pontosnews.gr
Παρασκευή, 20/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στις 4 Νοεμβρίου γιορτάζει ο Άγιος Γεώργιος Καρσλίδης: Το pontosnews πήγε στο μοναστήρι όπου μόνασε

Αποστολή του Ρωμανού Κοντογιαννίδη και του Φίλιππου Φασούλα στους Ταξιάρχες Δράμας

4/11/2021 - 2:44μμ
Το γραφείο του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη στη Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Το γραφείο του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη στη Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στα υψώματα της Σίψας, στο σημερινό χωριό Ταξιάρχες Δράμας, στέκει περίβλεπτο το γυναικείο μοναστήρι Αναλήψεως του Σωτήρος. Σε αυτόν τον τόπο μόνασε από το 1929 ο Άγιος Γεώργιος Καρσλίδης, ο οποίος γεννήθηκε το 1901 στο Χαντίκ της Τσάλκας, στη Γεωργία. Η οικογένειά του είχε βρει εκεί καταφύγιο διωγμένη από την Αργυρούπολη του Πόντου.

Η μνήμη του αγίου τιμάται στις 4 Νοεμβρίου, ημέρα της κοίμησής του το 1959. Η αγιοκατάταξή του έγινε το 2008 μετά από ενέργειες του μητροπολίτη Δράμας Παύλου. 

Στο μοναστήρι βρίσκεται το κενοτάφιο του αγίου, στο ναό του φυλάσσονται σε λάρνακα τα λείψανά του, ενώ σε άριστη κατάσταση οι μοναχές διατηρούν το κελί του και τα άμφιά του. Όλα τα παραπάνω αποτελούν προσκύνημα για τους πιστούς.

Τον Άγιο Γεώργιο Καρσλίδη –ο οποίος ήταν γνωστός και ως Άγιος Γεώργιος της Δράμας– αγαπούσαν πολύ οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής και εκείνος τους στήριζε με λόγια αγάπης και παρηγοριάς, ενώ έχουν καταγραφεί και θαύματά του.

Η λάρνακα με τα λείψανα του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

«Τον διάλεξε και τον έφερε στη Δράμα τον Παύλο ο Άγιος Γεώργιος Καρσλίδης. Ήταν ηγούμενος ο μητροπολίτης Παύλος στην Παναγία Σουμελά, δεν είναι τυχαίο αυτό», λέει στο pontosnews η ηγουμένη της Ιεράς Μονής Αναλήψεως του Σωτήρος, Πορφυρία.

Η ίδια σημειώνει ότι ο μητροπολίτης Παύλος ήταν αυτός που επέλεξε ο Άγιος Γεώργιος Καρσλίδης, για να κάνει την ανακομιδή των λειψάνων του, αφού άλλους που προσπάθησαν, ακόμα και πνευματικοπαίδια του, ο άγιος δεν τους άφησε.

Η ηγουμένη Πορφυρία στο αρχονταρίκι του μοναστηριού του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

«Τρία χρόνια μετά την Κοίμηση του αγίου ήρθαν πνευματικοπαίδια του, τα οποία αγαπούσε πολύ, προκειμένου να κάνουν την ανακομιδή των οστών του. Όμως δεν τους άφησε. Βγήκε μία σιέλ φλόγα από τον τάφο του και τα πνευματικοπαίδια σταμάτησαν την προσπάθεια για την ανακομιδή. Ο μητροπολίτης Παύλος ήταν πολύ σίγουρος ότι ο άγιος θα μας αφήσει να τον βγάλουμε κι έτσι ακριβώς έγινε. Πριν κοιμηθεί έλεγε ότι “Θα με βγάλει κάποιος από την Ανατολή”. Αυτός ήταν ο μητροπολίτης Δράμας Παύλος, που κατάγεται από τον Πόντο», λέει η ηγουμένη Πορφυρία.

Το 1930, με τη βοήθεια χωρικών από την περιοχή, ο Άγιος Γεώργιος Καρσλίδης δίπλα στο κελί του έχτισε το μικρό ναό Αναλήψεως του Σωτήρος.

«Όταν λειτουργούσε, δεν πατούσε στη γη. Συλλειτουργούσε με αγίους και οι πιστοί άκουγαν τη συνομιλία. Μια φορά ένας νέος 16 ετών ρώτησε τον ψάλτη, ποιοι είναι μέσα στο ιερό και συνομιλούν με τον Άγιο Γεώργιο. Ο ψάλτης του απάντησε ότι σε κάθε χερουβικό ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος του λύνει τις απορίες», τονίζει η ηγουμένη Πορφυρία.

Ιερά λείψανα στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Κατά την ίδια, όταν πιστοί ζητούσαν τη βοήθεια του αγίου τούς έστελνε όπου υπάρχει αγίασμα, προκειμένου να μην φανεί ότι ο ίδιος τους θεραπεύει.

«Ένα παιδάκι από τη Νικήσιανη Καβάλας ήταν πολύ άρρωστο και οι γονείς του, αφού γύρισαν πολλούς γιατρούς, το έφεραν και στον άγιο. Τους είπε “Έχετε το γιατρό στο σπίτι σας και έρχεστε εδώ;”. Στη γειτονιά τους υπήρχε ένα εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου, το οποίο ήταν παραμελημένο. Ο άγιος τους είπε να πάρουν σκόνη από το εκκλησάκι και να τρίψουν με αυτήν τα μάτια του παιδιού. Το έκαναν και ο μικρός έγινε καλά. Ο Άγιος Γεώργιος ήταν πολύ ταπεινός», σημειώνει η ηγουμένη Πορφυρία.

Για περισσότερα από δέκα χρόνια από την κοίμηση του αγίου η περιοχή όπου μόναζε παρέμεινε παραμελημένη και μετατράπηκε σε λόγγο με βάτα. Τη δεκαετία του ’70 μία γυναίκα από την περιοχή ήθελε να μονάσει και γύρισε μαζί με άλλες γυναίκες πολλά μέρη της χώρας για να βρει τη γαλήνη της.

«Στον ύπνο της έβλεπε τον άγιο, ο οποίος της έλεγε “Ελάτε σε μένα”, κι έτσι σκέφθηκε να τελέσουν μία αγρυπνία εδώ. Κατά τη διάρκειά της βγήκε φως από τον τάφο του αγίου κι έπεσε πάνω της. Τι άλλο να δει; Έτσι ξεκίνησε να χτίζει το μοναστήρι, ονομάστηκε Ακυλίνα και έγινε η πρώτη ηγουμένη σε αυτό», λέει η ηγουμένη Πορφυρία.

Η αγιοκατάταξη έγινε το 2008 και, όπως τονίζει η γερόντισσα, «αν δεν ήταν ο μητροπολίτης Παύλος, δε θα γινόταν τίποτα. Τον Άγιο Γεώργιο Καρσλίδη τον γνώριζε όλη η περιοχή, αλλά δεν ήταν γνωστός στην Αθήνα. Αγιοποιήθηκε χάρη στις ενέργειες και το ζήλο του μητροπολίτη Παύλου».

Κείμενο: Ρωμανός Κοντογιαννίδης.
Φωτογραφίες: Φίλιππος Φασούλας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Άποψη των Κοτυώρων, της επαρχίας όπου ανήκε το ελληνικό χωριό Τάμαλαν (φωτ.: tr.pinterest.com/eskiturkiyefotograflari/)
ΠΟΝΤΟΣ

Τάμαλαν: Το αμιγώς ελληνικό χωριό στην περιφέρεια της Χαψάμανας στα Κοτύωρα του Πόντου

20/02/2026 - 10:01πμ
(Φωτ.: Facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδοχωρίου «Οι Κομνηνοί»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδοχωρίου «Οι Κομνηνοί»: Μωμοέρια, χοροί και ένα αυθεντικό ποντιακό γλέντι στο Αγγελοχώρι Νάουσας

20/02/2026 - 8:33πμ
Πρόσφυγες στο λοιμοκαθαρτήριο του Αγίου Γεωργίου (Πηγή: Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Χατζηγεωργίου Στεφανίδη: Το πλοίο δεν μπορούσε από πουθενά να πάρει νερό. Ποιος μας λογάριαζε. Πρόσφυγες ήμασταν

19/02/2026 - 8:09μμ
(Φωτ.: Φόρης Πεταλίδης, «Εύξεινος Πόντος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»: Στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο έγινε η καθιερωμένη εκδήλωση της βασιλόπιτας

19/02/2026 - 2:54μμ
(Φωτ.: haberanlik.com.tr)
ΠΟΝΤΟΣ

Τραπεζούντα: Γραμμές τελεφερίκ σε Σουμελά και Βίλα Καπαγιαννίδη – Στο επίκεντρο διεθνών τουριστικών επενδύσεων

19/02/2026 - 2:25μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Αιγάλεω)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

70 χρόνια ιστορίας για την Ένωση Ποντίων Αιγάλεω – Μεγάλη συμμετοχή στην κοπή της πίτας

19/02/2026 - 1:56μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση (φωτ.: Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κιλκίς: Οι «Αργοναύτες» φώτισαν πτυχές της τραγωδίας των προσφύγων

19/02/2026 - 12:58μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Μαθήματα ποντιακής διαλέκτου για να μη γίνουμε οι τελευταίοι που «ελάλ ‘ναν και ετραγώδναν το ρωμαίικον το χρυσόν την καλατσήν»

18/02/2026 - 11:42μμ
Η «πύλη» εισόδου στο στρατόπεδο «Παύλου Μελά» (πηγή: kzpavlosmelas.hist.auth.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Στρατόπεδο «Παύλου Μελά»: Ένας χώρος κράτησης στο κέντρο της κατοχικής Μακεδονίας – Οι 51 Πόντιοι του Κιλκίς

18/02/2026 - 8:54μμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Μελισσίων Αττικής)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Τα χάταλα της Ένωσης Ποντίων Μελισσίων έκλεψαν την παράσταση στην κοπή της πίτας

18/02/2026 - 11:26πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άποψη των Κοτυώρων, της επαρχίας όπου ανήκε το ελληνικό χωριό Τάμαλαν (φωτ.: tr.pinterest.com/eskiturkiyefotograflari/)

Τάμαλαν: Το αμιγώς ελληνικό χωριό στην περιφέρεια της Χαψάμανας στα Κοτύωρα του Πόντου

16 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Ρεμπάπης)

Ταξί: Έληξε η τριήμερη απεργία των αυτοκινητιστών

55 λεπτά πριν
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στη Τζόρτζια των ΗΠΑ (φωτ.: EPA/ ERIK S. LESSER)

Ντόναλντ Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα δημοσιοποιήσουν κρατικούς φακέλους για «εξωγήινους και Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα»

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδοχωρίου «Οι Κομνηνοί»)

Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδοχωρίου «Οι Κομνηνοί»: Μωμοέρια, χοροί και ένα αυθεντικό ποντιακό γλέντι στο Αγγελοχώρι Νάουσας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)

Καιρός: Πρόσκαιρες ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Europa League: Ισοπαλία και ανοιχτή η πρόκριση για τον Παναθηναϊκό με τη Βικτόρια Πλζεν

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign