pontosnews.gr
Δευτέρα, 27/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΗΠΑ: Καταπέλτης και το Εφετείο της Ουάσινγκτον για τους σωματοφύλακες του Ερντογάν

Για την επίθεση σε Κούρδους διαδηλωτές το 2017, έξω από την κατοικία του Τούρκου πρέσβη

16/10/2021 - 11:43πμ
Ανδρέας Άκαρας, ο ομογενής δικηγόρος των Κούρδων διαδηλωτών οι οποίοι το 2017 είχαν δεχθεί επίθεση από τους σωματοφύλακες του Ερντογάν, στην Ουάσινγκτον (φωτ.: rt.com)

Ανδρέας Άκαρας, ο ομογενής δικηγόρος των Κούρδων διαδηλωτών οι οποίοι το 2017 είχαν δεχθεί επίθεση από τους σωματοφύλακες του Ερντογάν, στην Ουάσινγκτον (φωτ.: rt.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Με μια οριστική και ομόφωνη απόφαση το Εφετείο της πόλης της Ουάσιγκτον απέρριψε το αίτημα της Τουρκίας για την επανεξέταση της απόφασης που είχε λάβει για τις βιαιοπραγίες εναντίον Κούρδων διαδηλωτών, το 2017, από άνδρες της ασφάλειας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τα επεισόδια είχαν σημειωθεί έξω από την κατοικία του Τούρκου πρέσβη ενώ οι σωματοφύλακες του Τούρκου προέδρου εκτός από την επίθεση στους ειρηνικούς διαδηλωτές, είχαν εμπλακεί και σε αψιμαχίες με το προσωπικό της αμερικανικής μυστικής αστυνομίας (Secret Service).

Σε πρωτόδικο επίπεδο, το Περιφερειακό Δικαστήριο της Ουάσιγκτον είχε αποφανθεί ότι δεν πληρούνται τα κριτήρια της ασυλίας.

Στη συνέχεια, μετά την προσφυγή της Τουρκίας, οι τρεις δικαστές του Εφετείου που εξέτασαν την υπόθεση κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα. Ωστόσο, η γειτονική χώρα αποφάσισε να εξαντλήσει όλα τα νομικά εργαλεία που είχε διαθέσιμα, ζητώντας και από τους 10 δικαστές του Εφετείου να επανεξετάσουν την απόφαση. Ωστόσο, δεν είχε και αυτή την φορά καμία τύχη, και πλέον η απόρριψη του συγκεκριμένου αιτήματος σημαίνει ότι η προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο είναι μονόδρομος για την Τουρκία.

Εκφράζοντας την ικανοποίηση του, ο ομογενής δικηγόρος Ανδρέας Άκαρας, που έχει αναλάβει την εκπροσώπηση των διαδηλωτών, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η απόρριψη του εν λόγω αιτήματος αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στις προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία για να αποφύγει την ευθύνη που έχει για τις επαίσχυντες ενέργειες του κ. Ερντογάν και των σωματοφυλάκων του».

Το ιστορικό της υπόθεσης

Η μήνυση κατατέθηκε από Αμερικανούς πολίτες εναντίον όχι φυσικών προσώπων, αλλά εναντίον του τουρκικού κράτους. Από την πλευρά της, η Τουρκία υποστήριξε ότι χαίρει ασυλίας και συνεπώς το συγκεκριμένο περιστατικό δεν μπορεί να τεθεί στη κρίση του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Ουάσιγκτον.

Σε πρωτόδικο επίπεδο, το Περιφερειακό Δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι δεν πληρούνται τα κριτήρια της ασυλίας. Η τουρκική πλευρά, όμως, άσκησε έφεση με βασικό επιχείρημα ότι οι συγκεκριμένες ενέργειες έγιναν για λόγους προστασίας του προέδρου, ο οποίος βρισκόταν στα σκαλιά της πρεσβευτικής κατοικίας. Με δεδομένο ότι η υπόθεση αφορούσε την εμπλοκή μιας ξένης κυβέρνησης, οι δικαστές ζήτησαν τη γνωμοδότηση των τριών αρμόδιων κυβερνητικών υπηρεσιών (Υπουργείο Δικαιοσύνης, Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μυστική Αστυνομία).

Στη συνέχεια ακολούθησε η κοινή γνωμοδότηση που κατατέθηκε με υπόμνημα στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Ουάσιγκτον. Σε αυτό το κείμενο, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τη μυστική αστυνομία (Secret Service) κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία δεν πληροί τα κριτήρια της ασυλίας που προβλέπεται στον νόμο «Foreign Sovereign Immunities Act» (FSIA). Αιτιολογώντας το σκεπτικό τους, οι τρεις υπηρεσίες υποστήριξαν ότι οι επίμαχες πράξεις δεν έγιναν για λόγους προστασίας του Τούρκου προέδρου και συνεπώς δεν απολαμβάνουν την ασυλία που προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις του νόμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ηγετικά στελέχη από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας είχαν στείλει επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με την οποία του ζητούσαν να ξεκαθαρίσει ότι η Τουρκία δεν διαθέτει ασυλία βάσει του νόμου «Foreign Sovereign Immunities Act» (FSIA).

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Π. Κασφίκης.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: Al Balushi / commons.wikimedia.org)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντουμπάι: Συνελήφθησαν τα πρωτοπαλίκαρα της μαφίας των τσιγαράδων, «Έντικ» και «Λεωνίδας»

27/07/2026 - 6:59μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης βάζει την αμερικανική σημαία σε ιρανικό πετρελαιοφόρο (πηγή: Truth Social)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Χθες «φρένο», σήμερα εικόνες AI με βομβαρδισμό του Ιράν – «Δικό μας το πετρελαιοφόρο»

27/07/2026 - 10:55πμ
Πυροσβεστικό αεροσκάφος πραγματοποιεί ρίψη νερού στο Μπετσί του Καστεγιόν, στην Ισπανία. Κυριακή 26 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Manuel Bruque)
ΚΟΣΜΟΣ

Πυρκαγιές στην Ισπανία: Η χώρα σε πύρινο κλοιό – Χιλιάδες εκκενώσεις και ένας νεκρός

27/07/2026 - 10:31πμ
Γάλλοι πυροσβέστες επιχειρούν στο πύρινο μέτωπο στην περιοχή Σεστά-Πιεροτόν, στη νοτιοδυτική Γαλλία. Κυριακή 26 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Sophie Garcia)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Η φωτιά δημιουργεί τον δικό της «καιρό» και απειλεί το Μπορντό – Συναγερμός για τον καύσωνα

27/07/2026 - 9:43πμ
(Πηγή: x.com)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί στο Σιάτλ, στη διάρκεια φεστιβάλ φαγητού – Δύο νεκροί

27/07/2026 - 8:32πμ
(Φωτ.: EPA / Fadi Yousef)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Νεκρός από πυρά των Ειδικών Δυνάμεων της Αστυνομίας ο ύποπτος για την επίθεση στο Βερολίνο

26/07/2026 - 9:52μμ
Από την ενημέρωση του υπουργείου Άμυνας της Ρουμανίας για το θέμα της κατάρριψης μη επανδρωμένου αεροσκάφους (πηγή: YouTube/WION)
ΚΟΣΜΟΣ

Διπλωματικό επεισόδιο Ρουμανίας-Ρωσίας: Ανάκληση του Ρώσου πρέσβη μετά την κατάρριψη τρίτου drone

26/07/2026 - 7:56μμ
Οι τραχείς, άγονοι ορεινοί όγκοι της χερσονήσου Μουσάνταμ εισχωρούν στο στενό του Ορμούζ, το στενό πέρασμα ανάμεσα στο Ιράν (βόρεια), το Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (νότια), όπου τα ύδατα από τον κόλπο του Ομάν εισέρχονται στον Περσικό Κόλπο (πηγή: MODIS Land Rapid Response Team, NASA GSFC)
ΚΟΣΜΟΣ

Έκρηξη σε δεξαμενόπλοιο στα Στενά του Ορμούζ από ναυτική νάρκη

26/07/2026 - 4:54μμ
Πολίτες αποτίουν φόρο τιμής στα θύματα μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου, κοντά στο σημείο όπου όχημα έπεσε πάνω σε πλήθος κατά τη διάρκεια του Christopher Street Day. Κυριακή 26 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Clemens Bilan)
ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση στο Pride του Βερολίνου: Ο ύποπτος είχε επιχειρήσει να ενταχθεί στον ISIS – Αύριο είχε μάθημα αποριζοσπαστικοποίησης

26/07/2026 - 4:19μμ
Πυροσβεστική ομάδα επιχειρεί στη δασική πυρκαγιά στην Αρές, στη νοτιοδυτική Γαλλία, αργά το βράδυ της 25ης Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Damien Rembert / Gironde Departmental Fire and Rescue Service)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Γαλλία καίγεται: 420.000 στρέμματα στάχτη στη Ζιρόντ – Απομακρύνθηκαν 220.000 άνθρωποι

26/07/2026 - 1:54μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αεροφωτογραφία του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Στο νοσοκομείο Νίκαιας 9 άτομα από κρούσμα σαλμονέλας – Όλοι είχαν φάει στο ίδιο κατάστημα, στο Περιστέρι

12 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Al Balushi / commons.wikimedia.org)

Ντουμπάι: Συνελήφθησαν τα πρωτοπαλίκαρα της μαφίας των τσιγαράδων, «Έντικ» και «Λεωνίδας»

43 λεπτά πριν
Η Κατερίνα Χαρβάτη

Κατερίνα Χαρβάτη: Σπουδαία διάκριση για την Ελληνίδα παλαιοανθρωπολόγο – Θα τιμηθεί με το «Albert Einstein World Award for Science» 2026

1 ώρα πριν
Από παλαιότερο Ποντιακό Φεστιβάλ στην Κέρκυρα (φωτ.: facebook / Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Κέρκυρας)

Εύξεινος Λέσχη Κέρκυρας: Όλα έτοιμα για το 5ο Ποντιακό Πανηγύρι-Φεστιβάλ

2 ώρες πριν
Η είσοδος της ογκολογικής μονάδας του Ιπποκρατείου, στην Αθήνα (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)

Καρκίνος: «Έκρηξη» στα 34 εκατ. περιστατικά έως το 2050 – Οι παράγοντες κινδύνου που μπορούμε να περιορίσουμε

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

Προφυλακίστηκε μετά την απολογία του ο κατηγορούμενος για το θάνατο του Σταύρου Γεωργίου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign