pontosnews.gr
Πέμπτη, 18/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία και για τον Αχιλλέα Βασιλειάδη – Άλλος ένας ποντιακής καταγωγής Έλληνας θεωρείται ανεπιθύμητος

Χωρίς τέλος μοιάζει να είναι η λίστα που έχουν συντάξει οι τουρκικές Αρχές

13/10/2021 - 7:41μμ
Σε εκδήλωση της Μέριμνας Ποντίων Κυριών στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης (φωτ.: αρχείο Αχ. Βασιλειάδη)

Σε εκδήλωση της Μέριμνας Ποντίων Κυριών στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης (φωτ.: αρχείο Αχ. Βασιλειάδη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Χωρίς τέλος μοιάζει να είναι η λίστα που έχουν συντάξει οι τουρκικές Αρχές με Έλληνες ποντιακής καταγωγής που θεωρούνται ανεπιθύμητοι, και οι οποίοι –στην πλειοψηφία τους– ανακαλύπτουν ότι τους απαγορεύεται η είσοδος μόλις προσγειώνονται στην Κωνσταντινούπολη. Έτσι οδηγούνται στα κρατητήρια του αεροδρομίου μέχρι την ώρα της απέλασης.

Τελευταίο όνομα σε αυτή τη λίστα αυτό του Αχιλλέα Βασιλειάδη.

Ο πολυσχιδής Πόντιος καλλιτέχνης, ο οποίος ταξιδεύει εδώ και δεκαετίες στον Πόντο –και μάλιστα όπως είπε πρόσφατα στο pontosnews.gr έχει πάει σχεδόν παντού–, σήμερα ενημερώθηκε ότι πλέον είναι persona non grata στην Τουρκία.

Σε επικοινωνία με την κόρη του, Χριστίνα, επιβεβαιώθηκε ότι στις 11 το πρωί της Τετάρτης τού απαγορεύθηκε να συνεχίσει το ταξίδι του προς την Τραπεζούντα. Ο Αχιλλέας Βασιλειάδης ταξίδευε με τον αδελφικό του φίλο Κώστα Σιαμίδη και άλλα άτομα με προορισμό την πόλη της Τουρκίας και ενδιάμεσο σταθμό την Κωνσταντινούπολη.

Ενώ οι υπόλοιποι μπόρεσαν να μπουν κανονικά στη χώρα, εκείνος οδηγήθηκε στα κρατητήρια. Η οικογένεια ενημερώθηκε από τις ελληνικές προξενικές Αρχές ότι είναι καλά στην υγεία του, αλλά προς το παρόν δεν έχει εικόνα για τους λόγους απέλασης.

Το θετικό στοιχείο σε αυτή την υπόθεση είναι ότι ο Αχιλλέας Βασιλειάδης είχε μία… fast track έξοδο από την Τουρκία, καθώς η αναχώρησή του με προορισμό την Αθήνα προγραμματίστηκε στις 19:30, και έτσι δεν χρειάστηκε να περάσει πολλές ώρες υπό περιορισμό.

Ποιοι έχουν χαρακτηριστεί ανεπιθύμητοι μέχρι τώρα

Στις 13 Αυγούστου κρατούμενος για αρκετές ώρες, μέχρι να μπει στο αεροπλάνο για την απέλασή του στην Ελλάδα, παρέμεινε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Γιώργος Βαρυθυμιάδης. Προορισμός του ήταν η Παναγία Σουμελά όπου ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε Θεία Λειτουργία για τη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου. Για την υπόθεση αυτή υπήρξε διάβημα από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Την ίδια ημέρα απαγορεύθηκε και η είσοδος ενός Πόντιου επιχειρηματία από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος ταξίδευε οδικώς, και αυτός με προορισμό την Τραπεζούντα και την Παναγία Σουμελά. Σε αντίθεση με τον Γιώργο Βαρυθυμιάδη, ο συγκεκριμένος δεν έχει καμία σχέση με τον οργανωμένο ποντιακό χώρο.

Στις 14 Ιουλίου η καθηγήτρια Μουσικολογίας Ροζαλία Ελευθεριάδου θεωρήθηκε –επίσης για αδιευκρίνιστο λόγο– persona non grata, έμεινε για 24 ώρες στα κρατητήρια του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης και τελικά επέστρεψε στην Ελλάδα χωρίς να ολοκληρώσει το ταξίδι της στον Πόντο.

Κρατούμενη μέχρι την απέλασή της ήταν στο ίδιο αεροδρόμιο και η επίσης ποντιακής καταγωγής δρ Μυροφόρα Ευσταθιάδου. Έφτασε στην Κωνσταντινούπολη στις 28 Μαΐου μαζί με τον ανήλικο γιο της και λόγω του σαββατοκύριακου έμεινε για 48 ώρες σε περιορισμό, μέχρι την απέλασή της.

Τα ονόματα αυτά έρχονται να προστεθούν σε αυτά του Κώστα Αλεξανδρίδη, πρόεδρο των «Μωμόγερων», του δρομέα Γιώργου Ζαχαριάδη και του συγγραφέα Μιχάλη Καϊκουνίδη, που επίσης δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στην Τουρκία. Ο πρώτος απελάθηκε τον Ιανουάριο του 2020 και οι δύο τελευταίοι τον Ιούλιο του ίδιου έτους.

Άλλωστε, σύμφωνα με τη Ροζαλία Ελευθεριάδου και τα όσα δήλωσε για την περιπέτειά της στον δημοσιογράφο Ρωμανό Κοντογιαννίδη, οι αστυνομικοί της έδειξαν μία λίστα με δεκάδες Έλληνες που θεωρούνται personae non gratae στην Τουρκία!

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook Ένωση Ποντίων Ν. Σμύρνης, Αγ. Δημητρίου, Παλαιού Φαλήρου «Η Μαύρη Θάλασσα»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων «Μαύρη Θάλασσα» γιορτάζει τα Χριστούγεννα με μουσική, παράδοση και δημιουργία

18/12/2025 - 12:28πμ
Ο Γιάννης Αποστολίδης, πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης (φωτ.:  youtube orasitv)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης τίμησε τους παλαίμαχους καλλιτέχνες της σε μία συγκινητική εκδήλωση

17/12/2025 - 10:55μμ
Η Εύξεινος Λέσχη Αθηνών, παραμονές των Χριστουγέννων του 2024, παρουσίασε  για πρώτη φορά στο κέντρο της Αθήνας, το δρώμενο των Μωμόγερων (φωτ. αρχείου: Τατιάνα Μπόλαρη / EUROKINISSI)
ΠΟΝΤΟΣ

Οι Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών κάνουν χαμό στο κέντρο της Αθήνας και γλεντούν με θέα την Ακρόπολη

17/12/2025 - 9:20μμ
Τι κι αν είναι Δεκέμβριος, τι κι αν κάνει ψύχρα, τίποτα δεν μας σταματά ούτε στο Αννόβερο της Γερμανίας! (πηγή: instagram.com/syllogospontion.hannover)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Χριστούγεννα σε ποντιακούς και λαϊκούς ρυθμούς με τον Σύλλογο Ποντίων Ανόβερου

17/12/2025 - 8:47μμ
Φωτογραφία άγνωστου δημιουργού, που αποδίδεται στον ξεριζωμό του 1922 (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Δ. Μακρίδη, Π. Παπαδόπουλου: «Δεκέμβριο του ’22 φύγαμε· οχτώ μέρες πριν από τα Χριστούγεννα φτάσαμε στην Ελλάδα»

17/12/2025 - 4:58μμ
Ομαδική φωτογραφία μετά το τέλος της εκδήλωσης (φωτ.: Facebook / Ράδιο Ακρίτες)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Θεσσαλονίκη: Μυσταγωγία ποντιακής παράδοσης και εκκλησιαστικής υμνολογίας στο Καραπάντσειο

17/12/2025 - 2:53μμ
Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά στον Άγιο Ελευθέριο Αχαρνών, Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Βεροίας / Γεράσιμος Μπεκές)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Παναγία Σουμελά επέστρεψε στο Βέρμιο: Σύμβολο πίστης, μνήμης και μητρικής προστασίας

17/12/2025 - 1:16μμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαθαίνω ποντιακά: Γνωρίζετε ποιος είναι ο φταρμέτζης;

17/12/2025 - 12:28μμ
Το Νησί του Αχιλλέα ζωγραφισμένο από τον Κάρλο Μποσόλι, το 1856 (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/File:Snake_Island_by_Carlo_Bossoli,_1856)
ΠΟΝΤΟΣ

Το Νησί του Αχιλλέα, η ακατοίκητη σταυροειδής Νήσος Λευκή στον Εύξεινο Πόντο

16/12/2025 - 6:22μμ
Ο Γιώργος Αμαραντίδης σε στιγμιότυπο από γυρίσματα αφιερώματος της ΕΡΤ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Ματσούκας: Μια πρωτοβουλία τιμής στον μεγάλο Πόντιο καλλιτέχνη Γιώργο Αμαραντίδη

16/12/2025 - 1:11μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: FIBA)

FIBA Europe Cup: Νικηφόρο πέρασμα από τη Λισαβόνα ο ΠΑΟΚ

4 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook Ένωση Ποντίων Ν. Σμύρνης, Αγ. Δημητρίου, Παλαιού Φαλήρου «Η Μαύρη Θάλασσα»)

Η Ένωση Ποντίων «Μαύρη Θάλασσα» γιορτάζει τα Χριστούγεννα με μουσική, παράδοση και δημιουργία

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

FIBA Europe Cup: «Δύο στα δύο» για το Περιστέρι

5 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook Ελληνική ορθόδοξη ενορία και κοινότητα Kongarah)

Η ελληνορθόδοξη κοινότητα του Kogarah στη Νέα Νότια Ουαλία φωτίζει τα Χριστούγεννα παιδιών και οικογενειών

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

EuroCup: Βήμα εξάδας για τον Άρη στο Αμβούργο

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

ENBL: «Φρέναρε» τον Ηρακλή έβαλε η Ντουμπράβα

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign