pontosnews.gr
Τρίτη, 29/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΗΠΑ: Αμερικανοί βουλευτές ζητούν από τον Μπλίνκεν να βάλει φρένο στην αγορά νέων F-16 από την Τουρκία

Η πρωτοβουλία ανήκει στους Κρις Πάππας, Γκας Μπιλιράκης και Κάρολιν Μαλόνι

22/10/2021 - 12:35πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Να βάλουν φρένο στην έγκριση της πώλησης νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία επιχειρούν Αμερικανοί βουλευτές στο Κογκρέσο.
Με μια διακομματική επιστολή, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στάδιο της συλλογής υπογραφών, οι Αμερικανοί νομοθέτες εκφράζουν στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν την αντίθεσή τους τόσο στην απόκτηση νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 όσο και στην αναβάθμιση των υφιστάμενων.

Η πρωτοβουλία ανήκει στους βουλευτές Κρις Πάππας, Γκας Μπιλιράκης, και Κάρολιν Μαλόνι και χαίρει της στήριξης του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής (AJC), καθώς και αρμενικών, ινδικών και κουρδικών οργανώσεων.

Όπως σημειώνεται στην επιστολή, «νωρίτερα αυτόν τον μήνα αναφέρθηκε ότι η Τουρκία ζήτησε να αγοράσει “40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Lockheed Martin και να εκσυγχρονίσει σχεδόν 80 από τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της”. Στις 17 Οκτωβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες “πρότειναν την πώληση μιας παρτίδας μαχητικών αεροσκαφών F-16”, αλλά η φερόμενη πώληση δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Έχουμε σημειώσει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την επιστολή ενδιαφέροντος, επικαλούμενο την πολιτική του να μην σχολιάζει επιστολές ενδιαφέροντος πριν από την ενημέρωση του Κογκρέσου. Πιστεύουμε ότι οι ευρείες αναφορές στον Τύπο για το αίτημα της Τουρκίας, καθώς και οι δηλώσεις του ίδιου του προέδρου Ερντογάν, μας παρέχουν επαρκή βάση για να δηλώσουμε την αντίθεσή μας σε αυτήν την πιθανή πώληση».

Συνεχίζοντας, οι Αμερικανοί βουλευτές προειδοποιούν τον υπουργό Εξωτερικών ότι μια πιθανή αναβάθμιση των τουρκικών F-16 εγκυμονεί κινδύνους λόγω του γεγονότος ότι η Άγκυρα συνεχίζει να κατέχει το ρωσικό σύστημα S-400.

«Ένας από τους λόγους για τους οποίους το Κογκρέσο επέμεινε στην απόρριψη της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 ήταν οι σημαντικοί κίνδυνοι που συνδέονται με τη συνένωση S-400 και F-35. Οι ειδικοί σημείωσαν ότι η αναβάθμιση σε Block 70 ενέχει παρόμοιους κινδύνους εάν η Άγκυρα συνεχίσει να κατέχει τους ρωσικούς S-400. Δεδομένου ότι τα αναβαθμισμένα F-16 εξακολουθούν να παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο για εμάς όσο και για τους αξιόπιστους συμμάχους μας, αυτός είναι ένας κίνδυνος που τον βρίσκουμε μη αποδεκτό», τονίζουν χαρακτηριστικά οι Αμερικανοί βουλευτές .

Επιπλέον, στην επιστολή καταγράφεται η απόλυτη αδιαφορία που έχει επιδείξει η τουρκική πλευρά για την αμερικανική νομοθεσία. Όπως εκτιμούν οι Αμερικανοί βουλευτές , η ένταξη της Τουρκίας σε ένα τέτοιο αμυντικό πρόγραμμα θα εκπέμψει ένα λάθος μήνυμα από την πλευρά της Ουάσιγκτον και θα δημιουργήσει αμφιβολίες για το πόσο είναι πραγματικά αποφασισμένη να διασφαλίσει την υλοποίηση του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA).

«Λιγότερο από ένα χρόνο μετά την επιβολή των κυρώσεων CAATSA, η κυβέρνηση Ερντογάν κατέστησε σαφές ότι δεν έχει πρόθεση να συμμορφωθεί με το αμερικανικό δίκαιο ή να αντιμετωπίσει τις υποκείμενες συνθήκες που οδήγησαν στην αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 και στο πάγωμα των αγορών αμερικανικών όπλων από το Κογκρέσο. Πράγματι, μόλις τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε την πρόθεσή του να αγοράσει επιπλέον S-400. Κατά την ακρόαση για την επικύρωση του διορισμού του, ο υποψήφιος του πρόεδρου Μπάιντεν για τη θέση του πρέσβη στην Τουρκία, ο πρώην γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ, δήλωσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να αντιμετωπίσει πρόσθετες κυρώσεις CAATSA εάν αποκτήσει επιπλέον ρωσικά οπλικά συστήματα. Αυτό είναι κάτι με το οποίο συμφωνούμε. Δεδομένου ότι αυτή φαίνεται να είναι η θέση τόσο της κυβέρνησης όσο και του Κογκρέσου, ακόμη και αν ληφθεί υπόψη η επιστολή ενδιαφέροντος της Τουρκίας, υπό τις παρούσες συνθήκες στέλνει λάθος σήμα στην Τουρκία και της δίνει λόγο να αμφιβάλει για την αποφασιστικότητά μας, ενώ συνεχίζει να αναπτύσσει τις στρατιωτικές σχέσεις της με τη Ρωσία».

Οι Αμερικανοί βουλευτές προειδοποιούν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να μην επιχειρήσει να επιστρατεύσει νομικά τεχνάσματα προκειμένου να ξεπεραστεί ο σκόπελος των κυρώσεων CAATSA.

Όπως μάλιστα τονίζουν, δεν θα διστάσουν να αναλάβουν επιπρόσθετη νομοθετική δράση προκειμένου να αποτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη.

«Με δεδομένες τις κυρώσεις CAATSA που ήδη έχουν επιβληθεί, αναμένουμε ότι μια τέτοια πώληση θα μπορούσε να οριστικοποιηθεί μόνο με τεχνάσματα- για παράδειγμα, προσπαθώντας να πουληθούν τα αεροσκάφη σε μια οντότητα διαφορετική από την Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία, η οποία βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων. Θεωρούμε τέτοιες απόπειρες μια λανθασμένη καταστρατήγηση της πρόθεσης του Κογκρέσου και θα εξετάσουμε πρόσθετη νομοθεσία για τον περιορισμό αυτής της δυνητικής αγοράς, εάν η κυβέρνηση επιμείνει στο να αγνοεί την πρόθεση του Κογκρέσου».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Π. Κασφίκης.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από το Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, κατά τη συμμετοχή του υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας μέσω τηλεδιάσκεψης. Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: European Union)
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Μηχανισμό έκτακτης ανάγκης για τις υβριδικές επιθέσεις εξετάζουν οι υπουργοί Άμυνας

28/09/2026 - 8:08μμ
Στιγμιότυπο από παράσταση του Ντενίζ Γκεκτάς (πηγή: YouTube / Deniz Göktaş)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Γέλια στην αίθουσα, 19 μήνες στην απόφαση για τον κωμικό που σατίρισε τον Ερντογάν

28/09/2026 - 6:08μμ
Καταστροφές από ρωσικό drone, το οποίο στόχευσε καφετέρια σε κατοικημένη περιοχή του Κιέβου. Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Sergey Dolzhenko)
ΚΟΣΜΟΣ

Κίεβο: Νεκρή γυναίκα από πλήγμα στην Ακαδημία Επιστημών – Η προειδοποίηση για το χειμώνα

28/09/2026 - 5:19μμ
Η Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ως μέλος της τουρκικής αποστολής στην 81η Σύνοδο (φωτ.: Instagram / drbetulsayan)
ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτικός σεισμός στην Τουρκία από το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου: Παραίτηση στην κορυφή του AKP

28/09/2026 - 4:57μμ
Ένοπλοι αστυνομικοί στον αποκλεισμό έξω από τη βάση της RAF στο Φέρφορντ της Βρετανίας, μετά τη σύλληψη πέντε ανδρών ως υπόπτων για αδικήματα σχετικά με εκρηκτικά και τρομοκρατία. Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Neil Hall)
ΚΟΣΜΟΣ

Φέρφορντ: Πέντε Βρετανοί από το Λονδίνο στο θρίλερ με τα τρία βαν κοντά στη βάση

28/09/2026 - 4:33μμ
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι μιλά κατά τη διάρκεια του κομματικού φεστιβάλ νεολαίας «Fenix, il tempo del coraggio», στις 20 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Massimo Percossi)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Ο ακροδεξιός Βανάτσι πιέζει τη Μελόνι – Η Ουκρανία και η ΕΕ στο βάθος της εκλογικής μάχης

28/09/2026 - 2:56μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία: Υπηρεσιακή πρόεδρος η Άνα Μπρνάμπιτς μετά την παραίτηση του Αλεξάνταρ Βούτσιτς

28/09/2026 - 12:25μμ
(Φωτ.: EPA / Lev Radin)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ-Τουρκία: Προσφυγή κατά Ερντογάν στο ΔΠΔ για Κούρδους και Χαμάς αναγγέλλει ο Νετανιάχου

28/09/2026 - 8:52πμ
(Φωτ.: EPA / Firas Abdullah)
ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία: Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς υπέβαλε την παραίτησή του

27/09/2026 - 9:43μμ
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Αεροσκάφος της Lufthansa προσγειώθηκε εκτάκτως όταν powerbank έπιασε φωτιά εν πτήσει

27/09/2026 - 9:15μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: kallithea.gr)

Χαροκόπεια 2026: Η «Παναγία Γουμερά» έφερε τον Πόντο στη μεγάλη γιορτή της Καλλιθέας

2 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)

Δίκη για τα Τέμπη: Ανοίγει ο δρόμος για την εξέταση του κινητού του σταθμάρχη

29 λεπτά πριν
Η φιλόλογος-λαογράφος Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσα υπήρξε και έφορος της Βιβλιοθήκης της ΕΠΜ (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)

Έφυγε από τη ζωή η Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια, η σπουδαία λαογράφος που αφιέρωσε τη ζωή της στον ποντιακό ελληνισμό

56 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Θάνατος Μαζωνάκη: Τι σημαίνει η διαφοροποίηση στην υπεράσπιση των δύο γιατρών – Η νέα κρίσιμη κατάθεση εργαζόμενης στο ιατρείο

1 ώρα πριν
Ο Ιησούς και οι δέκα παρθένες σε εικονογράφηση κώδικα που φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (πηγή: getarchive.net)

Στις δέκα παρθένους ΙΙ (Μέρος Γ’)

2 ώρες πριν
(Φωτ.: The Greek Herald / Mary Sinanidis)

205 χρόνια από την Άλωση της Τριπολιτσάς: Οι Αρκάδες της Μελβούρνης τίμησαν τους αγωνιστές του 1821

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV