pontosnews.gr
Σάββατο, 11/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας: Το μήνυμά του για την 28η Οκτωβρίου

Η σημασία της επετείου για την εθνική και θρησκευτική μας ταυτότητα

28/10/2021 - 10:31πμ
(Φωτ.:  Media Office-GOAA)

(Φωτ.: Media Office-GOAA)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Μήνυμα για την εθνική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος. Στο μήνυμά του θυμάται τους ηρωικούς αγώνες του 1940 και τιμάει όλους όσους έπεσαν για την ελευθερία της Ελλάδας.

Επιπλέον κάνει αναφορά στη θρησκευτική σημασία της εορτής, αλλά και στη θέση του Θεού και της εκκλησίας για την ενότητα των Ελλήνων.

«Η σημερινή επέτειος φέρει ενώπιον μας τη βαριά ευθύνη που έχουμε κληρονομήσει, να συνεχίσουμε οι ίδιοι να πορευόμαστε με τα ιδανικά των προγόνων μας, καθώς και να μεριμνούμε ώστε αυτά τα ιδανικά να γίνονται κτήμα των νεότερων γενιών», αναφέρει.

Διαβάστε όλο το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου:

Τέτοιες ώρες, πριν από 81 χρόνια, μια μικρή, δισύλλαβη λέξη έδινε σινιάλο στην Ιστορία για να ξεκινήσει τη συγγραφή ενός ακόμα ενδόξου κεφαλαίου για το Γένος των Ελλήνων. Το ηρωικό «ΟΧΙ» έβγαινε αβίαστα από τα χείλη και κατέκλυζε τις καρδιές των περήφανων προγόνων μας, μην επιτρέποντας να εισχωρήσει ο φόβος και να τις κυριεύσει η ταραχή.

Ορθώνοντας με γενναιότητα το ανάστημά τους μπροστά στους πασιφανώς ισχυρότερους επίδοξους κατακτητές, οι Έλληνες έγιναν παράδειγμα αντίστασης για τους υπόλοιπους λαούς και τους ενέπνευσαν να αγωνιστούν με την ίδια αυταπάρνηση απέναντι στις προελαύνουσες δυνάμεις του φασισμού και του ναζισμού.

Ο φτωχός λαός μας γνώριζε εξαρχής ότι το τίμημα του «ΟΧΙ» θα ήταν βαρύ. Όμως τα παλληκάρια μας βάδισαν με αποφασιστικότητα προς το μέτωπο, αποδεχόμενα συνειδητά να θυσιάσουν ακόμα και τη ζωή τους. Για αυτούς τους γενναίους άνδρες, κλίνουμε το γόνυ ευλαβικά σήμερα και αποτίουμε φόρο τιμής σε όσους έδωσαν το αίμα τους για την πατρίδα. Μαζί τους τιμούμε και τις μανάδες, τους πατεράδες, τις γυναίκες τους και όλον τον ελληνικό λαό που συμπορεύτηκε με αξιοθαύμαστη ομοψυχία στον ιερό εκείνο αγώνα. Και ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τους ήρωες προγόνους μας, δεν είναι άλλος από το να αναστοχαστούμε το μεγαλειώδες «ΟΧΙ» το οποίο βροντοφώναξαν και να συνεχίσουμε να υπηρετούμε τα υψηλά ιδανικά και τις αξίες που τα τρία αυτά γράμματα συμπύκνωναν: την αγάπη για την πατρίδα, την προσήλωση στην αξιοπρέπεια, την ελευθερία και τη δημοκρατία, την υπεράσπιση των ιερών και οσίων του Γένους και της Πίστεώς μας.

Η σημερινή επέτειος φέρει ενώπιον μας τη βαριά ευθύνη που έχουμε κληρονομήσει, να συνεχίσουμε οι ίδιοι να πορευόμαστε με τα ιδανικά των προγόνων μας, καθώς και να μεριμνούμε ώστε αυτά τα ιδανικά να γίνονται κτήμα των νεότερων γενιών. Τα παιδιά μας επιβάλλεται να έχουν γνώση και επίγνωση του ποιοι είναι, από πού προέρχονται και για ποιες αξίες αγωνίζονταν οι πρόγονοί τους. Όπως επίσης επιβάλλεται να γνωρίζουν ότι η ορθόδοξη πίστη ενίσχυε πάντοτε το Γένος των Ελλήνων, σε κάθε αντίξοη καμπή της ιστορικής του διαδρομής.

Όχι τυχαία, άλλωστε, η ημέρα της εθνικής μας εορτής συμπίπτει με την εορτή της Αγίας Σκέπης, κατά την οποία η Εκκλησία μας τιμάει το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, η χάρη της οποίας σκέπει και προστατεύει τον λαό του Θεού. Τιμούμε και δοξάζουμε σήμερα την Παναγία μας, το διαχρονικό και ακλόνητο στήριγμά μας, που ενίσχυε, εμψύχωνε, παρηγορούσε και έσκεπε τους ήρωες του Έπους του ΄40.

Δοξάζουμε, επίσης, τον Τριαδικό Θεό που μας αξιώνει να εορτάζουμε την εθνική μας επέτειο σε μια χώρα που ο λαός της συναντήθηκε με τον ελληνικό λαό σε κοινές αξίες και ιδανικά, και αγωνίστηκαν αντάμα για την υπεράσπισή τους.

Εύχομαι από καρδιάς στους απανταχού Έλληνες και Ελληνίδες, χρόνια πολλά και Παναγιοσκέπαστα!

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook/Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τορόντο: Το 17ο Παμποντιακό Συναπάντημα Νεολαίας ένωσε τη νέα γενιά του απόδημου Ελληνισμού

10/07/2026 - 9:26μμ
(Φωτ.: Facebook/Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Αδελφότητα Ποντίων «Παναγία Σουμελά» ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του Ελληνικού Καλοκαιρινού Φεστιβάλ στο Τορόντο

10/07/2026 - 7:08μμ
(Φωτ.: greekculturalcenter.org)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Δωρεάν βραδιές θεάτρου και κινηματογράφου από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού στη Νέα Υόρκη

10/07/2026 - 6:12μμ
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση εργασίας για την Αρχαία Ελλάδα (φωτ.: Facebook / Union of Greek Communities of Armenia)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αρμενία: Μια κατασκήνωση που κρατά ζωντανή την ελληνική ταυτότητα των παιδιών της διασποράς

10/07/2026 - 11:38πμ
Το ζεύγος Ματθαίου με Ηλία Κούρουγλο και Χρυσούλα Χριστοδούλου (φωτ.: Κώστας Κωστής/anamniseis.net)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Νίκος Ματθαίου: Ο Καρπάθιος που έγινε ένας από τους μεγαλύτερους ευεργέτες της Αμερικής

8/07/2026 - 8:33μμ
Το Μέγαρο του Κοινοβουλίου στο Βουκουρέστι, όπου φιλοξενείται κάθε χρόνο η Διεθνής Ολυμπιάδα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνισμού (φωτ.: Flickr / Jorge Franganillo)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ελληνική γλώσσα έχει τη δική της διεθνή Ολυμπιάδα – Και γίνεται στη Ρουμανία

8/07/2026 - 2:08μμ
Η δρ Κάθι Έλντερ, η οποία επέλεξε να μάθει ελληνικά μετά τη συνταξιοδότησή της, φωτογραφήθηκε στα στούντιο του SBS στη Μελβούρνη (φωτ.: SBS Greek / Panos Apostolou)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ελληνική γλώσσα εξακολουθεί να εμπνέει – Το μήνυμα κορυφαίας διεθνούς γλωσσολόγου που αφορά ολόκληρο τον ελληνισμό της διασποράς

7/07/2026 - 10:16μμ
(Φωτ.: The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Άλιμος: Μια επίσκεψη μνήμης για τους Αυστραλούς πεσόντες και μια γέφυρα συνεργασίας Ελλάδας – Αυστραλίας

7/07/2026 - 8:52μμ
Το πάνελ των δημοσιογράφων στο 10ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο στο Maliotis Cultural Center της Βοστόνης (φωτ.: Maliotis Cultural Center / Hellenic College Holy Cross)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Στο Σίδνεϊ το 12ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο για την ελληνική γλώσσα και τον απόδημο ελληνισμό

6/07/2026 - 11:52μμ
Αφίσα του ελληνικού θεάτρου σκιών με τους ήρωες Μπιριγκόγκο, Κοπρίτη, Κολλητήρη και Καραγκιόζη του καλλιτέχνη Σπύρου  Κούζαρου (φωτ.: Δημήτρης Κατσούλης / Museums Victoria / CC BY 4.0)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η αφίσα του Καραγκιόζη που διέσχισε δύο ηπείρους – Το ταξίδι μιας ανεκτίμητης ελληνικής κληρονομιάς στην Αυστραλία

6/07/2026 - 8:16μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Παύλος Πολάκης μιλά στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σάββατο 11 Ιουλίου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

ΣΥΡΙΖΑ: «Πράσινο φως» για την επιστροφή Πολάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα

10 λεπτά πριν
Δικαστική αίθουσα (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

Θάνατος 14χρονης από γαστρικό δακτύλιο: Κάθειρξη 7 ετών στον γιατρό

34 λεπτά πριν
Καπνός από τη φωτιά στο Περιβολάκι Λαγκαδά, Σάββατο 11 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Πυρκαγιά Ενημέρωση / Lia Vavoura)

Φωτιά στον Λαγκαδά: Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής κοντά στο Περιβολάκι

58 λεπτά πριν
Βουλευτές στην αίθουσα της Κνεσέτ, του ισραηλινού κοινοβουλίου, στην Ιερουσαλήμ (φωτ.: EPA / Abir Sultan)

Γενοκτονία των Αρμενίων: Αγνοείται η ψηφοφορία στην Κνεσέτ – Οι Αζέροι αποδίδουν το «πάγωμα» στο Μπακού

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου που φιλοξενήθηκε στο δημαρχείο Ανθηρού (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Απ. Ζώης)

Το σχέδιο για να ξαναζωντανέψουν τα ελληνικά βουνά: Πώς η Αργιθέα θέλει να φέρει πίσω νέους κατοίκους

2 ώρες πριν
Μια οικεία εικόνα για τους Έλληνες του Πόντου. Άλλωστε και η ποντιακή μούσα έχει υμνήσει τη ζωή στα παρχάρια (φωτ.: Anadolu)

Πόντος: Έναν αιώνα μετά τον ξεριζωμό – Η ζωή στα παρχάρια της Κατίρκαγιας μοιάζει σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign