pontosnews.gr
Δευτέρα, 8/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μαρτυρία Αριστοκλή Τσαμίδη: Σκαρφάλωνα πολύ δύσκολα, για να μπορέσω με τα χεράκια μου να ανέβω, είχε λάσπη στην Καλαμαριά

Πρόσφυγας από τη Σηλυβρία Ανατολικής Θράκης που έφθασε παιδάκι στα Απολυμαντήρια

5/11/2021 - 8:54πμ
Γυναίκες λούζουν παιδί, το 1922. Η φωτογραφία αποτελεί μέρος συλλογής του Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού και προέρχεται από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου. Σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες, πολλά κορίτσια και γυναίκες έσπευσαν να λουστούν όταν έφτασαν στην Καλαμαριά, μήπως και αποφύγουν το υποχρεωτικό κούρεμα στα Απολυμαντήρια

Γυναίκες λούζουν παιδί, το 1922. Η φωτογραφία αποτελεί μέρος συλλογής του Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού και προέρχεται από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου. Σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες, πολλά κορίτσια και γυναίκες έσπευσαν να λουστούν όταν έφτασαν στην Καλαμαριά, μήπως και αποφύγουν το υποχρεωτικό κούρεμα στα Απολυμαντήρια

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τι κι αν ήταν παιδί το 1922! Όλα όσα έζησε ο Αριστοκλής Τσαμίδης μαζί με την οικογένειά του, όταν ξεριζώθηκαν από τη Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης για να καταλήξουν στην Καλαμαριά, τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς, χαράχθηκαν για πάντα στη μνήμη του. Όπως και σε όλους όσοι είχαν την ίδια μοίρα κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Τα 150 στρατιωτικά παραπήγματα που είχαν στηθεί ήταν πολύ λίγα για να στεγάσουν τόσους ξεριζωμένους αλλά επί χρόνια η κατάσταση στην Καλαμαριά παρέμεινε ίδια και οι πρόσφυγες αντιμετωπίστηκαν ως μια υποδεέστερη κατηγορία ανθρώπων.

Πολλοί χρειάστηκε να ζήσουν για μεγάλο διάστημα σε σκηνές, σε βάρκες ή αυτοσχέδιες παράγκες όπως αποκάλυψε ο Τσαμίδης καταθέτοντας τη μαρτυρία του που φυλάσσεται στο Αρχείο Προφορικών Μαρτυριών του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού.

Ο Αριστοκλής Τσαμίδης αφηγείται…

«Θα πάμε στη Θεσσαλονίκη είπανε και μας έφεραν στην Καλαμαριά. Ακριβώς απέναντι από το κοφτό σημείο που έχει η ακτή, εκεί ήταν οι στρατιώτες, οι οποίοι μας περίμεναν για να μας βοηθήσουν στα αντίσκηνα και καθόντουσαν με τα ποδάρια τους κρεμασμένα στη σειρά αυτοί όλοι εκεί. Εμείς κάναμε την επιβίβαση σε κάτι σιδερένιες μαούνες, σαν ορθογώνιες βάρκες, με σιδερένιο πάτωμα κάτω. Από τον Αλλατίνη που φόρτωναν τα άλευρα, ένα τέτοιο. Αυτό το έσυρε ένα μικρό βενζινόπλοιο, μια βενζινάκατος. Το πήγαινε και το έφερνε. Είχε μπουκαπόρτες ανοιχτές, τα νερά μπαίνανε μέσα, διότι είχε λίγο τρικυμία, Οκτώβριος του 1922 ήτανε, φυσούσε.

»Και αποβιβαστήκαμε από ‘κει, για να ανέβουμε από την ακτή. Σκαρφάλωνα πολύ δύσκολα, για να μπορέσω με τα χεράκια μου να ανέβω, επειδή ήταν κοκκινόχωμα, είχε λάσπη.

»Άμα πηγαίναμε εμείς, τα μικρά παιδιά, να βγούμε έξω, κολλούσαν τα πόδια μας, τα παπουτσάκια έμεναν μέσα στο χώμα το κόκκινο, το σφιχτό, και δεν μπορούσαμε να βγούμε.

»Εκεί μαζεύτηκε ο κόσμος, η μάνα μου έκλαιγε με τα δυο παιδιά στην αγκαλιά, δεν μπορούσε να τα κρατήσει. Ο πατέρας μου, πήγε και παρακάλεσε για να βρει κάποιο σπίτι κι ήταν μια γριούλα, θεός σχωρέστην, που είχε ένα παλικάρι, καμιά εικοσαριά χρονώ, εγγονό. Και του είπε, “θα φύγεις τώρα γιατί θα πάρω αυτή την κυρία με τα δύο παιδάκια που είναι άρρωστα”.

»Εν τω μεταξύ, ήρθε ένας αξιωματικός και είπε να μην απομακρυνθούνε οι πρόσφυγες, να μείνουν συγκεντρωμένοι διότι σε λίγο θα ‘ρθουνε τα μεγάλα τα φορτηγά και θα φέρουνε κουραμάνες και αντίσκηνα για να τακτοποιηθούμε προσωρινά. Ήρθαν, και μάλιστα επειδή ήταν ανηφοριά, θυμούμαι ότι έκαναν εξατμίσεις τα αυτοκίνητα αυτά τα βαριά. Ήταν φορτωμένα ως απάνω, είχαν κουραμάνες και τέτοια πράγματα. Έκαναν μπουμ, μπουμ, μπουμ κι εγώ τρόμαζα από τα χτυπήματα που έκαναν. Έφεραν κωνικές σκηνές, μεγάλες, τις οποίες τις μοιράσαμε σε 15 άτομα την καθεμιά. Δεκαπέντε, δώδεκα, ανάλογα και με τη σύνθεση της οικογένειας. Τις έστησαν σε μια εκτεταμένη, ελεύθερη περιοχή, εκεί κοντά στην παραλία, με κοντάρια. Χτυπούσανε, θυμάμαι, τάκα-τούκα, να καρφώσουνε τα καρφιά γύρω-γύρω για να τεντώσουνε τις σκηνές. Μας έδωσαν κουραμάνες. Κάθε δύο άτομα ήταν μια κουραμάνα.

»Εκείνο το βράδυ όμως έπιασε μια τρικυμία. Οι σκηνές οι περισσότερες γκρέμισαν. Ο κόσμος, ταλαιπωρημένος όπως ήταν, πολλοί τραυματίστηκαν από τις σκηνές.

»Μερικοί μάλιστα, πήγαν να διανυκτερεύσουν στις βάρκες και ανετράπησαν οι βάρκες. Υπήρξαν και περιπτώσεις πνιγμού.

»Εντωμεταξύ, εμένα με πήρε η μάνα μου, μαζί με τα δύο μικρά πήρε κι εμένα να κοιμηθούμε. Η φοβερή αυτή θύελλα που έπιασε, τράβηξε τις λαμαρίνες από πάνω από την παράγκα που ήταν αυτή η καημένη η γριούλα και τα νερά όλα καταρρακτωδώς μας κάλυψαν. Η μάνα μας ήταν πάντοτε θρησκευόμενη γυναίκα και πήρε από μια άκρη του παπλώματος που της έδωσε εκείνη η γριούλα, ξήλωσε λιγάκι, έβγαλε ένα κομμάτι βαμβάκι, έκανε ένα φυτιλάκι, και με λαδάκι άναψε ένα καντήλι και άρχισε να κάνει την προσευχή της. Την άλλη την ημέρα ήρθανε νωρίς-νωρίς και ξανάστησαν τις σκηνές».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Νικολάου στην Αρτάκη (φωτ.: αρχείο Κώστα Υψηλάντη)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Αρτάκη: Στη σκιά του Αγίου Νικολάου, εκεί όπου η πίστη έχτισε την ταυτότητα μιας πόλης

6/12/2025 - 10:18πμ
H Μερόπη Βερβέρη υπό την... τηλεοπτική κάμερα (φωτ.: Facebook / Meropi Ververi)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Από τους προσφυγικούς αργαλειούς της Μικρασίας στη σύγχρονη Θεσσαλονίκη – Η υφαντική τέχνη επιστρέφει δυναμικά

5/12/2025 - 10:55πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ελ. Μ.)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Στο «Ιωνικό Κέντρο» ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος

4/12/2025 - 9:45μμ
Χορός γύρω από το καζάνι, στον Συνοικισμό της Θήβας. Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Facebook / George Angelopoulos)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Θήβα: Μια γειτονιά «ζωντάνεψε» για τη Βαρβάρα – Μικρασιατικό συναίσθημα

4/12/2025 - 3:12μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση για τον Άγιο Ανδρέα, στο Ατσαλένιο Ηρακλείου (φωτ.: neakriti.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Λουκουμάδες μνήμης: Πώς το Ατσαλένιο κράτησε ζωντανό το μικρασιατικό έθιμο του Αγίου Ανδρέα

2/12/2025 - 7:06μμ
Χασάπικο από την «Ακαδημία» του Δημήτρη Πετρόπουλου μπροστά από την Αγια-Σοφιά (πηγή: Mega)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Έλληνες χόρεψαν χασάπικο μπροστά στην Αγια-Σοφιά – «Πρόκληση» λένε οι Τούρκοι

2/12/2025 - 4:44μμ
(Φωτ.: olympiacos.org)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ανδρέας Μουράτης: Ο «Μιζούρι» των γηπέδων με τις μικρασιάτικες ρίζες – Ένας αληθινός ήρωας, άλλων εποχών

30/11/2025 - 12:07μμ
Ο καπνέμπορος Βασίλης Παπαβασιλείου (πηγή: Αρχείο Μαίρης Παπαλάμπρου / agrinionews.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Βασίλης Παπαβασιλείου: Ο ανθρωπιστής καπνέμπορος που αγκάλιασε τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής

29/11/2025 - 4:11μμ
Πλήθος κόσμου και μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας παραβρέθηκαν στην ημερίδα της Έδρας Μικρασιατικών Σπουδών (φωτ.: Γρ. Τύπου Πανεπιστήμιο Μακεδονίας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Έδρα Μικρασιατικών Σπουδών στο ΠΑΜΑΚ: Με μια ημερίδα με βαρύ επιστημονικό αποτύπωμα η επίσημη έναρξη λειτουργίας της

26/11/2025 - 7:11μμ
Η ορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης σε καρτ ποστάλ εποχής (πηγή: levantineheritage.com/stcatherine)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Αγία Αικατερίνη της Σμύρνης: Μια εκκλησία στη σκιά της Καταστροφής

25/11/2025 - 9:21πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αγρότες από τη Φθιώτιδα στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος του Μπράλου, το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Άρης Μαρτάκος)

Αγρότες σε θέσεις μάχης: Πάνω από 50 μπλόκα παραλύουν τη χώρα

21 λεπτά πριν
Η Michaela Loukas με το βραβείο της ανά χείρας (φωτ.: LinkedIn)

Αυστραλία: Νέα Επιστήμονας της Χρονιάς η ομογενής Michaela Loukas

46 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

Αρχή με νεφώσεις, βροχές και χιόνια στα ορεινά και μετά… σχεδόν αίθριος ο σημερινός καιρός

1 ώρα πριν
Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος με τον πρέσβη της Ελλάδας Σταύρο Βενιζέλο (φωτ.: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας)

Ομογένεια: Προσλήψεις προσωπικού στα προξενεία Μελβούρνης και Σίδνεϊ

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

Super League: Τεσσάρα η ΑΕΚ – Μπλόκο στη Λάρισα για Παναθηναϊκό

10 ώρες πριν
(Φωτ.: kremlin.ru)

Η Ρωσία επιστρέφει στον αθλητισμό – Σταδιακά αίρονται οι απαγορεύσεις από τις Ομοσπονδίες

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign