pontosnews.gr
Κυριακή, 6/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στη Νικαράγουα ο Ντανιέλ Ορτέγα αναδείχθηκε νικητής πριν καν ανοίξουν οι κάλπες

Όσοι είχαν πιθανότητες εκλογής έχουν τεθεί υπό κράτηση

7/11/2021 - 2:51μμ
(Φωτ.: EPA / Jorge Torres)

(Φωτ.: EPA / Jorge Torres)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στις 7:00 τοπική ώρα άνοιξαν οι κάλπες στη Νικαράγουα υπό το άγρυπνο βλέμμα περίπου 30.000 στρατιωτικών, για μία διαδικασία χωρίς εκπλήξεις: Ο πρόεδρος Ντανιέλ Ορτέγα έχει ήδη εξασφαλίσει την τέταρτη διαδοχική θητεία, μιας και όλοι όσοι είχαν πιθανότητες εκλογής έχουν τεθεί υπό κράτηση.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ αρνούνται να νομιμοποιήσουν τις εκλογές, χαρακτηρίζοντάς τες φάρσα και παρωδία.  

Η κυβέρνηση έχει αρνηθεί την παρουσία ανεξάρτητων παρατηρητών, ενώ δημοσιογράφοι διεθνών μέσων δεν έχουν πρόσβαση σε πολλά σημεία. Στην τελευταία εφημερίδα της αντιπολίτευσης που κυκλοφορούσε, τη La Prensa, τον Αύγουστο έγινε αστυνομική έφοδος και ο διευθυντής της συνελήφθη.

Σε όλα τα παραπάνω να προστεθεί ότι πριν από μία εβδομάδα η Meta, η μητρική εταιρεία του Facebook, ανακοίνωσε πως απενεργοποίησε γύρω στους 1.000 λογαριασμούς στο Facebook και το Instagram τους οποίους διαχειριζόταν ένα «εργοστάσιο τρολ» της κυβέρνησης της Νικαράγουας για να χειραγωγεί την κοινή γνώμη.

Η αντιπολίτευση προετοιμάζει διαδηλώσεις στην Κόστα Ρίκα, στο Μαϊάμι και στη Μαδρίτη και ζητά από τους ψηφοφόρους να απέχουν προκειμένου να διαφανεί πόση είναι η πραγματική στήριξη στο «ψηφοδέλτιο» που έχει σχηματιστεί από τον 76χρονο Ντανιέλ Ορτέγα και την 70χρονη σύζυγό του Ροσάριο Μουρίγιο, αντιπρόεδρο της χώρας από το 2017.

Το προεδρικό ζεύγος συχνά συγκρίνεται με τον Φρανκ και την Κλερ Άντεργουντ, το ανελέητο δίδυμο της σειράς House of Cards. Οι επονομαζόμενοι και «λόρδος και λαίδη Μάκβεθ» θεωρούνται έτοιμοι για όλα ώστε να διατηρήσουν την απόλυτη εξουσία που ασκούν με σιδηρά πυγμή.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Cid-Gallup, το 65% των 4,4 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων αν είχε επιλογή θα ψήφιζε υπέρ της αντιπολίτευσης. Μόλις το 19% που θα επέλεγε τον Ντανιέλ Ορτέγα.

Αντιθέτως, η δημοσκόπηση που έγινε από το ινστιτούτο M&R που πρόσκειται στην κυβέρνηση δείχνει ότι το κυβερνών Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης Σαντινίστας (FSLN) συγκεντρώνει το 70% της πρόθεσης ψήφου.

«Δεν υπάρχει κανένας για να ψηφίσεις. Είναι στην τσέπη του Ντανιέλ [σ.σ. Ορτέγα]. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε, σε βάζουν φυλακή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο 46χρονη που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Κυνήγι της αντιπολίτευσης

Από τον Ιούνιο –σχεδόν τρία χρόνια μετά το κύμα βίαιων επεισοδίων και καταστολής που είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 300 διαδηλωτές που απαιτούσαν την παραίτηση του Ντανιέλ Ορτέγα–, έχουν συλληφθεί 39 πολιτικές προσωπικότητες, επιχειρηματίες, χωρικοί, φοιτητές και δημοσιογράφοι.

Ανάμεσά τους επτά εν δυνάμει υποψήφιοι που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για τον πρόεδρο.

Στις δημοσκοπήσεις φαβορί ήταν η 67χρονη Κριστιάνα Τσαμόρο, κόρη της πρώην προέδρου Βιολέτας Τσαμόρο. Ήταν και η πρώτη που συνελήφθη, στις 2 Ιουνίου, και τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Οι αντιπολιτευόμενοι κατηγορούνται για προσβολή της εθνικής ενότητας, για υποστήριξη των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Νικαράγουας, για προδοσία της πατρίδας ή για ξέπλυμα χρημάτων, βάσει νόμων που ψηφίστηκαν στα τέλη του 2020. Εκτός από το Κοινοβούλιο, υπό τον έλεγχο του Ντανιέλ Ορτέγα θεωρείται ότι είναι η δικαστική εξουσία και το εκλογικό δικαστήριο.

Ο φόβος κυριαρχεί στη Νικαράγουα των 6,5 εκατ. κατοίκων, την πιο φτωχή χώρα της Κεντρικής Αμερικής. Μετά τις ταραχές της άνοιξης του 2018 βρίσκεται αντιμέτωπη με τον πληθωρισμό, την ανεργία και την πανδημία – πάνω από 100.000 πολίτες έχουν εξοριστεί, ενώ υπό κράτηση βρίσκονται 150 αντιπολιτευόμενοι.

Ήρωας της επανάστασης, ο πρώην αντάρτης Ντανιέλ Ορτέγα κατηγορείται σήμερα από τους αντιπάλους του ότι ενεργεί όπως ο δικτάτορας Αναστάσιο Σομόσα, στην ανατροπή του οποίου είχε συμβάλει το 1979.

Η Ελβίρα Κουάντρα, εξόριστη αναλύτρια, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η απομόνωση της χώρας της θα πλήξει τις διεθνείς επενδύσεις και χρηματοδοτήσεις, κάτι που θα έχει κοινωνικές συνέπειες. Και δεν είναι μόνο ευρωπαϊκές και αμερικανικές κυρώσεις· οι σχέσεις είναι τεταμένες και με ιστορικούς συμμάχους όπως το Μεξικό και η Αργεντινή. Μόνοι υποστηρικτές του προεδρικού ζεύγους η Κούβα, η Βενεζουέλα και η Ρωσία.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EPA / Clemens Bilan)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στο Μαγδεμβούργο για τη δημοκρατία, ενόψει των κρίσιμων εκλογών στη Σαξονία-Άνχαλτ

5/09/2026 - 11:54μμ
(Φωτ.: EPA / Mikhail Metzel / Sputnik / Kremlin)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία-ΗΠΑ: Οι επαφές είναι επωφελείς, δήλωσε ο Πούτιν στην έναρξη των συνομιλιών με Γουίτκοφ και Κούσνερ

5/09/2026 - 10:22μμ
(Φωτ.: diken.com.tr)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε τουρκική τράπεζα για το Ιράν – Τι λέει ο πρέσβης Τομ Μπάρακ

5/09/2026 - 3:43μμ
Άποψη του κτηρίου της Κρατικής Δούμας, της Κάτω Βουλής του Ρωσικού Κοινοβουλίου, στη Μόσχα της Ρωσίας (φωτ.: EPA/MAXIM SHIPENKOV)
ΚΟΣΜΟΣ

Μόσχα: Συνάντηση Ντμίτριεφ με τους Αμερικανούς απεσταλμένους Γουίτκοφ και Κούσνερ

5/09/2026 - 2:00μμ
Η Νήσος Χαργκ από ψηλά (φωτ.: @MarioNawfal/X)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Εκρήξεις κοντά στο νησί Χαργκ – Πληροφορίες για επίθεση σε ιρανικό δεξαμενόπλοιο

5/09/2026 - 12:24μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/NEPAL ARMY)
ΚΟΣΜΟΣ

Νεπάλ: Δύο εργάτες ανασύρθηκαν ζωντανοί από υπόγεια σήραγγα, 9 μέρες μετά την καταστροφική πλημμύρα

4/09/2026 - 10:34πμ
Ομοσπονδιακοί πράκτορες συνοδεύουν τον Νικολάς Μαδούρο, στις 5 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Stringer)
ΚΟΣΜΟΣ

Μαδούρο: Επικαλείται κρατική ασυλία και ζητά να απορριφθούν οι κατηγορίες στις ΗΠΑ

3/09/2026 - 6:11μμ
(Φωτ.: EPA/RASIT AYDOGAN / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Στο στόχαστρο της τουρκικής Δικαιοσύνης ο Νταβούτογλου για «εξύβριση του προέδρου»

3/09/2026 - 3:00μμ
(Φωτ.: EPA / Maurizio Brambatti)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Ρεκόρ μακροβιότητας για την κυβέρνηση Μελόνι – Ο απολογισμός και οι προκλήσεις

3/09/2026 - 1:38μμ
Η υπηρεσιακή πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροδρίγκες (δεξιά), συνομιλεί με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Κρις Ράιτ (αριστερά), κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Καράκας της Βενεζουέλας (φωτ.: EPA/RONLAD PENA R)
ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Χρυσές συμφωνίες με πετρελαϊκούς κολοσσούς υπό την εποπτεία των ΗΠΑ

3/09/2026 - 12:42μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Clemens Bilan)

Γερμανία: Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στο Μαγδεμβούργο για τη δημοκρατία, ενόψει των κρίσιμων εκλογών στη Σαξονία-Άνχαλτ

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Super League: Πάρτι με πεντάρα η ΑΕΚ – Οδυνηρή ισοπαλία ο Ολυμπιακός

8 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook)

Ιωάννινα: Θρήνος για τον σμηναγό Δημήτρη Πέτρου που έχασε τη ζωή του στο τραγικό δυστύχημα στην Τανάγρα

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Mikhail Metzel / Sputnik / Kremlin)

Ρωσία-ΗΠΑ: Οι επαφές είναι επωφελείς, δήλωσε ο Πούτιν στην έναρξη των συνομιλιών με Γουίτκοφ και Κούσνερ

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα κύρια σημεία της ομιλίας του στη ΔΕΘ – 12 μέτρα και 10 «άλματα»

9 ώρες πριν

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Άνοιξαν οι εγγραφές για τη νέα πολιτιστική περίοδο

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV