pontosnews.gr
Κυριακή, 23/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Εδώ Πολυτεχνείο – Ξέρω τι θα έβλεπες, το Σάββατο 17 Νοεμβρίου 1973, σε θέατρο, σινεμά και TV (photo-video)

Ένα διαφορετικό οδοιπορικό τις ημέρες που άλλαζε η νεότερη ιστορία. Γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

17/11/2021 - 6:07μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ήταν Σάββατο 17 Νοεμβρίου 1973, όταν στην Αθήνα άλλαζε η νεότερη ιστορία. Ή άρχιζε να αλλάζει. Σε μια πόλη και γενικότερα σε μια χώρα που μύριζε μπαρούτι, η καθημερινή ζωή συνεχιζόταν. Όμως ας κάνουμε ένα ταξίδι στο χρόνο, για να δούμε τι επιλογές είχαν εκείνες τις μέρες σε θέατρο, κινηματογράφο και τηλεόραση.

Η Αλίκη «θεατρίνα» και η Καρέζη στη φυλακή

Μπορεί ο γάμος της εθνικής μας σταρ εκείνη την περίοδο να μην ήταν στα καλύτερα του –όχι λόγω του πολιτικού κλίματος– αλλά στο θέατρο έσκιζε. Η Θεατρίνα του Σόμερσετ Μομ συνεχιζόταν για δεύτερη σεζόν στο θέατρο Αλίκη της οδού Αμερικής και μάλιστα η εκπομπή «Σήμερα» είχε καταγράψει ρεπορτάζ από τις πρόβες, υλικό που ευτυχώς έχει διασωθεί.

Λίγο πιο κάτω όμως και συγκεκριμένα στο θέατρο Ακροπόλ στην Ιπποκράτους, είχαμε προβληματάκια. Η Τζένη Καρέζη και ο Κώστας Καζάκος, είχαν μεταφέρει την καλοκαιρινή τους επιτυχία Το μεγάλο μας τσίρκο. Όμως στα μέσα Οκτωβρίου, βλέποντας τα αντιδικτατορικά μηνύματα, οι πραξικοπηματίες διέκοψαν άρον-άρον την παράσταση και συνέλαβαν τους θιασάρχες. Καρέζη-Καζάκος αποφυλακίστηκαν αρχές Δεκεμβρίου και η νέα πρεμιέρα στο Ακροπόλ ήταν σαν αντιδικτακτορική διαδήλωση με το κοινό να πετάει λουλούδια, μπροστά στα μάτια των «μυστικών».

Τηρουμένων των αναλογιών, υπήρχε ένα-μίνι-κύμα ελευθερίας. Κάτι που φαίνεται στους τίτλους των επιθεωρήσεων που κυριαρχούσαν τότε. Στο Βέμπο Όλα τα μασάει ο Κουταλιανός του Κώστα Πρετεντέρη, σε σκηνοθεσία Φώτη Μεταξόπουλου με Σταυρίδη, Μουστάκα και Φόνσου.

(Φωτ.: http://eliaserver.elia.org.gr)

Κωνσταντάρας και Λάσκαρη έπαιζαν στον Άνθρωπο που γύρισε από τον γύψο των Καραγιάννη-Καμπάνη, στο Ρεξ, ενώ η Σμαρούλα Γιούλη είχε ανεβάσει τη θεατρική επιθεώρηση Οι εκλογές του Μποστ, στο Αμιράλ.

(Φωτ.: http://eliaserver.elia.org.gr)

Αλλά και στο θέατρο Τέχνης –που τότε χρησιμοποιούσε σαν δεύτερη σκηνή, το θέατρο «Βεάκη» στη Στουρνάρη, απέναντι από το Πολυτεχνείο–, είχε ανέβει το έργο του Γιώργου Σκούρτη Ο Καραγκιόζης παρά λίγο βεζύρης.

Εννοείται πως το τριήμερο του Πολυτεχνείου τουλάχιστον τα κεντρικά θέατρα παρέμειναν κλειστά. 

(Φωτ.: Facebook/ Θέατρα που έκλεισαν)

Δικτάτωρ καλεί σινεμά…

Αν αυτό δεν λέγεται ειρωνεία της τύχης… Στις 12 Νοεμβρίου έκανε πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία Δικτάτωρ καλεί Θανάση. Ο «Δικτάτωρ» βέβαια ήταν από τη λατινική Αμερική, αλλά ο νοών νοείτο.

Βρισκόμαστε στα χρόνια που ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος έχει αρχίσει να καταρρέει εισπρακτικά. Ο Θανάσης Βέγγος καλά κρατούσε αλλά σίγουρα σε μια άλλη περίοδο και σίγουρα σε μια άλλη εβδομάδα θα είχε κόψει περισσότερα εισιτήρια. Και σίγουρα είχε πάει καλύτερα από τις άλλες δυο παραγωγές της Φίνος Φιλμ εκείνης της περιόδου. Μιλάμε για την επιστροφή στην εταιρεία του Λάμπρου Κωνσταντάρα με τον Φαντασμένο, αλλά και τον τόσο αδικημένο Βάλτο, και τα δυο του Ντίνου Δημόπουλου.

Όσον αφορά τον «νέο ελληνικό κινηματογράφο», ούτε ο συγκλονιστικός και προφητικός Ιωάννης ο βίαιος της αδικοχαμένης Τώνιας Μαρκετάκη ούτε η οπτικοποιήση του Μεγάλου ερωτικού του Μάνου Χατζιδάκι, σε σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη, κέρδισαν τους θεατές.

(Φωτ.: Movieit.gr)

Τα παιδιά του Ζεβεδαίου παίζουν bingo

Στα καλλιτεχνικά νέα εκείνης της εβδομάδας κυριαρχούσε η σύλληψη του Ανδρέα Μπάρκουλη με ελαφριές ουσίες και η σχέση Τόλη Βοσκόπουλου και Μαρινέλλας, μετά το ναυάγιο Λάσκαρη.

Όσον αφορά την τηλεόραση, λίγες μέρες πριν είχε κάνει πρεμιέρα η φιλόδοξη κωμική σειρά του Κώστα Πρετεντέρη Τα παιδιά του Ζεβεδαίου που όμως δεν πήγαν καλά σε τηλεθέαση.

Και φυσικά δεν μπόρεσαν να κονταροχτυπηθούν με τα μεγαθήρια της εποχής, Τον άγνωστο πόλεμο του Νίκου Φώσκολου και τον Παράξενο ταξιδιώτη.

Πάντως εκείνες τις μέρες έκανε πρεμιέρα και η ελληνική σειρά Αγρίμια με πρωταγωνιστή τον Νίκο Ξανθόπουλο. Η σειρά ξεκίνησε με τον τίτλο Αναμορφωτήριον στα πρώτα επεισόδια.

(Φωτ.: Facebook)

Ο τίτλος άλλαξε στην πορεία και όπως καταλαβαίνετε είχε σαν θέμα την παραστρατημένη νεολαία της εποχής.

Και ναι, το «αγρίμι» είναι ο Σταμάτης Φασουλής (φωτ.: Facebook)

Όσο για τα τηλεοπτικά σαββατοκύριακα; Για αυτά φρόντιζε το Bingo με τον Νίκο Μαστοράκη. Όχι για πολύ καιρό, όπως θα αποδειχθεί.

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το ταλέντο τούς οδήγησε σ' ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου. Η συνέχεια θα είναι ακόμα καλύτερη (φωτ.: STR/ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ελληνόπουλα κατακτούν το Berklee με υποτροφίες στην παραδοσιακή μουσική

22/08/2026 - 2:35μμ
(Φωτ.: instagram / madonna)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαντόνα: «Ένιωσα την παρουσία του Θεού» στην Πάτμο

22/08/2026 - 8:35πμ
Μέρος της αφίσας (φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αυγουστιάτικη πανσέληνος στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο – Ελεύθερη είσοδος και ξεναγήσεις κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι

21/08/2026 - 12:02πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαντόνα: Η επίσκεψη στα Μετέωρα και η ιδιωτική συνάντηση με τον ηγούμενο της Μονής Βαρλαάμ

16/08/2026 - 7:57μμ
Ο Βασίλης Βασιλειάδης, ένας από τους σημαντικούς Έλληνες κατασκευαστές κλασικής κιθάρας, κατασκευάζει μία κιθάρα στο εργαστήριό του στην Κοζάνη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δημήτρης Στραβού)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βασίλης Βασιλειάδης: Ο Κοζανίτης οργανοποιός που ταξιδεύει τις κιθάρες του στην Ευρώπη

16/08/2026 - 1:14μμ
(Πηγή: ebu.ch)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Στο Μπουργκάς θα διεξαχθεί η Eurovision τον Μάιο του 2027

13/08/2026 - 1:45μμ
Ο κιβωτιόσχημος τάφος που αποκαλύφθηκε στην ανατολική νεκρόπολη της Ασπένδου και, δεξιά, λεπτομέρεια από τα κτερίσματα (φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τουρκία: Τάφος 2.400 ετών ίσως ανήκε σε παλαιστή – Η σύνδεση με τον αρχαιοελληνικό αθλητισμό

12/08/2026 - 11:51μμ
Με μουσική και τραγούδια η πολιτική κηδεία του σπουδαίου ηθοποιού Νίκου Καλογερόπουλου στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών (φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου / EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νίκος Καλογερόπουλος: Το τελευταίο «αντίο» με το τραγούδι του «Καραϊσκάκης» και παρατεταμένο χειροκρότημα

12/08/2026 - 3:48μμ
Εικόνα από την κηδεία του συγγραφέα Στέλιου Ράμφου στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Χαλανδρίου (φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε τον Στέλιο Ράμφο – Δημοσία δαπάνη η κηδεία του

12/08/2026 - 1:54μμ
Τα κατάλοιπα της ρωμαϊκής έπαυλης της Αγίας Ευφημίας (φωτ.: ΥΠΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κεφαλονιά: Η ρωμαϊκή έπαυλη με τα ψηφιδωτά που έγινε χώρος ταφής

11/08/2026 - 10:10μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Super League: Αρχή με τεσσάρα η πρωταθλήτρια ΑΕΚ – Δυσκολεύτηκε αλλά νίκησε ο Ολυμπιακός

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Pontos News / Βαλεντίνα Ουσταμπασίδου)

Σουφλί: Η ποντιακή λύρα συναντά το έντεχνο και λόγιο τραγούδι – Μια διαφορετική εκδήλωση από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Γρ. Τύπου ΠΣ /   EUROKINISSI)

Όλυμπος: Νεκρός εντοπίστηκε ορειβάτης που έπεσε σε χαράδρα

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Εθνική ομάδα: Φιλική νίκη με βελτιωμένη εικόνα κόντρα στην Πολωνία

4 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από βίντεο (πηγή: instagram / irenenikolopoulou)

Σπέτσες: Ελικόπτερο προσγειώθηκε σε παραλία με λουόμενους – Παρέμβαση εισαγγελέα

5 ώρες πριν
Κόντογλου διά χειρός Κόντογλου, και στο φόντο τμήμα χειρογράφου του (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

«Η κακία – Φαρμακερή νυχτερίδα που σκεπάζει τον κόσμο»: Διαχρονικές αλήθειες διά χειρός Φώτη Κόντογλου

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV