pontosnews.gr
Πέμπτη, 24/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΠΟΕ και ΠΟΠΣ θα προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για τις απελάσεις Ποντίων από την Τουρκία

Και οι δύο πρόεδροι ζητούν από την ελληνική Πολιτεία να σκληρύνει τη στάση της και αναρωτιούνται γιατί θεωρούνται personae non gratae όσοι έχουν προορισμό τον Πόντο

15/10/2021 - 11:40πμ
(Φωτ.: EU)

(Φωτ.: EU)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια ετοιμάζονται να προσφύγουν οι δύο εν Ελλάδι ομοσπονδίες των Ποντίων μετά τις αλλεπάλληλες το τελευταίο πεντάμηνο πολύωρες κρατήσεις στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και στη συνέχεια απελάσεις Ελλήνων ποντιακής καταγωγής οι οποίοι θεωρήθηκαν –χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος– personae non gratae από την Τουρκία.

Μιλώντας στο pontosnews.gr ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) Γιώργος Βαρυθυμιάδης και η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) Χριστίνα Σαχινίδου, αφού καταδικάζουν τη στάση της Τουρκίας, ρίχνουν τα βέλη τους και προς την ελληνική Πολιτεία για πλημμελή και χαλαρή αντιμετώπιση του ζητήματος, τονίζοντας την ανάγκη να σκληρύνει τη στάση της.

Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι γίνονται σχεδόν καθημερινά δέκτες ανησυχίας για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και υπογραμμίζουν ότι προκαλεί ερωτηματικά το γεγονός ότι σε αυτούς που απαγορεύεται η είσοδος στη γειτονική χώρα είναι Έλληνες που έχουν ως προορισμό τους την ευρύτερη περιοχή του Πόντου.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη απαγορεύθηκε η είσοδος στον γνωστό Πόντιο τραγουδιστή Αχιλλέα Βασιλειάδη, χωρίς να γνωρίζει ακόμα το γιατί – αυτή ήταν η πέμπτη απέλαση από την αρχή του έτους.

ΠΟΕ: Θα είμαστε η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι

Σε διαδικασία αναζήτησης των κατάλληλων τρόπων ώστε να «ξεμπερδευτεί» η υπόθεση με τις απαγορεύσεις εισόδου Ποντίων στην Τουρκία βρίσκεται η ΠΟΕ, σύμφωνα με τον Γιώργο Βαρυθυμιάδη.

Να σημειωθεί ότι και ο ίδιος έπεσε θύμα της ίδιας τακτικής των Τούρκων, όταν παραμονές του Δεκαπενταύγουστου επιχείρησε να ταξιδέψει στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, με ενδιάμεσο σταθμό την Κωνσταντινούπολη.

Όπως αναφέρει στο pontosnews.gr, η ΠΟΕ έθεσε το θέμα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό και θα επιδιώξει να το φέρει και στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, ζητώντας από τη ελληνική Πολιτεία να πάρει θέση και να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια είναι εφικτό να γίνει.

«Στο δικό μου πρόσωπο, με τη δική μου απέλαση, ουσιαστικά χτύπησαν την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος. Είχαμε πληροφορίες και υποψίες ότι και στο παρελθόν υπήρχε αντίστοιχη λίστα με άτομα που θεωρούνται ανεπιθύμητα στην Τουρκία, ωστόσο φαίνεται ότι μετά το συνέδριο που κάναμε όταν συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη θλιβερή επέτειο έναρξης της Γενοκτονίας, μία λίστα ανεπιθύμητων συμπληρώθηκε εκ νέου.

»Έτσι πλέον ένας άνθρωπος που μπαινοβγαίνει συχνά στην Τουρκία για προσκυνηματικούς λόγους, όπως ο φίλος μου ο Αχιλλέας Βασιλειάδης, ο οποίος είναι από τους πρώτους που πήγε με οργανωμένη εκδρομή στον Πόντο, θεωρείται ανεπιθύμητος. Ούτε εγώ πηγαίνω για τουριστικούς λόγους στην Τουρκία, αλλά για προσκυνηματικούς», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕ.

Ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης στην εκδήλωση της ΠΟΕ για την επέτειο μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, στο Σύνταγμα (φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)

Παράλληλα, ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης σημειώνει ότι η ΠΟΕ βρίσκεται σε διαδικασία κατάλληλης προετοιμασίας ώστε να προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και να πετύχει ένα θετικό αποτέλεσμα.

«Πλέον η Τουρκία δε συμμορφώνεται σε τίποτα. Έχει αποκτήσει την ταυτότητα ενός κράτους που δεν υπολογίζει κανέναν και τίποτα. Πρέπει να αλλάξει η στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία για διάφορα θέματα, να μην τους τα δίνουμε όλα εύκολα. Μετά τη δική μου απέλαση η ΠΟΕ ξεκίνησε διαδικασία προσφυγής στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Όποιος όμως προσφεύγει σε αυτά πρέπει να κερδίσει και γι’ αυτό καθυστερήσαμε λίγο, γιατί το ψάχνουμε το θέμα και θέλουμε να το θέσουμε σωστά.

»Δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα τιμωρήσουμε την Τουρκία, αλλά θα βάλουμε δύο σταγόνες, για να ξεχειλίσει το ποτήρι.

»Είμαι σίγουρος ότι κάποια στιγμή αυτό θα ξεχειλίσει. Πρέπει να βρεθεί άμεσα μια λογική λύση για το θέμα που έχει δημιουργηθεί. Εισπράττω και ζω καθημερινά με την ανησυχία του ποντιακού στοιχείου. Συλλαμβάνονται όσοι έχουν προορισμό τον Πόντο και όχι άλλες περιοχές της Τουρκίας. Αυτό συμβαίνει διότι αγωνιζόμαστε εναντίον των γενοκτονιών σε ολόκληρο τον κόσμο. Εναντίον της δικής μας, των Αρμενίων και άλλων», δηλώνει.

ΠΟΠΣ: Φοβούνται τη μουσική που ενώνει τους λαούς

Για αδιανόητη και απολύτως καταδικαστέα τακτική της Τουρκίας κάνει λόγο από την πλευρά της και η πρόεδρος της ΠΟΠΣ Χριστίνα Σαχινίδου.

Αναφερόμενη στην απέλαση του τραγουδιστή της ποντιακής παράδοσης Αχιλλέα Βασιλειάδη υπογραμμίζει ότι «η Τουρκία έχει φτάσει στο σημείο να ενοχλείται και να φοβάται τα τραγούδια που ενώνουν τους λαούς, και την ποντιακή μας διάλεκτο».

«Θεωρώ ως αναμενόμενη την απέλαση του Αχιλλέα Βασιλειάδη, βλέποντας τη γενικότερη συμπεριφορά της Τουρκίας σε εθνικά θέματα. Οι γείτονες ζητούν το Αιγαίο, θέλουν αποστρατικοποίηση των νησιών και δημιουργούν διάφορα σοβαρά προβλήματα. Τι άλλο θα μπορούσαμε να περιμένουμε από την Τουρκία; Οι Τούρκοι γνωρίζουν ποιοι είμαστε και τους αγώνες μας για τη δικαίωση των αιτημάτων του ποντιακού ελληνισμού και όποιος πηγαίνει συχνά στη χώρα θα αντιμετωπίζει πρόβλημα. Οι πράξεις τους είναι απολύτως καταδικαστέες, κάτι που έχουμε επισημάνει πολλές φορές», λέει η πρόεδρος της ΠΟΠΣ.

Η Χριστίνα Σαχινίδου στην εκδήλωση της ΠΟΠΣ για την επέτειο μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Παράλληλα, η Χριστίνα Σαχινίδου τονίζει ότι οι αντιδράσεις των ομοσπονδιών και άλλων αντίστοιχων φορέων μπορούν να έχουν αποτέλεσμα μέχρι ενός σημείου, γι’ αυτό καλεί την ελληνική Πολιτεία να αντιδράσει.

Τέλος, αναφέρει ότι μετά τις εκλογές της ΠΟΠΣ στις 24 Οκτωβρίου οι νομικοί της θα εξετάσουν τις δυνατότητες προσφυγής στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

«Αυτά τα θέματα είναι καθαρά εξωτερικής πολιτικής. Ως ΠΟΠΣ έχουμε επανειλημμένα πιέσει με επιστολές και υπομνήματα την ελληνική Πολιτεία, ώστε να πάρει δυναμική θέση και να σταματήσει αυτή η ιστορία. Επανειλημμένα έχουμε φωνάξει· από την πρώτη στιγμή, από τότε που έγινε η πρώτη απέλαση της Μυροφόρας Ευσταθιάδου, αλλά δεν μας άκουσαν, ούτε από την Ελλάδα ούτε απ’ έξω.

»Είναι σημαντικό να προσφύγουμε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, αλλά δεν σημαίνει τίποτα απλώς να ρίξουμε μελάνι σε χαρτιά. Πρέπει να δικαιωθούμε. Έχουμε καταξιωμένους νομικούς και μόλις τελειώσουμε με τις εκλογές της ομοσπονδίας στις 24 Οκτωβρίου θα μπούμε σε διαδικασία προσφυγής», προαναγγέλλει.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη, για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

71 χρόνια για τον Πόντο, 75 για τη Μικρά Ασία – Οι αναγνωρίσεις που άργησαν και το κενό των Ασσυρίων

24/09/2026 - 1:26μμ
Φωτογραφία του (μικρού) Δημήτρη Μελισσανίδη με τον πατέρα του Ζώρα, στην τιμητική πλακέτα (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος»)
ΠΟΝΤΟΣ

Δημήτρης Μελισσανίδης: «Η κάθε γενιά έχει τον δικό της αγώνα»

24/09/2026 - 12:29μμ
Λαχταριστά ωτία (φωτ.: pontosnews.gr / Κώστας Κατσίγιαννης)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Καλαμαριά υποδέχεται γεύσεις και μουσικές του Πόντου στο πλαίσιο του 20ού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ

24/09/2026 - 11:27πμ
Το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2026, η Εστία Νέας Σμύρνης άνοιξε τις πόρτες των Μουσείων της και υποδέχθηκε το κοινό (φωτ.: Facebook / ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Εστία Νέας Σμύρνης: Τα κειμήλια του ξεριζωμού, η γυναίκα της Σμύρνης και οι «Φύλακες της Κληρονομιάς»

24/09/2026 - 10:05πμ
Η προτομή του Νίκου Καπετανίδη (φωτ.: Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας)
ΠΟΝΤΟΣ

Καπετανίδεια 2026: Η Δραπετσώνα τίμησε τον εθνομάρτυρα δημοσιογράφο Νίκο Καπετανίδη

23/09/2026 - 9:55μμ
Καλλιτέχνες εργάζονται στους χώρους της Παναγίας Θεοσκεπάστου (φωτ.: Δήμος Τραπεζούντας)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Παναγία Θεοσκέπαστος της Τραπεζούντας γεμίζει χρώματα – 20 καλλιτέχνες από οκτώ χώρες

23/09/2026 - 9:26μμ
(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

ΑΠΘ: Μνημείο για τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής στον υπό διαμόρφωση Κήπο Μνήμης

23/09/2026 - 8:41μμ
ΠΟΝΤΟΣ

«Μαυροθάλασσας αροθυμίας»: Ο Δημήτρης Δαμιανίδης και ο Παναγιώτης Στεφανίδης μάς ξανασυστήνουν αγαπημένα ποντιακά τραγούδια

23/09/2026 - 6:45μμ
(Φωτ. αρχείου: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Καλλιθέα: Ο Δήμος και τα σωματεία προσκαλούν στο 3ο Πολιτιστικό Αντάμωμα Ποντιακού Ελληνισμού

23/09/2026 - 3:10μμ
(Φωτ.: facebook.com/ Π.Σ. Λαχανας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αρχίζουν τα μαθήματα ποντιακών χορών στον Πολιτιστικό Σύλλογο Λαχανά

23/09/2026 - 11:16πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γκράφιτι με τη μορφή του Γιώργου Μαζωνάκη στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: EUROKINISSI / Λία Φωκά)

Θάνατος Μαζωνάκη: Την κλήση νέων μαρτύρων ζητά η οικογένεια – Παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας από τον ΙΣΑ

21 λεπτά πριν
Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη, για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος)

71 χρόνια για τον Πόντο, 75 για τη Μικρά Ασία – Οι αναγνωρίσεις που άργησαν και το κενό των Ασσυρίων

49 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Λύκειον των Ελληνίδων: «Όποιος φυλάει τα ρούχα του…»

1 ώρα πριν
Φωτογραφία του (μικρού) Δημήτρη Μελισσανίδη με τον πατέρα του Ζώρα, στην τιμητική πλακέτα (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος»)

Δημήτρης Μελισσανίδης: «Η κάθε γενιά έχει τον δικό της αγώνα»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Pixabay / www_slon_pics)

Τουρκία: Αναφορές σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο, αλλά και στη Συνθήκη της Λοζάνης από το υπουργείο Άμυνας

2 ώρες πριν
Λαχταριστά ωτία (φωτ.: pontosnews.gr / Κώστας Κατσίγιαννης)

Η Καλαμαριά υποδέχεται γεύσεις και μουσικές του Πόντου στο πλαίσιο του 20ού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV