pontosnews.gr
Παρασκευή, 6/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Όταν οι Πόντιοι ρίχτηκαν στη μάχη, το έκαναν τραγουδώντας – Μία σχεδόν άγνωστη σελίδα της μουσικής παράδοσης (video)

Το Μουσικό Εργαστήρι των «Ακριτών του Πόντου» Σταυρούπολης παρουσίασε αφιέρωμα με πολεμικά-αντιστασιακά τραγούδια

30/10/2021 - 5:02μμ
(Φωτ.: Ράδιο Ακρίτες)

(Φωτ.: Ράδιο Ακρίτες)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σε ένα θέατρο που φέρει το όνομα της «τραγουδίστριας της νίκης», στο «Σοφία Βέμπο» που βρίσκεται στο «Καραπάντσειο» Πολιτιστικό Κέντρο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, την παραμονή της 28ης Οκτωβρίου η ποντιακή λύρα έγινε και πάλι το όχημα, αλλά αυτή τη φορά όχι για τις αλησμόνητες πατρίδες, αλλά για τα βουνά της Αλβανίας και τα πεδία των μαχών.

Το Μουσικό Εργαστήρι «Ορφέας» του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου» φώτισε μια σχεδόν άγνωστη σελίδα της ποντιακής μουσικής παράδοσης.

Το μουσικό-ιστορικό αφιέρωμα με τίτλο «Ερχίνεσεν ο πόλεμον για την ελευθερίαν» πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης.

Η ιδέα ανήκε στον καλλιτεχνικό διευθυντή του «Ορφέα» Γιώργο Πουλαντσακλή, ο οποίος έγραψε και τα κείμενα, έκανε την ενορχήστρωση και έπαιξε λύρα. Το πρόγραμμα περιλάμβανε πολεμικά-αντιστασιακά τραγούδια που τραγουδήθηκαν από Πόντιους οπλίτες-αγωνιστές κατά τη διάρκεια του Αλβανικού Έπους, της Κατοχής, του Εμφύλιου και της εισβολής στην Κύπρο.

«Δημιουργήθηκαν από απλούς ανθρώπους για να εκφράσουν αληθινά συναισθήματα, να υμνήσουν κατορθώματα αλλά και να θρηνήσουν τον πόνο της απώλειας, γιατί η απώλεια από όπου και αν προέρχεται είναι απώλεια», είπε παρουσιάζοντας την εκδήλωση ο δημοσιογράφος Φόρης Πεταλίδης.

Μιλώντας στο pontosnews.gr ο Γιώργος Πουλαντσακλής τόνισε ότι το Μουσικό Εργαστήρι των «Ακριτών του Πόντου», που ήδη γιόρτασε τα δέκα του χρόνια, «δεν μπορούσε να μην στρέψει το μουσικό βλέμμα στα διαμάντια που δημιούργησαν ανώνυμοι και επώνυμοι λαϊκοί τραγουδοποιοί, για να υμνήσουν τα κατορθώματα των αγωνιστών, οπλιτών και αξιωματικών, Ποντίων που συμμετείχαν σε όλους τους αγώνες που έδινε η πατρίδα για την ελευθερία της».

Αυτά τα «μουσικά βινύλια», όπως τα αποκαλεί, είναι μοιρολόγια και πονεμένα τραγούδια από κάθε φάση των αγώνων, όπως τη βίωσαν οι ίδιοι πρωταγωνιστές ή οι συγγενείς τους, και αντικατοπτρίζουν τη μάχη και την αγωνία.

Μάλιστα, σημειώνει ο  Γιώργος Πουλαντσακλής, ο τίτλος της εκδήλωσης είναι ένας στίχος που γράφτηκε από ανώνυμους Πόντιους μαχητές που πήραν μέρος ως εθελοντές στον Βαλκανικό Πόλεμο.

Ρίγη συγκίνησης, όμως, προκάλεσε το μοιρολόι για την Κύπρο που γράφτηκε το 1974 από τη Σοφία Παπαδοπούλου, με την εισβολή. «Γιατί δείχνει πως ο Πόντιος αισθάνεται σαν να είναι η ίδια η πατρίδα του και βιώνει και ο ίδιος τη θλίψη και τη λύπη για το τραγικό γεγονός, αποτυπώνοντάς το με ποντιακούς στίχους», λέει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του «Ορφέα».

Τα τραγούδια ερμήνευσαν οι: Νίκος Κελεσίδης, Γιώργος Σιδηρόπουλος, Βασίλης Μιχαηλίδης, Παναγιώτης Τουρνάς και Γιώργος Πουλαντσακλής.

Εκτός από την ομάδα νέων της Σχολής Λύρας του «Ορφέα», συμμετείχε και ο Χάρης Πορφυρίδης που έπαιξε λαούτο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: Google maps)
ΠΟΝΤΟΣ

Δρέπανο Κοζάνης: Εκεί όπου διασταυρώνονται ο Χρυσόστομος Σμύρνης με τον Χρύσανθο Τραπεζούντας, η Θία Χάλο με τη Διδώ Σωτηρίου

5/02/2026 - 9:30μμ
Μετά το τέλος της εκδήλωσης των «Αργοναυτών» στο Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Καλόν χρονίαν» είπαν οι «Αργοναύτες» Κιλκίς – Οι Πόντιοι της πόλης μπήκαν δυνατά στο 2026

5/02/2026 - 8:08μμ
(Φωτ.: Facebook/Σωματείο Παναγία Σουμελά Δήμου Θέρμης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σωματείο «Παναγία Σουμελά» Θέρμης: Η ποντιακή παράδοση ζωντάνεψε μέσα από το θέατρο

5/02/2026 - 7:40μμ
Ο Γ. Παρχαρίδης στο βήμα του 12ου Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ, το 2016 στην Ξάνθη (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Ιβάν Σαββίδης για την απώλεια του Γιώργου Παρχαρίδη

5/02/2026 - 6:43μμ
(Φωτ.: Facebook/Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Ν. Έβρου «Αλέξιος Κομνηνός»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ξεφάντωμα μέχρι το πρωί με χορό και τραγούδι για τους Πόντιους του Έβρου

5/02/2026 - 6:15μμ
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πιερίας Κ. Παπουτσίδης απευθύνεται στα μέλη του σωματείου (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας/Βασίλης Κηπόπουλος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Κοπή βασιλόπιτας με τραγούδια και έθιμα του Πόντου

5/02/2026 - 4:29μμ
Οι αγιογραφίες στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, πριν από τις εκτεταμένες εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης (φωτ.: MEGAPRESS / Παύλος Μακρίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Θεολογική Σχολή του Πόντου: Η σύντομη αλλά σημαντική πορεία ενός πνευματικού φάρου

5/02/2026 - 3:40μμ
Ο Λευτέρης Κοκκινίδης σε μουχαπέτι (πηγή: Facebook / Ένωση Ποντίων Ματσούκας)
ΠΟΝΤΟΣ

Πέθανε ο Λευτέρης Κοκκινίδης, ένας γνήσιος της ποντιακής λαϊκής παράδοσης

5/02/2026 - 2:54μμ
Η μάνα του Κοσμά Τσίναλη, Άφρω, στην αργαλειό της. Με παρέα τη θεία της Μαρία Ελευθεριάδου, στις αρχές της δεκαετίας του 1970 (φωτ.: Αρχείο Κοσμά Τσίναλη)
ΠΟΝΤΟΣ

Η «Ερενλίσσα» που δεν ξεχάστηκε: Μια γιαγιά, ένα χωριό και η πατρίδα που έμεινε μέσα στη γλώσσα

5/02/2026 - 10:53πμ
(Φωτ.: Facebook/ Σύλλογος Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου»: Παραδοσιακά και σε κλίμα ενότητας η κοπή της βασιλόπιτας

5/02/2026 - 8:38πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Κατέρρευσε στο Βελιγράδι ο Παναθηναϊκός

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

e-ΕΦΚΑ: Διευκρινίσεις για τον υπολογισμό των συντάξεων χηρείας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: hoc.gr)

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες «Μιλάνο-Κορτίνα 2026»: Με πέντε αθλητές και αθλήτριες η ελληνική συμμετοχή

2 ώρες πριν

Εύξεινος Λέσχη Ποντίων & Μικρασιατών Ν. Τρικάλων: Όλα έτοιμα για το μεγάλο ετήσιο γλέντι

3 ώρες πριν
Από τις προσπάθειες εντοπισμού του άτυχου οδηγού (φωτ.: EUROKINISSI / «Παρατηρητής της Θράκης»)

Κομοτηνή: Νεκρός ο οδηγός που παρασύρθηκε από χείμαρρο σε ιρλανδική διάβαση

3 ώρες πριν
(Πηγή: Google maps)

Δρέπανο Κοζάνης: Εκεί όπου διασταυρώνονται ο Χρυσόστομος Σμύρνης με τον Χρύσανθο Τραπεζούντας, η Θία Χάλο με τη Διδώ Σωτηρίου

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign