηλώνουν έτοιμοι να διαπραγματευθούν με τα άλλα κόμματα έναν «συμβιβασμό» προκειμένου να σχηματιστεί κυβερνητικός συνασπισμός και να λάβει τέλος η άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση μετά το τέλος του κομμουνισμού στη Βουλγαρία.

Ταυτοχρόνως με τα μέλη του Κοινοβουλίου, οι Βούλγαροι καλούνται σήμερα να εκλέξουν και τον πρόεδρο της χώρας.

Ο Ρούμεν Ράντεφ, που διεκδικεί την επανεκλογή του, μοιάζει φαβορί, έστω κι αν χρειαστεί να περιμένει ως τον δεύτερο γύρο που προβλέπεται να διεξαχθεί στις 21 Νοεμβρίου. Βασικός του αντίπαλος ο υποστηριζόμενος από το GERB πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σόφιας, Αναστάς Γκέρντικοφ.

Πάντως ο καθηγητής Άντονι Τοντόροφ σχολιάζει ότι ο Ρούμεν Ράντεφ, άλλοτε πιλότος μαχητικού και επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου αεροπορίας της Βουλγαρίας, έχει «μετατραπεί σε μορφή που συμβολίζει την αντίσταση στον Μπόκο Μπορίσοφ» και στη διαφθορά.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τις αντιπροσωπείες τους κατά τη συνάντηση στη Φλόριντα (φωτ.: ΕΡΑ/Γραφείο Τύπου της Προεδρίας των ΗΠΑ)
ΚΟΣΜΟΣ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την επικοινωνία με Ζελένσκι και Τραμπ: Υπήρξε καλή πρόοδος – Σύνοδος της Συμμαχίας των Προθύμων τον Ιανουάριο

29/12/2025 - 8:37πμ
Στιγμιότυπο από τις δηλώσεις των δύο ηγετών μετά τη συνάντηση
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ-Ζελένσκι: «Άψογη» χαρακτήρισε τη συνάντηση ο Αμερικανός πρόεδρος – «Εξαιρετική» ο Ουκρανός

29/12/2025 - 12:50πμ
Στιγμιότυπο από το βίντεο της «υποδοχής» (πηγή: x.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις – Όλες οι δηλώσεις και το παρασκήνιο

28/12/2025 - 9:50μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA/Shawn Thew)
ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία ευρωπαίων ηγετών μετά τη συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι

28/12/2025 - 6:21μμ
Φωτογραφία της «Μπεμπέ» διά χειρός του Καναδού φωτογράφου  Douglas Kirkland (φωτ. αρχείου:
EPA/DOUGLAS KIRKLAND / CELEBRITY VAULT MANDATORY/  Ministere de la Culture - France / Mediatheque de l'Architecture et du Patrimoine, Dist. RMN)
ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε η Γαλλίδα ηθοποιός Μπριζίτ Μπαρντό

28/12/2025 - 12:21μμ
Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (φωτ. αρχείου: EPA/Stephani Spindel)
ΚΟΣΜΟΣ

Σομαλιλάνδη: Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αναγνώριση από το Ισραήλ

28/12/2025 - 10:14πμ
Κοσοβάροι προσπερνούν προεκλογική γιγαντοαφίσα του Άλμπιν Κούρτι στην Πρίστινα (φωτ.: EPA/Georgi Licovski)
ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτική κρίση στο Κόσοβο: Αύριο οι δεύτερες βουλευτικές εκλογές της χρονιάς

27/12/2025 - 10:32μμ
(Φωτ.: EPA / Sergey Kozlov)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία σφυροκοπά το Κίεβο – Ο Ζελένσκι ετοιμάζεται για το κρίσιμο ραντεβού με τον Τραμπ

27/12/2025 - 12:40μμ
Η σημαία της Σομαλιλάνδης (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/File:Flag_of_Somaliland.svg?uselang=en#Licensing)
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ αναγνώρισε το κράτος της Σομαλιλάνδης – Σφοδρή αντίδραση από Σομαλία, Αίγυπτο, Τουρκία και Τζιμπουτί

26/12/2025 - 11:26μμ
Το Copa Nadal (Κύπελλο των Χριστουγέννων) είναι ο παλαιότερος διαγωνισμός κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας στην Ισπανία (φωτ: EPA/Enric Fontcuberta)
ΚΟΣΜΟΣ

Κύπελλο των Χριστουγέννων: Αθλητισμός και εορταστικό πνεύμα συναντήθηκαν ξανά στη Βαρκελόνη

26/12/2025 - 6:31μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τις αντιπροσωπείες τους κατά τη συνάντηση στη Φλόριντα (φωτ.: ΕΡΑ/Γραφείο Τύπου της Προεδρίας των ΗΠΑ)

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την επικοινωνία με Ζελένσκι και Τραμπ: Υπήρξε καλή πρόοδος – Σύνοδος της Συμμαχίας των Προθύμων τον Ιανουάριο

5 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

Αίθριος καιρός με κρύο και βόρειους ανέμους

43 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από τις δηλώσεις των δύο ηγετών μετά τη συνάντηση

Τραμπ-Ζελένσκι: «Άψογη» χαρακτήρισε τη συνάντηση ο Αμερικανός πρόεδρος – «Εξαιρετική» ο Ουκρανός

8 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Θεσσαλονίκη: Πυρκαγιά σε διαμέρισμα – Απεγκλωβίστηκε ζευγάρι ηλικιωμένων

9 ώρες πριν
(Εικ.: ΧΚ)

2026: Όλες οι αργίες και τα (λιγοστά) τριήμερα – Τι μας περιμένει

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Πόλο γυναικών: Κορυφαία πολίστρια στον κόσμο η Φωτεινή Τριχά

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign