pontosnews.gr
Πέμπτη, 19/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

G20: Οι ηγέτες έμειναν στα λόγια – Στους 2.7 βαθμούς οδεύει η αύξηση της θερμοκρασίας

Απογοητευτικό το αποτέλεσμα της συνάντησης

31/10/2021 - 8:57μμ
(Φωτ.: EPA/ Angelo Carconi)

(Φωτ.: EPA/ Angelo Carconi)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομιών παγκοσμίως, στην Τελική Διακήρυξη τους κάνουν έκκληση για «ουσιαστική και αποτελεσματική» δράση με στόχο τον περιορισμό της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, αλλά προσφέρουν ελάχιστες χειροπιαστές δεσμεύσεις.

Το αποτέλεσμα ημερών σκληρών διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε διπλωμάτες αφήνει τεράστιο έργο για να συντελεστεί στην ευρύτερη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στη Γλασκόβη, όπου οι περισσότεροι από τους ηγέτες της G20 θα μεταβούν απευθείας από την Ρώμη.

Η Ομάδα των 20 που περιλαμβάνει την Βραζιλία, την Κίνα, την Ινδία, την Γερμανία και τις ΗΠΑ, ευθύνεται για το περίπου 80% των αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως.

Η Διακήρυξη αναφέρει ότι τα ισχύοντα εθνικά σχέδια για τους τρόπους μείωσης των εκπομπών θα πρέπει να ενισχυθούν «αν είναι απαραίτητο», ενώ περιλαμβάνει και την δέσμευση για την κατάργηση της χρηματοδότησης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ωστόσο, δεν περιλαμβάνει καμία συγκεκριμένη αναφορά στο 2050-την καταληκτική ημερομηνία για την επίτευξη του στόχου μηδενικών εκπομπών άνθρακα.

«Αναγνωρίζουμε ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον 1,5 βαθμό Κελσίου είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με τους 2 βαθμούς. Η διατήρηση του 1,5 βαθμού Κελσίου σύντομα απαιτεί ουσιαστικές και αποτελεσματικές ενέργειες και δέσμευση από όλες τις χώρες», αναφέρεται.

Το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου είναι αυτό το οποίο οι ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών λένε ότι θα πρέπει να επιτευχθεί ώστε να αποφευχθεί μια δραματική επιτάχυνση ακραίων καιρικών φαινομένων όπως ξηρασίες, καταιγίδες και πλημμύρες και για την πραγματοποίηση αυτού του στόχου οι ίδιοι προτείνουν την επίτευξη των μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2050.

Οι ηγέτες αρκέστηκαν να αναγνωρίσουν την ζωτική σημασία της επίτευξης μηδενικών εκπομπών άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα μας.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος ρυπαντής παγκοσμίως, έχει θέσει ως στόχο το 2060 και άλλοι μεγάλοι ρυπαντές όπως η Ινδία και η Ρωσία επίσης δεν έχουν δεσμευτεί να ικανοποιήσουν τον στόχο του 2050.

Ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών λένε ότι ακόμη και αν τα ισχύοντα εθνικά σχέδια εφαρμοστούν πλήρως ο κόσμος οδεύει προς μια άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 2,7 βαθμούς Κελσίου, κάτι το οποίο θα συνοδευόταν από καταστροφική επιτάχυνση ακραίων καιρικών φαινομένων όπως ξηρασίες, πλημμύρες και καταιγίδες.

Η διακήρυξη περιλαμβάνει μια δέσμευση για την κατάργηση της χρηματοδότησης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά δεν ορίζει συγκεκριμένη ημερομηνία για την κατάργηση της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα αναφέροντας ότι αυτή θα γίνει «το συντομότερο δυνατό».

Επίσης οι ηγέτες της G20 δεν όρισαν συγκεκριμένη ημερομηνία για την κατάργηση της χρηματοδότησης ορυκτών καυσίμων λέγοντας ότι θα προσπαθήσουν να το επιτύχουν «μεσοπρόθεσμα».

Σχετικά με το μεθάνιο, το οποίο έχει ισχυρότερες αλλά μικρότερης διάρκειας επιπτώσεις σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα στην υπερθέρμανση του πλανήτη, η διατύπωσή τους είναι αποδυναμωμένη σε σχέση με μια προηγούμενη διακήρυξη.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ σε φιλανθρωπική εκδήλωση στη Λευκωσία, το 2013 (φωτ.: Christos Panayides / commons.wikimedia.org)
ΚΟΣΜΟΣ

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ: Και τα γαλλικά ΜΜΕ αποχαιρετούν την αγαπημένη τους σπουδαία Ελληνίδα

17/02/2026 - 4:48μμ
Άσκηση με πραγματικούς πυραύλους στον Περσικό, από τους Φρουρούς της Επανάστασης. Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: Sepahnews)
ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμακώνεται η ένταση από το Ιράν: Γυμνάσια στα Στενά του Ορμούζ και απειλές Χαμενεΐ

17/02/2026 - 4:11μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA/Jonas Ekstromer)
ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία: Σύζυγος κατηγορείται ότι εξανάγκασε τη γυναίκα του σε σεξουαλικές πράξεις με πάνω από 120 άντρες

17/02/2026 - 1:50μμ
(Φωτ.: Αρχείου EPA/SARAH WILSON)
ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό στην παραλία Μπόνταϊ στο Σίδνεϊ: Στο εδώλιο μέσω βιντεοκλήσης ο Ναβίντ Ακράμ

17/02/2026 - 1:02μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Αιματηρή επίθεση με μαχαίρι στο Σίδνεϊ – Ένας νεκρός και δύο σε κρίσιμη κατάσταση

17/02/2026 - 9:03πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε στα 95 του ο επτά φορές υποψήφιος για Όσκαρ, Ρόμπερτ Ντιβάλ

16/02/2026 - 9:13μμ
(Φωτ. αρχείου: freepik)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Δραματική έκκληση μιας μητέρας στον πάπα – Μεταμόσχευσαν στον δίχρονο γιο της κατεστραμμένη καρδιά

16/02/2026 - 1:25μμ
Αφίσα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διακρίνεται πίσω από ναυπηγείο στην Κωνσταντινούπολη (φωτ. αρχείου: EPA/Sedat Suna)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Διαψεύδει δημοσιεύματα για ναυπήγηση πλοίων μαζί με τις ΗΠΑ

16/02/2026 - 8:38πμ
Παλαιστίνιοι ερευνούν για τις σορούς 67 μελών μιας οικογένειας κάτω από τα ερείπια του σπιτιού τους, που καταστράφηκε μετά από ισραηλινή επιδρομή στη βόρεια πλευρά της Γάζας (φωτ.: EPA/Mohammed Saber)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Τραμπ: Η Χαμάς πρέπει να τηρήσει τη δέσμευση για άμεση αποστρατιωτικοποίηση – 5 δισ. δολ. για την ανοικοδόμηση της Γάζας

16/02/2026 - 12:01πμ
(Φωτ.: EPA / Shawn Thew)
ΚΟΣΜΟΣ

Συντονισμός Τραμπ-Νετανιάχου για αυστηρότερη πίεση στις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου

15/02/2026 - 10:00πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

Champions League: Ήττα για τον Ολυμπιακό από τη Λεβερκούζεν και απομακρύνεται η πρόκριση

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Μαθήματα ποντιακής διαλέκτου για να μη γίνουμε οι τελευταίοι που «ελάλ ‘ναν και ετραγώδναν το ρωμαίικον το χρυσόν την καλατσήν»

3 ώρες πριν
(Φωτ.: paokfc.gr)

Το επετειακό σήμα του ΠΑΟΚ – Ένας αιώνας δόξας

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Κώστας Τζούμας/EUROKINISSI)

Νέα δίωξη για πέμπτη δολοφονία βρέφους σε βάρος της Ειρήνης Μουρτζούκου

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Κύπελλο Ελλάδας – Final 8: Στα ημιτελικά με περίπατο ο Παναθηναϊκός

4 ώρες πριν
(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI)

Στη Βουλή η υπόθεση του Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί – Θάνος Πλεύρης: «Αν έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου, δεν δικαιούται άσυλο»

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign