pontosnews.gr
Τρίτη, 9/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η αρχιτεκτονική των ΗΠΑ που έχει εμπνευστεί από την Αρχαία Ελλάδα

Από την Αρχαία Ελλάδα εμπνεύστηκε η αμερικάνικη αρχιτεκτονική

6/11/2021 - 11:18μμ
(Φωτ.: Pexels)

(Φωτ.: Pexels)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι Ηνωμένες πολιτείες ξεκίνησαν τη «ζωή τους» ως χώρα στα τέλη του 18ου αιώνα. Τότε ουσιαστικά χτίστηκε και η χώρα και πολλά από τα μνημεία της.

Ο Βενιαμίν Φράνκλινος ήθελε η αμερικανική αρχιτεκτονική να αντικατοπτρίζει το πνεύμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο ίδιος εμπνεύστηκε από τον χρόνο που πέρασε ως πρώτος πρεσβευτής της Αμερικής στο Παρίσι.

Ο Φράνκλινος έφυγε από το Παρίσι το 1785 και ο Τόμας Τζέφερσον έγινε ο νέος πρεσβευτής της Αμερικής στη Γαλλία. Η πλούσια αισθητική εμπειρία εκεί άφησε επίσης το στίγμα της πάνω του και έγινε ένας άλλος Αμερικανός ηγέτης που επηρεάστηκε από το γαλλικό σχέδιο και το φιλελληνικό πνεύμα που κατέτρωγε τη γαλλική πρωτεύουσα.

(Φωτ.: Pexels)

Όταν ο Τζέφερσον επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνειδητοποίησε ότι δεν υπήρχε μεγάλη πολιτισμική διαφορά μεταξύ των Αμερικανών αποίκων και του αγγλικού λαού. Και οι δύο μοιράζονταν μια γλώσσα και μια θρησκεία, αλλά ο Τζέφερσον ήθελε να οδηγήσει την αναπτυσσόμενη χώρα σε μια νέα κατεύθυνση, ώστε να μπορέσουν να σφυρηλατήσουν μια ξεχωριστή ταυτότητα για τον εαυτό τους ως Αμερικανοί.

Έκανε τη νέα αμερικανική αρχιτεκτονική καλλιτεχνική διακήρυξη της ανεξαρτησίας του, και ποιος καλύτερος τρόπος για να δείξει την ελευθερία από το να κάνει ένα βήμα πίσω στον χρόνο στο πνεύμα της Αρχαίας Ελλάδας.

Αυτή η αισθητική επιλογή είχε και εννοιολογική απήχηση, καθώς οι φιλοσοφικές αρχές της αμερικανικής ανεξαρτησίας βασίστηκαν σε ιδέες που προέρχονταν από την Αρχαία Ελλάδα.

Όπως τόνισε ο συγγραφέας Τομ Τζεγουέτ: «Ο Τόμας Τζεφερσόν θαύμαζε πολλές πτυχές των αρχαίων Ελλήνων. Mπορούσε να διαβάσει και να μιλήσει τη γλώσσα. Ο Τζέφερσον εμπνεύστηκε επίσης από τη μαθηματική ακρίβεια της Αρχαίας Ελλάδας, με τη συμμετρία και τις καθαρές γραμμές της. Ο Τζέφερσον δημιούργησε ένα νέο είδος αμερικανικής αρχιτεκτονικής που είναι γνωστό ως αρχιτεκτονική Τζέφερσον. Η αισθητική του, οι κλασικές δομές της αρχαιότητας και η έμπνευση, ωστόσο, αντιπροσωπεύουν το ελληνικό πνεύμα».

(Φωτ.: Kurt Kaiser/ CC0 1)

Το κτήριο Τζέφερσον

Το κτήριο Τόμας Τζέφερσον της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου είναι το παλαιότερο από τα κτήρια της, που χτίστηκε μεταξύ 1890-1897. Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου θεώρησε ότι χρειαζόταν να επεκταθεί προκειμένου να αποθηκεύσει την αυξανόμενη συλλογή της από πρωτόγονα αμερικανικά αντικείμενα και καλλιτεχνικά κείμενα. Όταν εισήχθη ο νόμος περί πνευματικών δικαιωμάτων του 1870, όσοι αναζητούσαν προστασία πνευματικών δικαιωμάτων για το έργο τους έπρεπε να στείλουν δύο αντίγραφα στη Βιβλιοθήκη, δημιουργώντας την ανάγκη για περισσότερο χώρο.

Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου είναι γεμάτη με πίνακες και εικόνες που αναφέρονται άμεσα στην Αρχαία Ελλάδα και απεικονίζουν μορφές από την αρχαία ελληνική μυθολογία. Αποκορύφωμα του κτιρίου είναι οι τοιχογραφίες του που απεικονίζουν τις Μούσες.

(Φωτ.: David Iliff/ CC BY SA 3)

Η Μεγάλη Αίθουσα της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου επιδεικνύει την υψηλής αισθητικής εσωτερική διακόσμηση της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου, με περίτεχνες τοιχογραφίες που επενδύουν τις οροφές, γλυπτά και ανάγλυφα Ελλήνων θεών και κλασικές στήλες που υποστηρίζουν τον δεύτερο όροφο της. Η Μεγάλη Αίθουσα παρουσιάζει την πιο πλούσια αισθητική έμπνευση της αμερικανικής αρχιτεκτονικής από την Ελλάδα.

Πηγή: Mary Harris, Greek Reporter

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Έφηβοι και κινητό (φωτ.: PEXELS)
ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Πρώτη χώρα με ελάχιστη ηλικία στα social media – Μπλοκάρονται πάνω από 1 εκατ. λογαριασμοί

9/12/2025 - 1:12μμ
Γερμανίδα κοιτά χριστουγεννιάτικα στολίδια σε αγορά του Βερολίνου.Τέσσερις στις πέντε επιχειρήσεις που οδηγούνται σε πτώχευση απασχολούν κάτω από 10 εργαζόμενους (φωτ.: EPA/Clemens Bilan)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Στο υψηλότερο σημείο από το 2014 τα «λουκέτα» σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα

8/12/2025 - 11:59μμ
Από αριστερά, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στο Λονδίνο (φωτ.: EPA/Adrian Dennis)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Την Τρίτη θα παραδοθεί στις ΗΠΑ το προτεινόμενο σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου

8/12/2025 - 10:30μμ
Από αριστερά, ο Βίκτορ Όρμπαν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ.: Χ/Recep Tayyip Erdoğan
ΚΟΣΜΟΣ

Β. Όρμπαν: Η Τουρκία θα εγγυηθεί τη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ουγγαρία

8/12/2025 - 9:55μμ
(Φωτ.: earthquakes.gr)
ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Ιαπωνία – Προειδοποίηση για τσουνάμι ύψους 3 μέτρων

8/12/2025 - 5:18μμ
Σέλφι με αξιωματικό του συριακού στρατού κατά τη διάρκεια έκθεσης στη Δαμασκό, Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Mohammed al Rifai)
ΚΟΣΜΟΣ

Ένας χρόνος χωρίς τον Άσαντ: Η Συρία γιορτάζει την επέτειο με ελπίδα, σε εύθραυστη μετάβαση

8/12/2025 - 1:03μμ
Αξιωματούχοι του ινδονησιακού υπουργείου Περιβάλλοντος και Δασών με εξημερωμένους ελέφαντες, για την απομάκρυνση των φερτών υλικών στην περιοχή Πιντίε Τζάγια της Σουμάτρας (φωτ.: EPA / Hotli Simanjuntak)
ΚΟΣΜΟΣ

Ανείπωτη τραγωδία στη Σουμάτρα: Σχεδόν 1.000 νεκροί από τις πλημμύρες

8/12/2025 - 10:33πμ
Στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου, Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Δευτέρα 18 Αυγούστου 2025 (φωτ.: White House / Daniel Torok)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ πιέζει για ειρήνη, ο Ζελένσκι αναζητεί συμμαχίες: Κρίσιμες διαβουλεύσεις για το μέλλον της Ουκρανίας

8/12/2025 - 9:45πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Μπενίν: Απετράπη στρατιωτική απόπειρα πραξικοπήματος – Χάος και συλλήψεις στη χώρα της Δυτικής Αφρικής

7/12/2025 - 5:27μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο εγγονός του Θίο σε στιγμιότυπο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο (φωτ.: Joyce N. Boghosian)
ΚΟΣΜΟΣ

Από το «δόγμα Μονρόε», στη νέα στρατηγική Τραμπ – Τι αλλάζει

7/12/2025 - 10:12πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από την προσαγωγή των κατηγορουμένων για τη δολοφονία του τοπογράφου στον ανακριτή (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Νέο Ψυχικό: Ισόβια και 6 χρόνια φυλάκισης στον εκτελεστή του τοπογράφου

19 λεπτά πριν
(Φωτ.: opap.gr)

Το απόλυτο χριστουγεννιάτικο event στην πλατεία Αριστοτέλους με τον Αντώνη Ρέμο

31 λεπτά πριν
Καλλιτεχνική απεικόνιση της μαύρης τρύπας του γαλαξία NGC 3783 (φωτ.: ESA)

Διάστημα: Έκρηξη σε μαύρη τρύπα προκαλεί ισχυρούς αστρικούς ανέμους

49 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Ευαγγελία Φωκά-Τρυψάνη)

Αγρότες: Εισαγγελική παρέμβαση για τα μπλόκα – Κλείνουν τους παράδρομους στη Λαμία

1 ώρα πριν
Το εξώφυλλο του ημερολογίου (φωτ.: facebook.com/profile.php?id=100064713371624/ Ένωση Μικρασιατών Λαμίας)

Η Ένωση Μικρασιατών Λαμίας προσφέρει «Γεύσεις που μιλάνε πολίτικα»

2 ώρες πριν
Χριστουγεννιάτικο δέντρο πάνω σε τρακτέρ, στο αγροτικό μπλόκο στα «Πράσινα Φανάρια», στο κομβικό σημείο της διασταύρωσης πριν από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ)

Αγρότες έκλεισαν την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign