pontosnews.gr
Τρίτη, 17/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Παναγία Σουμελά στον Πόντο: Το μοναστήρι έκλεισε ξανά προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις στις τοπικές Αρχές (video)

Ανησυχία για το τι θα γίνει με τον τουρισμό

4/11/2021 - 7:45μμ
(Πηγή: YouTube)

(Πηγή: YouTube)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Παιχνίδια με την Παναγία Σουμελά στον Πόντο παίζει η Άγκυρα και έχει προκαλέσει αναταραχή στους ντόπιους. Τέσσερις μήνες μετά το πανηγυρικό άνοιγμά του μεγαλύτερου τμήματος του μοναστηριού για το κοινό, μετά πολλών επισήμων και μουσικής και με πλήθος τουρκικών σημαιών στους γύρω βράχους, εν μία νυκτί έκλεισε εκ νέου.

Νέα ημερομηνία ανοίγματος για το κοινό είναι η 31η Ιανουαρίου 2022.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, η ιερά μονή που βρίσκεται στη Ματσούκα έκλεισε για ακόμα μία φορά για λόγους ασφαλείας, προκειμένου να γίνουν κι άλλες εργασίες στη σταθεροποίηση του βράχου, στην πλαγιά της εισόδου. Η απόφαση ξάφνιασε τις τοπικές Αρχές και προκάλεσε την αντίδραση όλων όσοι ζουν από τον τουρισμό στην περιοχή, αφού όπως είναι γνωστό τόσο το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά όσο και όλα τα μνημεία με ελληνικό χαρακτήρα αποτελούν βασική πηγή εσόδων.

Έντονες αντιδράσεις λόγω του οικονομικού πλήγματος

Ενοχλημένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Περιφερειακής Εκπροσώπησης της Μαύρης Θάλασσας Βολκάν Κανταρτσί. «Το υπουργείο λειτούργησε συγκεντρωτικά λαμβάνοντας απόφαση από την Άγκυρα. Ξυπνάς ένα πρωί και μαθαίνεις ότι το Μοναστήρι της Σουμελά έκλεισε. Είναι αδύνατο να βγάλεις νόημα», είπε.

Τι θα κάνει τώρα το Γραφείο Τουρισμού της περιοχής που έχει προγραμματισμένες επισκέψεις στο μοναστήρι, αναρωτήθηκε. «Θα μπορούσε να είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων, όταν επρόκειτο να ανοίξει έτσι ώστε να ξέρουμε πότε θα κλείσει. Έχουμε αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα πολλές φορές. Θα έπρεπε να ζητηθούν οι απόψεις εκείνων που ενδιαφέρονται για τον τουρισμό στην πόλη», πρόσθεσε.

Η σοβαρότητα της κατάστασης και το μέγεθος του πλήγματος φαίνεται και από τη δήλωση του Ραγκίπ Περσελίμογλου, μέλους του Περιφερειακού Εκτελεστικού Συμβουλίου της TÜRSAB Ανατολικής Μαύρης Θάλασσας. «Η απόφαση να κλείσει το μοναστήρι το βράδυ και χωρίς προειδοποίηση έχει επηρεάσει βαθιά τα ταξιδιωτικά γραφεία», είπε μεταξύ άλλων στο βίντεο που ακολουθεί.

Η μονή είχε ανοίξει την 1η Ιουλίου, μετά από περίπου 5,5 χρόνια, ενώ τελέστηκε με αρκετό κόσμο και η Θεία Λειτουργία για τον Δεκαπενταύγουστο χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Στη Θεία Λειτουργία δεν κατέστη δυνατόν να παραστεί ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Βαρυθυμιάδης που συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και απελάθηκε ως ανεπιθύμητος.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από τον επετειακό χορό του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Καστοριάς, Παρασκευή 13 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Σπουδαστών Καστοριάς)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Καστοριά: Από την προετοιμασία στο γλέντι – Τα 25 χρόνια του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών σε μια βραδιά

17/03/2026 - 6:22μμ
Τοκάτη: Η πλατεία της αγοράς και το κάστρο στις αρχές του 20ού αι. (πηγή: © Υπουργείο Πολιτισμού Γαλλίας, Ίδρυμα Albert Gabriel INHA, Βιβλιοθήκη Πολυμέσων Κληρονομιάς και Φωτογραφίας)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Τον υιόν του παπα-Λάζαρου, Γαβριήλ, τον κρέμασαν εμπρός στα μάτια του πατρός του»: Η συγκλονιστική μαρτυρία του Πέτρου Γεωργόπουλου

17/03/2026 - 10:31πμ
Η Αργυρούπολη του Πόντου, στις αρχές του 20ού αιώνα (πηγή: Grothe, Hugo: Auf türkischer Erde: Reisebilder Und Studien, 1903. Archive: Center for Information and Documentation on Armenia – IDZA, Berlin)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Ο Πούλον ση Δημήτρ’ αφέντη το μαγαζίν: Μια λίρα ζήτησε αλλά ο Φωστήρτς…

16/03/2026 - 10:27μμ
Στιγμιότυπο από τη γενική συνέλευση (φωτ.: facebook/Σωματείο Παναγία Σουμελά Δήμου Θέρμης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο διοικητικό συμβούλιο στην «Παναγία Σουμελά» Θέρμης

16/03/2026 - 9:02μμ
Άγνωστος φωτογράφος έχει απαθανατίσει, το 1916,  τη Ρωσική Μεραρχία Τεθωρακισμένων Οχημάτων καθ' οδόν προς την Τουρκία πιθανώς στον δρόμο μεταξύ Βλαδικαυκάζ και Ερζερούμ (πηγή: iwm.org.uk/collections/item/object/205350294)
ΠΟΝΤΟΣ

16 Μαρτίου 1916: Η μέρα που οι Έλληνες των Σουρμένων πίστεψαν ότι θα τους έσωζαν τα ρωσικά στρατεύματα

16/03/2026 - 5:30μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου και Περιχώρων «Οι Ακρίτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Ακρίτες» Πολυκάστρου: Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που προέκυψε από τις εκλογές της Κυριακής

16/03/2026 - 4:19μμ
(Φωτ.: facebook/Ξενιτέας Ποντίων Σταυρού)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Γενική συνέλευση και εκλογές στον «Ξενιτέα» Σταυρού

16/03/2026 - 11:06πμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

ΜΠΣ Μικροχωρίου Δράμας: «Κρήτη και Πόντος, Θράκη και Μακεδονία» – Οι λύρες στα καλύτερά τους, στα γλέντια που θα συνοδεύσουν τα σεμινάρια του Μαΐου

16/03/2026 - 10:06πμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι «Αργοναύτες» του Κιλκίς υποδέχθηκαν το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας

16/03/2026 - 8:37πμ
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Καματερού «Δημήτρης Ψαθάς»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο διοικητικό συμβούλιο στον Σύλλογο Ποντίων Καματερού «Δημήτρης Ψαθάς»

15/03/2026 - 8:15μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο με ένα ομοίωμα «αόρατου» βομβαρδιστικού μπροστά του (φωτ.: EPA / Aaron Schwartz / POOL)

Τραμπ κατά ΝΑΤΟ: Κάνουν μεγάλο λάθος, δεν θέλουν να βοηθήσουν

9 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

Προκριματικά Ευρωμπάσκετ γυναικών 2027: Πρόκριση με την… υπογραφή των Σπανού, Φασούλα για την Ελλάδα

33 λεπτά πριν
Yποχρεωτικοί ψεκασμοί σε όλα τα οχήματα στο λιμάνι της Μυτιλήνης, Τρίτη 17 Μαρτίου 2026  (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ηλίας Μάρκου)

Συναγερμός στη Λέσβο για τον αφθώδη πυρετό: Σε καραντίνα όλο το νησί

57 λεπτά πριν
Από την εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Ευαγγελίστριας στη Νέα Ιωνία Βόλου (φωτ.: Flickr / Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος)

Νέα Ιωνία Βόλου: Συγκίνηση για τα 100 χρόνια από τον πρώτο προσφυγικό ναό

1 ώρα πριν
Οι Κωστής Χατζηδάκης,  Σταύρος Παπασταύρου και Νίκος Παπαθανάσης λίγο πριν από τη συνέντευξη Τύπου, Τρίτη 17 Μαρτίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Πακέτο 5,3 δισ. για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις: Ποιοι κερδίζουν και τι αλλάζει

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από τον επετειακό χορό του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Καστοριάς, Παρασκευή 13 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Σπουδαστών Καστοριάς)

Καστοριά: Από την προετοιμασία στο γλέντι – Τα 25 χρόνια του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών σε μια βραδιά

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign