pontosnews.gr
Κυριακή, 11/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΗΠΑ:100.000 άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα εξαιτίας φθαλικών ενώσεων στα πλαστικά

Οι ενώσεις αυτές εντοπίζονται συχνά σε περιτύλιγμα φαγητού ή συνηθισμένων αντικειμένων

13/10/2021 - 2:15μμ
(Φωτ.: Pexels)

(Φωτ.: Pexels)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η παρουσία χημικών συστατικών που είναι γνωστά με την ονομασία φθαλικές ενώσεις σε πλαστικά είδη που χρησιμοποιούνται για να περιτυλίγονται τρόφιμα ή σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης (δοχεία φαγητού, ρούχα, καλλυντικά, παιγνίδια…) ενδέχεται να προκαλούν τους πρόωρους θανάτους 100.000 Αμερικανών ηλικίας 55 ως 64 ετών κάθε χρόνο, σύμφωνα με μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε χθες Τρίτη.

Οι φθαλικές ενώσεις θεωρείται ότι προκαλούν σοβαρές ενδοκρινικές διαταραχές, βλαβερές για την υγεία, ωστόσο δεν έχει ακόμη αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας πως υπάρχει σχέση αιτίου-αιτιατού ανάμεσα στην έκθεση στα προϊόντα αυτά και τους θανάτους εξαιτίας καρδιαγγειακών παθήσεων ή καρκίνων στις ΗΠΑ, τονίζεται στη μελέτη της σχολής ιατρικής Γκρόσμαν του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Environmental Polution (Περιβαλλοντική Μόλυνση).

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις επιπτώσεις της έκθεσης σε φθαλικές ενώσεις σε πληθυσμό 5.303 ενηλίκων για πάνω από 20 χρόνια.

Η μελέτη και βιολογικές εξετάσεις (κυρίως δειγμάτων ούρων) των συμμετεχόντων γίνονταν από το 2001 ως το 2010 και αντιπαραβλήθηκαν με τις στατιστικές θνητότητας ως τα τέλη του 2015. Η ανάλυση των δεδομένων έγινε τον Ιούλιο του 2020.

Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα «με το ηλικιακό φάσμα μεταξύ 55 και 64 ετών του αμερικανικού πληθυσμού, εντοπίσαμε από 90.761 ως 107.283 θανάτους που θα μπορούσαν να αποδοθούν» στην έκθεση σε φθαλικές ενώσεις, εξηγείται στη μελέτη.

Το συμπέρασμα είναι πως «η μεγαλύτερη έκθεση στις φθαλικές ενώσεις συνδέεται με τον πρόωρο θάνατο, ιδίως από καρδιοπάθεια», σύμφωνα με έναν από τους συγγραφείς της μελέτης, τον Λεονάρντο Τρασάντ.

«Μέχρι τώρα κατανοούσαμε ότι τα χημικά προϊόντα προκαλούν καρδιαγγειακές παθήσεις, οι οποίες είναι μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτων. Αλλά δεν είχαμε συνδέσει απευθείας τα χημικά προϊόντα αυτά με τη θνητότητα», πρόσθεσε ο επιστήμονας του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που συνυπογράφει τη μελέτη με δύο ερευνητές του πανεπιστημίου της Αϊόβας, τους Μπουγιούν Λίου και Γουέι Μπάο.

Η μελέτη περιλαμβάνει υπολογισμό του οικονομικού κόστους που έχουν οι πρόωροι θάνατοι αυτοί στις ΗΠΑ σε όρους απολεσθείσας παραγωγικότητας: κυμαίνεται «από 39,9 ως 47,1 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο», συμπέραναν οι ερευνητές.

«Άλλες έρευνες θα πρέπει να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα αυτά και να εντοπίσουν τους μηχανισμούς» με τους οποίους οι φθαλικές ενώσεις βλάπτουν την υγεία, ωστόσο «οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να ενεργήσουν επειγόντως» για να μειωθεί η έκθεση στα χημικά συστατικά αυτά, υποδεικνύουν οι συγγραφείς της μελέτης του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EPA / Patrick Pleul)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

2026: Η πρώτη ολική έκλειψη Ηλίου στην Ευρώπη έπειτα από 27 χρόνια και άλλα αστρονομικά γεγονότα

1/01/2026 - 11:50πμ
Ο «χόμπιτ» της ανθρώπινης εξέλιξης: κρανίο του Homo floresiensis από την Ινδονησία (φωτ.: Lanmas / Alamy)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τι μας έμαθε το 2025 για τους προγόνους μας – και γιατί η ιστορία τους είναι πιο μπερδεμένη από ποτέ

28/12/2025 - 8:47πμ
Στο μέσο ο Γιώργος Τσουλφάς, στην ειδική τελετή του American College of Surgeons. Σικάγο, 19 Σεπτεμβρίου 2025 (πηγή: ΑΠΘ)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Παγκόσμια διάκριση: Ο Γιώργος Τσουλφάς του ΑΠΘ στους κορυφαίους χειρουργούς-εκπαιδευτές

22/12/2025 - 2:44μμ
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μαρία Ματσιώλα)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Περιβάλλον: Μια μουσική αλλιώτικη – Πώς «ακούγονται» το Δέλτα του Αξιού και η λίμνη Ορεστιάδα;

21/12/2025 - 3:18μμ
Φωτογραφία από το πρακτορείο ANSA, που δείχνει και το μέγεθος των αποτυπωμάτων
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ιταλία: Χιλιάδες αποτυπώματα δεινοσαύρων βρέθηκαν στις Άλπεις, σε κάθετο βράχο

16/12/2025 - 8:02μμ
(Φωτ. αρχείου: Pixabay/Gerd Altmann)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ChatGPT: Αμερικανοί πάνε στα δικαστήρια την OpenAI και τη Microsoft με κατηγορία για… φόνο

11/12/2025 - 7:48μμ
Καλλιτεχνική απεικόνιση της μαύρης τρύπας του γαλαξία NGC 3783 (φωτ.: ESA)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Διάστημα: Έκρηξη σε μαύρη τρύπα προκαλεί ισχυρούς αστρικούς ανέμους

9/12/2025 - 5:31μμ
Πείραμα για τον φωτονικό επεξεργαστή Τεχνητής Νοημοσύνης. Από αριστερά οι υποψήφιοι διδάκτορες Αντώνης Πράπας, Μόσχος Θεόδωρος, Οδυσσέας Ασημόπουλος (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Από το ΑΠΘ, ο ισχυρότερος φωτονικός πυρήνας Τεχνητής Νοημοσύνης παγκοσμίως

9/12/2025 - 12:48μμ
Ρομποτικός μηχανισμός λαμβάνει δείγματα από μια υδροθερμική πηγή στη Μήλο (φωτ.: MARUM – Center for Marine Environmental Sciences, University of Bremen)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Εντυπωσιακή ανακάλυψη στη Μήλο: Υδροθερμικά πεδία σε άγνωστα βάθη

7/12/2025 - 12:34μμ
Προσομοίωση της προβλεπόμενης φωτορύπανσης δορυφόρων σε ένα μελλοντικό διαστημικό τηλεσκόπιο (φωτ.: NASA / Borlaff, Marcum, Howell Nature, 2025)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η φωτορύπανση των δορυφόρων αλλοιώνει τις εικόνες του διαστήματος

4/12/2025 - 5:41μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Μαρίνας «Η Ρωμανία»)

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Μαρίνας γιόρτασε τον ερχομό του 2026 με τον καλύτερο τρόπο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Ιράν: «Εχθροί του θεού» οι διαδηλωτές – Σκληραίνει την στάση του το καθεστώς μετά τα επεισόδια και οι ΗΠΑ δηλώνουν έτοιμες να βοηθήσουν

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Περιστάσεως)

Με ένα γνήσιο ποντιακό γλέντι υποδέχθηκε το 2026 η Εύξεινος Λέσχη Περιστάσεως

2 ώρες πριν
(Φωτ.: tvxs.gr)

Πανικός σε εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης

3 ώρες πριν
Ο 18χρονος Άθως Καρυστινός τίμησε με τον καλύτερο τρόπο την  κληρονομία της οικογένειάς του (φωτ.: orthodoxobserver.org/Δημήτριος Πανάγος & Brittainy Newman)

Θεοφάνια στο Tarpon Springs: Όταν οι… βουτιές είναι οικογενειακή υπόθεση

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Super League: Νικηφόρα στο 2026 Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ – Ισόπαλοι Κηφισιά και ΑΕΛ

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign